Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht

Zoete Aardappel Gnocchi (2 ingrediënten / vegan)

De beste zoete aardappel gnocchi is vegan en gemaakt met slechts 2 ingrediënten. Dit zoete aardappel gnocchi recept is makkelijk te volgen en geweldig wanneer je het serveert met groenten. Eenvoudig te bereiden in een pan of in de oven voor de olievrije versie.

 

This recipe is also available in English:

🇺🇸 English

    

Dit artikel is gesponsord door Brabantia. Alle tekst, foto's en meningen zijn van mij. Bedankt voor je steun aan merken die The Green Creator mogelijk maken.

sweet potato gnocchi

Wat is er lekkerder dan zachte zoete aardappel gnocchi met een krokant laagje?

Een paar maanden geleden leerde ik (eindelijk) hoe ik zelf gnocchi kan maken na behoorlijk wat mislukte pogingen. Voor iedereen die geïnteresseerd is, ik heb genoeg foto’s om mijn mislukte pogingen te bewijzen.

Maar nu ik eindelijk weet hoe ik zelf vegan gnocchi kan maken, wil ik dit graag met de wereld delen!

Dit recept voor zoete aardappel gnocchi is heerlijk en er zijn eindeloos veel mogelijkheden hoe je deze gnocchi kunt serveren. Ik vind het heerlijk om dit te serveren met gestoomde boerenkool en een zoet uitje gebakken in sojasaus op laag vuur tot zacht.

Gnocchi is een heerlijke maaltijd voor doordeweeks of een recept voor de meer feestelijke dagen.

Het is echt pure comfort food! Gnocchi is geweldig als hoofdgerecht, maar je kent ons veganisten. We houden van bijgerechten! Dus ik serveer dit ook als bijgerecht.

Het idee kwam van de goede oude Poolse pierogi, maar dan de veganistische versie met een aardappelvulling. De zachte kussenachtige hapjes zijn een waar genot! Ik wilde dezelfde ervaring creëren, maar dan met zoete aardappelen en een veel eenvoudiger recept.

Als je klaar bent voor een winters recept dat je vooraf kunt maken, lees dan vooral even verder.

Hoe maak je zoete aardappel gnocchi

Het kostte me een paar pogingen om het onder de knie te krijgen. Mijn eerste tip is: neem je tijd. Als je haast hebt en je wilt binnen 15 minuten eten, dan is gnocchi niet echt een goede optie.

Mijn tweede tip is: als je gnocchi maakt, zorg er dan voor dat je een grote portie maakt. Zo heb je snel een doordeweekse avondmaal klaar wanneer je binnen 15 minuten wilt eten.

Als je mijn ”vorkmethode” eenmaal kent, is het maken van zoete aardappel gnocchi niet zo intimiderend meer. Eerst heb je zoete aardappelpuree nodig. Er zijn nogal wat opties om zoete aardappel puree te maken. Maar voor dit recept kun je de zoete aardappel bakken of in de magnetron bereiden. Wat je ook doet, zolang je uiteindelijk droge zoete aardappelpuree gebruikt zit je goed.

Koken en stomen zijn ook opties om zoete aardappelpuree te maken, maar omdat het watergehalte te hoog is raad ik deze methoden niet aan. Je zult merken dat je dan veel meer bloem gaat gebruiken en de gnocchi te zwaar zal worden qua smaak.

Pureer vervolgens de aardappelen en laat ze afkoelen. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed tot je een deeg hebt. Het is niet nodig om dit te kneden zoals je zou doen als je brood maakt. Omdat we zoete aardappel gebruiken, maakt te veel kneden alles alleen maar plakkerig en zul je uiteindelijk steeds meer bloem moeten gebruiken. En gnocchi bereid met te veel bloem is een beetje te zwaar naar mijn mening.

sweet potato gnocchi

Hoe maak je gnocchi vormen

Laten we het nu over mijn ”vorktechniek” hebben. Ik heb online wat onderzoek gedaan naar hoe je het beste gnocchi kunt maken. Ik was eigenlijk op zoek naar een soort apparaat om gnocchi te maken met van die perfecte ribbeltjes. Ook las ik iets over een techniek met één vork. Dus met één vork druk je de gnocchi over de vork heen naar beneden. Klinkt geweldig en vrij eenvoudig, maar het werkt niet. Het deeg is daarvoor te plakkerig.

Ik gebruikte 2 vorken. In plaats van de gnocchi met je vingers over de vork heen te rollen, gebruik je een vork bovenop de gnocchi en houd je de gnocchi alleen aan de zijkanten vast. Rol vervolgens de gnocchi voorzichtig met de vork bovenop de gnocchi. De vork aan de onderkant is slechts ter ondersteuning. Na een paar keer zul je zien hoe gemakkelijk en snel deze techniek is. Je zult de perfecte gnocchi ribbels creëren.

sweet potato gnocchi sweet potato gnocchi

Hoe kook je gnocchi

Zodra je gnocchi klaar is om te bereiden, breng je een grote pan water aan de kook. Voeg de gnocchi voorzichtig toe aan het water en laat koken tot de gnocchi naar het oppervlak begint te drijven. Afhankelijk van de temperatuur van het water duurt dit niet al te lang (ongeveer 1-2 minuten).

Haal de gnocchi uit het water en voeg toe aan een pan of de oven. Voor de pan versie heb je olie of een zeer goede anti-aanbak pan nodig. Voor de oven heb je alleen bakpapier nodig.

Hoe kun je zoete aardappel gnocchi serveren

Zoete aardappel gnocchi kan als bijgerecht worden geserveerd, maar ze smaken ook geweldig met groenten zoals boerenkool, spinazie of broccoli. Zoete aardappel gnocchi is ook een geweldige toevoeging aan een salade, vooral een salade met kruiden en noten zoals koriander en pijnboompitten.

sweet potato gnocchi

Deze zoete aardappel gnocchi is

  • Super comforting
  • Veganistisch
  • Kun je gluten-vrij maken
  • Makkelijk om te maken
  • Feestelijk
  • Prima om vooraf te maken en in te vriezen
  • Perfect als bijgerecht of als hoofdgerecht met groenten  
  • Lekker zacht van binnen met een krokante buitenkant
  • Heerlijk!

Hoe vries je gnocchi in

Zoete aardappel gnocchi is typisch zo een recept waar je meer van wilt maken als je toch bezig bent. Het is dus een goed idee om een grotere portie te maken en de gnocchi in kleinere porties in te vriezen. Op die manier heb je binnen een paar minuten altijd een bord heerlijke zelfgemaakte gnocchi op tafel.

Bewaar de ongekookte gnocchi een week in de koelkast of in de vriezer voor 4-5 weken.

Houd er rekening mee dat de gnocchi aan elkaar zal blijven kleven. Het is dus beter om de gnocchi op een groot bord te verspreiden en het ongeveer een uur in te vriezen. Daarna kun je ze allemaal samen in een luchtdichte container doen zonder dat ze aan elkaar blijven plakken.

Als je de gnocchi wilt serveren, voeg je de bevroren gnocchi toe aan kokend water en ga je verder zoals in onderstaand recept.

sweet potato gnocchi

Voor nog meer smaak

Zoete aardappel gnocchi als zodanig is een waar genot en voor dit recept heb je alleen maar 2 ingrediënten nodig. Voel je echter vrij om nog meer smaak toe te voegen.

Je kunt groenten toevoegen bij het serveren van de gnocchi om de zoetheid van de zoete aardappel in evenwicht te brengen. Ook kun je eventueel een snufje zout en edelgistvlokken* aan het gnocchi recept toevoegen. Vooral als je gnocchi met een kaas smaak lekker vindt, kan ik edelgistvlokken aanraden.

Om dit recept te maken gebruikte ik onder andere de volgende artikelen van Brabantia uit de TASTY+ collectie:

  • Vierkante voorraadbussen: stapelbare voorraadbussen met een deksel met siliconen sluiting zorgt ervoor dat alles lekker lang vers blijft.
  • Messenblok: goede messen zijn een must wanneer je gnocchi maakt. Deze messen zijn gemaakt van ijsgehard staal, waardoor ze langer scherp blijven en bestand zijn tegen krassen en roest. 
  • Keukenweegschaal: ik kan niet zonder een keukenweegschaal in mijn keuken en deze weegschaal werkt zonder batterijen – met automatische stroomopwekking. Super vriendelijk voor het milieu!

Ik hoop dat jij ook deze zoete aardappel gnocchi gaat maken! Laat het me dan vooral even weten. Laat een reactie achter en beoordeel het recept hieronder. Ik zie je creatie ook graag terug op Facebook of Instagram. Vergeet dan niet om me te taggen @thegreencreator #thegreencreator.

Wil je dit recept voor zoete aardappel gnocchi voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord: 

sweet potato gnocchi

Print
sweet potato gnocchi

Zoete Aardappel Gnocchi

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 60
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 1 hour 20 minutes
  • Yield: 35-40 gnocchi afhankelijk van de grootte 1x
  • Method: oven / fornuis
  • Cuisine: vegan, Italiaans

Description

De beste zoete aardappel gnocchi is vegan en gemaakt met slechts 2 ingrediënten. Dit zoete aardappel gnocchi recept is makkelijk te volgen en geweldig wanneer je het serveert met groenten. Eenvoudig te bereiden in een pan of in de oven voor de olievrije versie.


Scale

Ingredients

1 middelgrote (500 gram) zoete aardappel
210 gram bloem (voor glutenvrij zie opmerkingen)

optionele ingrediënten

1/2 theelepel zout
2 eetlepels edelgistvlokken*


Instructions

Bak de zoete aardappel in de oven. Prik de zoete aardappel een paar keer met een vork en bak dit ongeveer een uur in de oven op 175 °C.

Elke manier die je DROGE zoete aardappelpuree oplevert, is goed.

Doe de zoete aardappel in een mengkom. Als je zout en edelgistvlokken gebruikt, voeg dat dan toe aan de zoete aardappel en meng tot alles goed gecombineerd is.

Voeg de bloem beetje bij beetje toe als de zoete aardappel nog warm is. Kneed zachtjes. Kneed het niet te veel, anders zul je meer bloem moeten gebruiken en dit zal de gnocchi erg zwaar qua smaak maken. Hoe minder bloem je gebruikt, hoe luchtiger en zachter de gnocchi zal zijn.

Breng het mengsel over op een schoon met bloem bestoven oppervlak en vorm het tot een brood.

Snijd een stuk van het mengsel en rol het op tot je een lange vorm hebt.

Snijd het vervolgens in kleinere stukjes. Dit is in principe gnocchi en klaar om te worden gekookt. Maar gebruik voor een gnocchi-vorm de methode met de 2 vorken.

Gebruik één vork om de gnocchi op te plaatsen en één vork op de bovenkant van de gnocchi. Houd de gnocchi voorzichtig aan de zijkanten vast om het op zijn plaats te houden. Draai het vervolgens voorzichtig om en rol het opnieuw met de vork bovenop de gnocchi. De vork aan de onderkant blijft staan ter ondersteuning.

Breng een grote pan water aan de kook en voeg de gnocchi één voor één toe. Kook tot de gnocchi naar de bovenkant van het water drijft. Dit duurt meestal slechts enkele minuten.

Laat het uitlekken. Zet apart en bewaar in de koelkast of maak direct de gnocchi.

Voor de pan versie. Je hebt dan olie of een zeer goede pan met anti-aanbaklaag nodig om de gnocchi in de pan te bereiden. Verhit de pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de gnocchi in porties toe en verwarm tot ze aan de buitenkant goudbruin zijn.

Voor de oven versie. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 10-15 minuten op 175 ° C of totdat ze goudbruin zijn aan de buitenkant.

Serveer direct met (eventueel) wat zout, peper, edelgistvlokken, een beetje limoen- of citroensap en verse kruiden en groenten.


Notes

Je kunt een glutenvrije bloem* gebruiken om deze gnocchi glutenvrij te maken.

Keywords: gnocchi, bijgerecht, lunch, hoofdgerecht, zoete aardappel

Dit artikel bevat affiliatie links (productverwijzingen gemarkeerd in het groen en met een *). Klik hier om mijn beleid hierover te lezen. Als je iets koopt via een affiliatie link, dan kan ik een aangesloten commissie verdienen, zonder extra kosten voor jou. Ik raad alleen producten aan waar ik achter sta en die ik gebruik. Dank je wel voor je steun.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.