Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
three sweet potato toast with toppings on a marble white backdrop

Zoete Aardappel Toast (echt knapperig)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 30
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: ongeveer 4 plakjes met 1 zoete aardappel 1x
  • Category: ontbijt, snack
  • Method: oven, heteluchtfriteuse of broodrooster
  • Cuisine: amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Toast moet knapperig zijn en deze zoete aardappel toast is niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ook lekker knapperig. Dit recept is niet alleen geweldig als ontbijt, maar ook perfect als tussendoortje.


Ingredients

Scale

zoete aardappel toast

  • 1 zoete aardappel, zo rond en compact mogelijk om makkelijk te kunnen snijden
  • 1 eetlepel maizena
  • 60 ml water of 1 eetlepel olijfolie of kokosolie

cashew-dillecrème (voor 1 kopje)

  • 150 gram rauwe cashewnoten gedrenkt in kokend water gedurende een uur
  • ongeveer 2 kopjes kokend water (om de cashew te weken)
  • 1 eetlepel gehakte verse dille
  • 1/2 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel dadelsiroop of ahornsiroop
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel zout

toppings:

  • cashew dille crème
  • komkommer
  • kappertjes
  • cherry tomaatjes

Instructions

zoete aardappel toast

Was de zoete aardappelen en schrob de schil (met een groenteborstel).

Snijd met een groot scherp mes het bovenste en onderste deel van de zoete aardappel af. Dit zal helpen om de zoete aardappel overeind te houden, zodat het makkelijker te snijden is zonder dat het wiebelt.

Snijd vervolgens de zoete aardappel in de lengte doormidden. Snijd met een vaste hand op een niet-gladde snijplank (of op een theedoek) dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm dik vanuit het midden van de zoete aardappel. Je kunt de toastjes met of zonder schil maken. Ik maak ze liever met schil.

Week de zoete aardappel ongeveer 30 minuten in koud water of sla deze stap over en bedek de zoete aardappel met water of olie en maizena. Verdeel de maizena gelijkmatig over ieder plakje.

Leg de zoete aardappelschijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende ruimte in een voorverwarmde oven. Bak ongeveer 20-25 minuten op 220 ° C in de oven. Draai de plakjes halverwege om met een spatel. Als je een heteluchtfriteuse hebt, plaats ze dan daarna voor ongeveer 5-9 minuten in de heteluchtfriteuse zodat ze nog knapperiger worden. De zoete aardappeltoastjes zijn klaar als ze gaar en donker zijn, maar niet zacht.

Je kunt deze toastjes ook in de broodrooster maken (zie opmerkingen). Leg de plakjes in de broodrooster en rooster de plakjes op hoog vuur. Je kunt ze ook roosteren in een broodroosteroven.

Controleer of ze gaar zijn en rooster of bak desgewenst langer. Houd de zeer dunne plakjes in de gaten, deze kunnen snel verbranden.

Als je zoete aardappelen gaar zijn, laat ze afkoelen op een rooster voordat je aan de slag gaat met het beleg.

cashew dille crème

Laat de rauwe cashewnoten een uur in kokend water weken.

Giet vervolgens de cashewnoten af, maar reserveer een beetje van het water van het weken. Mix de cashewnoten in een blender met 2 eetlepels van het weekwater. Voeg meer vloeistof toe als je een gladde crème wilt, maar pas op dat je niet te veel vloeistof toevoegt. De consistentie moet zijn zoals dikke yoghurt.

Giet de cashewcrème in een kom en voeg de gehakte dille, witte wijnazijn, ahornsiroop en zout + peper naar smaak toe.


Notes

Het is de moeite waard om een ​​goed koksmes te gebruiken. Je maakt niet alleen het snijden veilig, maar het zorgt ook voor een beter resultaat.

Als je liever je broodrooster gebruikt, plaats dan de rauwe schijfjes in de broodrooster en rooster het een paar keer tot de plakjes zacht genoeg zijn. De buitenkant van de zoete aardappel kan gaan branden als je ze niet goed in de gaten houdt.

Eventuele restjes kun je luchtdicht bewaren, maar bij voorkeur zonder de toppings die de zoete aardappelen slap kunnen maken.

Zoete aardappel toast is ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. Voor het serveren plaats je de zoete aardappel een paar minuten terug in de broodrooster, oven of heteluchtfriteuse tot het warm is.

No waste tip: nadat je de boven- en onderkant van de zoete aardappelen hebt gesneden, blijven er twee kleine stukjes zoete aardappel over. Deze kun je ook in de oven roosteren en gebruiken in een salade.

Tip voor grotere porties: ik heb gemerkt dat het makkelijker is om een ​​grotere hoeveelheid te maken door de bovenstaande stap voor de oven te volgen. Dus ik bak meerdere zoete aardappel toastjes in de oven, dan bewaar ik ze in de koelkast en doe ze in de heteluchtfriteuse om ze op te warmen en knapperig te maken voor het serveren.