Geroosterde Bloemkool

Deze hele geroosterde bloemkool is een recept geïnspireerd door Yotam Ottolenghi. Het is veganistisch en bereid met slechts 4 ingrediënten. Dit gerecht is een indrukwekkend hoofdgerecht of bijgerecht. De eenvoudige toppings met tahini, geroosterde walnoten en peterselie maken van deze perfect malse bloemkool een middelpunt van de tafel.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

De hele geroosterde bloemkool is een moderne klassieker geworden om groenten op een chique manier te serveren. Een perfect malse hele geroosterde bloemkool is niet alleen een blikvanger maar ook ontzettend lekker.

Maak van deze bloemkool het hoofdgerecht of voorgerecht voor feestelijke bijeenkomsten of een doordeweekse maaltijd.

Voor dit recept heb ik alleen de techniek van het parboilen van de bloemkool uit Yotam Ottolenghi’s boek ”Simpel” gebruikt; het recept zelf is niet hetzelfde en ook niet veganistisch in zijn boek.

Je zult dit bloemkool recept vast ook geweldig vinden omdat:

  • Het makkelijk te maken is.
  • Een foolproof methode is om het perfect mals te maken.
  • Voor dit recept heb je niet veel ingrediënten nodig.
  • Het is de lekkerste bloemkool ooit.
  • Deze bloemkool is veelzijdig en kan als bij- of hoofdgerecht bij vele andere gerechten worden geserveerd.

HELE GEROOSTERDE BLOEMKOOL

Het is niet duidelijk wie dit gerecht heeft uitgevonden, maar als ik aan een hele geroosterde bloemkool denk, denk ik aan Ottolenghi. In zijn boek “Simpel” staat een recept voor een hele geroosterde bloemkool met zout, boter, olijfolie en citroen. De techniek die hij in dat recept beschrijft is wat dit recept tot een succes maakt. Hoewel dit recept niet Ottolenghi’s recept is (dit recept is veganistisch), is de techniek min of meer hetzelfde en de sleutel tot het mals en zacht maken van een hele geroosterde bloemkool.

Het lijkt vrij eenvoudig om een hele bloemkool te roosteren, maar het is vrij gemakkelijk om hem te verbranden of uit te drogen, waardoor hij leerachtig wordt in plaats van mals.

Er zijn drie dingen om in gedachten te houden bij het maken van deze bloemkool om een sappige geroosterde bloemkool te maken. Je hebt nodig:

  • Tijd
  • Olie
  • Voorkoken

A white triangle shaped plate on a white napkin with a gold colored knife and a whole head of roasted cauliflower on the plate with a hand with a golden fork taking a piece from the head of cauliflower.

INGREDIËNTEN

De ingrediënten van het recept zijn eenvoudig. Met slechts 4 ingrediënten en een eenvoudige methode kan van elke bloemkool een sappig geroosterd gerecht worden gemaakt.

Bloemkool
De grootte van de bloemkool maakt voor dit recept niet uit. Je hebt misschien meer olie nodig, en een langere voorkook- en roosttijd.

Oliën
Goede vetten voor dit recept zijn olijfolie, veganistische boter en kokosolie. Een combinatie van olijfolie en kokosolie geeft het echter een interessante smaak. Maar voel je vrij om olijfolie en veganistische boter te combineren.

Zout
Een snufje zout gemengd met olijfolie en kokosolie zorgt ervoor dat de hele bloemkool bedekt is met een heel klein beetje zout.

A light grey backdrop with a plate with a whole head of cauliflower and several small bowls with olive oil coconut oil and salt in it with the name of the ingredients next to it in bold.

HOE MAAK JE GEROOSTERDE BLOEMKOOL (STAP-VOOR-STAP MET FOTO’S)

Hoewel dit recept vrij simpel is, volgt hier een stap-voor-stap visuele uitleg over hoe je perfect malse bloemkool maakt. De onderstaande stappen zijn een samenvatting, dus scroll naar beneden naar de receptkaart voor de exacte hoeveelheden en instructies.

Stap 1.
Verwijder de bovenste bladeren van de bloemkool, maar bewaar de meeste bladeren aan de onderkant van de krop. Die worden na het roosteren knapperig en zijn heerlijk.

Stap 2.
Was vervolgens de bloemkool en kook de hele bloemkool in een grote pan met water (kop naar beneden) gedurende ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de grootte van de bloemkool) tot hij bijna gaar is.

Stap 3.
Haal de bloemkool uit het water en leg hem in een vergiet om uit te lekken.

Stap 4.
Maak de eenvoudige tahinisaus door alle ingrediënten samen in een klein kommetje te roeren tot de saus glad en dun is.

Stap 5.
Bestrijk de bloemkool met een bakkwastje met de helft van het olie-zoutmengsel.

Stap 6.
Zet de bloemkool in een voorverwarmde oven op een beklede bakplaat (kop omhoog) en rooster hem ongeveer een uur.

Stap 7.
Haal de bloemkool uit de oven en verdeel het resterende olie-zoutmengsel over de bloemkool. Rooster nogmaals 30 min tot een uur, afhankelijk van de grootte van de bloemkool.

Stap 8.
Haal de bloemkool uit de oven en druppel de tahinidressing over de bloemkool, gevolgd door gehakte walnoten en verse peterselie, munt of koriander. Snijd in dikke plakken of eet met je handen zoals Ottolenghi.

HOE TE SERVEREN

Eenvoudige tahinisaus met noten en kruiden
Er zijn verschillende manieren om geroosterde bloemkool te serveren, maar een heerlijke en eenvoudige saus is een tahinisaus. Het is optioneel, maar het is een heerlijke combinatie met geroosterde bloemkool.

Verse kruiden, zoals peterselie, munt of koriander, geven een interessant smaakprofiel aan dit gerecht, en geroosterde noten, zoals amandelen, pijnboompitten of walnoten, voegen zowel textuur als smaak toe.

Voorgerecht of bijgerecht
Voor de feestdagen of feestjes is dit een geweldig gerecht om midden op tafel te zetten, zodat iedereen van dit gerecht kan genieten als voorgerecht of bijgerecht. Deze bloemkool kan op Ottolenghi-wijze worden gegeten, “waarbij we de bloemkool met onze handen uit elkaar breken en dan de afzonderlijke roosjes en knapperige blaadjes in de tahinisaus dopen.”

Maar je kunt de bloemkool natuurlijk ook in dikke plakken snijden en op individuele borden serveren of je gasten een plak aanbieden en er gewoon met vork en mes van genieten.

Hoofdgerecht
Dit gerecht kan ook een prima hoofdgerecht zijn. Maak in dat geval een hele geroosterde bloemkool (klein) per persoon en serveer het met een graan, zoals quinoa of boekweit. Andere serveermogelijkheden zijn om het te serveren met geroosterde kikkererwten of geroosterde tofu/tempeh.

A white triangle shaped plate on a white napkin with a gold colored fork with a chink of cauliflower on it and a whole head of roasted cauliflower with green herbson the plate with chunks of the caulifiwoer taken out.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Kan ik een andere saus gebruiken?
Een eenvoudige tahinisaus is heerlijk om bij dit bloemkoolrecept te serveren. Maar dit recept is veelzijdig, en je kunt het vervangen door een kneepje citroensap en een beetje veganistische yoghurt of zware room. Je zou het ook kunnen bedekken met gesmolten veganistische kaas in plaats van de tahinisaus. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kan ik minder olie gebruiken?
Olie is een essentieel onderdeel van dit recept om het zacht en mals te maken, maar het is mogelijk om het met minder olie te maken. Vervang de helft van de kokosolie dan door sojasaus.

Kan ik geroosterde bloemkool van tevoren maken?
De tahinisaus kan van tevoren worden gemaakt en een paar dagen in de koelkast worden bewaard. Hele geroosterde bloemkool kan ook van tevoren gemaakt worden. Je kunt de bloemkool 1-2 dagen van tevoren koken om tijd te besparen. Je kunt de hele bloemkool ook 1-2 dagen van tevoren roosteren en in de oven opwarmen voor het opdienen.

Hoe lang is geroosterde bloemkool houdbaar?
Hele geroosterde bloemkool is 4 dagen houdbaar in de koelkast. Het kan opnieuw worden opgewarmd in de oven. Als de bloemkool droog is geworden in de koelkast, bestrijk hem dan weer met een beetje olie.

A whole head of golden brown roasted cauliflower covered with nuts and green herbs on a white plate with a gold fork with slices of cauliflower in front of a light brown backdrop.
Bekijk ook zeker even mijn andere op Ottolenghi geïnspireerde recept voor Geroosterde Tomaten met Koude Yoghurt.

Ga je dit bloemkool recept maken? Ik zou het graag willen weten! Laat me in de comment sectie weten wat je van mijn recept vindt. En vergeet me niet te taggen op Instagram @thegreencreator.

A white plate on a light backdrop with a gold colored knife and a whole head of roasted cauliflower on the plate with a hand with a golden fork taking a piece from the head of cauliflower and the text whole roasted cauliflower on top in bold.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A whole head of golden brown roasted cauliflower covered with nuts and green herbs on a white plate next to a gold fork with slices of cauliflower in front of the head of cauliflower.

Geroosterde Bloemkool

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 60
  • Total Time: 1 hour 10 minutes
  • Yield: 1 hele bloemkool 1x
  • Category: hoofdgerecht, voorgerecht, bijgerecht
  • Method: oven
  • Diet: Vegan

Description

Deze perfect hele geroosterde bloemkool is veganistisch en gemaakt met slechts 4 ingrediënten. Dit gerecht is een indrukwekkend hoofdgerecht, voorgerecht of bijgerecht. De eenvoudige toppings met tahini, geroosterde walnoten en peterselie maken van deze bloemkool een middelpunt van de tafel.


Ingredients

Scale

Hele Geroosterde Bloemkool

  • 1 hele bloemkool (middelgroot tot groot)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 35 gram kokosolie, gesmolten op kamertemperatuur
  • ½ theelepel zeezout

Tahinisaus

  • 50 gram tahini (sesampasta)
  • 1 eetlepel citroensap
  • snufje zout
  • 4 eetlepels water (meer indien nodig)
  • optioneel: ½ theelepel knoflookpoeder of 1 klein teentje knoflook, fijngehakt

om de bloemkool mee te serveren:

gehakte (geroosterde) noten, zoals walnoten of pijnboompitten
verse kruiden zoals peterselie of koriander (fijngehakt)
tahinisaus


Instructions

Hele Geroosterde Bloemkool

Verwijder de bladeren aan de bovenkant van de bloemkool met een mes of je handen. Je kunt de meeste bladeren aan de onderkant van de bloemkool laten zitten. Die worden na het roosteren knapperig en zijn heerlijk.

Was de bloemkool. Vul een pan (groot genoeg voor de bloemkool) voor ongeveer ¾ met water. Breng aan de kook en leg de bloemkool dan voorzichtig (met de kop naar beneden) in het water. De onderkant zal een beetje uitsteken.

Kook de bloemkool ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de grootte van de bloemkool).

Wanneer de bloemkool zacht begint te worden (hij mag niet uit elkaar vallen), haal hem dan uit het water en leg hem in een vergiet om uit te lekken.

Verwarm de oven voor op 170°C.

Meng in een kommetje de kokosolie, olijfolie en zout.

Leg de bloemkool op een beklede bakplaat (kop omhoog) en verdeel met een (siliconen) bakkwastje de helft van het olie-zoutmengsel over de bloemkool.

Rooster ongeveer een uur in de oven, haal dan uit de oven en verdeel het resterende olie-zoutmengsel over de bloemkool. Rooster nogmaals 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de grootte van de bloemkool.

De bloemkool is klaar als hij echt zacht en goudbruin is. De bladeren moeten knapperig zijn en kunnen verkoold zijn.

Haal de bloemkool uit de oven en zet 5 minuten apart.

Sprenkel de tahinisaus over de bloemkool, gevolgd door gehakte walnoten en verse peterselie, munt of koriander.

Snijd in dikke plakken of trek uit elkaar met je handen.

Tahinisaus

Giet de tahini in een kommetje, gevolgd door citroensap, zout en water. Meng om te combineren. Voeg meer water toe en klop tot de saus glad en lopend is.

Voeg meer tahini toe als je te veel water hebt toegevoegd en de tahinisaus te dun is. Als de saus te dik is, voeg dan meer water toe (eetlepel voor eetlepel) tot de saus romig is.


Notes

  • Tahinisaus of yoghurtsaus
    Een eenvoudige tahinisaus is heerlijk om bij dit bloemkoolrecept te serveren. Je kunt een grotere portie maken voor andere recepten (zoals salades). Als je geen tijd hebt om de tahinisaus te maken, kun je de bloemkool besprenkelen met citroensap en een beetje veganistische yoghurt of zware room. Je zou het ook kunnen bedekken met gesmolten veganistische kaas in plaats van deze tahinisaus. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Minder olie
    Olie is een essentieel onderdeel van dit recept om het zacht en mals te maken, maar het is mogelijk om het met minder olie te maken. Vervang de helft van de kokosolie door sojasaus.
  • Vooruit maken/restjes bewaren
    De tahinisaus kan een paar dagen van tevoren worden gemaakt en een paar dagen in de koelkast worden bewaard. Hele geroosterde bloemkool kun je ook vooruit maken. Je kunt de bloemkool 4 dagen van tevoren koken om tijd te besparen. Je kunt de hele bloemkool ook 4 dagen van tevoren roosteren en in de oven opwarmen voor het opdienen.
    Hele geroosterde bloemkool kan 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Daarna kan hij opnieuw worden opgewarmd in de oven. Als de bloemkool in de koelkast droog is geworden, bestrijk hem dan weer met een beetje olie.

Keywords: hele geroosterde bloemkool, bloemkool, bijgerecht, hoofdgerecht, voorgerecht

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.