XL Chocolade Gezouten Karamel Repen

Mijn huidige obsessie? Deze XL chocolade gezouten karamel repen. Deze repen zijn veganistisch, glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en rauw. De dadels en een snufje zout geven deze gezouten karamel repen die typisch onweerstaanbare smaak. De basis bevat havermout en verschillende noten en zaden. En laten we de gesmolten chocoladedip niet vergeten.

Dit artikel bevat affiliate links.

Afgelopen zomer bestelde ik ”chocolade bonbons” in een Duits café en het deed me denken aan hoe heerlijk gezouten karamel is. Toen ik net begon met het maken van zoete veganistische recepten maakte ik best regelmatig caramel saus, maar gaandeweg vergat ik het bestaan vand it recept gewoon.

In dit recept deel ik mijn versie van gezouten karamelrepen. Ik vind het lekker als de vulling veel dikker is dan een typische reep, maar je bent vrij om te beslissen hoe je repen eruit zullen zien. Het enige wat je hoeft te doen is de maat van je ovenschaal of bakvorm te kiezen.

WAT ZIJN CHOCOLADE GEZOUTEN KARAMEL REPEN?

Als je nog nooit chocolade gezouten karamel repen hebt geprobeerd, staat je een traktatie te wachten. De basis bestaat uit verschillende soorten noten. Maar zaden en haver zijn ook heerlijke opties om een goede basis mee te creëren. De binnenkant is een onweerstaanbaar laagje gezouten karamelsaus afgewerkt met een laagje pure chocolade.

Qua smaak kun je met dit recept niet fout gaan. Het is echt een recept dat iedereen zal waarderen. Zowel veganisten als niet-veganisten, glutenvrije of niet glutenvrije eters zullen hiervan smullen.

Zie dit recept als een gezondere versie van vegan Twix repen, maar dan met een dikkere karamellaag. Als je de laag dikker maakt (dat vind ik lekker), is het bijna een Twix-ijsreep.

Het grote verschil? Deze zijn veganistisch, glutenvrij, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers. 
three salted caramel chocolate bars on white marble with one bar cut in half

XL CHOCOLADE GEZOUTEN KARAMEL REPEN

Wat is er beter dan een typisch recept voor chocolade gezouten karamel repen? Precies, een XL chocolade gezouten karamel reep. Soms is meer ook echt meer. In het Duitse café maakten ze bonbons met een extra dikke karamelvulling.

Ik vond de dikkere karamelvulling heerlijk, maar ik wilde toch de vorm van een typische chocoladereep (in plaats van een bonbon), dus maakte ik de repen dikker. Het nadeel is dat ze sneller smelten omdat de karamelvulling veel natuurlijke suikers bevat. Maar de smaak is het zo waard. Als je er zeker van wilt zijn dat deze reep langer dan 15 minuten buiten de koelkast te bewaren is, raad ik aan om het met een dunnere karamelvulling te maken.

HOE MAAK JE CHOCOLADE GEZOUTEN KARAMEL REPEN

Stap 1.

De eerste stap is het maken van de basis. Ik gebruik een kleine blender om alle noten, zaden en havermout tot een bloemconsistentie te blenden. Dan hoef je ze alleen nog maar in een grote kom te mengen tot je een droge compacte basis hebt. Druk dit vervolgens in een ovenschaal, een siliconen bakvorm of een broodvorm. Hoe groter het oppervlak van je vorm, hoe compacter de repen zullen zijn. Mijn vorm was smal, dus mijn repen zijn behoorlijk dik.

ingredients for salted caramel base in several small bowls and plates on a light backdrop
the base for salted caramel bars in a dark red silicone baking mold

Stap 2.

De karamelvulling is een mengsel van dadels, vanille, amandelmelk, water, zout, ahornsiroop en kokosolie. Verdeel dit over de bodem en vries in.

ingredients for salted caramel filling in several small bowls and plates on a light backdrop

Stap 3.

Snijd de reep in kleine blokjes, dunne reepjes of dikkere reepjes.

Stap 4.

De laatste stap is een dip in gesmolten chocolade. Daarna zijn ze klaar om geserveerd te worden.

melted chocolate in a blue bowl with a spoon dipping in the chocolate

ZIJN VERVANGERS MOGELIJK?

Ik doe altijd mijn best om een vervanging voor te stellen voor al mijn recepten. Natuurlijk alleen als het kan en alleen als het recept niet drastisch verandert. De vervangers die ik heb geprobeerd en die ik je kan aanbevelen voor dit recept, zijn de volgende.

three salted caramel chocolate bar stacked on each other on a white backdrop next to a piece of salted caramel chocolate bar

BASISVERVANGERS

  • Ik heb de basis ook succesvol met pompoenpitten gemaakt in plaats van met zonnebloempitten.
  • In plaats van walnoten gebruik ik ook graag pecannoten of half walnoten en half pecannoten.
  • Havermout is een makkelijk basisingrediënt, maar als je geen havermout wilt gebruiken of dit niet bij de hand hebt, is dit recept ook goed te maken met rauwe boekweit, quinoavlokken, gepofte quinoa of gepofte gierst.
  • Hazelnoten zijn een heerlijke vervanger voor amandelen.

Je zou dit recept ook eventueel met kokosmeel kunnen maken om de noten of de havermout te vervangen, maar houd er rekening mee dat dit de gezouten karamelsmaak zal overheersen en het recept (naar mijn mening) te veel zal afwijken van het origineel.

Als je geen kokosolie hebt, kun je in plaats daarvan veganistische boter gebruiken. Hoewel ik dol ben op het maken van olievrije recepten, is dit echt een typisch recept waar olie voor nodig is zodat het zijn vorm kan behouden. Appelmoes of een andere olievervanger zal niet zo goed/helemaal niet werken.

Elke andere vloeibare zoetstof werkt in plaats van ahornsiroop, maar de dadels kunnen niet worden vervangen door ander gedroogd fruit. Dan krijg je namelijk niet de typische karamelsmaak.

Ik hoop dat deze vervangers je wat ruimte hebben gegeven om te werken met de ingrediënten die je bij de hand hebt.

HOE BEWAAR JE CHOCOLADE GEZOUTEN KARAMEL REPEN?

Nadat de basislaag en de karamelsaus zijn bevroren en in chocolade zijn gedoopt, kun je deze repen onderin de koelkast of vriezer bewaren. In de koelkast zijn ze vijf dagen houdbaar en in de vriezer tot drie maanden.

Deze repen zijn super verslavend. Tag me op Instagram als je ze ook gaat maken! Ik kan niet wachten om je creaties te zien. Maak je ze ook XL met een dikke karamellaag, of ga je voor een dunnere reep die langer houdbaar is buiten de koelkast? Hoe dan ook, je kunt niet fout gaan met dit recept.

a hand showing a salted caramel chocolate bar with a bite

Heb je trek in meer zoete recepten?

Deze No Bake Brownie Hapjes mag je niet missen. Of dit Chocolade Kokoskoekjes recept. En wat dacht je van zelfgemaakte Marsepein?

three salted caramel chocolate bar next to each other on a white backdrop next to a piece of salted caramel chocolate bar
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
three salted caramel chocolate bar next to each other on a white backdrop next to a piece of salted caramel chocolate bar

XL CHOCOLADE GEZOUTEN KARAMEL REPEN

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 4 uur in de vriezer
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 9 repen (met een broodvorm) 1x
  • Method: vriezer en koelkast
  • Diet: Vegan

Description

Makkelijk te maken XL Chocolade Gezouten Karamel Repen met een nootachtige basis, een gezouten karamelvulling en gedipt in pure chocolade. Veganistisch, glutenvrij en natuurlijk gezoet.


Ingredients

Scale

BASIS:

KARAMEL VULLING:

  • 200 gr ontpitte Medjool dadels
  • 15 gr / 1 el kokosolie (gesmolten)
  • 20 ml ahornsiroop
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl vanille-extract (of amandel- of sinaasappelextract)
  • ½ kopje /125 ml amandelmelk
  • ¼ kopje / 60 ml water

CHOCOLADEDIP:

  • 7 oz / 200 gr vegan chocolade (85%)

Instructions

De basis

Bepaal eerst de grootte van de repen. Voor dikke XL-repen gebruik ik een kleine broodvorm (21 x 7 x 7 cm) en hiermee kon ik 9 repen maken.

Als je dunnere repen of blokjes wilt maken, gebruik dan een bredere bakvorm. Het recept blijft hetzelfde, maar omdat je de basis en de karamellaag uitspreidt, worden de repen dunner. Ik geef er echter de voorkeur aan het karamelrecept te verdubbelen als ik een grotere bakvorm gebruik.

Meng met een lepel de ingrediënten voor de bodem in een grote kom. Ik maal de noten, zaden en havermout fijn in een kleine blender. Zodra de zonnebloempitten, gemalen walnoten, gemalen havermout, gemalen amandelen, kokossuiker, kokosolie, zeezout en ahornsiroop gemengd zijn, voeg je 1 eetlepel water toe.

Ik doe dit met een lepel, zodat ik de consistentie in de gaten kan houden. Zodra de basis is gecombineerd, droog en een beetje plakkerig is, ben je klaar. Als de bodem veel te droog is en niet plakt, voeg dan nog een eetlepel water toe.

Druk het mengsel in je bakvorm. Ik gebruik een siliconenvorm omdat dit het supermakkelijk maakt om het na het invriezen te verwijderen. Als je geen siliconenvorm hebt, bekleed dan je bakvorm met bakpapier.

Zorg ervoor dat de basis goed en egaal in de bakvorm is aangedrukt. Gebruik de achterkant van een lepel of je vingers om de bodem in de vorm te drukken.

Zet opzij en maak de karamelvulling.

Karamel vulling

Voeg in een blender alle ingrediënten voor de karamelvulling toe en mix tot een zijdezachte massa. Smeer een laag karamelvulling op de bodem in de bakvorm. Wees royaal als je een dikke reep wilt maken. Als je een dunnere reep wilt maken en je hebt karamelsaus over, bewaar deze dan voor later. Ik vind het heerlijk om het aan mijn ontbijt toe te voegen of er appelschijfjes in te dippen als tussendoortje.

Zet 3-4 uur (of een nachtje) in de vriezer.

Chocoladedip

Smelt een donkere veganistische chocolade in de magnetron of een kom boven kokend water (au bain marie)

Haal de bakvorm uit de vriezer en snijd het in repen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bedek elke reep met de gesmolten chocolade.

Leg op de met bakpapier beklede bakplaat om op te stijven.

Nadat je alle repen zijn bedekt met chocolade plaats je de repen in de koelkast om verder op te stijven.


Notes

  • Deze repen zijn vijf dagen houdbaar in de koelkast en drie maanden in de vriezer.
  • In plaats van zonnebloempitten kun je pompoenpitten gebruiken. En je kunt ook pecannoten in plaats van walnoten gebruiken.
  • In plaats van havermout kun je boekweit, quinoavlokken, gepofte quinoa of gepofte gierst gebruiken.
  • Hazelnoten zijn ook een heerlijke vervanger voor amandelen.
  • Als je besluit een broodvorm (zoals in dit recept) te gebruiken met een dikke karamellaag, dan zal deze buiten de koelkast snel smelten. Houd daar rekening mee als je het wilt serveren. Als je dit een snack voor onderweg wilt maken, zou ik een brede ovenschaal gebruiken.
  • Ik verdubbel het recept voor karamelvulling, zodat ik het kan gebruiken als dip, spread of voor over mijn havermoutontbijt.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.