Ik gebruik al jaren kokosolie voor mijn gezicht en ik gebruik kokos in hartige of zoete recepten, maar kokosmelk is gewoon niet iets dat ik geregeld op mijn boodschappenlijstje zet. En dat terwijl het zo makkelijk is om zelf kokosmelk te maken.
Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte producten zijn affiliate links. Lees er hier meer over.
Ik vroeg me laatst af wat de reden is dat ik deze prachtige plantaardige melk niet zo vaak gebruik. Ik denk dat het komt omdat kokosmelk bijna altijd in een blikje verkocht wordt en/of met toevoegingen. Om eerlijk te zijn ben ik geen grote fan van ingeblikt voedsel. Ik vind glazen potten niet erg, maar er is iets met BPA beklede blikjes dat me ongemakkelijk maakt.
Er zijn ook BPA-vrije varianten in karton, maar die zijn soms prijziger en bevatten ook vaak toegevoegde zoetstoffen of conserveermiddelen.
Kokosmelk is een geweldig product in een plantaardige keuken. Andere plantaardige melk alternatieven zoals amandelmelk, sojamelk, havermelk of rijstmelk hebben niet dezelfde rijke en romige textuur.
Zelf Kokosmelk Maken
Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig is om thuis je eigen kokosmelk te maken. Het is snel te maken en niet duur. Je kunt een basisrecept maken, maar je kunt ook vanille of een zoet ingrediënt zoals Medjool dadels toevoegen.
Het enige dat je nodig hebt is water en ongezoete geraspte kokos. Verder heb je een blender nodig met een notenmelk zak (nutmilk bag) of een ‘‘vegan milker”. Dit kan het melk tegelijkertijd mengen en door een zeef halen. In dit recept laat ik je zien hoe je kokosmelk maakt met een blender en met de ”vegan milker”. Beiden zijn geweldig om je eigen plantaardige melk te maken.
Geraspte Kokos Of Kokos Vlokken?
Ik gebruik persoonlijk zowel ongezoete geraspte kokos als kokos vlokken.
Naar mijn mening is geraspte kokos iets vochtiger dan kokos vlokken. Maar het verschil is erg klein. Dus als je geen voorkeur hebt voor een specifieke vorm, kun je iedere soort gebruiken die je lekker vindt: geraspt of vlokken.
Zelf Kokosmelk Maken Zonder Blender
Als ik geen blender wil gebruiken, gebruik ik mijn staafmixer en een zeer fijne zeef. Een ”vegan milker” is een makkelijke en snelle manier om bijna iedere soort plantaardige melk te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de kokos en het water in de ”vegan milker” te blenden met een staafmixer. Til daarna de zeef (filter) op en druk de pulp met de stamper naar beneden. Dat is alles.
Kokosmelk Pulp
Nadat je kokosmelk hebt gemaakt, blijft er droge kokospulp over. Gooi dit niet weg. Zelfs als je er niet gelijk plannen mee hebt, vries het dan in voor later. Ik rooster kokospulp meestal even en voeg het toe aan mijn havermout ontbijt met frambozen, maar ik voeg ook graag kokospulp toe aan een smoothie voor een dosis gezonde vetten.
Kokospulp met de blender en de ”vegan milker” is overigens even droog.
Er zijn een aantal geweldige manieren om kokospulp te gebruiken:
- In smoothies
- Geroosterd bij een salade of als ontbijt topping
- Je kunt er energie balletjes mee maken
- Om muesli mee te maken
- Het maakt een stoofpot recept romiger
- Je kunt het toevoegen aan gebakken recepten zoals koekjes
- Voeg het toe aan je gouden melk of matcha latte
Je kunt de pulp voor later bewaren. Bewaar de pulp in de koelkast of vries het in voor maximaal 2 maanden.
Ga jij ook zelf kokosmelk maken? Dan zou ik dat graag willen weten! Beoordeel het onderstaande recept, deel je creatie op Facebook of Instagram en vergeet me niet te taggen @TheGreenCreator + #thegreencreator
KOKOSMELK MAKEN
- Prep Time: 5
- Cook Time: 5
- Total Time: 10 minutes
- Yield: 6-8 1x
- Category: drankje
- Method: blender, staafmixer
- Cuisine: zuivel-vrij, vegan
- Diet: Vegan
Description
Met slechts 2 ingrediënten en 10 minuten maak je de lekkerste zuivelvrije kokosmelk. Deze melk is romig en licht zoet. Kokosmelk is perfect als drankje, maar ook in soepen, stoofschotels, papjes, in gebak, ijs- en curry recepten.
Ingredients
- ~ 160 gr (2 kopjes) ongezoete geraspte kokos
- 940 ml (4 kopjes) water (zie notes)
Optionele ingrediënten
- 1 Medjool-dadel zonder pit of ahornsiroop naar smaak voor zoetheid
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 10 gr cacaopoeder voor chocolade kokos “melk”
Instructions
Instructies voor de Blender Methode
Verwarm water (niet kokend).
Voeg samen met het warme water de geraspte kokos toe aan de blender.
Blend een paar minuten op hoge snelheid tot het dik en romig is.
Gebruik minder water voor een romigere melk.
Zet je notenmelk zak klaar (een fijn kaasdoekje werkt ook) en giet de melk door de notenmelk zak heen om de vezels te verwijderen.
Giet de kokosmelk een glazen pot. Serveer onmiddellijk of bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast (met deksel).
Instructies voor de Vegan Milker Methode
Verwarm water (niet kokend).
Voeg samen met het warme water de geraspte kokos toe aan de ”vegan milker”.
Steek een staafmixer in de ”vegan milker” en mix een paar minuten tot het dik en romig is.
Gebruik minder water voor een romigere melk.
Til het filterhulpstuk op om de kokosmelk af te laten gieten. Druk met de vijzel de kokosmelk door het filter.
Giet de kokosmelk in een glazen pot. Serveer onmiddellijk of bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast (met deksel).
Omdat dit recept geen conserveermiddelen of vulstoffen bevat, zal het vet / de room van de kokosmelk zich separeren en naar boven drijven. Je kunt dit verwijderen of even roeren voordat je de koksmelk serveert.
Notes
Kokosmelk kan zowel koud als warm worden gedronken. Roer voor gebruik.
In de vriezer kun je kokosmelk maximaal 1 maan bewaren en vers in de koelkast maximaal 5 dagen.
Enkele optionele smaakopties:
- ½ theelepel vanille-extract
- 1-2 theelepel (s) cacaopoeder
Voeg de optionele smaak opties toe nadat de kokosmelk klaar is (dus na het blenden en filteren).
dit receptenkaart bevat affiliatie links naar producten die ik graag gebruik