Rabarber Jam Maken

Deze heerlijke rabarber jam maak je met alleen maar verse rabarber en een zoetstof naar keuze. De vanille en het citroensap zorgen ervoor dat de smaak van rabarber in balans wordt gebracht. Rabarber jam is een geweldige aanvulling op ieder ontbijtpapje, in een smoothie, bij een dessert of op een cracker als tussendoortje.

this recipe is also available in English:

English

{linkjes in deze post zijn Amazon of Bol affiliate linkjes naar producten die ik aanbeveel}

De eerste velden met rabarber verschijnen meestal eind maart tot begin april. Het beste moment om rabarber te oogsten is dus in het voorjaar en de vroege zomer. Hoewel we de hele zomer van rabarber kunnen genieten, heb ik me ooit laten vertellen dat ze in de nazomer wat houtachtig worden en niet zo lekker smaken.

Rond deze tijd van het jaar verschijnen er dan ook allemaal prachtige rabarber taarten op mijn Instagram feed. Maar er is meer! Mag ik u voorstellen aan mijn huidige rabarber obsessie? Rabarber jam.

Zelf Rabarber Jam Maken

De lente en zomer is een geweldige tijd om je eigen jam te maken. De belangrijkste reden waarom ik het heerlijk vind om mijn eigen jam te maken, is dat de in de winkel gekochte versies bijna altijd iets te veel suiker of conserveringsmiddelen bevatten naar mijn smaak. Soms vind ik de smaak of textuur ook net iets te gelei-achtig.

Maar bovenal is het zo ongelooflijk makkelijk om je eigen jam te maken! Het is ook erg makkelijk om gelijk een wat grotere portie te maken. En het recept is ook super makkelijk te volgen.

Is Rabarber Niet Te Zuur?

Aanvankelijk maakte ik dit recept met rabarber en aardbeien, omdat ik dacht dat rabarber te zuur is om in een jam recept te gebruiken.

Hoewel rauwe rabarber inderdaad zuur is, wordt de smaak zoeter naarmate je rabarber kookt en is het daardoor zeer geschikt om te gebruiken in taarten, sauzen en jam recepten.

freshly cut and washed rhubarb in a white bowl

Hoe Kun Je Rabarber Jam Dikker Maken Zonder Pectine

Meestal maak ik een jam dikker met chia zaden, pectine of extra fruit (zoals bananen). Dit recept voor Kersen Chia Zaden Jam is heerlijk en ik gebruikte alleen maar chia zaden om het te verdikken. Pectine is een bestanddeel dat van nature voorkomt in bessen, appels en ander fruit. Wanneer het samen met suiker wordt verwarmd, wordt het dikker en lijkt het op een jam.

Hoewel ik het niet erg vind om pectine te gebruiken om een specifieke consistentie te creëren, vind ik dat het in jam recepten voor een wat ongebruikelijke textuur en smaak zorgt. Maar het goede nieuws is dat de pectine in fruit zelf bijna altijd genoeg is om de jam te verdikken.

Het citroensap in dit recept haalt de pectine in de rabarber naar boven en helpt bij het dikker maken. Bovendien bindt de zoetstof in dit recept het water in de vrucht en dat zal het ook helpen verdikken.

En tenslotte zal het proces van het verwarmen van het fruit en het vervolgens laten afkoelen in de koelkast de jam ook verder verstevigen.

Hoe Maak Je Rabarber Jam

Rabarber maken is zo simpel als het schoonmaken en het in kleinere stukjes snijden van de rabarber. Vervolgens warm je dit dan samen met de andere ingrediënten op in een pan.

Zodra het kookt, is het belangrijk om de jam te blijven roeren totdat de rabarber zijn sappen afgeeft en het begint te pruttelen. Als het plakkerig wordt, is het klaar. Doe het in een glazen pot en plaats in de koelkast om het dikker te laten worden.

glass jar with red rhubarb jam on a white plate with a white teaspoon with rhubarb jam on it

Hoe Kun Je Rabarber Jam Bewaren

Ik vind dit recept persoonlijk zo eenvoudig dat ik het niet erg vind om het wat vaker te maken. Ik vind het gewoon niet de moeite waard (lees: ik ben te lui) om de glazen potten te desinfecteren om de jam zo langer te kunnen bewaren.

Normaal gesproken maak ik een paar potjes jam en dat bij ons thuis genoeg voor ongeveer een week – soms zelfs korter.

Als je maandenlange porties rabarber jam wilt maken steriliseer dan de glazen potten met kokend water om alle bacteriën te doden en ervoor te zorgen dat je jam langer meegaat.

Hoe Kun Je Rabarber Jam Serveren

Je kunt van rabarber jam op heel veel heerlijke manieren genieten. Ik voeg graag een grote klodder toe aan mijn ontbijtje. Maar andere opties zijn ook heerlijk:

  • een eetlepel in een smoothie
  • als spread op een cracker of brood
  • in een saus of dip
  • bij zoete recepten zoals taart

Voordat je die glazen potten tevoorschijn haalt, nog een laatste opmerking. De kleur van de jam hangt sterk af van de kleur van de rabarber stengels. Voor dit recept heb ik flink rode stengels gebruikt, dus de kleur is rijk en dieprood.

Maar als je groene stengels gebruikt of later in de zomer rabarber koopt, zal de jam minder levendig qua kleur zijn. De smaak zal echter niet zo veel verschillen.

Als jij ook je eigen rabarber jam gaat maken, zou ik dat graag willen weten! Beoordeel het onderstaande recept en deel je creatie op Facebook of Instagram. En vergeet me niet te taggen. Ik zie je creaties graag terug!

two blue bowls with granola and rhubarb jam on a white backdrop with rhubarb jam on a plate next to it
Subscribe newsletter

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord: 

glass jar with red rhubarb jam on a white plate with a white teaspoon with rhubarb jam the teaspoon
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glass jar with red rhubarb jam on a white plate with a white teaspoon with rhubarb jam on it

Rabarber Jam Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 25
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 grote potten (ongeveer) 1x
  • Method: fornuis
  • Cuisine: veganistisch
  • Diet: Vegan

Description

Deze heerlijke rabarber jam maak je met alleen maar verse rabarber en een zoetstof naar keuze. De vanille en het citroensap zorgen ervoor dat de smaak van rabarber in balans wordt gebracht. Rabarber jam is een geweldige aanvulling op ieder ontbijtpapje, in een smoothie, bij een dessert of op een cracker als tussendoortje.


Ingredients

Scale
  • 7 kopjes (ongeveer 700 gram) verse rabarber, gewassen en in kleinere stukjes gesneden
  • 1 kopje (200 gram) zoetstof naar keuze, zoals xylitol of kokossuiker (meer naar smaak)
  • 60 ml vers geperst citroensap
  • 1/2 theelepel puur vanille-extract

Instructions

Maak de rabarber stengels schoon. Verwijder verdorde deeltjes en vuil. Snijd in kleinere stukjes, zodat het gemakkelijker is om in een pan te koken.

Plaats de rabarber in een middelgrote pan samen met de zoetstof naar keuze.

Voeg het citroensap en de vanille toe. Breng al roerend aan de kook op middelhoog vuur.

Zodra de rabarber zijn sappen vrijgeeft, zet je het vuur een beetje lager.

Laat de rabarber sudderen tot de rabarber stukjes oplossen en de textuur er als jam uitziet.

Zodra het mengsel aan een pollepel blijft plakken, is de jam klaar.

Het is belangrijk om de jam lang genoeg te koken. Hierdoor kan het overtollige water in het fruit verdampen.

Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Als de rabarber te snel opwarmt en de rabarber begint te verbranden, voeg dan een theelepel water toe om verbranding te voorkomen.

Zet het vuur uit, laat de jam afkoelen en doe het in potjes.

Laat afkoelen op het aanrecht en eenmaal afgekoeld, zet het minstens 3 uur in de koelkast om te verdikken.


Notes

Suiker
Je zou meer suiker kunnen toevoegen voor een zoetere jam, maar ik hou persoonlijk van de zoetzure smaak.

Je zou minder suiker kunnen gebruiken, maar onthoud dat de suiker in dit recept meer doet dan alleen de jam zoeter maken. Suiker bindt het water in de rabarber zodat het de verdikkingsproces niet in de weg kan staan.

Houd er ook rekening mee dat de portiegrootte normaal gesproken ongeveer een of twee eetlepels is en niet de hele pot.

Citroensap
Citroensap is belangrijk in zelfgemaakte jam recepten omdat het zuur de pectine uit de vrucht trekt. Dit zal helpen om alles aan elkaar te binden, zodat de jam dikker wordt. Citroenen bevatten overigens ook pectine.

dit receptenkaart bevat affiliatie links naar producten die ik graag gebruik


Nutrition

  • Serving Size: 2
  • Calories: 440
  • Sugar: 80.4g
  • Fat: 1.4g
  • Carbohydrates: 105.6g
  • Protein: 4g

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.