Dit recept is SUPER simpel, maar ik geef je toch nog even wat tips
- Hoe meer havermout je gebruikt hoe romiger je havermelk zal zijn en hoe beter je de melk moet schudden voordat je het gebruikt
- Een notenmelkzak of kaasdoek is een manier om je melk na het blenden te filteren en het zal je havermelk heerlijk glad maken
- Je hebt echter geen notenmelkzak of kaasdoek nodig. Sla deze stap dan gewoon over. Blend de haver dan met water en serveer of bewaar voor later.
- Hoe meer water je gebruikt, hoe meer je havermelk zal zijn zoals de havermelk in de winkel aangezien deze een goede hoeveelheid water bevat
- De restjes/pulp van je havermout hoef je niet te verspillen na het gebruik van een kaasdoek of notenmelkzak. Je kunt de pulp toevoegen aan je smoothie voor wat extra vezels, maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld koekjes mee te maken (invriezen voor later kan ook)
Dit recept is een basisrecept voor een romige havermelk. Ik gebruik 3 kopjes water (750 ml tot 1000 ml) voor deze havermelk, maar het beste is om dit te proberen en meer water toe te voegen zodat je de smaak en dikte krijgt die je lekker vindt. Ik heb gemerkt dat dit best persoonlijk kan zijn.
Zelfgemaakte plantaardige melk is makkelijk, snel en leuk om te maken en je zult ook wat geld besparen. Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig.
Ik vind het fijn als mijn havermelk geheel ongezoet is, zodat ik het in alle recepten (zoet of hartig) kan gebruiken. Ik geef dus de voorkeur aan een neutrale havermelk, maar als je liever een wat zoetere havermelk wilt voel je dan vrij om zoete ingrediënten toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een dadel toevoegen wanneer je de havermout blend. Als de havermelk eenmaal klaar is voeg ik soms een beetje kaneel, vanille en/of een vleugje gemalen kruidnagel toe.
Wat is jouw favoriete plantaardige melk?

Zelf havermelk maken
- Cook Time: 10 mins
- Total Time: 10 mins
- Yield: 1 liter 1x
- Category: melk, snack, ontbijt, havermelk
- Cuisine: plantaardig, vegan
Description
Een makkelijk en heerlijke basisrecept om zelf plantaardige ”melk” te maken. Deze havermelk is rijk en romig en kan met of zonder een kaasdoek of notenmelkzak gemaakt worden.
Ingredients
- 1 kop havermout (100 g)
- 3–4 kopjes water (750 ml – 1 liter), afhankelijk van hoe dik en romig je de melk wilt maken
Instructions
- Week de haver een nachtje in wat water of week de haver 20 minuten in warm water. Dit is niet nodig. Als je haast hebt, sla het weken dan over.
- Na het weken spoel je de haver af. Voeg de haver met 3 tot 4 kopjes water (750 ml tot 1 liter) in een blender toe. Blend enkele seconden.
- Serveer/bewaar de melk of giet de melk door een kaasdoek, een zeef of een notenmelkzak.
- Bewaar in een fles in de koelkast voor maximaal 5 dagen.
10 Comments
Jacoline
oktober 4, 2017 at 11:24 amZiet er super lekker uit! Zou een schone panty of zakdoek ook gaan i.p.v. de kaasdoek? Net je site ontdekt en ben super enthousiast. Ik blijf zeker terugkomen 😉
Bianca
oktober 4, 2017 at 12:19 pmHi Jacoline en welkom! 🙂 Wat leuk! Ik hoop dat je veel inspiratie kunt opdoen hier 🙂
Ja, dat moet zeker ook goed werken. Een zakdoek is misschien wel iets te dicht op elkaar geweven, maar zeker het proberen waard.
Liefs,
Bianca
Else
februari 27, 2020 at 8:56 amWat leuk dat ik dit recept gevonden hebt.
Ik wil het gebruiken om gouden melk te maken, met o.a.kurkuma.
Dank je wel!
Bianca
februari 28, 2020 at 3:29 pmHi Else,
Oh wat leuk! Daar heb ik recentelijk ook een recept voor gemaakt. 🙂
Otte
mei 18, 2020 at 1:01 pmLeuk recept! Ik heb nog wel een vraag: na het weken zeef je het water eruit. Wat is het nut hiervan? Aangezien je hierna weer water toevoegt.
Bianca
mei 18, 2020 at 1:13 pmHi Otte,
Dank je wel:)
Persoonlijk vind ik de smaak dan wat romiger.
Anderen vinden het ook fijn om havermout te weken omdat dan het gehalte aan fytinezuur iets lager is. Fytinezuur wordt gezien als een ”anti-nutriënt” omdat het de opname van mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium kan verhinderen. Ik weet echter niet in hoeverre dit waar is. Persoonlijk vind ik het geen probleem om fytinezuur binnen te krijgen aangezien mijn dieet veelzijdig is en ik dus niet denk dat ik een tekort op zal open door het binnenkrijgen van fytinezuur.
Kortom, voor dit recept is het voor de smaak. Ik vind havermelk dan wat romiger en lekkerder smaken.
Hopelijk helpt dit 🙂
Liefs,
Bianca
Otte
mei 18, 2020 at 1:08 pmHoi Bianca, Leuk recept en mooi filmpje! Ik heb nog wel een vraag: na het weken zeef je het water eruit. Wat is het doel hiervan? Aangezien je erna weer water toevoegt.
★★★★
Bianca
mei 23, 2020 at 2:06 pmHi Otte,
Dank je wel:)
Persoonlijk vind ik de smaak dan wat romiger.
Anderen vinden het ook fijn om havermout te weken omdat dan het gehalte aan fytinezuur iets lager is. Fytinezuur wordt gezien als een ”anti-nutriënt” omdat het de opname van mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium kan verhinderen. Ik weet echter niet in hoeverre dit waar is. Persoonlijk vind ik het geen probleem om fytinezuur binnen te krijgen aangezien mijn dieet veelzijdig is en ik dus niet denk dat ik een tekort op zal open door het binnenkrijgen van fytinezuur.
Kortom, voor dit recept is het voor de smaak. Ik vind havermelk dan wat romiger en lekkerder smaken.
Hopelijk helpt dit 🙂
Liefs,
Bianca
Wil
oktober 9, 2020 at 9:23 pmIk heb heerlijke yoghurt gemaakt met deze melk. Maar de melk koken en er dan havermoutpap v maken lukt mij nog niet. Als je de melk aan de kook brengt wordt het dik. En smaakt het naar gekookt meel. Ik heb al 500 ml water toegevoegd maar dan is de smaak weg en is het waterig. Wat kan ik doen.
Bianca
oktober 16, 2020 at 3:17 pmHi Wil,
Dank je wel voor de feedback! Ik heb zelf gemerkt dat ik het niet te warm moet opwarmen en dan is het nog heerlijk.
Heb je dat al eens geprobeerd?