Geroosterde Tomaten met Koude Yoghurt (geïnspireerd op Ottolenghi’s recept)

Gegrilde tomaten met koude yoghurt is een heerlijk gerecht met een geweldig contrast tussen de hete, sappige tomaten en koude yoghurt. Een stijlvolle dip, bijgerecht of mezze met slechts een paar simpele ingrediënten.

this recipe is also available in English:

English

linkjes in deze post zijn Amazon of Bol affiliate linkjes naar producten die ik aanbeveel

Heb je ooit tomaten met koude yoghurt gecombineerd? Nou, blijkbaar heb ik alle zomers van mijn leven onder een steen geleefd, want voor deze zomer heb ik nog nooit gehoord van één van Ottolenghi’s meest populaire recepten uit zijn kookboek SIMPEL: geroosterde cherry tomaten met koude yoghurt. Dit recept is de perfecte dip, bijgerecht of mezze.

Tomaten met koude yoghurt

Net voordat de zomer begon, zag ik op Netflix een aflevering van ”Somebody Feed Phil” waar Phil (Philip Rosenthal) een bezoekje bracht aan Ottolenghi. Eén van de gerechten dat werd geserveerd was een recept met geroosterde tomaten en koude yoghurt. Hoe briljant! Ik wist meteen dat dit recept geweldig moest zijn!

Afgelopen zomer heb ik dit recept minstens twee keer per week gemaakt voor als lunch of als bijgerecht. Niet alleen omdat het gemakkelijk is, maar het is ook heerlijk en ik heb de hele zomer lang heerlijke biologische cherry tomaten kunnen bemachtigen.

Het enige wat je hoeft te doen is de cherry tomaten roosteren of grillen tot ze beginnen te koken en sissen. Ze moeten niet uit elkaar vallen, maar wel gloeiend heet zijn. Schep de gegrilde tomaten vervolgens over een bedje van koude yoghurt. Dat is de basis van dit recept. Inderdaad: simpel!

Dit is typisch zo een recept dat je waarschijnlijk keer op keer zult maken als voorgerecht of als onderdeel van een mezze voor diner of lunch.

charred tomatoes on yogurt in an oval plate with a silver spoon and herbs on top

Tomaten met koude yoghurt: contrasterende texturen en smaken

Als ik met recepten experimenteer, speel ik graag met texturen en smaken: knapperig en sappig, warm en koud, zoet en hartig. Een contrast in smaak of textuur is wat een recept  gelijk beter kan maken.

Als je een recept ooit saai vindt, probeer dan een contrasterende smaak of textuur toe te voegen en kijk wat het doet.

ebook banner post

Knapperig & Sappig

Een lekker knapperig broodje erbij vormt een heerlijk contrast met de sappige cherry tomaten. Het recept voor dit brood kun je hier vinden, maar ik heb het dan gemaakt als plat brood in plaats van als bolletje.

Warm & Koud

Het contrast in temperatuur geeft dit recept een onverwachte maar o zo heerlijke smaak. Het is bijna alsof de smaak van de yoghurt en de smaak van hete cherry tomaatjes samensmelten en veranderen.

Zoet & Zuur

Dit is een contrast in smaken die ik veel gebruik voor dressing recepten, zoals deze dressing recepten hier. Ze brengen de smaak in evenwicht en zorgen ervoor dat het gerecht precies goed smaakt. Sappige cherry tomaten en kokossuiker hebben een zoete smaak en in combinatie met het zuur in yoghurt en de citroenschil is dit recept precies goed en in balans.

charred tomatoes on yogurt in an oval plate with a silver spoon and herbs on top and pieces of flat bread next to it on a white backdrop with flatbread and more charred tomatoes on yogurt on seperate plates with a white napkin

Ottolenghi

De enige reden waarom ik waarschijnlijk nog nooit van Ottolenghi’s combinatie van gegrilde tomaten en koude yoghurt heb gehoord, is omdat ik een beetje geïntimideerd ben door de ingrediëntenlijstjes van Ottolenghi. Hij staat erom bekend dat deze behoorlijk uitgebreid zijn. Zijn boek SIMPEL (inclusief dit recept) is echter zeer toegankelijk.

Nu de zomer er nog even is, hoop ik dat dit recept je nieuwe favoriete zomerrecept zal worden. Probeer het en kom bij me terug om me te laten weten wat je ervan vindt door dit recept te beoordelen en een reactie achter te laten. Ik zie je graag op Instagram #thegreencreator, Facebook of YouTube!

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord: 

EASY Roasted Grilled Cherry Tomatoes Dip Mezze Side Ottolenghi Simple ingredients BIG flavor vegan glutenfree plantbased thegreencreator tomato pinterest

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
charred tomatoes on yogurt in an oval plate with a silver spoon and herbs on top and pieces of flat bread next to it

Gegrilde Tomaten met Koude Yoghurt (geïnspireerd op Ottolenghi’s recept)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: voor 2 als voorgerecht of als onderdeel van een mezze 1x
  • Category: bijgerecht, mezze, dip
  • Method: oven, grill
  • Cuisine: Mediterraans
  • Diet: Vegan

Description

Gegrilde tomaten met koude yoghurt is een heerlijk gerecht met een geweldig contrast tussen de hete, sappige tomaten en koude yoghurt. Een stijlvolle dip, bijgerecht of mezze met slechts een paar simpele ingrediënten.


Ingredients

Scale
  • 350 gr cherry tomaten
  • ¾ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel kokossuiker *
  • 3 teentjes knoflook, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes verse oregano
  • 1 citroen -, schil van de helft in 3 brede reepjes gesneden, de andere helft geraspt
  • zout en zwarte peper naar smaak
  • 250 gr koelkast koude extra dikke kokos- of sojayoghurt **
  • 1 theelepel urfa chilivlokken, of ½ theelepel gewone chilivlokken

Instructions

Verwarm de oven voor op 200 ° C (400 ° F).

Leg de tomaten in een met bakpapier beklede ovenschaal. Deze moet net groot genoeg zijn zodat ze er goed in passen. Goed tegen elkaar aan. Dit is belangrijk voor de tomaten om te kunnen grillen en lekker heet te kunnen worden van binnen.

Voeg de komijn, kokossuiker, knoflook, tijm, oregano, citroenreepjes, een snufje zout en gemalen peper toe. Mix samen met je handen.

Rooster 20 minuten tot de tomaten beginnen te koken en borrelen. Er kan vloeistof uit de tomaten borrelen.

Zet dan de oven op de grill stand en gril 2-4 minuten. Als je olie in dit recept gebruikt, kun je ze zelfs ongeveer 7 minuten grillen tot ze bovenaan zwart beginnen te worden.

Meng ondertussen de yoghurt met de geraspte citroenschil en het zout en zet terug in de koelkast.

Als de cherry tomaten klaar zijn, verdeel je de koude yoghurt over een groot bord of ondiepe kom. Schep er voorzichtig de hete cherry tomaten op, evenals de sappen, citroenschil, knoflook en kruiden.

Serveer direct met de resterende oregano en chili en bij voorkeur met knapperig (plat) brood of crackers.


Notes

* Het originele recept is met bruine suiker in plaats van kokossuiker.

Ook is het originele recept met 3 eetlepels olijfolie. Maar aangezien ik als ik thuis kook geen olie gebruik, heb ik dit overgeslagen. Ik zorgde ervoor dat mijn cherrytomaatjes sappig en een beetje nat waren en dit lukte aardig goed. Als je wilt dat je tomaatjes meer gegrild (zwart) zijn, bedek de tomaatjes dan met olie voordat je ze roostert.

** dit recept is aangepast naar een veganistische versie. Het originele recept is met 350 gram extra dikke Griekse yoghurt. Als veganistische vervanging zal kokosyoghurt de dikste zijn en waarschijnlijk qua textuur het beste zijn om te gebruiken. Persoonlijk vind ik echter soja-yoghurt een betere match met de gegrilde cherrytomaatjes.

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.