Geroosterde Amandel Cocktail

Dit geroosterde amandel cocktail recept is een unieke en klassieke dessertdrankje met amaretto en koffielikeur. Deze veganistische versie is gemaakt met veganistische zware room. Met een paar ingrediënten is dit zoete en zijdezachte drankje klaar om over ijs te worden geserveerd. Een romige publiekslieveling.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Trek in iets zoets, romigs en kouds na het eten? Een geroosterde amandel cocktail is dan een recept voor jou. Voor speciale gelegenheden, Kerstmis, oudejaarsavond, verjaardagen of gewoon om het leven te vieren is dit drankje een publiekstrekker.

Het is gemaakt in een cocktailshaker (of een alternatief) in minder dan 5 minuten met slechts 3 ingrediënten plus ijsblokjes.

WAT IS EEN GEROOSTERDE AMANDEL COCKTAIL?

Dit romige dessertdrankje combineert amaretto-likeur, koffielikeur en zware room. De combinatie van deze ingrediënten resulteert in een drankje met een verassende en vergelijkbare smaak als geroosterde amandelen. De koffielikeur voegt een beetje een geroosterde smaak toe, de amaretto geeft het een amandel ondertoon, en gemengd met de room smaakt dit drankje een beetje zoals geroosterde amandelen. Een uniek en aantrekkelijk drankje.

Dit drankje is niet overdreven zoet en ik kan het gemakkelijk aanbevelen en serveren aan mensen die gewoonlijk zoete alcoholische dranken mijden.

Een geroosterde amandel cocktail lijkt sterk op een white russian drankje. Een white russian bevat wodka met koffielikeur en zware room, waardoor het een sterkere en iets minder zoete drankje is dan een geroosterde amandel drankje.

Top view of two ribbed glasses with a golden rim filled with a light brown drink with ice cubes.

OORSPRONG GEROOSTERDE AMANDEL COCKTAIL

De oorsprong van dit drankje is niet geheel duidelijk, maar de ingrediënten lijken op die van een White Russian. De White Russian stamt uit 1949 toen Gustave Tops, een Belgische barman, deze drank creëerde. Echter, de toevoeging van amaretto in een geroosterde amandel drankje maakt het een meer geschikte zoete dessertdrank.

GEROOSTERDE AMANDEL COCKTAIL RECEPT

Het recept voor dit drankje is heel simpel en bestaat uit het mengen van amaretto likeur en een koffielikeur tegen een romige melkbasis. Een eenvoudig en snel drankje om een koude dessertcocktail te maken zonder ingewikkelde technieken en ingrediënten.

Voor dit recept heb je geen amandelen nodig. Deze dessertcocktail wordt gemaakt met amaretto, een koffielikeur, en zware room. Samen zorgen deze ingrediënten voor een geroosterde amandelachtige smaak.

Amaretto likeur
Amaretto likeur heeft een zoete, nootachtige en licht bittere smaak (in het Italiaans betekent amaretto “klein bittertje”). Deze likeur kan worden gemaakt met abrikozenpitten, amandelen of een combinatie daarvan. De meeste merken Amaretto zijn veganistisch, zoals Amarito Amaretto of Luxardo Amaretto.

Koffie likeur
Een koffie likeur van goede kwaliteit is essentieel voor dit drankje. Kahlúa is misschien je eerste keuze, maar die is niet veganistisch. Maar je kunt dit merk wel gebruiken voor dit recept als je niet veganistisch bent. Gelukkig zijn er veel veganistische koffie likeuren beschikbaar, zoals Allen’s Coffee Flavored Brandy, Koval Koffielikeur, of de Tia Maria cold brew likeur.

Hoe kan een likeur als Kahlúa niet veganistisch zijn? Het merk gebruikt waarschijnlijk een niet veganistisch vriendelijk verwerkingsproces om de suiker te filteren en te bleken. Dit proces kan namelijk de beenderkool van runderen bevatten.

Zware room
Als je niet veganistisch bent, kun je iedere zware room gebruiken. Om dit drankje veganistisch te houden, kun je veganistische koffiemelk of in de winkel gekochte zware room op basis van sojabonen, kokos of haver gebruiken. Een andere optie is om plantaardige barista-melk te gebruiken, maar het resultaat kan dan iets minder romig zijn.

Hoe romiger en neutraler de zware room, hoe beter. Mijn aanbeveling is zware room op basis van soja of amandel.

En tot slot heb je ook ijsblokjes nodig om het drankje gekoeld te serveren.

A round white marble cutting board with three small bowls with the ingredients for toasted almond drink and glasses with ice next to a silver colored cocktail shaker and the names in bold next to it.

HOE MAAK JE GEROOSTERDE AMANDEL COCKTAIL (stap-voor-stap met foto’s)

Dit drankje bestaat uit het mixen van alle ingrediënten en het serveren over ijs. Er zijn echter twee manieren om dit te doen: de makkelijke manier en de manier van de barman.

De makkelijke manier
Het is mogelijk dit drankje thuis te maken zonder cocktailshaker. Doe de ijsblokjes in een serveerglas, gevolgd door de andere ingrediënten. Je kunt de drank snel even roeren, maar de zware room zal niet zo goed mixen met de overige ingrediënten. Dit is een persoonlijke voorkeur, en het is prima om het op deze manier te maken.

Als alle ingrediënten uit de koelkast komen, is dit drankje zelfs zonder ijsblokjes koud genoeg.

De barman manier
De meeste bartenders maken dit drankje met een cocktailshaker.

Stap 1.
Vul een cocktailshaker ongeveer ¾ met ijsblokjes.

Stap 2.
Voeg de amaretto en de koffie likeur toe aan de cocktailshaker, gevolgd door de zware room.

Stap 3.
Sluit de cocktailshaker en schud ongeveer 5 seconden.

Stap 4.
Vul een serveerglas tot ongeveer de helft met ijsblokjes.

Stap 5.
Giet het drankje over de ijsblokjes in het glas. Dit drankje wordt meestal zonder garnering geserveerd, maar voeg gerust wat warmte toe met een scheutje kaneel of nootmuskaat. Een snufje kokossuiker kan ook een beetje zoetigheid toevoegen.

Ik geef de voorkeur aan de “barmanier-manier”, want hoewel dit drankje niet krachtig geschud hoeft te worden, zal zelfs 5 seconden schudden de zware room breken en vermengen met de andere ingrediënten, wat resulteert in een zijdezacht en romig drankje.

HOE SERVEER JE DIT DRANKJE?

Dit geroosterde amandel cocktail is een aangename en zachte dessertdrank die minder alcohol bevat dan de meeste drankjes die met ijs geserveerd worden.

Dit drankje is een feestelijke genot en een goede optie voor sociale drinkers omdat hij niet te sterk is. Het kan worden geserveerd in een glas met een flinke hoeveelheid ijsblokjes of in een gekoeld cocktailglas geserveerd zonder ijs als een romige cocktail martini.

Hoewel dit drankje meestal als dessert wordt geserveerd, kan hij ook voor het diner worden gedronken. Hoewel het cafeïnegehalte in de meeste koffie likeur merken laag is (in vergelijking met koffie), kan dit iets zijn om te overwegen wanneer het na het diner wordt geserveerd.

Of probeer dit drankje tussen de maaltijden door te serveren als een koffie met een kick. Zie het onderstaande gedeelte over variaties om je drankje nog lichter te maken.

A ribbed glass with a gold rim on a marble backdrop filled with ice cubes and a light brown colored drink in front of another drink.

VARIATIES

Dit drankje combineert drie ingrediënten met een paar mogelijke variaties.

Maak het veganistisch
Dit recept is veganistisch, maar als je niet veganistisch bent, hoef je dit drankje niet veganistisch te maken. Het originele recept is gemaakt met zware room op basis van koemelk.

Voor welke amaretto je gaat is ook helemaal aan jou. Voor dit veganistische recept raad ik Amarito Amaretto of Luxardo Amaretto aan (deze heeft de sterkste amandelsmaak). Maar beide varianten bevatten amandelen.

Als je veganist bent, controleer dan of de suiker in koffie likeur veganistisch is, zoals Allen’s Coffee Flavored Brandy of de Tia Maria cold brew likeur.

En tot slot, voor de zware room kun je het beste een zo romig mogelijke variant gebruiken. Voor veganisten kan dit geëvaporeerde melk op basis van kokos zijn (dit maakt de drank zoeter) of een zware room op basis van soja. Plantaardige barista-melk (koffiemelk) is ook een optie, maar zal resulteren in een minder romig drankje.

Maak dit drankje sterker
Als deze versie te mild voor je is, kun je een scheut vodka toevoegen aan de cocktailshaker voor een extra punch.

Maar als je dit recept milder of sterker wilt maken zonder vodka te gebruiken, kun je gerust met de verhoudingen in dit recept spelen.

 • Minder amaretto en meer zware room maakt het drankje zachter;
 • En minder zware room en meer amaretto maakt het sterker.

Speel gerust met de verhoudingen om het perfecte drankje voor jou te maken.

A ribbed glass with a gold rim on a marble backdrop in front of another drink filled with ice cubes and a light brown colored drink with a hand holding the glass.

LAATSTE TIPS

Je kunt dit recept zonder ijsblokjes serveren. Als al je ingrediënten al koud uit de koelkast komen, schud je de ingrediënten in een cocktailshaker met ijs en serveer je het in een glas zonder ijs.

Als je het in een cocktailshaker met ijs schudt en met ijs serveert, schud dan slechts kort in de cocktailshaker (ongeveer 5 seconden). Langer schudden verdunt het drankje te veel. De ijsblokjes voor het serveren zullen het namelijk ook verdunnen, dus schud niet te lang.

Het omgekeerde geldt ook. Als je de ingrediënten niet schudt in een cocktailshaker (de gemakkelijke manier zoals hierboven uitgelegd) en de ingrediënten komen niet uit de koelkast, serveer dan je drankje over ijs.

Geen fan van alcohol? Probeer dan eens deze recepten:

Ga je dit dessertdrankje maken? Ik zou het graag willen weten! Laat me hieronder weten wat je van mijn recept vindt. En vergeet me niet te taggen op Instagram @thegreencreator.

A cocktail shaker pouring in a light brown colored drink in a ribbed glass with ice cubes on a light brown backdrop with another drink in the background with the text toasted almond drink on the top.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A cocktail shaker pouring in a light brown colored drink in a ribbed glass with ice cubes on a light brown backdrop with another drink in the background.

Geroosterde Amandel Cocktail

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Total Time: 5
 • Yield: 1 1x
 • Category: drank
 • Diet: Vegan

Description

Dit geroosterde amandel cocktail is een uniek en klassiek dessertdrankje met amaretto en koffie likeur. Met een paar ingrediënten is deze zoete en zijdezachte drankje klaar om geserveerd te worden over ijs.


Ingredients

Scale
 • 22 ml (1 1/2 eetlepels) amaretto likeur
 • 44 ml (3 eetlepels) koffie likeur
 • 60 ml (4 eetlepels) zware room
 • IJsblokjes

Instructions

Vul een cocktailshaker ¾ met ijsblokjes.

Giet de amaretto en de koffie likeur in de cocktailshaker, gevolgd door de zware room.

Sluit de cocktailshaker en schud ongeveer 5 seconden. Schud niet te lang.

Vul een serveerglas halverwege met ijsblokjes.

Zeef het drankje over de ijsblokjes in het serveerglas.


Notes

Milder of sterker
Als je dit recept sterker of milder wilt maken, speel dan met de verhoudingen in dit recept. Minder amaretto en meer zware room zal dit drankje zachter maken. En minder zware room en meer amaretto maakt het sterker. Om dit drankje een extra punch te geven, kun je een scheut vodka toevoegen.

Cocktailshaker
Dit recept is een eenvoudig mengsel en kan worden gemaakt door het rechtstreeks in een serveerglas te gieten. Ik raad echter aan een cocktailshaker (of een potje met deksel) te gebruiken om dit drankje even te schudden. Dat maakt echt een verschil, want het breekt de zware room en maakt je drankje zijdezacht.

Zware room
Hoe romiger de zware room, hoe zijdezachter en gladder je drankje zal zijn. Je kunt voor dit recept veganistische koffiemelk of in de winkel gekochte zware room gebruiken – hoe neutraler de zware room, hoe beter.
Mijn aanbeveling is zware room op soja- of amandelbasis.
Een plantaardige barista-melk of koffiemelk is ook een optie, maar dit zal resulteren in een lichtere drank, en afhankelijk van het vetgehalte kan het dan al snel een verwaterd drankje worden. Dit drankje moet romig en zacht zijn.

Serveer
Dit drankje wordt meestal zonder garnering geserveerd, maar voeg gerust wat warmte toe met een vleugje kaneel of nootmuskaat. Een beetje kokossuiker voegt ook wat zoetigheid toe.

IJs
Je kunt dit recept zonder ijsblokjes serveren. Als al je ingrediënten koud uit de koelkast komen, schud je de ingrediënten in een cocktailshaker met ijs en serveer je het in een glas zonder ijs.
De andere manier geldt ook. Als je de ingrediënten niet schudt in een cocktailshaker (de gemakkelijke manier zoals hierboven uitgelegd) en de ingrediënten komen niet uit de koelkast, serveer je drankje dan met ijs.
Mijn methode (en aanbeveling) is om het drankje in een cocktailshaker met ijs te schudden (slechts 5 seconden) en over ijs te serveren.

Amaretto
De meeste merken Amaretto zijn veganistisch, zoals Amarito Amaretto of Luxardo Amaretto.

Koffie likeur
Veganistische koffielikeuren zijn Allen’s Coffee Flavored Brandy, Koval Koffielikeur, of de Tia Maria cold brew likeur.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.