Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht

Zwarte Bonen Salsa Met Zoete Aardappel

Deze zwarte bonen salsa met zoete aardappel is heerlijk, makkelijk om te maken,  vullend met een grote verscheidenheid aan texturen. Dit salsa recept is ook heerlijk tijdens de koudere maanden door de geroosterde zoete aardappelen en komijn.

Sweet Potato Black Bean Salsa

Voor dit recept besloot ik om drie dingen te combineren die ik altijd in mijn keuken kan vinden: bonen, (zoete) aardappelen en tomaten. Deze zwarte bonen salsa met geroosterde zoete aardappelen is een geslaagd experiment dat elke keer weer goed uitpakt, ongeacht hoe ik het recept aanpas. Deze zwarte bonen salsa met zoete aardappel is een vullende, zoete en licht pittige salsa met levendige kleuren.

Tijdens het plannen en schrijven van dit recept dook ik in ”mijn bijbel” voor het maken van recepten, ook wel bekend als de ”Vegetarian Flavor Bible”. Dit is geen boek waar je voor gaat zitten en van begin tot eind uitleest om vervolgens weg te leggen. Dit boek fungeert meer als een referentie waar ik op terugval op het moment dat ik verdwaald raak in de jungle van voedingscombinaties. Als veganist hoef je dit boek echt niet over te slaan door de titel (vegetarian), aangezien het boek ook voor veganisten nog steeds een waardevolle aanvulling is tijdens het koken. 

Sweet Potato Black Bean Salsa

Als je het boek opent bij ”zoete aardappelen” dan zul je lezen dat deze een goede combinatie vormen met bijvoorbeeld: appels, zwarte bonen, paprika, chili, koriander, kaneel, kokosnoot, knoflook, gember enzovoort. Ook was komijn een goede combinatie. Dit is iets wat ik normaal nooit toevoeg aan mijn hartige zoete aardappelrecepten en het bleek een heerlijke combinatie te zijn.

Deze zwarte bonen salsa met zoete aardappel is heerlijk om te serveren met tortillachips of crackers, maar ik ben ook dol op een goed gevulde kom voor de lunch of het avondeten met wat quinoa en groenten.

Een salsa recept is naar mijn mening zoveel meer dan een mix van grove tomaten, uien en pittige pepers. Het kan van alles zijn dat in plaats van een saus wordt geserveerd of dat dient als een voorgerecht of als een toevoeging aan een recept. Ik vind een salsa recept al snel geslaagd als het een zure smaak heeft, wat pittigheid en natuurlijk grof gehakte tomaten.

Hoewel ik normaal gesproken liever salsa eet in de warmere maanden, is dit recept ook heerlijk tijdens de koudere maanden. Waarschijnlijk vanwege de geroosterde zoete aardappelen en de komijn. Je kunt dit recept ook in de zomermaanden maken door gekookte witte aardappelen te gebruiken in plaats van geroosterde zoete aardappelen.

Als jij het idee van een zwarte bonen salsa met zoete aardappel voor de koudere maanden wel ziet zitten, dan is dit een geweldig recept om te proberen. En prachtig om te serveren, vind je ook niet? Als je dit recept gaat proberen, laat het me weten! Laat een reactie achter, beoordeel het en vergeet niet je foto te taggen #thegreencreator op Instagram. Ik zie graag je kleurrijke zwarte bonen salsa met zoete aardappel terug.

Sweet Potato Black Bean Salsa
 

Print
Sweet Potato Black Bean Salsa

Zwarte Bonen Salsa Met Zoete Aardappel

  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 30 mins
  • Yield: 2 grote porties 1x
  • Category: voorgerecht, lunch, dinner, bijgerecht
  • Cuisine: vegan, plantaardig, vegetarisch, gluten vrij, olie vrij, veganistisch

Description

Deze zwarte bonen salsa met zoete aardappel is heerlijk, makkelijk om te maken, vullend met een grote verscheidenheid aan texturen. Dit salsa recept is ook heerlijk tijdens de koudere maanden door de geroosterde zoete aardappelen en komijn.


Scale

Ingredients

  • {INGREDIËNTEN GEROOSTERDE ZOETE AARDAPPELEN}
  • 2 grote zoete aardappelen, in blokjes gesneden
  • snufje zout, naar smaak
  • een paar snufjes zwarte peper, naar smaak
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel (zoete) paprika poeder
  • {INGREDIËNTEN ZWARTE BONEN SALSA}
  • 240 gram gekookte zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • ¼ theelepel gerookte paprika
  • een snuf cayennepeper
  • 250 gram kleine kerstomaatjes, in tweeën gesneden
  • een handje vol verse koriander (of peterselie), fijngesneden
  • 1 kleine rode ui, in blokjes gesneden
  • sap van 1 limoen
  • zout naar smaak
  • {optionele garnering}
  • fijn gesneden koriander of peterselie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet opzij.
  2. Snijd de zoete aardappelen in blokjes. Je kunt de zoete aardappel ook met schil roosteren ​​als je dat wilt.
  3. Plaats de ingrediënten voor de geroosterde zoete aardappelen in een middelgrote kom en meng alles goed door elkaar.
  4. Voeg de in blokjes gesneden zoete aardappelen toe aan de kom en meng tot alle aardappel stukjes bedekt zijn.
  5. Leg de zoete aardappelen op de bakplaat en spreid uit tot een enkele laag.
  6. Bak in een 200 graden oven gedurende 20 minuten of totdat de zoete aardappelen zacht zijn. Hoe kleiner de stukjes zoete aardappel hoe sneller ze klaar zullen zijn.
  7. Bereid ondertussen de zwarte bonen salsa voor.
  8. In een kom meng alle ingrediënten voor de zwarte bonen salsa goed door elkaar. Pas eventueel de smaak aan (meer/minder zout/peper).
  9. Wanneer de zoete aardappelen klaar zijn, laat ze volledig afkoelen. Je kunt de zoete aardappelen ook de dag ervoor roosteren.
  10. Om te serveren voeg de geroosterde zoete aardappelen (met de kruiden zoals de geroosterde komijn) toe aan de zwarte bonen salsa.
  11. Garneer met extra koriander (of peterselie) en alle andere toevoegingen die je lekker vindt, zoals hete saus, bladgroenten of misschien wat quinoa / rijst / boekweit als dit als een lunch/hoofdgerecht geserveerd wordt.

Notes

De zwarte bonen salsa met zoete aardappel kan een dag of twee in de koelkast worden bewaard, maar het is het beste om dit gelijk te serveren.

Wil jij dit recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord:

Sweet Potato Black Bean Salsa

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Tessa Berg
    maart 4, 2019 at 3:00 pm

    Ziet er uit als een heerlijk en ook nog eens erg gezond recept, dit zet ik in ieder geval op me lijstje wat ik allemaal wil gaan maken de komende tijd. Bedankt voor het delen!

    • Reply
      Bianca
      maart 6, 2019 at 11:32 am

      Heel graag gedaan Tessa! 🙂

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Creamy Citrus Buckwheat Porridge
Romige Citrus Boekweitpap

Dit knapperige frambozen havermoutpap recept is nog steeds absoluut mijn favoriet ontbijt recept. Maar de laatste tijd heb ik het...

Sluiten