Zoete Aardappel Toast (echt knapperig)

Toast moet knapperig zijn en deze zoete aardappel toast is niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ook lekker knapperig. Dit recept is niet alleen geweldig als ontbijt, maar ook perfect als tussendoortje.

this recipe is also available in English:

English

Dit artikel bevat (Amazon /Bol) affiliatie links. Lees er hier meer over

 

Zoete aardappel toast is echt een ding. Hoewel het aangeprezen wordt als de ”nieuwe toast”, lijkt het niet op de bekende brood toast. Naar mijn mening is dit eigenlijk beter! Er zijn eindeloos veel zoete en hartige toppings en zoete aardappel kan worden genoten bij het ontbijt, als tussendoortje en ik serveerde het zelfs met succes als bijgerecht.

Als je hier de zoekfunctie gebruikt dan zul je zien dat ik behoorlijk geobsedeerd ben door zoete aardappelen. Sterker nog, één van mijn eerste recepten was een recept met zoete aardappel (ik ben me ervan bewust dat dit recept hoognodig opnieuw gefotografeerd moet worden). Zoete aardappelen zijn heerlijk, voedzaam, van nature glutenvrij, vezelrijk en zitten boordevol goede voedingsstoffen.

Hoe maak je een zoete aardappel toast?

Om zoete aardappel toast te maken koop ik graag de ronde zoete aardappelen die niet te lang zijn. Dus hoe compacter de zoete aardappel, hoe beter. Ik was de zoete aardappelen in warm water en gebruik een groenteborstel om al het vuil van de schil van de zoete aardappel te verwijderen, aangezien ik de schil niet verwijder.

Snijd met een groot en scherp mes de zoete aardappelen in de lengte in plakjes. Ik gebruik graag een theedoek of keukenpapier om een goede grip te creeeren. Soms kan de zoete aardappel op een snijplank namelijk alle kanten op glijden. Je kunt ook een mandoline gebruiken om het makkelijker te maken, maar probeer de zoete aardappelen niet te dun te snijden.

Snijd de zoete aardappelen in plakjes van 0,5 cm. Als de plakjes te dun zijn, kunnen ze snel verbranden. Je kunt deze in de gaten houden en eerder uit de oven halen. Als ze te dik zijn, duurt het iets langer voordat ze geroosterd zijn en wellicht zijn ze dan minder knapperig.

Rooster in de oven, broodrooster of heteluchtfriteuse tot ze krokant en niet zacht meer zijn. Afhankelijk van je oven en op welke plaat je de toast bakt, kan dit ongeveer 30 minuten duren. In de broodrooster of heteluchtfriteuse gaat dit sneller. Laat de zoete aardappelen een paar minuten afkoelen voordat je (natte) toppings toevoegt, zodat ze niet slap worden.

sliced raw sweet potato slices on a white paper sliced raw sweet potato slices on a white paper and sliced sweet potatoes in a white bowl with cornstarch

Hoe maak je zoete aardappel knapperig?

Als je echt een serieus knapperige zoete aardappel toast wilt maken, dan kun je de volgende stappen volgen. Want om zoete aardappelen knapperig te maken, draait het allemaal om de balans tussen het zetmeel- en het suikergehalte in zoete aardappelen. Zonder al te theoretisch te worden, zijn dit de extra stappen die je kunt volgen om een echt knapperige toast te maken.

  1. Week de zoete aardappelen direct na het snijden in koud water. 30 minuten koud water is voldoende om wat van het zetmeel kwijt te raken en helpt om het krokant te maken. Na het weken spoel je de zoete aardappelen af, laat het uitlekken en droog af. Of kook de zoete aardappelen 5 minuten met een scheutje azijn. Ik sla vaak deze stap over en ga direct naar stap 2.
  2. Na het snijden bestrijk je de zoete aardappelen met maizena. Dit helpt om de zoetheid in evenwicht te brengen en een knapperige, zetmeelrijke buitenkant te creërenals wanneer de zoete aardappelen opwarmen. Voeg de maizena toe bij de zoete aardappelen, nadat je deze met een beetje olie of water hebt bedekt. Ik ga normaal gesproken meteen naar deze stap en sla de eerste stap over. In mijn ervaring is het verschil in knapperigheid erg minimaal.
  3. Voeg geen zout toe aan de zoete aardappelen. Zout maakt je zoete aardappelen vochtig en niet knapperig. Je kunt zout gebruiken als ze knapperig zijn en klaar om te serveren.
  4. Deze laatste stap kan echt helpen om de zoete aardappel toast knapperig te maken. Nadat ik de zoete aardappelen ongeveer 20-25 minuten in de oven op 220 ° C heb geroosterd, rooster ik de plakjes ongeveer 5-7 minuten in de heteluchtfriteuse. Zo wordt de toast ongelooflijk knapperig en lekker!

three sweet potato toasts from the oven without toppings on a marble cutting board with a small butterknifeAndere tips voor het maken van zoete aardappelen toast

Ik gebruik graag bakpapier in de oven of heteluchtfriteuse voor het maken van zoete aardappel toast. Zoete aardappel kan suikerachtig en plakkerig worden, bakpapier helpt te voorkomen dat ze blijven plakken. Het helpt ook om ze mooi knapperig te maken. Zorg er echter wel voor dat je bakpapier het hete gedeelte van de heteluchtfriteuse niet raakt, want de bakpapier zal dan vlam vatten. Let er dus op dat je alleen het mandje van de heteluchtfriteuse bedekt met bakpapier.

Het is ook belangrijk om de zoete aardappel toast wat ruimte te geven. Overlap ze niet, maar spreid ze liever uit.

Bak de zoete aardappel op hoge temperaturen en draai ze halverwege om. En als ze klaar zijn, laat ze een paar minuten afkoelen. Dit zal enorm helpen om de toast steviger en krokanter te maken.

three sweet potato sweet potato toast with toppings on a marble white backdrop one toast is cut in half

Vegan zoete aardappel toast

Als je knapperige zoete aardappel toast is afgekoeld, is het tijd voor het beleg. De mogelijkheden zijn eindeloos, net als bij gewone toast. Mijn favoriet is met cashew dille crème, komkommer, kappertjes, een paar cherrytomaatjes en bosui.

Maar er zijn vele andere opties. Voor een hartige optie kun je je toast beleggen met plakjes avocado met hennepzaad en oregano of vegan roomkaas met jam. De zoete opties kunnen van alles zijn met pindakaas, bananen en ahornsiroop. Of een jam met plakjes banaan en dadelsiroop.

Andere heerlijke zoete en hartige beleg opties zijn: rode ui, schijfjes radijs, rode pepervlokken, limoenpartjes, een notenboter zoals amandelboter, bosbessen en kaneel.

Deze zoete aardappel toastjes zijn malse dunne plakjes met knapperige randjes en je zult genieten van de eindeloze beleg-opties.

three sweet potato sweet potato toast with toppings on a marble white backdrop next to a small bowl with cashew cream and some herbs

Voor meer zoete aardappelrecepten:

Het is tijd om creatief aan de slag te gaan – hoe ga jij je zoete aardappel toast beleggen? Ik lees het graag! Vergeet dus niet om het recept te beoordelen en een reactie achter te laten. En als je foto’s van je toast hebt gemaakt, deel het dan met mij op Instagram zodat ik het in mijn stories kan posten!

three sweet potato toast with toppings on a marble white backdrop

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
three sweet potato toast with toppings on a marble white backdrop

Zoete Aardappel Toast (echt knapperig)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 30
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: ongeveer 4 plakjes met 1 zoete aardappel 1x
  • Category: ontbijt, snack
  • Method: oven, heteluchtfriteuse of broodrooster
  • Cuisine: amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Toast moet knapperig zijn en deze zoete aardappel toast is niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ook lekker knapperig. Dit recept is niet alleen geweldig als ontbijt, maar ook perfect als tussendoortje.


Ingredients

Scale

zoete aardappel toast

  • 1 zoete aardappel, zo rond en compact mogelijk om makkelijk te kunnen snijden
  • 1 eetlepel maizena
  • 60 ml water of 1 eetlepel olijfolie of kokosolie

cashew-dillecrème (voor 1 kopje)

  • 150 gram rauwe cashewnoten gedrenkt in kokend water gedurende een uur
  • ongeveer 2 kopjes kokend water (om de cashew te weken)
  • 1 eetlepel gehakte verse dille
  • 1/2 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel dadelsiroop of ahornsiroop
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout

toppings:

  • cashew dille crème
  • komkommer
  • kappertjes
  • cherry tomaatjes

Instructions

zoete aardappel toast

Was de zoete aardappelen en schrob de schil (met een groenteborstel).

Snijd met een groot scherp mes het bovenste en onderste deel van de zoete aardappel af. Dit zal helpen om de zoete aardappel overeind te houden, zodat het makkelijker te snijden is zonder dat het wiebelt.

Snijd vervolgens de zoete aardappel in de lengte doormidden. Snijd met een vaste hand op een niet-gladde snijplank (of op een theedoek) dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm dik vanuit het midden van de zoete aardappel. Je kunt de toastjes met of zonder schil maken. Ik maak ze liever met schil.

Week de zoete aardappel ongeveer 30 minuten in koud water of sla deze stap over en bedek de zoete aardappel met water of olie en maizena. Verdeel de maizena gelijkmatig over ieder plakje.

Leg de zoete aardappelschijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende ruimte in een voorverwarmde oven. Bak ongeveer 20-25 minuten op 220 ° C in de oven. Draai de plakjes halverwege om met een spatel. Als je een heteluchtfriteuse hebt, plaats ze dan daarna voor ongeveer 5-9 minuten in de heteluchtfriteuse zodat ze nog knapperiger worden. De zoete aardappeltoastjes zijn klaar als ze gaar en donker zijn, maar niet zacht.

Je kunt deze toastjes ook in de broodrooster maken (zie opmerkingen). Leg de plakjes in de broodrooster en rooster de plakjes op hoog vuur. Je kunt ze ook roosteren in een broodroosteroven.

Controleer of ze gaar zijn en rooster of bak desgewenst langer. Houd de zeer dunne plakjes in de gaten, deze kunnen snel verbranden.

Als je zoete aardappelen gaar zijn, laat ze afkoelen op een rooster voordat je aan de slag gaat met het beleg.

cashew dille crème

Laat de rauwe cashewnoten een uur in kokend water weken.

Giet vervolgens de cashewnoten af, maar reserveer een beetje van het water van het weken. Mix de cashewnoten in een blender met 2 eetlepels van het weekwater. Voeg meer vloeistof toe als je een gladde crème wilt, maar pas op dat je niet te veel vloeistof toevoegt. De consistentie moet zijn zoals dikke yoghurt.

Giet de cashewcrème in een kom en voeg de gehakte dille, witte wijnazijn, ahornsiroop en zout + peper naar smaak toe.


Notes

Het is de moeite waard om een ​​goed koksmes te gebruiken. Je maakt niet alleen het snijden veilig, maar het zorgt ook voor een beter resultaat.

Als je liever je broodrooster gebruikt, plaats dan de rauwe schijfjes in de broodrooster en rooster het een paar keer tot de plakjes zacht genoeg zijn. De buitenkant van de zoete aardappel kan gaan branden als je ze niet goed in de gaten houdt.

Eventuele restjes kun je luchtdicht bewaren, maar bij voorkeur zonder de toppings die de zoete aardappelen slap kunnen maken.

Zoete aardappel toast is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. Voor het serveren plaats je de zoete aardappel een paar minuten terug in de broodrooster, oven of heteluchtfriteuse tot het warm is.

No waste tip: nadat je de boven- en onderkant van de zoete aardappelen hebt gesneden, blijven er twee kleine stukjes zoete aardappel over. Deze kun je ook in de oven roosteren en gebruiken in een salade.

Tip voor grotere porties: ik heb gemerkt dat het makkelijker is om een ​​grotere hoeveelheid te maken door de bovenstaande stap voor de oven te volgen. Dus ik bak meerdere zoete aardappel toastjes in de oven, dan bewaar ik ze in de koelkast en doe ze in de heteluchtfriteuse om ze op te warmen en knapperig te maken voor het serveren.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank je!

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.