Cashew ”Melk”

Dit recept voor zuivel-vrije cashew ''melk'' is lekker snel en makkelijk. Heerlijk verfrissend en romig. Het is niet nodig om de cashewnoten te weken of te filteren na het blenden: dus minder gedoe en minder restjes.

Je hebt vast weleens gehoord van het maken van je eigen notenmelk met een notenmelkzak of zeef. Het proces is vrij eenvoudig, maar wel een beetje rommelig. Ik heb gemerkt dat ik toch best wel vaak terug val op mijn eigen snelle methode zonder notenmelkzak of zeef. Deze cashew melk versie is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om cashew melk te maken. Cashew melk is mijn recente favoriet. Het smaakt zoals een romige smoothie!

Ben jij een echte liefhebber van melk? Ikzelf niet zozeer, als in de zin van ”al-staande-voor-de-koelkast-melk-drinken”. Ik vind het wel lekker om een flink scheutje in mijn havermout recepten of smoothies toe te voegen. Elke dag gebruik ik dus wel een plantaardige melk (al zij het in kleine hoeveelheden). Ik ben geen grote fan van plantaardige melkproducten uit de winkel en het maken van mijn eigen melk (weken, blenden, pulp uit de mengel kneden) vind ik vaak niet echt de moeite waard. Of misschien ben ik gewoon lui? Ik heb dan altijd het idee dat ik mijn tijd in de keuken op een andere en meer creatieve manier kan besteden.

Ik vind havermelk en amandelmelk heerlijk, maar als ik dit vergelijk met cashew melk dan is cashew melk wat romiger en zoeter. Het toevoegen van een dadel in dit recept is volledig optioneel, maar ik kan het ten zeerste aanbevelen. Deze cashew melk is overigens zonder twijfel de perfecte plantaardige melk/creamer voor je thee (of koffie).

Dit cashew melk recept:

 • is een heerlijke zuivelvrije melk voor in je thee of koffie
 • heerlijk als snack, bijvoorbeeld koud geserveerd met kaneel
 • is een lekkere melk voor in smoothie recepten
 • de perfecte melk voor in pappen of puddingen
 • kan dikker (of dunner) worden gemaakt afhankelijk van waar je het voor gaat gebruiken
 • vereist geen weken of een zeef/notenmelkzak
 • geen restjes pulp

Dit recept vereist geen kneden van de mengsel, geen weken en niets gaat verloren (geen pulp). Het enige dat je nodig hebt, is een goede cashewboter met slechts één ingrediënt: cashewnoten. Had ik al gezegd dat je het mengsel niet hoeft te kneden? Hierdoor blijven alle voedingsstoffen van de cashewnoten (boter) in je melk.

cashew milk

Cashew boter?

Mijn advies is om een cashew boter of cashew pasta te gebruiken met slechts één ingrediënt: cashewnoten. Je bent er dan zeker van dat je de volledige controle hebt over hoe de cashew melk zal smaken. Niet te zoet, niet te zout en geen onnodige oliën. Je kunt ook je eigen cashew boter maken door ongezouten cashewnoten in een keukenmachine te mengen tot je een gladde boter hebt. En ja, je zou dit recept ook kunnen maken met amandel boter/pasta of een andere noten boter.

Cashew melk in hartige recepten

Dit recept stelt me ook in staat om te beslissen hoe dik of dun ik de melk wil hebben, dus ik gebruik het ook in mijn hartige gerechten. Als ik aan het koken ben maak ik vaak de dikkere versie (minder water en geen dadels) om toe te voegen aan soepen, stoofschotels en curries. Ik vind cashew melk in de meeste recepten zelfs nog lekkerder dan kokosmelk.

Hier zijn enkele suggesties voor zoete recepten waarbij deze cashew melk een heerlijke plantaardige melk is om te gebruiken:

Heb ik een dure blender nodig?

Ja, als je op de traditionele wijze notenmelk gaat maken (weken, blenden en filteren met een notenmelkzak) en dus de hele noot gaat blenden: in dat geval is een hogesnelheidsblender zoals een Vitamix waarschijnlijk de beste keuze. Ik probeerde dit recept echter met drie verschillende blenders van niet zo krachtig, enigszins krachtig en met een krachtige Vitamix blender en alle blenders produceerden een heerlijke romige melk direct klaar om te serveren.

Wat is jouw favoriete melk? Ik hoop dat je deze cashew melk gaat proberen en er ook zo gek op zult zijn. Ik lees graag je feedback terug in de reacties / beoordeling hieronder en vergeet niet je cashew melk foto’s met mij te delen op Instagram door #thegreencreator te taggen. 

cashew milk

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
cashew milk

Cashew ‘’Melk’’

 • Author: The Green Creator
 • Cook Time: 5 mins
 • Total Time: 5 mins
 • Yield: 1 glas 1x
 • Category: Drinks, drankjes
 • Cuisine: vegan, vegetarisch, gluten vrij, zuivel vrij

Description

Dit recept voor zuivel-vrije cashew ”melk” is lekker snel en makkelijk. Heerlijk verfrissend en romig. Het is niet nodig om de cashewnoten te weken of te filteren na het blenden: dus minder gedoe en minder restjes.


Ingredients

Scale
 • 1 volle eetlepel cashew boter/pasta (ongezouten en ongezoet)
 • 2 tot 3 kopjes water (afhankelijk van hoe dun of dik je wilt dat de melk is) **
 • optioneel: 1 of 2 Medjool dadels *

Instructions

 1. Plaats de cashew boter, water en dadel(s) in een blender. Blend 1-2 minuten tot je een gladde en romige mengsel hebt.
 2. Bewaar de melk afgedekte in de koelkast. Deze cashew melk blijft 3 tot 4 dagen goed in de koelkast.
 3. Als je de cashew melk voor later in de koelkast gaat bewaren, dan zul je merken dat het vet in de cashew boter zich van het water gaat afscheiden. Schud de cashew melk dus elke keer voor gebruik even.

Notes

* Alhoewel de dadel(s) slechts een vleugje zoetheid aan dit recept geven, kun je de dadels overslaan als je een ongezoete versie wilt maken. Mijn zoetmiddel naar keuze is een Medjool dadel, maar je kunt ook vanille-extract, ahornsiroop en / of kaneel toevoegen. Dit is allemaal optioneel en afhankelijk van waarvoor je de cashew melk wilt gaan gebruiken.
** Water: je kunt minder water gebruiken voor een nog romiger resultaat. Als je liever een dunnere of dikkere melk wilt maken, pas dan de hoeveelheid water aan die wordt gebruikt door ongeveer een halve kopje meer/minder water te gebruiken.

Wil je dit cashew melk recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord:

cashew milk

 

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.