Aardappelmelk Maken

Aardappelmelk is een nieuwe makkelijke plantaardige melkoptie. Met slechts een paar aardappelen maak je een verrassend rijke en romige plantaardige melk. Het is ook een super duurzame plantaardige melk.

linkjes in dit recept zijn affiliatie linkjes

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik als veganist vind dat er al genoeg opties voor plantaardige melk beschikbaar zijn. Havermelk, sojamelk, amandelmelk, hazelnootmelk en kokosmelk zijn slechts enkele heerlijke voorbeelden. Als er een nieuwe plantaardige melk in de winkel verschijnt, ben ik dan ook meestal niet super enthousiast. Totdat ik het een en ander las over aardappelmelk.

WAT IS AARDAPPELMELK

Aardappelmelk is een plantaardige melk gemaakt van aardappelen. De textuur is melkachtig en de smaak is mild. Een Zweedse voedingsonderzoeker en een professor aan de universiteit van Lund hebben een manier gevonden om van de eenvoudige aardappel aardappelmelk te maken. Het Zweedse bedrijf DUG verkoopt momenteel in enkele landen aardappelmelk. Het is een mengsel van water, aardappelen, koolzaadolie, suikers en enkele andere ingrediënten zoals een emulgator, vitamine D en een zuurteregelaar.

Het Zweedse bedrijf DUG heeft de World Food Innovation Awards in 2021 gewonnen voor de aardappelmelk producten. De aardappelmelk van DUG kwam als winnaar uit de bus voor ”Beste Allergievriendelijk Product” en bereikte een hoge positie in drie andere categorieën, zoals een zeer geprezen onderscheiding voor ”Beste Plantaardige Drank”.

A glass with potato milk on a little plate on a light grey backdrop with a potato and a bottle of potato milk next to it.

WAAROM IS AARDAPPELMELK BETER

Hier wordt het interessant. Aardappelmelk is veel duurzamer dan welke andere plantaardige melk dan ook momenteel verkrijgbaar. Aardappelen telen is volgens DUG ”zeer milieuvriendelijk”. Vergeleken met sojabonen, amandelen, haver of gewone zuivel zijn aardappelen twee keer zo landefficiënt, dat vermindert de klimaatimpact met 75%. En vergeleken met amandelen gebruiken aardappelen 56 keer minder water om te worden geproduceerd. Behoud van water is belangrijk om tekorten en droogtes te voorkomen.

En aardappelen bevatten veel mineralen, vitamines, maar ook koolhydraten en vezels. Het is een prachtig product en de aardappel staat dan ook altijd op mijn wekelijkse boodschappenlijstje.

Echter, net als ieder ander recept voor plantaardige melk dat je thuis maakt, is het onderstaande recept niet verrijkt met extra vitamines, zoals de aardappelmelk die momenteel in de winkel wordt gekocht.

Als je geïnteresseerd bent in een optie voor plantaardige melk die aanzienlijk minder CO2 produceert dan andere opties voor plantaardige melk, lees dan vooral even verder.

Potatoes in boiling water on a grey backdrop in a stainless steel pan.

AARDAPPELMELK MAKEN

Mijn eerste gedachte was, hoe kan ik deze nieuwe lage ecologische voetafdruk aardappelmelk zelf maken? Want laat me je één ding vertellen, het is niet zo eenvoudig als het blenden van water en aardappelen. Dat zorgt voor een heel bitter drankje, niets in de buurt van een smoothie, soep of zelfs een melkalternatief. De hoeveelheid zoetstof en water is belangrijk om van deze melk een rijke, romige aardappelmelk te maken.

Onderstaand recept is hoe ik die rijke, zoete en romige balans vind.

Het moeilijke aan dit recept is het idee dat je aardappelen drinkt. Aardappelen zijn heerlijk als ze gebakken of gepureerd zijn. Het kan dus even wennen zijn om aardappelen te drinken.

AARDAPPELEN

Dit recept is met witte (Russet Burbank) aardappelen. Maar ik moedig je aan om verschillende aardappelen te proberen, zoals zoete aardappelen. Als je zoete aardappelen gebruikt, maak je bijna een versie op Goguma Latte (고구마 라떼), een Koreaanse Zoete Aardappel Latte. Voor dat recept heb je de paarse aardappelen nodig met licht vruchtvlees. Het traditionele recept vereist de toevoeging van melk en een zoetstof, maar deze aardappel is ook heerlijk om aardappelmelk mee te maken, volg dan gewoon onderstaand recept.

Boiled potatoes in a blender from the top.

WATER

Voor dit recept heb je een vloeistof nodig om een perfect gladde textuur te creëren. Te veel water en de smaak wordt verdund en enigszins bitter. Te weinig water en de textuur wordt te dik.
Je kunt het water waarin je de aardappelen hebt gekookt gebruiken om een perfect warm drankje te maken en ook nog wat extra voedingsstoffen toe te voegen.

ZOUT

Een snufje zout is een goede manier om de smaken in balans te brengen.

AMANDELEN

De in de winkel verkrijgbare aardappelmelk bevat 6% aardappelen en verder best wat oliën en suikers. Een bron van vet is een goede manier om extra voedingsstoffen toe te voegen, maar het kan ook helpen met de textuur en smaak.

ZOETSTOF

Een zoetstof is belangrijk om de neutrale smaak in evenwicht te brengen. Als je eenmaal de perfecte hoeveelheid zoetstof voor je aardappelmelk recept hebt gevonden, houd je dan eraan. Het is namelijk best wel persoonlijk. De versies in de winkel hebben de neiging om voor een zoete en vette smaak te gaan, omdat dat aantrekkelijk is voor de meesten. Maar aangezien je dit zelf maakt, experimenteer dan met hoeveel noten en zoetstof je gebruikt. Ik gebruik ahornsiroop, maar iedere andere zoetstof is ook een goede optie. Enkele voorbeelden zijn kokossuiker, dadelsiroop, stevia, xylitol of witte/bruine suiker.

FILTEREN

Zodra alle ingrediënten zijn gemengd, is het belangrijk om de vezels uit het mengsel te filteren om een gladde en rijke textuur te creëren. Ik gebruik een notenmelkdoek (zakje), maar gebruik gerust een kaasdoek of een hele fijne zeef.

Potato milk in a blender from the top.

HOE GEBRUIK JE AARDAPPELMELK

Aardappelmelk kun je net als andere plantaardige melk opties gebruiken. Gebruik het dus in je ontbijtgranen of ochtendkoffie.

Je kunt warme of koude aardappelmelk maken. Voor warme aardappelmelk bewaar je het kokende water (van de aardappelen) en blend dit vervolgens met de gekookte aardappelen. Of verwarm de koude aardappelmelk om warm te serveren.

Voor koude aardappelmelk giet je de aardappelen af en voeg je vers koud water toe aan de blender om de aardappelen te blenden.

A milk bottle with potato milk next to a full glass with potato milk on a little plate with a few potatoes and a napkin and a white tile backdrop.

SUPER DUURZAME PLANTAARDIGE MELK OPTIE

Aardappelen zijn een super duurzaam gewas. Vergelijk het met sojabonen, haver, hennep of amandelen en het is al snel twee keer duurzamer. Dit zou zomaar weleens de nieuwe plantaardige melk kunnen zijn.

If you give potato milk a try, I would love to hear your feedback. Do you think potato milk is the future of plant milk?

A milk bottle with potato milk next to a full glass with potato milk on a little plate with a few potatoes and a napkin and a white tile backdrop.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A milk bottle with potato milk next to a container from a blender with a few potatoes and a napkin and a white tile backdrop.

AARDAPPELMELK MAKEN

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 15
 • Total Time: 20 minutes
 • Yield: 1 liter 1x
 • Category: dranken
 • Method: blender en fornuis
 • Diet: Vegan

Description

Aardappelmelk is een nieuwe makkelijke plantaardige melkoptie. Met slechts een paar aardappelen maak je een verrassend rijke en romige plantaardige melk. Het is ook een super duurzame plantaardige melk.


Ingredients

Scale
 • 260 gram (1 ½ kop) rauwe geschilde aardappelen
 • 830 ml (3 ½ kop) water
 • 12 eetlepels amandelen (gemalen amandelen)
 • snufje zout
 • 4 el ahornsiroop
 • optioneel: vanille

Instructions

Schil de aardappelen.

Kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Ze moeten nog zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Zorg er in ieder geval voor dat ze niet rauw zijn. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen kook ze gaar in ongeveer 15 minuten.

Voor warme aardappelmelk

Bewaar het kookwater van de kokende aardappelen.

Voeg de aardappelen en het bewaarde kookwater toe aan een blender. Als je de aardappelen hebt uitgelekt en je hebt niet genoeg water over, voeg dan meer vers water toe.

Voor koude aardappelmelk

Giet de aardappelen af.

Voeg de uitgelekte aardappelen en vers koud water toe aan een blender.

Voeg voldoende water toe, maar begin langzaam. Een totaal van ongeveer 3 ½ kopjes zou voldoende moeten zijn, maar voor een dunnere textuur heb je misschien meer water nodig.

Voeg ook de andere ingrediënten toe aan de blender. Het zout, vanille, amandel en zoetstof en blend voor ongeveer 5-7 minuten. Filter door een notenmelkdoek of kaasdoek.


Notes

Deze aardappelmelk is niet goed in te vriezen, maar kan wel een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Aardappelmelk kan worden verwarmd zoals iedere andere plantaardige melk.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.