Your cart

+Recepten Ontbijt & Brunch Smoothies, Juices & Drinks

Zelf havermelk maken

Ga naar recept
How to make oat milk

Ik kan alle soorten plantaardige melk wel waarderen. Amandelmelk, hazelnootmelk, havermelk ….. Maar de laatste tijd drink ik iets meer havermout dus heb ik mijn routine even een beetje omgegooid en dus maak ik nu in plaats van alleen amandelmelk ook mijn eigen havermelk. Ik ga je laten zien hoe ik mijn eigen romige havermelk maak met slechts twee ingrediënten: haver en water.


Er zijn een paar momenten op de dag wanneer ik graag een beetje ”melk” gebruik. Als ik een papje maak vind ik het bijvoorbeeld lekker om wat melk toe te voegen om het extra romig te maken. Maar ook smoothies met een scheutje plantaardige melk of havermelk zijn erg lekker. En laat ik mijn dagelijkse powerdrankje niet vergeten (ik laat het recept vaak op mijn Instagram stories zien), dat altijd begint met het opwarmen van amandel- of havermelk.

Dit recept is SUPER simpel, maar ik geef je toch nog even wat tips
 • Hoe meer havermout je gebruikt hoe romiger je havermelk zal zijn en hoe beter je de melk moet schudden voordat je het gebruikt
 • Een notenmelkzak of kaasdoek is een manier om je melk na het blenden te filteren en het zal je havermelk heerlijk glad maken
 • Je hebt echter geen notenmelkzak of kaasdoek nodig. Sla deze stap dan gewoon over. Blend de haver dan met water en serveer of bewaar voor later.
 • Hoe meer water je gebruikt, hoe meer je havermelk zal zijn zoals de havermelk in de winkel  aangezien deze een goede hoeveelheid water bevat
 • De restjes/pulp van je havermout hoef je niet te verspillen na het gebruik van een kaasdoek of notenmelkzak. Je kunt de pulp toevoegen aan je smoothie voor wat extra vezels, maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld koekjes mee te maken (invriezen voor later kan ook)

How to make oat milk How to make oat milk Dit recept is een basisrecept voor een romige havermelk. Ik gebruik 3 kopjes water (750 ml tot 1000 ml) voor deze havermelk, maar het beste is om dit te proberen en meer water toe te voegen zodat je de smaak en dikte krijgt die je lekker vindt. Ik heb gemerkt dat dit best persoonlijk kan zijn.

Zelfgemaakte plantaardige melk is makkelijk, snel en leuk om te maken en je zult ook wat geld besparen. Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig.

Ik vind het fijn als mijn havermelk geheel ongezoet is, zodat ik het in alle recepten (zoet of hartig) kan gebruiken. Ik geef dus de voorkeur aan een neutrale havermelk, maar als je liever een wat zoetere havermelk wilt voel je dan vrij om zoete ingrediënten toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een dadel toevoegen wanneer je de havermout blend. Als de havermelk eenmaal klaar is voeg ik soms een beetje kaneel, vanille en/of een vleugje gemalen kruidnagel toe.

Wat is jouw favoriete plantaardige melk?

How to make oat milk

Zelf havermelk maken
 
Cook time
Total time
 
Een makkelijk en heerlijke basisrecept om zelf plantaardige ''melk'' te maken. Deze havermelk is rijk en romig en kan met of zonder een kaasdoek of notenmelkzak gemaakt worden.
Author:
Recipe type: melk, snack, ontbijt, havermelk
Cuisine: plantaardig, vegan
Serves: 1 liter
Ingredients
 • 1 kop havermout (100 g)
 • 3-4 kopjes water (750 ml - 1 liter), afhankelijk van hoe dik en romig je de melk wilt maken
Instructions
 1. Week de haver een nachtje in wat water of week de haver 20 minuten in warm water. Dit is niet nodig. Als je haast hebt, sla het weken dan over.
 2. Na het weken spoel je de haver af. Meng de haver met 3 tot 4 kopjes water (750 ml tot 1 liter). Serveer/bewaar de melk of giet de melk door een kaasdoek, een zeef of een notenmelkzak.
 3. Bewaar in een fles in de koelkast voor maximaal 5 dagen.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Jacoline
  oktober 4, 2017 at 11:24 am

  Ziet er super lekker uit! Zou een schone panty of zakdoek ook gaan i.p.v. de kaasdoek? Net je site ontdekt en ben super enthousiast. Ik blijf zeker terugkomen 😉

  • Reply
   Bianca
   oktober 4, 2017 at 12:19 pm

   Hi Jacoline en welkom! 🙂 Wat leuk! Ik hoop dat je veel inspiratie kunt opdoen hier 🙂
   Ja, dat moet zeker ook goed werken. Een zakdoek is misschien wel iets te dicht op elkaar geweven, maar zeker het proberen waard.
   Liefs,
   Bianca

Leave a Reply

Rate this recipe:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Chunky Tomato Red Pepper Salsa
Grove Tomaten Rode Paprika Salsa

Als er iets is waar ik in de zomer geen genoeg van kan krijgen, dan zijn het wel tomaten.  Vooral...

Sluiten