Warme Chocolademelk

Dit recept voor vegan warme chocolademelk is schuimig, romig en makkelijk te maken met slechts 3 hoofdingrediënten en een plantaardige melk naar keuze. Een heerlijke verwarmend winterdrankje.

this recipe is also available in English:

English

Dit artikel bevat Amazon links.

 

Wist je dat er best veel recepten voor warme chocolademelk zijn? Er is de Nederlandse versie, dan is er Mexicaanse warme chocolademelk, een Italiaanse warme chocolademelk en Amerikaanse warme chocolademelk. Zoveel mogelijkheden. Maar vandaag deel ik mijn favoriete recept voor veganistische warme chocolademelk met je.

Ik maak dit bijna elke dag. Lekker makkelijk en verwarmend. Het is ook een veelzijdig recept, omdat ik denk dat zowel kinderen als volwassenen dit kopje warme chocolademelk op een koude dag zullen waarderen.

Je hebt waarschijnlijk wel eens warme chocolademelk mix uit de winkel geprobeerd. Deze zijn niet alleen niet veganistisch, maar zitten ook vol met andere onnodige ingrediënten.

Gelukkig is het super makkelijk om met slechts een paar ingrediënten je eigen zuivelvrije veganistische warme chocolademelk te maken. Je kunt deze mix als een grote portie maken of als enkele portie. Deze chocolademix zorgt voor een schuimige, rijke, romige en heerlijke warme chocolademelk. En deze valt niet zwaar op de maag.

Als kind hield ik van de smaak van warme chocolademelk, maar helaas werd ik er altijd misselijk van. Tot ver in mijn volwassen leven heb ik dus warme chocolademelk vermeden. Dit recept echter… Ik heb het gevoel dat ik al die verloren jaren zonder warme chocolademelk moet inhalen. Ik kan eerlijk gezegd niet genoeg krijgen en drink het bijna elke dag. Oké, dat is een leugen. De afgelopen week heb ik elke dag van dit drankje genoten.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN WARME COCOA EN WARME CHOCOLADE?

Ik ben hier niet kieskeurig met de termen die ik gebruik, want er is namelijk een groot verschil of je warme cocoa of warme chocolademelk maakt.

Warme cocoa /cacao wordt gemaakt van cacaopoeder + melk + suiker. Maar je kunt andere smaken of ook cacaopoeder gebruiken.

Warme chocolade daarentegen wordt gemaakt met gesmolten (gehakte) chocolade + water / melk / room en mogelijk zijn er nog wat andere smaken toegevoegd. Warme chocolade smaakt erg rijk. Het lijkt op gesmolten chocolade in een kopje. Het is ook iets minder zoet dan warme cocoa.

Dus op het moment dat je cocoa- of cacaopoeder gebruikt in een chocoladedrankje, is het eigenlijk niet langer warme chocolade maar warme cocoa.

Met dit recept maak ik technisch gezien het beste van twee werelden, aangezien ik cocoa- of cacaopoeder en ook chocoladestukjes gebruik.

Het resultaat is een warme chocolademelk gemaakt met chocolade om een rijke consistentie te creëren.

Frothed vegan chocolate milk in a blue and white mug on a marble backdrop

INGREDIËNTEN VOOR VEGAN WARME CHOCOLADEMELK

Het zal je verbazen hoeveel ingrediënten er in een chocolademelk mix uit de winkel zitten. Kijk maar eens en je vindt conserveermiddelen, E-nummers, melkpoeders, oliën, veel suiker, stabilisatoren en waarschijnlijk nog meer overbodige ingrediënten. Ik vraag me altijd af wat de reden daarvoor is. Om de beste warme chocolademelk te maken heb je namelijk echt niet veel ingrediënten nodig.

Voor een goede zelfgemaakte vegan warme chocolademelk heb je nodig:

Zuivelvrije melk zoals sojamelk, havermelk of maak je eigen melk zoals kokosmelk of cashew melk. Ik gebruik graag sojamelk, omdat het een plantaardige melk is met het hoogste gehalte aan eiwitten en daardoor een heerlijke melk is om op te schuimen.

Zuivelvrije chocoladestukjes (halfzoet of donker): dit geeft de chocolademelk op een meer subtiele manier een beetje meer diepte. Je kunt dit ingrediënt ook weglaten (wat ik soms doe), maar voor een zijdezachte intense chocolademelk zijn chocoladestukjes ideaal.

Ongezoet cocoa / cacaopoeder: dit is natuurlijk een essentieel ingrediënt voor elk kopje warme chocolademelk. Een goede cacao geeft dit drankje een rijke, donkere chocoladesmaak. Nederlandse Cocoa is vrij intens en bewerkt en (rauwe) cacaopoeder is minder intens en ook minder bitter.

Een zoetstof: ik gebruik een combinatie van xylitol en monk fruit, maar kokossuiker of stevia is ook prima te combineren met warme chocolademelk. Een zoetstof zal de bittere donkere smaak van chocolade in evenwicht brengen. Daarmee kun je het ook vrij van geraffineerde suikers houden als je dat wilt.

Je kunt een beetje spelen met het cocoa- en cacaogedeelte door er meer of minder van te gebruiken, maar je kunt de zuivelvrije melk niet vervangen door water. Een plantaardige melk zoals sojamelk geeft dit recept een zijdezachte, schuimige, rijke smaak. Water kan dat niet.

Ingredients vegan hot chocolate mix on a small white plate with a black edge on a white backdrop

HOE KUN JE WARME CHOCOLADEMELK OP SMAAK BRENGEN

Deze chocolademelk is heerlijk zoals het is. De combinatie van cacaopoeder, zuivelvrije chocoladeschilfers, een zoetstof en sojamelk is perfect. Maar als je dit chocoladedrankje wat feestelijker wilt maken, kun je een paar ingrediënten toevoegen:

Vanille-extract of vanillepoeder geeft deze chocolademelk een subtiele zoete smaak.

Kaneelpoeder geeft deze warme chocolademelk een wat warmere smaak (je kunt ook speculaaskruiden gebruiken).

Een klein druppeltje pepermuntextract maakt dit naar mijn mening een ultiem feestelijk drankje.

Een druppel amandelextract geeft het een warme en diepere smaak.

Het heel klein snufje cayennepeper maakt dit drankje rijker, warmer en wat pittig.

HOE MAAK JE VEGAN CHOCOLADEMELK MIX

Het recept is vrij eenvoudig, maar er zijn twee manieren om deze chocolademelk te maken.

Een methode is om alle ingrediënten voor één portie toe te voegen aan een pan op het fornuis of in een goede melkopschuimer.

De andere methode is om een grotere portie te maken en alle ingrediënten ongeveer 20-30 seconden in een blender te mengen. Daarna kun je deze chocolademix in een luchtdichte verpakking bewaren, klaar voor gebruik. Een goede blender zal de suikerkristallen breken en de suiker mengen met het cacaopoeder. Maar je hoeft het niet eens allemaal te mengen. Je kunt de eerste methode volgen, maar dan zonder te blenden. Doe dus gewoon alle ingrediënten in een grote pot en meng goed.

Persoonlijk heb ik geen voorkeur en proef niet zoveel verschil, ongeacht de methode die ik volg. Omdat ik het recept elke dag een beetje verander, volg ik de eerste methode. Ik maak een portie chocolademix en beslis of ik bijvoorbeeld wellicht minder chocoladestukjes wil toevoegen.

Maar als je altijd dezelfde chocolademix maakt, bespaar jezelf dan wat tijd en maak een grotere portie.

Je kunt de ultieme winkelgekochte versie maken, waarvoor je alleen heet water hoeft toe te voegen. Het enige wat je hoeft te doen is sojamelkpoeder toevoegen en dat mengen met de andere ingrediënten. Alhoewel dit geweldig klinkt, ben ik niet zo dol op de smaak van poedermelk. Het schuimt niet goed en ook is het niet zo romig.

Milk frother with a glass of milk with ingredients for vegan hot chocolate mix on a white counter

HOE MAAK JE VEGAN CHOCOLADEMELK

Er zijn een paar manieren om warme veganistische chocolademelk te maken.

Als je de gemengde chocolademix gebruikt, voeg dan 2-3 eetlepels van de droge mix toe aan een mok en giet er warme zuivelvrije melk overheen. Roer en geniet! Het is heerlijk, makkelijk, snel, maar het is niet opgeschuimd.

Als je een grotere portie hebt gemaakt, maar deze niet hebt geblend, verwarm dan een kleine steelpan op middelhoog vuur met een plantaardige melk naar keuze. Voeg 2-3 eetlepels van de chocolademix toe, breng aan de kook en klop tot je een romige consistentie hebt.

De derde optie is mijn favoriete optie. Het is de methode voor één portie met een melkopschuimer. Het enige dat je hoeft te doen is een goede melkopschuimer aanschaffen. Ik weet dat een goede prijzig kan zijn, maar het is de investering zo waard! Voeg alle ingrediënten toe aan de melkopschuimer, druk op de optie warm opschuimen en binnen een minuut heb je de meest zijdezachte, rijke, schuimige chocolademelk ooit.

Je kunt ieder soort melk gebruiken. Ik geef de voorkeur aan sojamelk, want dat zorgt voor de lekkerste opgeschuimde melk. Maar je kunt ook havermelk, amandelmelk, kokosmelk of een andere zelfgemaakte notenmelk gebruiken. Al deze melk soorten zullen werken, maar het zal niet zo rijk en romig zijn als wanner je sojamelk in een melkopschuimer gebruikt.

Frothed vegan chocolate milk in a milk frother

HOE SERVEER JE WARME CHOCOLADEMELK 

Ok, dit klinkt als opscheppen, maar mijn warme chocolademelk is zo heerlijk, rijk, romig en schuimig dat ik mijn versie niet op een chique manier hoef te serveren. Ik zou dat kunnen doen als ik daar zin in heb. Mijn persoonlijke keuze is dan veganistische slagroom gemaakt van aquafaba of kokosmelk. De melk serveren met veganistische marshmallows is ook een optie om een Amerikaanse soort warme chocolademelk te maken. 

Als je op zoek bent naar een zoete snack om van te genieten bij je warme chocolademelk, probeer dan eens deze Donkere Chocolade Biscuitjes of Cranberry Sinaasappel Brood.

Dat is mijn huidige warme chocolademelk recept dat veel te vaak maak. Ik hoop dat je deze Warme Chocolademelk eens gaat proberen en ik wens echt dat je er deze winter veel van zult genieten om je warm te houden. Vergeet niet me te taggen op Facebook of Instagram @thegreencreator + #thegreencreator! Of laat hieronder een reactie achter en beoordeel dit recept. Het helpt me echt enorm als je dat doet!

Frothed vegan chocolate milk in a blue and white mug on a marble backdrop

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vegan hot chocolate drink in a blue and white mug on a white backdrop with a marble board

Warme Chocolademelk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 1
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 6 minutes
  • Yield: 1 1x
  • Category: Drankje
  • Method: fornuis of melkopschuimer of magnetron
  • Cuisine: Glutenvrij, veganistisch
  • Diet: Vegan

Description

Deze Chocolademelk is rijk, romig en makkelijk te maken met slechts 3 hoofdingrediënten! Een eenvoudig recept voor een heerlijke veganistische warme chocolademelk. Perfect om een grotere portie te maken of voor één kopje. Romig, rijk. schuimig en verwarmend.


Ingredients

Scale

Voor één portie warme chocolademelk:

Voor een grotere portie droge chocolademix:

  • 80 gr ongezoete cocoapoeder (of cacaopoeder)
  • 70 gr zuivelvrije halfzoete of donkere chocoladestukjes (of chocoladereep, gehakt)
  • 70 gr zoetstof naar keuze *
    Optionele toevoegingen:
  • 1 theelepel vanillepoeder en / of 2 theelepels kaneel

Ingrediënten voor een portie warme chocolademelk:

  • 23 eetlepels droge warme cacaomix, van de grotere portie droge chocolademix
  • 1 kopje (~ 230 ml) ongezoete sojamelk *
    Optioneel:
  • 1 druppel amandel- vanille- of pepermuntextract
  • veganistische (kokos) slagroom
  • veganistische marshmallows
  • ½ tl kaneel of speculaaskruiden

Instructions

Voor een grotere portie droge chocolademix.

Voeg alle ingrediënten toe aan een blender en meng gedurende 20-30 seconde tot je een zachte mix hebt. Giet de chocolademix over in een pot en bewaar deze maximaal twee maanden op kamertemperatuur.

Voor gebruik voeg je 2-3 eetlepels per kopje toe aan warme (soja) melk. Optionele natte ingrediënten (zoals pepermuntextract) kunnen vlak voor het serveren worden toegevoegd.

Voor 1 portie

Voeg sojamelk toe aan een grote mok en plaats in de magnetron gedurende 1 minuut. Of voeg toe aan een pan op middelhoog vuur.

Zodra de sojamelk warm is, voeg je de ingrediënten toe voor één portie of 2-3 eetlepels van de grotere portie chocolademix.

Zet terug in de magnetron of kook verder op het fornuis tot alles volledig gecombineerd is. De melk moet warm en romig zijn.

Proef en pas de zoetheid naar behoefte aan. Voeg de optionele ingrediënten toe, zoals pepermunt en vanille.

De tweede optie is mijn go-to-methode. Gebruik een goede melkopschuimer en voeg alle ingrediënten voor 1 portie warme chocolademelk toe aan de melkopschuimer. Laat de melkopschuimer zijn werk doen en serveer warm.


Notes

  • Suikervervangers: je kunt voor deze mix elk type zoetstof in korrelvorm gebruiken, zoals xylitol, stevia, monk fruit of kokossuiker. Je kunt de hoeveelheid suiker verlagen of verhogen. Minder suiker zal je chocolademelk een beetje bitter maken, afhankelijk van de hoeveel melk die je gebruikt.
  • Melkvervangers: Ik gebruik graag sojamelk, omdat het een plantaardige melk is met de hoogste hoeveelheid proteïne en dit het beste is om op te schuimen wat resulteert in een zachte en rijke chocoladedrankje. Maar als je niet zoveel om het schuim geeft, gebruik dan gerust havermelk, kokosmelk of amandelmelk.

Vriezer vriendelijk? Nee

Kun je het voor later bewaren? Het lekkerste is als je het warm serveert.