Dit recept is een heerlijk veganistische variatie op een klassieke mango lassi met mango, kokosyoghurt, limoensap, en een zoetstof. Met slechts 5 ingrediënten en 5 minuten, is deze dikke, zoete en koude mango lassi klaar om van te genieten.
Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.
Lassi is een populair drank in India, maar er zijn een paar verschillende recepten. Alle lassi-recepten zijn echter koud, dik, zoet, en gemaakt met yoghurt.
Mango lassi lijkt veel op een dikke smoothie en een yoghurtdrankje. Het is een romig drankje dat je net zo makkelijk en snel kunt maken als een smoothie. Het is verfrissend en koud en een absolute must-try als je van mango’s houdt.
Dit 5-ingrediënten lassi recept combineert (bevroren) rijpe mango, kokosyoghurt, plantaardige melk, limoensap, en een zoetstof (ahornsiroop).
Wat is Mango Lassi?
Lassi vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in Punjab in India. Het is een populaire verfrissend drankje dat in heel India bekend is. Mango Lassi is misschien wel de meest bekende, maar er zijn vele variaties, zoals Mint Lassi of Avocado Lassi. Alle smaken zijn mogelijk, en vaak kun je kiezen tussen een zoete of zoute lassi.
Zou de lassi uit India een voorloper zijn geweest voor de smoothie?
Lassi variaties
Om je een idee te geven, hier zijn een paar lassi variaties:
Zoete Lassi
Dit moet haast wel de voorloper zijn geweest van de fruitsmoothie. Deze lassi is een combinatie tussen een milkshake en een dikke smoothie – gemaakt met fruit, yoghurt, en eventueel zoetstoffen.
Zoute Lassi of Namkeen Lassi
Deze lassi is een verkoelende drank die vaak wordt geserveerd bij een hete pittige maaltijd. Het wordt gemaakt van yoghurt, geroosterd komijnzaadpoeder, en zwart zout.
Chaas (Chaach/Mattha)
Ook bekend als de ”karnemelk” uit India, is een verfrissend verkoelend zomerdrankje met romige yoghurt en kruiden.
Munt Lassi
Gemaakt met munt en yoghurt en een beetje zoetstof maakt, is dit een heerlijk verfrissend drankje.
Mango Lassi
Een mango lassi is rijk, romig, zoet en koud gemaakt van mango en yoghurt. Als klassieke drank wordt het op een warme dag geserveerd als verfrissend drankje. Maar je kunt het ook bij de maaltijd vinden of als maaltijdvervanger. In het kookboek ”Dishoom” vind je een heerlijk Mango Lassi Ontbijt recept met haver en bananen (zie recept notities hieronder).
Deze versie is zuivelvrij en veganistisch. Kokosyoghurt en plantaardige melk maken deze smoothie romig samen met de bevroren mango (of ijsblokjes als je verse mango gebruikt). De ahornsiroop geeft het die typische lassi zoetheid, en een kneepje citroensap zorgt voor de bekende zure hint.
Als je niet veganistisch bent en op zoek bent naar een klassiek mango lassi recept, is dit recept van Manjula’s Kitchen de moeite waard om uit te proberen.
Welke mango’s zijn het beste voor Mango Lassi?
Er zijn verschillende soorten mango’s verkrijgbaar, afhankelijk van het jaar en je locatie. Als je in Europa woont, komen de meeste mango’s misschien uit Andalusië, Spanje. Dit zijn de Kent, Tommy Atkins, Keitt, Red Palme, of Osteen mango.
Waar ik woon, zijn vooral Kent en Tommy Atkins mango’s verkrijgbaar. De Kent mango is iets ovaal en groen met geel of groen met rood. De Tommy Atkins mango is meer ovaalvormig en groen met rood gekleurd. Volgens het Guinness Book of World Records is de zoetste mango de Carabao mango, ook bekend als de Filippijnse mango of de Manilla mango.
De beste mango voor een lassi recept moet zoet en niet te vezelig zijn, zoals de Valencia Pride mango. Een goede mango voor dit recept is de Alphonso mango omdat die zoet en niet te vezelig is. Je kunt hier meer lezen over mangovariaties.
Elke mango die je kunt vinden is geschikt voor dit recept. De beste manier om er zeker van te zijn dat je mango zoet genoeg is, is om de mango lang genoeg te laten rijpen. Een harde en onrijpe mango zal niet zo zoet zijn.
En tenslotte kun je voor dit recept ook bevroren mangopulp of zelfs mangopulp uit blik gebruiken.
Hoe weet je dat een mango rijp is?
Het beste is om een mango te kopen die niet te rijp is. Als het te rijp is, kan het makkelijk gekneusd raken. Dus, in de supermarkt, zoek naar mango’s die een beetje hard zijn. Eenmaal thuis, bewaar de mango’s uit de zon.
In de loop van enkele dagen zal de mango langzaam een diepere kleur krijgen, en de huid zal malser en minder stevig worden. Er kunnen ook enkele kleine rimpels ontstaan.
Zodra de mango gerimpeld is, is het het juiste moment om het te gebruiken of nog een paar dagen in de koelkast te bewaren. Het ook mogelijk om de mango in blokjes te snijden en in te vriezen voor later. Ingevroren mango kan namelijk tot een jaar in de vriezer worden bewaard.
Als je te lang wacht nadat de eerste rimpels verschijnen, zal de mango beginnen te gisten en nog meer rimpels creëren. De kans dat je dan in een rotte (bruine of witte) of gefermenteerde mango snijdt, neemt op dat moment toe.
Ingrediënten Mango Lassi
Voor deze mango lassi heb je maar 5 ingrediënten nodig en een blender of keukenmachine.
Bevroren of verse rijpe mango is de basis voor dit recept. Bevroren mango zorgt voor een dikke en koude substantie. Maar je kunt ook verse mango gebruiken als je een kopje ijsblokjes toevoegt om zo hetzelfde koude en dikke resultaat te krijgen.
Plantaardige melk voegt extra smaak toe (afhankelijk van welke plantaardige melk je gebruikt). Het helpt ook de blender of keukenmachine. Ik gebruik graag havermelk, sojamelk, kokosmelk of amandelmelk voor dit recept.
Kokosyoghurt is de perfecte toevoeging in termen van smaak en textuur. Het is dik, romig, en gecombineerd met plantaardige melk is de kokossmaak niet te overweldigend. Als je niet van de smaak van kokosyoghurt houdt, is gewone, ongezoete sojayoghurt ook goed te gebruiken.
Limoensap geeft deze mango lassi een wat zuurdere smaak, net als een klassieke mango lassi met yoghurt, die de neiging heeft zuur te zijn door de yoghurt.
Zoetstof is wat deze klassieke zoete Mango Lassi smaak geeft. Je kunt elke zoetstof gebruiken die je lekker vindt. Enkele suggesties zijn ahornsiroop, dadelstroop, kokossuiker, of monniksfruit.
Hoe maak je Mango Lassi
Als je alle ingrediënten klaar hebt, is het een kwestie van minuten voor je van deze koude traktatie kunt genieten. Ik leg stap-voor-stap uit hoe je deze lassi kunt maken.
Stap 1.
Snijd de mango in partjes of gebruik voorgesneden bevroren mango.
Stap 2.
Plaats de verse of bevroren mango, de plantaardige melk, de kokosyoghurt, het limoensap en de zoetstof naar keuze in een blender of keukenmachine.
Stap 3.
Blend tot het glad en romig is. Stop met blenden zodra het romig is; als je te lang blendt, wordt de mango lassi warm, vooral wanneer je een krachtige blender gebruikt.
Serveer direct en genieten maar!
Bevroren mango en kokos yoghurt zijn zo'n geweldige combinatie. Het is een zoet, verfrissend, romig, koud, en gewoon onweerstaanbaar drankje. Het perfecte drankje, snack, ontbijt, of dessert op een warme dag.
Deze Mango Lassi zul je vast heerlijk vinden want:
- Zoet
- Klaar in enkele minuten
- Verfrissend
- Makkelijk te maken
- Koud
- Romig
- Makkelijk aan te passen
- Toegankelijke ingrediënten
Vaak gestelde vragen
Kan ik ander fruit gebruiken?
Het fijne aan dit recept is dat het zo veelzijdig is. Je kunt vrijwel elk fruit gebruiken dat je lekker vindt in plaats van mango. Een paar suggesties zijn watermeloen, perzik, ananas, sinaasappels, nectarines, kersen, of een mix van vruchten.
Maar je kunt ook creatief zijn met de yoghurt, de zoetstof, en de toppings. Zolang je yoghurt, een zoetstof, en fruit gebruikt, zul je een soortgelijke lassi maken als deze mango lassi. Het resultaat moet romig en koud zijn.
Is vers of bevroren fruit beter?
Vers fruit is ook perfect als je er een kopje ijsblokjes bij doet. Bevroren fruit zorgt echter voor een romige, rijke textuur.
Kan ik mangopulp gebruiken in plaats van verse of bevroren mango?
Ja, dat kan zeker. Het wordt vaak gebruikt in plaats van verse of bevroren mango.
Wat kan ik gebruiken in plaats van yoghurt?
Als je geen yoghurt lust (zoals kokosyoghurt of sojayoghurt) en vegan mango lassi wilt maken, kun je het beste silken tofu gebruiken, net als in dit recept.
Kan ik dit zonder zoetstof maken?
Als je mango zoet is, kun je proberen dit recept zonder zoetstof te maken of in plaats daarvan een paar dadels gebruiken om de lassi zoeter te maken.
Kan ik dit maken met kokosmelk en kokosyoghurt?
Het is mogelijk om ook kokosmelk samen met kokosyoghurt te gebruiken. Het resultaat zal een meer exotische lassi zijn.
Is het mogelijk om dit recept voor later te bewaren?
Dit recept is het lekkerst als je het meteen serveert, maar je kunt het ook in de koelkast bewaren. Alhoewel het een dag later nog steeds heerlijk is, zal de textuur minder romig zijn. Deze lassi kun je echter ook invriezen en later als ijs serveren of het langzaam laten ontdooien tot het dezelfde romige, rijke textuur weer krijgt. Als je van dit recept wilt genieten als ijs (ijslolly’s), kun je dit recept gebruiken als een idee.
Meer verfrissende koude zomer recepten
Als je dit lassi recept gaat maken, laat het me dan weten! Laat een reactie achter, beoordeel dit recept, en vergeet niet je foto te taggen op Instagram @thegreencreator #thegreencreator.
Mango Lassi
- Prep Time: 5
- Cook Time: 5
- Total Time: 10 minutes
- Yield: 2 1x
- Category: smoothie, drankje
- Method: blender of keukenmachine
- Cuisine: Indiaas
- Diet: Vegan
Description
Met slechts 5 ingrediënten is dit recept een heerlijk veganistische variatie op een klassieke mango lassi met mango, kokosyoghurt, limoensap, en een zoetstof.
Ingredients
- 2 kopjes / 330 gram bevroren rijpe mango*
- 1 kop / 240 ml plantaardige melk, zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk of kokosmelk
- 1/2 kop / 60 ml kokosyoghurt (puur, ongezoet) *
- Sap van 1 limoen
- 1 eetlepel ahornsiroop
Optioneel:
- ½ theelepel vanille-extract
- ½ theelepel gemalen komijnzaad
- blokjes verse mango om te serveren
Instructions
Als je verse mango gebruikt, snijd de mango dan in grove stukken.
Doe de verse of bevroren mango, de plantaardige melk, de kokosyoghurt, het limoensap en de zoetstof in een blender of keukenmachine.
Blend op hoge stand tot het glad en romig is. Stop met blenden zodra het glad is; als je te lang blendt, wordt de mango lassi warm, vooral wanneer je een krachtige blender gebruikt.
Pas de smaak en textuur aan indien nodig.
Als de textuur te dun en niet koud is, voeg dan meer yoghurt of bevroren mango/ijsblokjes toe.
Als de textuur te dik is, voeg dan meer plantaardige melk toe. Een mango lassi moet zoet zijn, dus voeg meer zoetstof toe als het niet zoet genoeg is.
Voor meer zuurte voeg je meer limoensap toe, en voor meer substantie (romigheid) voeg je meer yoghurt toe.
Serveer direct zoals het is of maak het af met meer mango en zoetstof.
Restjes zijn een dag houdbaar in de koelkast of weken in de vriezer. Je kunt dit recept ook invriezen als ijslolly of als ijsblokjes.
Equipment
Notes
Mango vervanging
Je kunt andere vruchten zoals perziken of ananas gebruiken of toevoegen aan dit recept.
Vers of bevroren fruit
Als je vers fruit gebruikt, voeg dan 1 kopje ijsblokjes toe om een dikke en koude textuur te creëren. Als je bevroren fruit gebruikt, hoef je geen ijsblokjes te gebruiken, tenzij je je lassi superkoud wilt maken. Mango lassi is het lekkerst als het ijskoud is.
Kokosyoghurt
In plaats daarvan kun je sojayoghurt gebruiken of een andere yoghurt die je lekker vindt
Plantaardige melk
Een paar opties zijn sojamelk, amandelmelk, of kokosmelk (voor een extra exotische smaak).
Ontbijt mango lassi
Als je deze lassi meer vullend wilt maken of een ontbijt lassi wilt maken, voeg dan 1-2 eetlepels havermout en een banaan toe. Dit kan de mango lassi ook dikker maken als je verse in plaats van bevroren mango gebruikt.
Lees het bovenstaande artikel voor meer informatie over dit recept.
Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!