Home » Recepten » Kerstcocktail

Kerstcocktail

Deze kerstcocktail is een perfect feestelijk drankje met sinaasappelsap, limoensap en ahornsiroop op smaak gebracht met gekoelde cranberry thee (veenbessen thee). Dit recept is een unieke kerstcocktail. Het is verfrissend, zoet, fruitig, licht wrang, en low-proof (zonder zware likeuren).

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Is dit drankje niet kerst in a glaasje? Het is het seizoen voor feestelijke drankjes – een tijd om te pronken met je cocktailshaker vaardigheden en prachtige glazen. Hoewel ik dol ben op een goed cocktail- of mocktailrecept, lijken ze één ding altijd gemeen te hebben: ze zijn ofwel zoet ofwel erg romig. Een recent romig recept is bijvoorbeeld deze Geroosterde Amandel Cocktail. 

Als je op zoek bent naar een subtiel zoete, fruitige, lichte cocktail zonder room of veel likeuren, dan is dit kerstcocktail recept iets voor jou. 

Dit recept is een eenvoudig drankje met vruchtensappen, een beetje wodka en ahornsiroop. Het wordt geserveerd in een gekoeld glas en is een uitstekend drankje om te serveren tijdens de komende feestelijke weken, zoals kerst en andere leuke feestjes. 

Waarom je deze cocktail zou moeten maken:

 • Het is een verfrissende low-proof cocktail zonder zware room en veel zoetstoffen.
 • De basis is eenvoudig; een gekoelde cranberry thee in evenwicht gebracht en gezoet met sinaasappelsap en ahornsiroop.
 •  Een klein beetje wodka is de enige likeur die wordt gebruikt om deze cocktail een kick te geven.
 • Geserveerd in een feestelijk glas is het de perfecte rode cocktail om te serveren voor Kerstmis.
 • Deze cocktail kan van tevoren en in een grotere portie worden gemaakt.
 • Voor dit drankje zijn geen in de winkel gekochte siropen of smaken nodig.

WAT MAAKT EEN COCKTAIL EEN KERSTCOCKTAIL?

De reden om deze cocktail een kerstcocktail te noemen is de kleurencombinatie van groen (garnituur) en rood (drankje) in combinatie met de veenbessen.

Maar er zijn veel verschillende recepten, garnering opties en serveermogelijkheden met de naam Kerstcocktail, Mistletoe Drink of Mistletoe Martini. De meeste zijn lichtrood of rood met een bes en een groen accent.

Dit recept is zo kerst als het maar kan, met een donkerrode kleur, veenbessen, en een klein rozemarijntakje als garnering.

DE PERFECTE LOW-PROOF COCKTAIL

Wat dit drankje onderscheidt van andere feestelijke drankjes is dat het niet overdreven zoet of zwaar is (met room), maar ook low-proof is (laag alcoholgehalte) vergeleken met een typische martini. De likeur is grotendeels vervangen door cranberry thee. Cranberry thee is perfect voor een cocktail omdat het zuur is en gemakkelijk in balans te brengen is met andere smaken. Het resultaat is een verfrissend en lichtzoet drankje met een laag alcoholgehalte.

HOE MAAK JE EEN KERSTCOCKTAIL (STAP-VOOR-STAP MET FOTO’S)

Dit recept is een eenvoudig drankje met zoveel mogelijk natuurlijke smaken. Ik wilde iets anders gebruiken dan in de winkel gekochte siropen om dit drankje te zoeten en in balans te brengen. Het eenvoudig en fris houden is belangrijk. Een ongeraffineerde suikersiroop (zoals ahornsiroop) is perfect voor dit recept. Zie de receptkaart hieronder voor het exacte recept.

Stap 1.
Vul een cocktailshaker of groot glas met ijsblokjes (ongeveer 1/2).

A top view of a cocktail shaker on a round marble backdrop filled with ice cubes next to a few cranberries a rosemary twig and a lime zest curl.

Stap 2.
Voeg de wodka, sinaasappelsap, gekoelde (sterke) cranberry thee, ahornsiroop en limoensap toe aan de cocktailshaker.

Stap 3.
Sluit de cocktailshaker (of glazen pot) en schud krachtig gedurende ongeveer 30 seconden.

Stap 4.
Plaats een paar ijsblokjes in een serveerglas en roer ze rond in het glas om het af te koelen. Verwijder de ijsblokjes uit het glas.

A coupe cocktail glass on a white marble cutting board in front of a white tiled backdrop filled with ice cubes and a hand holding the stem of the glass.

Stap 5.
Plaats een klein fijnmazig zeefje over het glas en giet de cocktail erin. De zeef verwijdert eventuele sappulp.

A coupe cocktail glass on a white marble cutting board in front of a white tiled backdrop with a small fines mash strainer onthe glasd and a silver colored cocktail shaker pouring in a red drink in the glass.

Stap 6.
Garneer het drankje met een vers veenbesje (cranberry), een klein takje rozemarijn en een limoenpartje of een gekrulde limoenschil. 

Close up of a coupe cocktail glass with a red drink decorated with a small rosemary twig a cranberry and a lime zest curl with a second glass filled with a red drink in the background.

HOE SERVEER JE DIT DRANKJE

Dit drankje kan op vele feestelijke manieren worden geserveerd. Op zichzelf is dit een heerlijke cocktail voor feestjes. 

Maar het serveren bij het eten is altijd een goed idee. Hartige kleine hapjes of fingerfood zijn een uitstekende optie om dit drankje bij te serveren. Hartige kleine hapjes zoals Asperges in Bladerdeeg zijn een heerlijke optie. Maar een eenvoudige noten mix is ook een goede optie. 

Toast en crackers zijn een uitstekende manier om dit drankje te serveren; dit knapperige Zoete Aardappel Toast recept is een must-try. Een andere optie is eenvoudige crackers met Bietenhummus.

Voor het diner raad ik aan dit drankje te serveren met een Vegan Wellington of een hele Geroosterde Bloemkool.

A coupe cocktail glass with a red drink decorated with a small rosemary twig a cranberry and a lime zest curl in front of a white tiled backdrop and a second glass filled with a red drink in the background.

VERVANGINGEN EN VARIATIES

Dit recept kent vele variaties en opties. Hier zijn een paar suggesties:

Likeur

Voor dit recept heb je een beetje wodka nodig, maar je kunt de wodka toevoegen aan (of vervangen door) vlierbloesemlikeur, kersenbrandewijn, frambozenlikeur (“framboise”), of domaine de canton/gemberlikeur. Sterke likeuren zijn meestal veganistisch, maar je kunt dit voor de zekerheid nog even checken.

Cranberry thee

In plaats van sterk gezette en gekoelde cranberry thee kun je ook in de winkel gekochte cranberrysap gebruiken. Die sappen zijn niet zo sterk en meestal zoeter. Je kunt dan dus wellicht beter minder of geen zoetstof gebruiken.

Zoetheid

Dit recept is gezoet met ahornsiroop, en de hoeveelheid is perfect voor dit recept met sterk gebrouwen cranberry thee. Dit is een goede hoeveelheid om de bitterheid van de cranberry te balanceren. Maar afhankelijk van hoe sterk je thee is, kun je meer of minder zoetstof gebruiken. Er is geen juiste of verkeerde hoeveelheid zoetigheid voor deze cocktail. Als je je drankje graag zoeter hebt, gebruik dan gerust meer siroop.

Fruit

De fruitige basis van dit cocktailrecept maakt dit zo’n goede low-proof cocktail. Dit recept is gemaakt met limoensap en sinaasappelsap, maar citroensap is ook een goede optie. Andere vruchtensappen die je in dit recept kunt gebruiken in plaats van sinaasappelsap zijn ananassap of appelsap. 

Serveren

De garnering van deze cocktail is wat hem bijzonder maakt. Een eenvoudige cranberry in het drankje verandert het uiterlijk en voegt een mooie plop in de mond toe. Een combinatie van verse rozemarijn, cranberry en limoen is prachtig. Maar je kunt deze cocktail ook garneren met ander rood fruit, zoals frambozen of een kers. Voeg een beetje groen toe aan je garnering met een verse kruid of een partje limoen om het kerstthema (groen en rood) te behouden.

Na veel tweaken is onderstaand recept mijn favoriet. De smaken zijn fris en eenvoudig en toch smaakt en ziet het eruit als een feestelijk kerstdrankje. De smaken zijn goed uitgebalanceerd, zonder te veel zoetheid, bitterheid of een te zure smaak.

A coupe cocktail glass with a red drink decorated with a small rosemary twig a cranberry and a lime zest curl on a white marble backdrop in front of another glass with a red drink.

LAATSTE TIPS

De meest authentieke en natuurlijke cocktail is wanneer je sterk gebrouwen en gekoelde cranberry thee gebruikt. En met sterk bedoel ik echt sterk. Je kunt de avond tevoren de thee maken en die laten afkoelen en een nachtje laten trekken. 

Deze cocktail moet zoet en licht wrang smaken, met een rijke cranberrysmaak en een vleugje citrus. Als je meer siroop gebruikt, probeer dan te voorkomen dat alle andere smaken overheersen. De zoetstof is vooral een ingrediënt om eventuele bitterheid tegen te gaan. Maar nogmaals, er is geen goed of fout, dus speel gerust met de hoeveelheid zoetstof. 

De garnering is wat dit recept doet knallen. Een takje rozemarijn en een cranberry (veenbes) maken van dit drankje een genot om te serveren. 

Dit recept is perfect om vooraf te maken in een grotere portie voor bijvoorbeeld feestjes. Bewaar het gekoeld in de koelkast en serveer het of laat je gasten zelf een drankje inschenken.

Ben je op zoek naar meer feestelijke drankjes?

Probeer dan eens deze Geroosterde Amandel Cocktail voor een romig en feestelijk drankje; deze Virgin Piña Colada of Virgin Pornstar Martini zijn ook publiekslievelingen en alcoholvrij. 

Ga jij deze makkelijke low-proof kerstcocktail maken? Ik zou het graag willen weten! Laat me in de reacties weten wat je van mijn recept vindt. En vergeet me niet te taggen op Instagram @thegreencreator.

Close up of a coupe cocktail glass with a red drink decorated with a small rosemary twig a cranberry and a lime zest curl with a second glass filled with a red drink in the background with th text misletoe martini in bold on top.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A coupe cocktail glass with a red drink decorated with a small rosemary twig a cranberry and a lime zest curl on a white marble backdrop in front of another glass with a red drink.

Kerstcocktail

 • Author: Bianca
 • Total Time: 5
 • Category: drankje, cocktail
 • Diet: Vegan

Description

Deze kerstcocktail is een perfect feestelijk drankje en een unieke drankje voor de feestdagen. Het is verfrissend, zoet, fruitig en licht.


Ingredients

Scale
 • 4 eetlepels (2 oz / 60 ml ) wodka
 • 4 eetlepels (2 oz / 60 ml) sinaasappelsap
 • 6 eetlepels (3 oz / 88 ml ) gekoelde cranberrythee (sterk)
 • 1 ½ eetlepels (3/4 oz / 22 ml ) limoensap
 • 3 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Instructions

 1. Zet een kopje cranberry thee. De thee moet sterk en gekoeld zijn. Je kunt de cranberry thee ook de avond ervoor zetten en een nachtje in de koelkast laten afkoelen en trekken. Je kunt ook in de winkel gekochte cranberrysap gebruiken (zie opmerkingen).
 2. Koel een glas met ijsblokjes. Doe een paar ijsblokjes in een serveerglas en roer ze rond in het glas om het af te koelen. Haal de ijsblokjes uit het glas. Je kunt ook een serveerglas in de koelkast bewaren om de cocktail in een gekoeld glas te serveren.
 3. Vul een cocktailshaker met ongeveer de helft met ijsblokjes.
 4. Giet de wodka, sinaasappelsap, gekoelde (sterke) cranberry thee, ahornsiroop en limoensap in de cocktailshaker.
 5. Sluit de cocktailshaker en schud ongeveer 30 seconden krachtig.
 6. Plaats een klein fijnmazig zeefje over het serveerglas en giet de cocktail erin. De zeef verwijdert eventuele sappulp.
 7. Garneer de cocktail met een verse veenbes (cranberry), een klein takje rozemarijn en een partje limoen of een gekrulde limoenschil. 


Notes

Cocktailshaker
Je kunt in plaats van een cocktailshaker ook een potje met een stevig deksel gebruiken. Het is belangrijk om het drankje te zeven, dus zorg ervoor dat je een klein fijnmazig zeefje gebruikt om het in te schenken.

Cranberry thee
De meest authentieke en natuurlijke cocktail is wanneer je sterk gebrouwen en gekoelde cranberry thee gebruikt. En met sterk bedoel ik echt sterk. Je kunt de avond tevoren de thee maken en die een nachtje laten koelen en trekken. In plaats van sterk gezette en gekoelde cranberry thee kun je ook in de winkel gekochte cranberrysap gebruiken. Dit is minder sterk en over het algemeen zoeter. Je kunt in dit recept dan dus minder of geen zoetstof gebruiken.

Zoetheid
Dit recept is gezoet met ahornsiroop. De hoeveelheid is perfect om de bitterheid van de cranberry thee te balanceren. Maar afhankelijk van de sterkte van je thee kun je meer of minder zoetstof gebruiken. Er is geen juiste of verkeerde hoeveelheid zoetstof voor dit drankje. Als je het drankje zoeter wilt, gebruik dan gerust meer siroop.

Keywords: drankje, feestelijk, kerstmis, martini, misletoe martini, Kerstcocktail

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.