Zelf Havermelk Maken

 

Ik kan alle soorten plantaardige melk wel waarderen. Amandelmelk, hazelnootmelk, havermelk ….. Maar de laatste tijd drink ik iets meer havermelk dus heb ik mijn routine even een beetje omgegooid en maak ik nu in plaats van alleen amandelmelk ook mijn eigen havermelk. Ik ga je laten zien hoe ik mijn eigen romige versie maak met slechts twee ingrediënten: havermout en water.

Dit artikel bevat affiliate links.

Er zijn een paar momenten op de dag wanneer ik graag een beetje ”melk” gebruik. Als ik een papje maak vind ik het bijvoorbeeld lekker om wat melk toe te voegen om het extra romig te maken. Maar ook smoothies met een scheutje plantaardige melk zijn erg lekker.

En laat ik mijn dagelijkse powerdrankje niet vergeten (ik laat het recept vaak op mijn Instagram stories zien), dat altijd begint met het opwarmen van amandel- of havermelk.

HOE KUN JE ZELF HAVERMELK MAKEN

Hoe meer havermout je gebruikt hoe romiger je havermelk zal zijn en hoe beter je de melk moet schudden voordat je het gebruikt

Een notenmelkzak of kaasdoek is een manier om je melk na het blenden te filteren en het zal je havermelk heerlijk glad maken

Je hebt echter geen notenmelkzak of kaasdoek nodig. Sla deze stap dan gewoon over. Blend de haver dan met water en serveer of bewaar voor later.

Hoe meer water je gebruikt, hoe meer je melk zal zijn zoals in de winkel  aangezien dit een goede hoeveelheid water bevat

De restjes/pulp van je havermout hoef je niet te verspillen na het gebruik van een kaasdoek of notenmelkzak. Je kunt de pulp toevoegen aan je smoothie voor wat extra vezels, maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld koekjes mee te maken (invriezen voor later kan ook)

How to make oat milk

Dit recept is een basisrecept voor een romige havermelk. Ik gebruik 3 kopjes water (750 ml tot 1000 ml) voor dit recept, maar het beste is om dit te proberen en meer water toe te voegen zodat je de smaak en dikte krijgt die je lekker vindt. Ik heb gemerkt dat dit best persoonlijk kan zijn.

Zelfgemaakte plantaardige melk is makkelijk, snel en leuk om te maken en je zult ook wat geld besparen. Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig.

Ik vind het fijn als mijn havermelk geheel ongezoet is, zodat ik het in alle recepten (zoet of hartig) kan gebruiken. Ik geef dus de voorkeur aan een neutrale havermelk, maar als je liever een wat zoetere havermelk wilt voel je dan vrij om zoete ingrediënten toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een dadel toevoegen wanneer je de havermout blend. Als de havermelk eenmaal klaar is voeg ik soms een beetje kaneel, vanille en/of een vleugje gemalen kruidnagel toe.

Wat is jouw favoriete plantaardige melk?

How to make oat milk

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
soaked oats in a strainer draining above a bowl

Zelf havermelk maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 from 1 review
  • Author: The Green Creator
  • Cook Time: 10 mins
  • Total Time: 10 mins
  • Yield: 1 liter 1x
  • Category: drink
  • Cuisine: plantaardig, vegan
  • Diet: Vegan

Description

Een makkelijk en heerlijke basisrecept om zelf plantaardige ”melk” te maken. Deze havermelk is rijk en romig en kan met of zonder een kaasdoek of notenmelkzak gemaakt worden.


Ingredients

Scale
  • 1 kop havermout (100 g)
  • 34 kopjes water (750 ml – 1 liter), afhankelijk van hoe dik en romig je de melk wilt maken

Instructions

  1. Week de haver een nachtje in wat water of week de haver 20 minuten in warm water. Dit is niet nodig. Als je haast hebt, sla het weken dan over.
  2. Na het weken spoel je de haver af. Voeg de haver met 3 tot 4 kopjes water (750 ml tot 1 liter) in een blender toe. Blend enkele seconden.
  3. Serveer/bewaar de melk of giet de melk door een kaasdoek, een zeef of een notenmelkzak.
  4. Bewaar in een fles in de koelkast voor maximaal 5 dagen.

16 gedachten over “Zelf Havermelk Maken”

  1. Ziet er super lekker uit! Zou een schone panty of zakdoek ook gaan i.p.v. de kaasdoek? Net je site ontdekt en ben super enthousiast. Ik blijf zeker terugkomen 😉

    Beantwoorden
    • Hi Jacoline en welkom! 🙂 Wat leuk! Ik hoop dat je veel inspiratie kunt opdoen hier 🙂
      Ja, dat moet zeker ook goed werken. Een zakdoek is misschien wel iets te dicht op elkaar geweven, maar zeker het proberen waard.
      Liefs,
      Bianca

      Beantwoorden
  2. Leuk recept! Ik heb nog wel een vraag: na het weken zeef je het water eruit. Wat is het nut hiervan? Aangezien je hierna weer water toevoegt.

    Beantwoorden
    • Hi Otte,

      Dank je wel:)

      Persoonlijk vind ik de smaak dan wat romiger.

      Anderen vinden het ook fijn om havermout te weken omdat dan het gehalte aan fytinezuur iets lager is. Fytinezuur wordt gezien als een ”anti-nutriënt” omdat het de opname van mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium kan verhinderen. Ik weet echter niet in hoeverre dit waar is. Persoonlijk vind ik het geen probleem om fytinezuur binnen te krijgen aangezien mijn dieet veelzijdig is en ik dus niet denk dat ik een tekort op zal open door het binnenkrijgen van fytinezuur.

      Kortom, voor dit recept is het voor de smaak. Ik vind havermelk dan wat romiger en lekkerder smaken.

      Hopelijk helpt dit 🙂

      Liefs,
      Bianca

      Beantwoorden
  3. Hoi Bianca, Leuk recept en mooi filmpje! Ik heb nog wel een vraag: na het weken zeef je het water eruit. Wat is het doel hiervan? Aangezien je erna weer water toevoegt.






    Beantwoorden
    • Hi Otte,

      Dank je wel:)

      Persoonlijk vind ik de smaak dan wat romiger.

      Anderen vinden het ook fijn om havermout te weken omdat dan het gehalte aan fytinezuur iets lager is. Fytinezuur wordt gezien als een ”anti-nutriënt” omdat het de opname van mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium kan verhinderen. Ik weet echter niet in hoeverre dit waar is. Persoonlijk vind ik het geen probleem om fytinezuur binnen te krijgen aangezien mijn dieet veelzijdig is en ik dus niet denk dat ik een tekort op zal open door het binnenkrijgen van fytinezuur.

      Kortom, voor dit recept is het voor de smaak. Ik vind havermelk dan wat romiger en lekkerder smaken.

      Hopelijk helpt dit ????

      Liefs,
      Bianca

      Beantwoorden
  4. Ik heb heerlijke yoghurt gemaakt met deze melk. Maar de melk koken en er dan havermoutpap v maken lukt mij nog niet. Als je de melk aan de kook brengt wordt het dik. En smaakt het naar gekookt meel. Ik heb al 500 ml water toegevoegd maar dan is de smaak weg en is het waterig. Wat kan ik doen.

    Beantwoorden
  5. Ik heb dit recept uitgeprobeerd. Zowel na een nacht havermout weken als met eerst koken en dan meteen blenden. Het resultaat was in beide gevallen een mooie melkachtige vloeistof. Ik heb geëxperimenteerd met de verdunning, want hij smaakt wat waterig, maar als ik hem te dik laat, dan kan er bij het opwarmen alsnog een soort van pap ontstaan.
    Helaas krijg ik het maar niet goed op smaak. Ik heb zout en zoetstof toegevoegd en dat verbetert de havermelk wel iets. Nu zit er in haver niet zoveel eiwit als in melk, en ik had nog wat sojaeiwitpoeder staan, dus ik dacht: waarom voeg ik daar niet wat van toe? Het resultaat is dat de melk ook gaat schuimen als je het opklopt. Maar de smaak… blijft tegenvallen. Vooral bij het opwarmen krijgt de melk een wat muffe grond-smaak. Een goeie latte macchiato kan ik er niet van maken. Ik heb nu wel wat meer respect voor de barista-havermelk in de supermarkt!
    Maar liever hoor ik nog wat tips om het resultaat te verbeteren!
    Groetjes,
    Jan

    Beantwoorden
    • Hi Jan,

      Blend je het wellicht te lang? Wat korter blenden kan helpen. Ook zou je een zoetstof kunnen toevoegen voor de smaak, zoals kokossuiker.

      Havermelk uit de supermarkt is op een heel andere maneir gemaakt en bevat vaak extra ingrediënten, zoals olie en een stabilisator.

      Groetjes,
      Bianca

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.