Dalgona (zonder koffie)

Dit Dalgona recept zonder koffie is het meest fluffy ''koffie'' recept ooit. Allemaal met heerlijke ingrediënten zonder (instant) koffie en zonder witte geraffineerde suikers. Dit Dalgona recept is overigens ook veganistisch. Heerlijk, luchtig, zoet en zo lekker!

This recipe is also available in English:

English

{linkjes in deze post zijn Amazon of Bol affiliate linkjes naar producten die ik aanbeveel}

 

Dalgona koffie is momenteel een enorme trend op sociale media. Hoewel ik geen koffie drink, drink ik wel elke dag een koffie-achtig drankje met opgeschuimde sojamelk. De eerste weken verzette ik me tegen de trend. Want ja, waarom zou je je dagelijkse kopje ”koffie” opgeven als het al goed is, toch? Maar aangezien de temperaturen stijgen en ik het niet heel erg vervelend vind om een nieuwe koude versie van mijn dagelijkse kopje comfort uit te proberen, besloot ik Dalgona een kans te geven.

Dit artikel bevat affiliate links.

Een traditioneel Dalgona recept kan bijna niet makkelijker zijn. Na een paar minuten alles mengen, heeft het mengsel de consistentie van een lichte mousse. Schep in een glas bovenop een koude plantaardige melk en je hebt een heerlijke traktatie. En dit geldt ook voor mensen zoals ik die geen koffie drinken. Vandaag laat ik je mijn gezondere Dalgona versie zien. Zonder koffie en zonder witte geraffineerde suiker.

Wat is Dalgona?

Dalgona koffie is een traditioneel Koreaans drankje. Het is een dik, schuimig drankje dat geserveerd wordt als een koude latte met een zacht en zoet opgeklopt koffie laagje. Het kan zowel warm als koud worden geserveerd, maar de combinatie van koude melk met het donzige zoete koffieschuim is het traditionele recept.

Het heet Dalgona omdat het schuimige bruine koffie laagje op een Koreaans snoepje lijkt.

brown dalgona foam with a whisk in a bowl and a whisk hold up in the air with dalgona dripping

Hoe maak je Dalgona?

Het originele recept is een verhouding van 1: 1: 1 van instant koffie, suiker en warm water. In mijn Dalgona versie zonder koffie gebruik ik dezelfde verhouding van 1: 1: 1, maar dan met Dandy Blend (een ”koffie vervanger” op basis van kruiden), xylitol en warm water.

Ik heb online de meest geweldige ”how to” video’s gezien. Vaak met een staande mixer met kom en anderen gaan aan de slag met een vork. Je hebt dan toch echt wel wat geduld nodig als je een vork gebruikt. En ook wat armspieren. Het kan dan wel 10 minuten duren voordat je een Dalgona schuim hebt gemaakt. Je kunt ook een goede ronde garde gebruiken. En nogmaals, geef het wat tijd.

Als je echter wel wat keukenapparaten hebt, zoals een handmixer of staande mixer, gebruik dat dan. Persoonlijk gebruik ik graag een handmixer.

ebook banner post

Ik heb geprobeerd om dit in een glas te maken om spatten te voorkomen en dus minder schoon te hoeven maken, maar een grote kom werkt het best. Een grote mengkom laat namelijk meer lucht toe tijdens het mengen.

Gisteravond probeerde ik nog een Dalgona te maken met een melkopschuimer, maar de hoeveelheid schuim was zeer minimaal. Dus voor mij was dat geen succes.

close up brown dalgona foam with a swirl

Hoe maak je Dalgona zonder koffie?

Dalgona is eigenlijk niets meer dan een poeder dat met suiker en water is gemixt/opgeschuimd. Dus elke (kruiden) koffievervanging kun je mogelijk gebruiken als je een koffievrije versie wilt maken.

coffee substitute and xylitol in small white bowls

Dalgona Variatie

Een traditioneel Dalgona recept gebruikt instant koffie, witte geraffineerde kristalsuiker en volle melk, maar je kunt thuis gemakkelijk een gezondere versie maken. Vervang de koffie voor een (kruiden) koffie vervanger, de suiker voor een minder bewerkte suiker en de melk voor een plantaardige melk.

Ik vervang de witte geraffineerde suiker door bijvoorbeeld kokossuiker, xylitol of erythritol. Je kunt mogelijk minder suiker gebruiken, maar dan krijg je waarschijnlijk een minder stevige schuim en de kleur wordt ook donkerder.

tall glass with milk and dalgona foam on top on marble with white background

Meer Dalgona variaties

Je kunt elke andere (kruiden) koffie vervanger of zelfs cacaopoeder gebruiken. Persoonlijk vind ik Dandy Blend heerlijk en ik drink het dagelijks. Een andere optie is om bijvoorbeeld pb2 poeder te gebruiken om een pindakaas versie te maken.

Je kunt ook wat garnering toevoegen. Ik heb kaneel en gehakte hazelnoten geprobeerd en beiden waren een heerlijke toevoeging aan dit recept.

two tall glasses with ice cubes and milk and dalgona foam on marble with white backgroundtwo tall glasses with milk and dalgona foam on top on marble with white background with one glass straw

Als jij ook dit Dalgona recept zonder koffie gaat maken, zou ik dat graag willen weten! Beoordeel het onderstaande recept en deel je creatie op Facebook of Instagram. En vergeet me niet te taggen. Ik zie je creaties graag terug!

Subscribe newsletter

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord: 

dalgona swirl and two glasses of dalgona in two tall glasses with milk against white background

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
two tall glasses with milk and dalgona brown foam on top on marble with white background

DALGONA (ZONDER KOFFIE)

 • Author: Bianca
 • Prep Time: 1
 • Cook Time: 4
 • Total Time: 5 minutes
 • Yield: 2 1x
 • Category: drankje
 • Method: mengkom, garde, mixer
 • Cuisine: Koreaans

Description

Dit Dalgona recept zonder koffie is het meest fluffy ”koffie” recept ooit. Allemaal met heerlijke ingrediënten zonder (instant) koffie en zonder witte geraffineerde suikers. Dit Dalgona recept is overigens ook veganistisch. Heerlijk, luchtig, zoet en zo lekker!


Ingredients

Scale
 • 4 eetlepels Dandy Blend of een ander koffie (kruiden) alternatief
 • 4 eetlepels xylitol (of kokossuiker of erythritol)
 • 4 eetlepels warm water

om het koud te serveren

 • ijsblokjes
 • 1 kopje koude sojamelk (of andere plantaardige melk)

om het warm te serveren

 • warm 1 kopje plantaardige melk op en voeg de Dalgona schuim toe

Instructions

Voeg in een grote mengkom de Dandy Blend, xylitol en heet water toe in een verhouding van 1: 1: 1.

Het is belangrijk om een grote mengkom te gebruiken om voldoende ruimte te hebben en er lucht in te kunnen kloppen. Het helpt ook om de kom een beetje te kantelen.

Meng alles met een handmixer of keukenmixer eerst op lage snelheid. Zodat alles kan mengen en oplost. Zet vervolgens de snelheid naar de hoogste stand. En meng ongeveer 2 minuten tot er pieken ontstaan.

Een keukenmixer doet het werk in ongeveer 2 minuten. Een handmixer in ongeveer 4 minuten.

Zet opzij

Vul een glas met ijsblokjes en 2/3 plantaardige melk.

Schep het schuim erop.

Optioneel: bestrooi met cacaopoeder of kaneel.

Meng het met een lepel of rietje om een latte te maken of geniet ervan zoals het is.


Notes

Restjes

Je kunt overgebleven schuim een paar dagen in de koelkast bewaren, maar afhankelijk van de koffie vervanger die je gebruikt, kan dit binnen een paar dagen gaan scheiden en waterig worden. Je kunt het weer opkloppen voordat je het serveert.

Mixers en blenders

Keukenmixers en handmixers werken het beste. Blenders en keukenmachines kloppen geen lucht in de mousse en creëren niet het typische Dalgona schuim.

Zoetheid
Als deze verhouding 1: 1: 1 te zoet is, kun je proberen de helft van de zoetstof te gebruiken.

Dit werkt ook met cafeïnevrije koffie

dit receptenkaart bevat affiliatie links naar producten die ik graag gebruik

Keywords: koffie, drankje, schuim, dalgona,koffie vrij, zuivelvrij

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.