Aardbeien Melk (vegan)

Dit veganistische aardbeien melk recept is makkelijk te maken met slechts 3 ingrediënten. Het is romig, verfrissend, en fruitig. Dit eenvoudige recept vereist geen kleurstoffen, additieven, en ook geen fornuis. Dit drankje is een verfrissende variant op de Koreaanse aardbeienmelk.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Dit drankje is klaar in 10 tot 15 minuten. Het lijkt in niets op in de winkel gekochte aardbeienmelk. Het is koud, een beetje zoet, en gemaakt met verse aardbeien.

Afgelopen weekend kon ik een doosje biologische aardbeien bemachtigen en besloot ik een koud glas aardbeien melk te maken. Ik zal dit recept dit seizoen waarschijnlijk meerdere keren maken wanneer ik aardbeien in overvloed kan vinden. Het is makkelijk, met 3 simpele ingrediënten, en je kunt de zoetheid aanpassen aan je voorkeur of de zoetheid van de aardbeien.

WAT IS AARDBEIEN MELK?

Aardbeien melk is als het zomerse zusje van chocolademelk, en beide zijn heerlijk. Het verschil is dat aardbeien melk altijd koud wordt geserveerd, terwijl chocolademelk zowel warm als koud kan worden geserveerd.

Na de Tweede Wereldoorlog creëerde Nestlé een drankje met chocoladesmaak, en vervolgens bracht Nestlé in 1968 een aardbeienversie van dat drankje uit.

Aardbeien melk wordt gemaakt met melk en aardbeiensiroop. De commerciële versies bevatten vaak kunstmatige smaakstoffen en meestal ook kleurstoffen.

Dit recept lijkt in het niets op de in de winkel gekochte versies die je misschien kent. Deze melk is fruitig, romig, zoet en verfrissend. En het is zo makkelijk om je aardbeien melk zelf te maken met slechts 3 simpele ingrediënten.

Two small glasses of strawberry milk on a white backdrop with a small bowl with fresh strawberries next to it

KOREAANSE AARDBEIEN MELK

Er is ook een Koreaanse versie. Dat is de versie waarover ik las in een Koreaanse roman en die de inspiratie vormde voor dit recept. Koreaanse aardbeien melk wordt gemaakt met schijfjes verse aardbeien en zelfgemaakte aardbeiensiroop. Deze siroop wordt gemaakt van gepureerde aardbeien en vervolgens verwarmd op het fornuis om een siroop te maken.

Je kunt de verse aardbeien echter ook pureren of prakken en het fornuis overslaan. Laat wat stukjes zitten voor een bite of pureer alle aardbeien. Het is helemaal aan jou. Ik ben dol op beide versies, de melk met de goed gepureerde aardbeien en de aardbeien melk met stukjes.

A large glass jar with a mixture of strawberries and milk on a white backdrop
Deze eenvoudige zelfgemaakte aardbeien melk is vrij van kunstmatige smaak- en kleurstoffen.

Dus met stukjes aardbeien zichtbaar, maak je Koreaanse aardbeienmelk, en met volledig gepureerde aardbeien maak je aardbeien melk die dicht in de buurt komt van de in de winkel gekochte versies.

AARDBEIEN LATTE

Je kunt in Korea ook een aardbeien latte bestellen, dat is Koreaanse aardbeien melk, maar dan met opgeschuimde melk, slagroom of ijs als topping.

INGREDIËNTEN AARDBEIEN MELK

De ingrediënten zijn vrij eenvoudig: verse aardbeien, een zoetstof naar keuze, en koude plantaardige melk om het veganistisch te maken.

Ingredients for strawberry milk on a white backdrop in several small bottles, jars, a little small bowl, fresh strawberries and a small cutting board with chopped strawberries

AARDBEIEN MELK MAKEN (stap voor stap met foto’s)

In dit recept combineer ik gewone aardbeien melk met Koreaanse aardbeien melk. De aardbeien worden niet verhit, maar net als in de Koreaanse versie laat ik er wat stukjes in zitten voor een bite. Maar je kunt er ook voor kiezen om de aardbeien goed te pureren.

Stap 1. Maak de aardbeienpuree
Was de aardbeien en snijd in kleine stukjes. Afhankelijk van hoe zoet en zacht ze zijn, kun je ze met de hand pureren, met een staafmixer, of in een blender – wat het beste voor je werkt. Pureer dus alle aardbeien of laat wat stukjes zitten.

Stap 2. Zoetstof
Voeg de zoetstof naar keuze toe. Dit kan kristalsuiker zijn of een zoetstof op siroopbasis. Enkele suggesties zijn: stevia, kokossuiker, monk fruit (monniksvrucht), ahornsiroop of dadelsiroop. Roer om te combineren.

A large glass jar with chopped strawberries and sugar being poured by hand in the jar

Stap 3. Voeg plantaardige melk toe
Voeg plantaardige melk naar keuze toe aan je gepureerde aardbeien, zoals amandelmelk, kokosmelk of sojamelk. Je kunt zelf beslissen of je gezoete melk of ongezoete melk wilt gebruiken. Roer om te combineren.

A large glass jar with strawberry and sugar mixture and white milk being poured in with a milk bottle

Stap 4. Serveer
Gebruik een trechter om de melk over te gieten in een fles of een pot. Je moet het in de koelkast kunnen bewaren, en het moet gemakkelijk goed te schudden zijn zonder te morsen. Want je zult de melk goed moeten schudden voor je het serveert. Serveer zo koud als je wilt.

A large milk bottle with strawberry milk and a funnel on top next to a glass jar with a bit of strawberry milk on the bottom

PLANTAARDIGE MELKOPTIES

Omdat dit recept wat ruimte laat voor je persoonlijke melkvoorkeur, kom je misschien in de verleiding om de melk te gebruiken die je altijd gebruikt voor je havermout of koffie. Maar probeer eens te experimenteren met dit recept en gebruik een andere plantaardige melk. Hier zijn een paar suggesties:

De beste melk voor dit recept is melk met een hoger vetgehalte of een romigere consistentie. Het kan dus afhangen van of je in de winkel gekochte melk gebruikt of het zelf maakt. Mijn favoriete plantaardige melkopties voor dit recept zijn havermelk, sojamelk, amandelmelk en kokosmelk (in de winkel of zelfgemaakt).

LAATSTE TIPS

Aardbeien siroop
Ik geef er de voorkeur aan verse aardbeien voor dit recept te gebruiken en de aardbeien niet te verwarmen om het recept vers te houden. Maar je kunt de aardbeien verwarmen als je dat wilt (zie volgende alinea).

Bevroren aardbeien
Als je bevroren aardbeien wilt gebruiken, kun je dat gemakkelijk doen. Je kunt de aardbeien ontdooien tot ze zacht genoeg zijn om te pureren, of je kunt een meer siroopachtige textuur creëren en de aardbeien op het fornuis verwarmen met de zoetstof. Misschien moet je dan wel een beetje water toevoegen om een siroop te maken en te voorkomen dat de aardbeien verbranden.

A large glass jar with chopped strawberries, sugar and a wooden spatula in the jar on a white backdrop

Voor later bewaren
In de koelkast in een melk (fles met deksel) is het 2-3 dagen houdbaar. Het hangt ervan af hoe rijp je aardbeien zijn. Als ze heel zoet en rijp zijn, kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Aardbeien hebben de neiging gemakkelijk te schimmelen, dus werk met schone flessen en bewaar de melk niet te lang buiten de koelkast.

Two small glasses of strawberry milk on a white backdrop and a milk bottle pouring in more strawberry milk in a glass

Als je op zoek bent naar meer zomerse recepten, zijn dit misschien leuke recepten om eens te bekijken:

Ik hoop dat je deze heerlijke traktatie deze zomer gaat proberen. Als je dat doet, deel dan je foto met mij op Instagram @thegreencreator #thegreencreator of laat hieronder een reactie achter.

A milk bottle with strawberry milk with a white tiled backdrop and a hand holding the top of the bottle
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A milk bottle with strawberry milk with a white tiled backdrop and a hand holding the top of the bottle

Aardbeien Melk (vegan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 5
 • Total Time: 10 minutes
 • Yield: 2 1x
 • Category: drink
 • Cuisine: Koreaans
 • Diet: Vegan

Description

Deze 3 ingrediënten veganistische aardbeien melk bevat verse aardbeien, een zoetstof, en plantaardige melk. Dit drankje is een verfrissende variant op Koreaanse Aardbeien melk.


Ingredients

Scale
 • 2 kopjes (ongeveer 470 ml) plantaardige melk naar keuze, bij voorkeur vetrijk en romig
 • 1 kopje (ongeveer 160 gram) verse aardbeien
 • 34 eetlepels zoetstof naar keuze

Instructions

Begin met de aardbeien grondig te wassen en verwijder het steeltje. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en doe ze in een pot of kom.

Afhankelijk van hoe zacht de aardbeien zijn, pureer je de aardbeien met een vork of een houten spatel. Je kunt ook een blender of staafmixer gebruiken om de aardbeien te pureren.

Voeg extra stukjes aardbei toe aan je gepureerde aardbeien als je een grove aardbeien melk wilt. Of pureer de aardbeien niet helemaal.

Voeg aan de aardbeien een zoetstof naar keuze toe en roer alles goed door elkaar.

Voeg de plantaardige melk van je keuze toe aan de aardbeien en meng.

Giet het mengsel over in een melkfles, zodat het makkelijker te schudden is voor het serveren.

Zet de fles minstens een uur in de koelkast.

Serveer koud en schud goed voor het serveren.


Notes

Zoetstof
De zoetheid van dit recept is aan jou. Als de aardbeien erg rijp en zoet zijn, kun je misschien beter minder suiker gebruiken. Je kunt ook zelf bepalen welke zoetstof je gebruikt. Dit kan kristalsuiker zijn of een zoetstof op siroopbasis. Enkele suggesties zijn: stevia, kokossuiker, monk fruit (monniksvrucht), ahornsiroop of dadelsiroop. Roer om te combineren.

Plantaardige melk
Ieder soort plantaardige melk werkt in dit recept. Als je voor een romigere melk met meer vet kunt gaan, zou dat het beste zijn, zoals havermelk, sojamelk, amandelmelk of kokosmelk.Serveren
Deze melk is het lekkerst om koud te serveren, dus bewaar het lang genoeg in de koelkast voor je het serveert.

Serveren
Deze melk is het lekkerst om koud te serveren, dus bewaar het lang genoeg in de koelkast voor je het serveert.

Bewaren voor later
In de koelkast is de melk (fles met deksel) 2-3 dagen houdbaar.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.