Koude Chocolademelk

Dit recept verandert een paar eenvoudige ingrediënten in een delicate gezonde koude chocolademelk, ook wel iced chocolate genoemd. Koude chocolademelk is makkelijk te maken met alle stimulerende smaken van een warme chocoladedrankje in een koud drankje. Makkelijk, lekker en veganistisch.

linkjes in dit artikel/recept zijn affiliatie linkjes

Als je (net als ik) geen fan bent van koffie of als je een chocoholic bent, is deze koude chocolademelk recept er eentje om te proberen. Het basisrecept vereist slechts drie ingrediënten en water, maar er zijn een paar heerlijke variaties mogelijk.

WAT IS ”ICED CHOCOLATE” / KOUDE CHOCOLADEMELK?

Er zijn een paar verschillende recepten voor iced chocolate. De meest decadente versie is waarschijnlijk die met chocoladesaus, melk, ijs (vanille- of chocoladeroomijs), en veel ijsblokjes. Hoewel dit een heerlijk dessert is, is dit misschien niet het beste recept om dagelijks te maken. Dit iced chocolate recept lijkt meer op gewone chocolademelk. Het is super toegankelijk en tegelijkertijd zo rijk en verfrissend.

Technisch gezien is dit recept warme chocolademelk afgekoeld met ijsblokjes om vervolgens koude chocolademelk te maken. Dus waarom begin ik dan eigenlijk met warme chocolademelk? Lees vooral even verder.

two glasses of iced chocolate next to each other with ice floating to the top on a dark grey backdrop with small bottles in the background

HOE MAAK JE KOUDE CHOCOLADEMELK?

Om koude chocolademelk te maken heb je maar drie hoofdingrediënten en water (ijsblokjes en kokend water) nodig. De overige ingrediënten zijn optioneel en niet nodig om van deze koude chocolademelk te genieten. Persoonlijk maak ik dit recept bijna altijd met alleen de drie basisingrediënten.

ingredients for iced chocolate on a white marble cutting board and a white tile backdrop

Plantaardige melk: Je kunt iedere plantaardige melk gebruiken zoals sojamelk, cashewmelk, amandelmelk, havermelk of je eigen melk maken zoals kokosmelk of cashewmelk. Ik gebruik graag havermelk voor dit recept omdat het precies de juiste hoeveelheid zoetheid toevoegt. Maar iedere andere plantaardige melk werkt net zo goed.

Cocoa of cacaopoeder: Het kan verwarrend zijn wat het verschil is tussen cocoa en cacao. Over het algemeen wordt cocoa op veel hogere temperaturen bewerkt. Het bevat ook vaak toegevoegde ingrediënten (zoals suiker en zelfs zuivel). Cacaopoeder daarentegen is gemaakt van ongebrande gefermenteerde bonen en het eindproduct bevat geen andere ingrediënten.

glass with cacao powder on a white backdrop with a bottle of oat milk in the back

Een zoetstof: Een zoetstof zal de bittere donkere smaak van cacao in evenwicht brengen. Je kunt elke zoetstof gebruiken die je lekker vindt, zoals kokossuiker, xylitol, stevia of monniksfruit. Voor dit recept gebruik ik het liefst een vloeibare (siroop) zoetstof, zoals ahornsiroop. Het fijne van zelfgemaakte (ijs)drankrecepten is dat je zelf kunt bepalen hoe zoet je je drankje wilt en wat voor soort zoetstof je wilt gebruiken.

IJsblokjes: Gebruik ongeveer 4-6 middelgrote ijsblokjes om een goede koude drankje te maken. Ik voeg altijd een paar extra ijsblokjes toe om ervoor te zorgen dat mijn iced chocolate superkoud is. Pas op dat je niet te veel ijsblokjes toevoegt, omdat je dan je drankje verdunt.

Heet water: Je hebt heet water en een garde nodig om een chocoladevloeistof te maken zonder klontjes. Als je cacaoklontjes in je ijsdrankje hebt, heb je het waarschijnlijk niet goed genoeg gemengd, of je water was niet heet genoeg. Als je koud water gebruikt om een vloeibaar chocolademengsel te maken, krijg je waarschijnlijk klontjes.

glass with cacao powder and hot water and a hand whisking it on a white backdrop with a bottle of oat milk in the back
glass with ice cubes and a hand pouring in the chocolate mixture on a white backdrop with a bottle of oat milk in the back
glass with ice cubes and a hand pouring in the chocolate mixture on a white backdrop with a bottle of oat milk in the back
glass with ice cubes and a hand pouring in the chocolate mixture on a white backdrop with a bottle of oat milk in the back
glass with ice cubes and the chocolate mixture with a hand pouring in oat milk on a white backdrop

Optionele ingrediënten zijn een lekkere manier om je koude chocolademelk wat exclusiever te maken (café-achtig) en het is ook erg lekker om verwarmende ingrediënten (zoals kaneel) toe te voegen aan een ijsdrankje. Een paar voorbeelden zijn tahin, vanille, zout, kaneel en kardemom. Voeg die toe aan het cacaopoeder met heet watermengsel zodat het goed kan oplossen.

Andere optionele ingrediënten zijn slagroom of een beetje (vanille) ijs om met je koude chocolademelk te serveren.

Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is je favoriete rietje pakken, achterover leunen, en genieten.

WANNEER SERVEER JE KOUDE CHOCOLADEMELK?

Beschouw dit recept als een drankje waar je van kunt genieten als je zin hebt in iets kouds, zoets en met een kleine boost.

Dit recept maakt van een eenvoudig chocolademelkrecept een verfrissende decadente drank met een kick. Dit drankje heeft alle smaken die je kent van een warme verwarmende winterdrankje, maar dan gekoeld met een goede hoeveelheid ijs.

two glasses of iced chocolate next to each other one with a glass straw on a white backdrop and a small pitcher next to it

LAATSTE TIPS

Cacao is een heerlijk en rijk ingrediënt om mee te werken, dus houd het simpel. Ga voor cacaopoeder van goede kwaliteit, zodat je niet te veel andere ingrediënten of zoetstoffen hoeft toe te voegen om die heerlijke diepe, zoete smaak en balans te creëren.

Dit recept is zo lekker! Ik kan me niet voorstellen dat iemand die van chocolade houdt nee zegt tegen dit recept. Het is het beste ijsdrankje waar ik de hele zomer van heb genoten. Het enige waar ik aan moet werken is om meer van dit drankje te genieten. Ik drink dit veel te snel!

Dit koude chocolademelk drankje is precies wat je nodig hebt op een warme zonnige dag.

Als je van chocolade houdt, zul je dit recept voor warme chocolademelk of deze romige chocolade ijs vast ook heerlijk vinden.

I hoop dat je deze koude chocolademelk gaat proberen! Vergeet me niet te taggen op Facebook of Instagram @thegreencreator + #thegreencreator! Of laat hieronder een reactie achter en beoordeel dit recept. Het helpt me echt enorm als je dat doet!

two glasses of iced chocolate next to each other with ice floating to the top on a dark grey backdrop with small bottles in the background
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
two glasses of iced chocolate next to each other with ice floating to the top on a dark grey backdrop with an oat milk bottle in the background

KOUDE CHOCOLADEMELK

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 2
  • Cook Time: 3
  • Total Time: 5 minutes
  • Yield: 1 groot glas (500 ml inclusief ijsblokjes) 1x
  • Category: drankje
  • Method: garde
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept verandert een paar eenvoudige ingrediënten in een delicate gezonde koude chocolademelk, ook wel iced chocolate genoemd. Koude chocolademelk is makkelijk te maken met alle stimulerende smaken van een warme chocoladedrankje in een koud drankje. Makkelijk, lekker en veganistisch.


Ingredients

Scale
  • 46 middelgrote ijsblokjes
  • 250 ml (1 kopje) havermelk
  • 2 tl ongezoete cacaopoeder (100% cacao)
  • 2 tl ahornsiroop (meer of minder naar persoonlijke smaak)
  • 80 ml gekookt water

Optioneel:

  • 1 tl tahin
  • ½ tl vanille-essence
  • ¼ tl zout
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl kardemom

Instructions

Mix in een kopje alle optionele ingrediënten (behalve de zoetstof), de cacao en het kokende water door elkaar. Roer tot je een glad heet mengsel hebt zonder klontjes. Als je nog steeds klontjes hebt, is je water niet heet genoeg of moet je langer roeren.

Vul een groot serveerglas met ijsblokjes. Giet het warme chocolademengsel over de ijsblokjes. Voeg daarna ook de havermelk (of een andere plantaardige melk) toe aan het glas.

Voeg een vloeibare siroopzoetstof toe aan je koude chocolademelk en serveer direct met een rietje.


Notes

Dit recept is erg vergevingsgezind. Na het serveren kun je de zoetheid en smaak nog aanpassen. Voeg meer warmte toe met een vleugje kaneel of voeg meer zoetstof toe als het drankje te bitter is. Roer om te combineren.

Je kunt dit recept extra feestelijk maken door het te serveren met een toefje slagroom (kokos)room of (vanille)ijs.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.