Pompoenpuree Maken

Vers is altijd veel beter dan uit een blik, vind je niet? De herfst is een heerlijke tijd om thuis zelf pompoenpuree te maken. Dit recept is super makkelijk (ik gebruik zelfs geen keukenmachine) en de smaak is zoveel beter dan de ingeblikte versie. Ook kun je het makkelijk voor later bewaren voor al je favoriete pompoenrecepten.

This recipe is also available in English:

English

 

Of je nu in Nederland woont en het zo goed als onmogelijk is om ingeblikte pompoenpuree te kopen, of als je graag zelf verse pompoenpuree wilt maken, dan is dit recept (en video) voor jou! Straks heb jij ook een heerlijk voorraadje zelfgemaakte pompoenpuree in de koeling, klaar voor gebruik voor in je favoriete herfst recepten. Zelf pompoenpuree maken hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn.

Aangezien we hier in Nederland niet zo makkelijk (eigenlijk helemaal geen)ingeblikte pompoenpuree kunnen kopen, dacht ik altijd dat het te veel moeite zou zijn om zelf pompoenpuree te maken. Het kost gewoon te veel tijd, toch?

Nou, ik had het mooi mis! Het is echt een super makkelijk recept en pompoenpuree is sindsdien een heerlijke toevoeging aan mijn keuken.

Al je favoriete pompoenrecepten smaken zoveel beter met verse zelfgemaakte pompoenpuree.

Zelf pompoenpuree maken

Voor best wel wat pompoenrecepten heb je (ingeblikte) pompoenpuree nodig. Pompoenpuree is niets meer dan een mix van gekookte (winter) pompoen.

De puree is de gekookte en geblende vlees van een pompoen, zoals de gele pompoen. Maar de meest bekende zijn de winter pompoen variaties zoals de oranje pompoen die je waarschijnlijk kent.

Er is maar één soort pompoen die je niet zult vinden of gebruiken in een pompoenpuree en dat is de standaard veld pompoen. Die worden vaak gebruikt voor het maken van Halloween decoraties zoals lantaarns. Hoewel je deze pompoen in principe kunt eten, zijn ze niet bijzonder lekker, ongeacht de bereidingswijze.

Ik gebruik graag de oranje Hokkaido pompoen voor dit recept.

Two pumpkins in a wooden bowl on a blue backdrop next to two pine apples

Wat is in de winkel gekochte pompoenpuree uit blik?

In Europa is het dus vrij lastig om pompoenpuree in blik te vinden. En ik begrijp wel waarom; het is namelijk zo gemakkelijk om zelf te maken! Pompoenpuree in blik is meestal beschikbaar in de VS en wordt vaak (100%) pure pompoen, pompoen in vaste vorm of alleen pompoen genoemd. Wat de naam ook is, pompoenpuree mag geen smaakmakers of suikers bevatten. Het moet gewoon gekookte en gepureerde pompoen zijn. Afhankelijk van het recept kun je kruiden of zoetstoffen toevoegen.

Two halved pumpkins on a blue backdrop

Waar kan ik pompoenpuree voor gebruiken?

Pompoenpuree kun je voor best wel wat herfstrecepten gebruiken. Denk aan brood, muffins, taarten, pannenkoeken, veganistische mac & cheese saus, cakes, soepen en nog veel meer.

ebook banner post

Wat is dan pumpkin pie filling (pompoentaart vulling)?

Pompoenpuree is niet hetzelfde als pumpkin pie filling of pompoentaart vulling. Als je voor een recept pompoentaart vulling nodig hebt, dan heb je een puree nodig van gekookte, gepureerde winter pompoen die op smaak is gebracht met zoetstof en kruiden, zoals kaneel, kruidnagel en gember. Als je gewone pompoenpuree gebruikt, dan kun je zelf de kruiden en zoetstoffen naar wens aanpassen.

Pompoentaart vulling wordt meestal gebruikt om op een snellere manier een pompoentaart te maken.

Wat je ook maakt (pompoenpuree of pompoentaart vulling), ik vind dat de smaak veel beter is dan de ingeblikte versie.

Hoe lang kun je pompoenpuree bewaren?

Ik raad het zeker aan om van tevoren een grotere portie pompoenpuree te maken. 

Je kunt het een week in de koelkast bewaren en maanden in de vriezer. Bevriezing kan de textuur wel een klein beetje veranderen, dus houd daar rekening mee.

Mashed Pumpkin in a white bowl with a spoon on a blue backdrop

Zelf pompoenpuree maken

Je kunt dit nauwelijks een recept noemen, omdat het zo eenvoudig is. Je hebt maar twee ingrediënten nodig (als je zout gebruikt). Anders is een kleine pompoen alles wat je nodig hebt.

Als je niet zeker weet welke pompoen je moet gebruiken, zoek dan naar kleine pompoenen, zoals de suiker pompoen en de Hokkaido pompoen. De grotere Halloween-achtige pompoenen zijn niet echt geschikt voor pompoenpuree dus die zou ik niet aanraden om te gebruiken.

Het is niet nodig om de pompoen te schillen of in kleine stukjes te snijden. Ik spoel de pompoen af onder stromend water en snijd het vervolgens in tweeën. Daarna moet je de pompoen ongeveer 45-50 minuten in de oven roosteren. Het huis begint al snel geweldig te ruiken!

Hoe snijd je een pompoen?

Het is vrij eenvoudig, vooral als je een kleine pompoen gebruikt. Neem desondanks de tijd om de pompoen in tweeën te snijden.
 

Plaats je mes in de top bij de stengel en duw het mes naar beneden. Je hoeft dit niet in één beweging te doen. Maak kleine neerwaartse bewegingen tijdens het snijden en draai daarbij de pompoen. Probeer je vingers niet te dicht bij het mes te houden. Als je mes vast komt te zitten in de pompoen, beweeg het een paar keer op en neer en ga weer verder, door naar de bodem. Je kunt de stengel overslaan, het is te hard om in te snijden.

Zodra je de bodem hebt bereikt, trek je de twee helften uit elkaar. Hiermee kun je de stengel uit elkaar trekken.

Schraap ten slotte alle pompoenpitten en eventueel vezelig vruchtvlees uit de pompoen.

Gooi de pompoenpitten niet weg. Je kunt de pitten schoonmaken, op smaak brengen en roosteren voor een heerlijke snack.

Pumpkin seeds and strings on a blue backdrop

Plaats de helften (met de open zijde naar beneden) in een oven en braad tot het vlees zacht is. Het vruchtvlees moet zacht genoeg zijn zodat je het makkelijk van de huid kunt halen.

Wanneer de pompoenhelften zacht zijn, schep je het vlees in een kom en meng met een staafmixer. Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken en mixen tot je een gladde massa hebt. 

Je kunt verschillende soorten winterpurees maken met bovenstaande instructies.

Laat het me weten als jij ook je eigen pompoenpuree gaat maken! Laat een reactie achter, beoordeel het recept, en vergeet niet je foto te taggen met #thegreencreator op Instagram of op Facebook.

Subscribe newsletter

Closeup Pumpkin Puree in a white bowl

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pumpkin Puree in a white bowl on a blue backdrop

Zelf Pompoenpuree Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 50
  • Total Time: 1 hour
  • Yield: 4-5 kopjes pompoenpuree

Description

Vers is altijd veel beter dan uit een blik, vind je niet? Kun je eigenlijk wel pompoenpuree in de winkel in Nederland vinden? Herfst is een heerlijke tijd om thuis je eigen pompoenpuree te maken. Dit recept is super makkelijk (ik gebruik zelfs geen keukenmachine), je huis zal geweldig ruiken, de smaak is zoveel beter dan de ingeblikte versie en je kunt het voor later bewaren voor al je favoriete pompoenrecepten.


Ingredients

  • 2 kleine pompoenen
  • optioneel: (Keltisch) zeezout

Instructions

Verwarm de oven voor op 200 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Spoel de pompoen af en droog het. Snijd de pompoen van de stengel tot het einde en probeer niet door de stengel te snijden, omdat het te hard is om door te snijden.

Beweeg je mes door de pompoen heen. Trek vervolgens de pompoen van elkaar weg. Neem je tijd wanneer je de pompoen snijdt. Je zult de pompoen waarschijnlijk niet in één keer tot op de bodem door kunnen snijden.

Wanneer het mes vast komt te zitten, beweeg het en verwijder het. Ga daarna verder. Doe dit allemaal terwijl je de pompoen draait. Wanneer je beide kanten van de pompoen hebt doorgesneden, kun je de helften uit elkaar trekken. Je zou de stengel gemakkelijk los moeten kunnen trekken.

Schraap de pompoenpitten uit de pompoen en verwijder ook de vezelige stukjes. Plaats vervolgens de helften met de open kant naar beneden op de bakplaat.

Braad in de oven totdat het vruchtvlees zacht genoeg is en je de huid kunt verwijderen. Dit duurt ongeveer 45 tot 50 minuten bij 200 ° C.

Laat de pompoen afkoelen. Schep vervolgens het zachte vruchtvlees in een kom. Gebruik een staafmixer om het zachte vruchtvlees te pureren tot het geheel glad is.

Je kunt ook een keukenmachine gebruiken. Plaats het zachte vruchtvlees in de keukenmachine en blend tot het een gladde puree is. Als je een grotere portie pompoenpuree maakt, moet je het zachte vruchtvlees misschien in meerdere porties pureren.


Notes

Je kunt pompoenpuree ongeveer 1 week in de koelkast bewaren en ongeveer 3 maanden in de vriezer.

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.