Cranberrysaus met Sinaasappelsap | 4 ingrediënten + Natuurlijk Gezoet

Voor deze super heerlijke cranberrysaus met sinaasappelsap heb je slechts 4 ingrediënten nodig. Het is klaar in 20 minuten en natuurlijk gezoet met sinaasappelsap en dadels!

This recipe is also available in English:

English

 

Ieder jaar is er een kleine verwarring als het gaat om cranberrysaus. ”Te veel werk om zelf te maken of gewoon te zuur! ” Nou, mijn vriend, je bent hier aan het juiste adres om dat misverstand uit de hele wereld te helpen met dit recept voor cranberrysaus met sinaasappelsap.

Dit jaar heb ik veel meer met cranberries (ook wel veenbessen) gekookt dan de jaren ervoor. Een nieuw favoriet is dit recent gedeelde Cranberry Sinaasappel Brood, maar deze cranberrysaus met sinaasappelsap is ook een must voor de feestdagen!

Deze cranberrysaus is perfect in balans, met de zure veenbessen en het zoete van de sinaasappelsap en dadelsiroop. Uiteindelijk gaat het bij cranberrysaus allemaal om een goede balans van deze smaken.

Voor dit cranberrysaus met sinaasappelsap recept heb je slechts 4 ingrediënten en 20 minuten nodig.

Hoe zoet je Cranberrysaus

Deze cranberrysaus is vol van smaak en gezoet met snoep uit de natuur, ook wel bekend als dadels. Dadelsiroop in combinatie met sinaasappelsap is het perfecte tegenwicht voor de zure cranberries/veenbessen.

ebook banner post

Wat zijn de ingrediënten voor Cranberrysaus met Sinaasappelsap ?

Wat ik zo fijn vind aan dit recept is dat het zo makkelijk om te maken is, maar dat het ook ruimte laat voor enkele optionele extra ingrediënten. Je kunt dit recept aanpassen, maar voor de onweerstaanbare klassieke versie heb je het volgende nodig:

Verse (of bevroren) Cranberries/Veenbessen

Vers is altijd het makkelijkst en het beste om te gebruiken, maar ik heb deze cranberrysaus ook met succes met bevroren veenbessen gemaakt. Vorig jaar was het om de één of andere reden onmogelijk om verse veenbessen te vinden, dus gebruikte ik in plaats daarvan bevroren veenbessen. Het enige dat je dan moet doen is de saus iets langer laten sudderen dan in het recept hieronder.

Sinaasappelsap

Ik vind verse sinaasappelsap het beste om voor dit recept te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is ongeveer één grote sinaasappel, dus het kost niet veel tijd om dit voor te bereiden. Sommige recepten gebruiken alleen sinaasappelschil, maar ik vind sinaasappelsap een geweldige manier om dit recept te zoeten en de olie over te slaan, omdat het sinaasappelsap voorkomt dat de saus aan de pan blijft kleven. Als je besluit in plaats daarvan sinaasappelschil te gebruiken, zorg er dan voor dat je de zoetheid even test/proeft en aanpast. Het is mogelijk dat je dan je meer dadelsiroop moet gebruiken.

Dadel Siroop

Ik ben dol op recepten gezoet met natuurlijke ingrediënten, zoals dadels of dadelsiroop. Voor dit recept is het niet nodig om witte geraffineerde suiker te gebruiken. Je kunt ook ahornsiroop of kokossuiker gebruiken in plaats van dadelsiroop. Ik denk dat deze drie zoetstoffen een geweldig alternatief zijn voor witte geraffineerde suiker en een goede balans creëren met de zure smaak van de veenbessen.

Vanille-extract

Dit zou officieel een optioneel ingrediënt kunnen zijn, maar ik denk dat vanille en/of kaneel een game changer zijn in dit recept. Persoonlijk voeg ik graag vanille-extract toe om de cranberrysaus nog meer op smaak te brengen.

cranberry sauce ingredients with cranberries in a white bowl with a glass of orange juice and ingredients on a white marble cutting board sliced oranges on marble

Wat kun je aan Cranberrysaus toevoegen

Zoals ik al eerder aangaf, is dit recept volledig aan te passen. Je kunt dit recept bijvoorbeeld zoeter maken, of opwarmen met kruiden zoals kaneel. Je kunt extra sinaasappelschil of gehakte pecannoten toevoegen. Muntblaadjes zijn ook een geweldige toevoeging aan dit recept om het extra feestelijk te maken.

Hoe maak je Cranberrysaus

Dit recept kan bijna niet eenvoudiger zijn. Verhit een (anti-aanbak) pan en voeg alle ingrediënten toe. Breng aan de kook. De veenbessen zullen open springen dus houd een deksel in de buurt om spatten te voorkomen. Roer af en toe en haal van het vuur als de saus dikker is en de meeste veenbessen open zijn gesprongen.

Je hoeft de saus niet helemaal op de gewenste dikte door te laten koken en totdat alle veenbessen open zijn gesprongen. Terwijl het afkoelt, wordt de saus namelijk dikker. En met een vork kun je de overige hele veenbessen open stampen, of je kunt ze zo laten.

warm cranberry sauce in blue pan on a cloth

Hoe serveer je Cranberrysaus

In de VS wordt cranberrysaus traditioneel geserveerd als een Thanksgiving gerecht. Als je Thanksgiving niet viert of als je net als ik denkt dat dit recept gewoon tijdens de feestdagen geserveerd moet worden, dan zijn hier enkele tips hoe je deze saus kunt serveren:

Traditioneel wordt cranberrysaus gebruikt als een smaakmaker, maar omdat deze cranberrysaus zowel koud als warm geserveerd kan worden is er ruimte om creatief te zijn.

  • Het is heerlijk op toast of een muffin, gebruik het eigenlijk als jam
  • Ik vind het heerlijk met aardappelpuree
  • Deze saus is ook heerlijk in een chia pudding of in een cake of taart
  • Je zou er heerlijke mueslirepen mee kunnen maken
  • Een grote lepel van deze saus in sojayoghurt is ook heerlijk
  • Ik vind de combinatie met kool ook heerlijk
  • Cranberrysaus met geroosterde spruitjes is ook geweldig
  • Voor een snel dessert is deze saus ook heerlijk met gekookte volle granen met wat gehakte dadels en noten
  • Een flinke eetlepel in je havermoutpap in de ochtend is ook een ware traktatie!

Zoveel opties…

close up cranberry sauce decorated with orange slices, cranberries and thyme

Ben je op zoek naar meer recepten voor de feestdagen?

Probeer dan eens deze Romige Bloemkool Puree, Boekweit Risotto, Zoete Aardappel Puree met Geroosterde Knoflook of dit recept voor Gemarineerde Courgette.

Ik hoop dat jij ook je eigen cranberrysaus gaat maken. Laat het me dan vooral even weten! Laat een reactie achter en beoordeel het recept hieronder en deel het op Facebook of Instagram. Vergeet me niet te taggen @thegreencreator #thegreencreator. Ik kijk uit naar je creaties!

Subscribe newsletter

Wil je dit recept voor Cranberrysaus met Sinaasappelsap voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord: 

cranberry sauce in a white bowl decorated with orange slices, cranberries and thyme

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
cranberry sauce in white bowl decorated with orange slices, cranberries and thyme

Cranberrysaus Met Sinaasappelsap | 4 ingrediënten + Natuurlijk Gezoet

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 2 grote porties 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Amerikaans

Description

Voor deze super heerlijke cranberrysaus met sinaasappelsap heb je slechts 4 ingrediënten nodig. Het is klaar in 20 minuten en natuurlijk gezoet met sinaasappelsap en dadels!


Ingredients

Scale
  • 300 gram verse of bevroren veenbessen *
  • 115 ml vers geperst sinaasappelsap (ongeveer 1 grote sinaasappel) *
  • 70 ml dadelsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Optionele ingrediënten: ½ theelepel kaneel, 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat, 1/4 theelepel gemalen kruidnagel, gehakte muntblaadjes of tijm.

Instructions

Als je verse cranberries/veenbessen gebruikt, spoel ze dan af onder stromend water.

Plaats alle ingrediënten in een middelgrote pan of pot op hoog vuur. Breng langzaam aan de kook. Houd een deksel in de buurt, want de cranberries zullen openspringen zodra ze opwarmen. Wanneer de bessen openspringen, zet je het vuur lager en laat je het sudderen. Roer af en toe om te voorkomen dat de cranberries aan de pan blijven plakken. Laat het ongeveer 5-7 minuten sudderen.

Wanneer bijna alle cranberries open zijn gesprongen en de saus een beetje dikker is, haal dan de pan van het vuur.

Met een vork kun je nu de nog steeds hele cranberries pureren. Maar je kunt ook besluiten om de cranberries heel te laten voor extra textuur. Serveer warm of laat afkoelen.

Je kunt eventuele restjes tot 5 dagen in de koelkast bewaren.


Dit artikel bevat affiliatie links (productverwijzingen gemarkeerd in het groen en met een *). Klik hier om mijn beleid hierover te lezen. Als je iets koopt via een affiliatie link, dan kan ik een aangesloten commissie verdienen, zonder extra kosten voor jou. Ik raad alleen producten aan waar ik achter sta en die ik gebruik. Dank je wel voor je steun.

 

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.