Geroosterde Zoete Aardappel Sushi

Dit recept voor geroosterde zoete aardappel sushi is eenvoudig te maken en super lekker. Dit is niet het typische sushi recept, met geroosterde zoete aardappelen en lijnzaad, gerold in met bruine rijst bedekte nori-vellen en bestrooid met sesamzaadjes.

this recipe is also available in English:

English

linkjes in dit artikel/recept zijn affiliatie linkjes

Ik lijk altijd te vergeten hoe lekker en makkelijk het is om je eigen sushi te maken. Ik ben net terug van een heerlijk lange week in Warschau waar ik onder andere heb genoten van de beste vegan sushi ooit. Op een heerlijke warme dag genoot ik van een geweldige lunch op het terras van Youmiko Vegan Sushi. Dit restaurantje bevindt zich in een wat rustigere gedeelte van Warschau en was dus minder chaotisch dan het stadscentrum. Wat ze daar eigenlijk doen is traditionele sushi-recepten combineren met ingrediënten uit andere keukens zoals de Poolse keuken. Het is allemaal plantaardig en echt heerlijk. We bestelden een menu waar verschillende soorten sushi steeds aan onze tafel werd geserveerd. Niet wetende wat er op het volgende bordje zou worden geserveerd en steeds weer verrast worden door de creativiteit van de (drie) chefs was een culinair feestje voor mij.

Geroosterde Zoete Aardappel Sushi

Eenmaal thuis wilde ik graag verder met dit idee aan de slag. Ik heb wat sushi gemaakt met geroosterde asperges, komkommer en lente-ui en nog enkele andere combinaties. Een combinatie met tomaten was ook geweldig, maar deze geroosterde zoete aardappel sushi met lijnzaad was de moeite waard om met je te delen. Het gebruik van noten/zaden in sushi is iets wat ik nooit eerder heb gezien of geproefd, maar oh my … het is echt heerlijk! Onverwachte knapperigheid doet het altijd goed in een recept. Voel je overigens vrij om zonnebloempitten of pompoenpitten in plaats van lijnzaad te gebruiken.

Roasted Sweet Potato Sushi

Hoe moet je sushi rollen

Ik hoor je al denken, maar dat is het punt: denk niet na over het rollen van sushi. Je hebt bijvoorbeeld geen bamboemat nodig, tenzij je uramaki maakt, wat in wezen een binnenstebuiten sushirol is dus met de rijst aan de buitenkant en de nori aan de binnenkant gewikkeld rond de ingrediënten. Ik ga voor de eenvoudig te rollen maki rolletjes, met de nori aan de buitenkant.

Een andere tip is om een scherp en licht vochtig mes te gebruiken. Hierdoor kun je naadloos door de sushi snijden zonder de nori-vellen te breken. Gebruik niet veel kracht, beweeg je mes gewoon zachtjes heen en weer en je mes glijdt dan zo door de sushi heen.

Spoel de rijst af voordat je het kookt. Dit resulteert in rijstkorrels met een betere textuur. En tot slot, bevochtig de uiteinde van je nori vel zodat het plakkerig wordt en de rol gesloten blijft. 

Je sushi hoeft echt geen meesterwerk te zijn (zie mijn foto’s …), ze moeten gewoon stevig zijn zodat ze niet uit elkaar vallen. Denk er dus niet te lang over na en ga er gewoon voor.

 

Roasted Sweet Potato Sushi

Roasted Sweet Potato Sushi

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Roasted Sweet Potato Sushi

Geroosterde Zoete Aardappel Sushi

  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 3 1x
  • Category: Entree, Voorgerecht, Veganistisch, Sushi, Snack, Lunch
  • Cuisine: Veganistisch, Glutenvrij, Vegetarisch, Sushi, Aziatisch, Japans
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept voor geroosterde zoete aardappel sushi is makkelijk te maken en echt heerlijk. Geroosterde zoete aardappelen met lijnzaad, gerold in bruine rijst beklede nori vellen en besprenkeld met sesamzaadjes.


Ingredients

Scale

Voor de geroosterde zoete aardappel:

  • 1 eetl. tamari of kokosnoot aminos
  • 1 eetl. dadel siroop/pasta
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 eetl. lijnzaad om te garneren

    Voor de rijst:

  • 1 kop / 100 gram bruine rijst (voel je vrij om witte / sushi rijst te gebruiken)
  • 2 kopjes / 200 ml water
  • Optioneel: 1 1/2 eetl. rijstazijn

    Voor het rollen en serveren:

  • 3 nori vellen
  • 3/4 komkommer, in de lengte gesneden
  • 1/2 theelepel sesamzaden
  • Optioneel: wasabi
  • Optioneel: gember
  • Optioneel: 2 lente-uitjes
  • Sojasaus, Tamari of Coconut Aminos

Instructions

Verwarm de oven voor op 190 °C. Plaats bakpapier op de bakplaat.

Meng de sojasaus, tamari of coconut aminos met de dadel siroop in een kleine kom.

Schil de zoete aardappel en snijd deze in de lengte zodat je strips hebt (ongeveer 1 cm dik). Snijd de zoete aardappel eigenlijk alsof je frietjes maakt. Meng de zoete aardappel ”frietjes” met het mengsel (dadel siroop en soja/ coconut aminos) en bestrooi met de lijnzaad. Rangschik ze op de bakplaat. Bak voor ongeveer 25 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Halverwege draai je ze even voorzichtig om.

Ondertussen plaats je de bruine rijst in een fijne zeef en spoel je dit af voor ongeveer 1 tot 2 minuten onder koud, stromend water.

Plaats de bruine rijst in een kleine pan met water (en azijn, als je rijst azijn gebruikt). Kook de rijst en roer een paar keer. Vervolgens kook je de rijst op een wat lager vuurtje en laat sudderen. Bedek en laat het ongeveer 20 minuten sudderen totdat alle vloeistof geabsorbeerd is. Laat 10 minuten zitten voordat je het gaat gebruiken.

Leg een stukje bakpapier op je werkoppervlak en maak je vingers nat onder een beetje water. Plaats een nori vel op je stukje bakpapier. Bedek de nori met een laagje bruine rijst met behulp van je natte vingers. Rangschik een derde van je zoete aardappel ”frietjes” in een enkele lijn langs de breedte van de nori vel. Rangschik een paar komkommers stukjes naast de zoete aardappel.

Neem een stukje bakpapier en het einde van de nori vel het dichtst bij je en rol het strak over de vulling. Trek het einde van de nori vel in en ga verder met het rollen, gebruik het stukje bakpapier om je rol stevig vast te drukken. Wees voorzichtig zodat je het bakpapier niet scheurt. Na het rollen, snijd je de rol in ongeveer acht stukken met een goed scherpe mes.

Herhaal dit met de resterende nori vellen en vulling.

Garneer met sesamzaden en met tamari / coconut aminos. Gebruik optionele vullingen zoals lente-uitjes en serveer met gember of wasabi als je dat lekker vindt.


Notes

Je kunt de sushi ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.