Officieel is het lente en de smoothies en salade recepten beginnen weer overal op te duiken, maar als je me een beetje langer volgt weet je dat ik GEK ben op soepen. Het leven zonder soepen zou zo onwijs saai zijn voor mij. Ik rijd zelfs elke zaterdag naar Duitsland (wat niet zo ver weg is van waar ik woon) om naar een Duitse soepbar te gaan. Daarna ben ik zo blij als een kind en klaar om mijn boodschappen te doen. Ik eet er ook tijdens de zomermaanden. Ik zei het toch: ik ben gek op soepen. Soepen zijn gemakkelijk te maken, veelzijdig en zijn een geweldige manier om veel gezonde voeding met één kom binnen te krijgen. Een beetje zoals een smoothie, maar dan warm en hartig. Klinkt dat raar?
Dit soep recept is geïnspireerd op een soep die ik afgelopen week in die soepbar at. Ik weet niet wat hun recept is, maar het inspireerde me wel om te experimenteren met zoete aardappelen en kokosnoot. Na twee variaties vond ik onderstaande zoete aardappel kokossoep toch wel echt geweldig. Zo goed! Je zou ook kokosmelk kunnen gebruiken in plaats van de kokosvlokken, maar dat vind ik persoonlijk al heel snel te zwaar qua smaak. Maar ik weet zeker dat het met kokosmelk ook heerlijk is!
Eén advies voor dit weekend: maak deze soep. Het is het zo waard. En laat me vooral even weten wat je van deze soep vindt in de reacties hieronder of op Instagram of Facebook.
Sweet Potato Coconut Soup
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 45 mins
- Total Time: 55 mins
- Category: soep, starter, lunch, avondeten
- Cuisine: vegan, glutenvrij, vegetarisch
Description
Een heerlijke romige zoete aardappel kokossoep met kokos, kerrie en veel kruiden en specerijen. Een intens smakelijke soep die je perfect vooruit kunt maken.
Ingredients
- 2 (middelgrote) wortelen, in plakjes gesneden
- 2 (middelgrote) zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- ongeveer 2,8 liter vegan bouillon (laag in zout)
- 1 eetlepel verse gember, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels rode kerriepasta
- 2 theelepels gedroogde kurkuma
- 1 rode of groene paprika, in blokjes gesneden
- 2 theelepels oregano of basilicum (vers of gedroogd)
- sap van 1 limoen
- 2 eetlepels amandelboter
- 1 grote (of 2 kleine) uien, in dunne plakjes gesneden
- 1 eetlepel (geroosterde) pijnboompitten, als garnering
- 4 eetlepels kokos vlokken (voeg meer toe naar smaak), bewaar ook wat voor de garnering OF gebruik kokosmelk (uit blik) ongeveer 250 ml
- 1 eetlepel sojasaus, tamari of coconut aminos
- 1 eetlepel rijstazijn (of witte azijn)
- 250 gram gekookte kikkererwten (of witte bonen), afgespoeld en uitgelekt
- 1 bos verse platte peterselie, fijngehakt (bewaar wat voor de garnering)
- optioneel: 1 eetlepel kokosolie, ik heb echter geen olie gebruikt in dit recept maar water
- optioneel: zout, naar smaak
Instructions
- Verwarm een grote pan op middelhoog vuur met 1 eetlepel kokosolie OF ongeveer één kopje water. Eenmaal warm, fruit de ui, de wortels en de paprika’s aan tot ze doorschijnend en wat zacher zijn. Dit zal ongeveer na 10 minuten zijn.
- Voeg de gember en knoflook toe. Laat een paar minuten koken. Meng nu de rode kerriepasta en kurkuma erdoor heen.
- Draai het vuur een beetje hoger en voeg de sojasaus, tamari of coconut aminos, zout, rijstazijn, limoensap, amandelboter, bouillon, zoete aardappel, peterselie, oregano of basilicum en kikkererwten toe. Breng aan de kook en laat de soep daarna sudderen. Laat de soep nu zonder deksel (!) 40 minuten sudderen zodat het water kan verdampen. Hoe langer je de soep laat sudderen, hoe meer smaak de soep zal hebben. De soep moet op zijn minst niet meer waterig zijn. Laat het langer sudderen als je een dikkere soep wilt. Of gebruik minder bouillon als je geen tijd hebt om de soep zo lang te laten sudderen. Als de soep klaar is, gebruik een staafmixer om de soep te pureren of breng de soep over naar een blender. Dit is optioneel, je kunt deze stap ook overslaan en de soep niet gepureerd serveren.
- Serveer de soep met platte peterselie, (geroosterde) pijnboompitten en nog wat kokosvlokken.