Haydari (Turkse Yoghurtsaus)

Haydari is een bekende Turkse yoghurtsaus of dip. Deze veganistische versie is een heerlijke dikke saus en is in 10 minuten klaar. De saus is gemaakt met veganistische feta, sojayoghurt gemengd met verse kruiden, en een knoflookachtig botermengsel. Deze Haydari saus kan geserveerd worden als Turkse meze met pitabrood, maar is ook heerlijk bij een zwaar hoofdgerecht. 

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Deze Turkse yoghurtsaus kan zomaar eens je nieuwe favo dipsausrecept worden. Het is gemakkelijk te maken, romig en dik, verfrissend, pittig en gemaakt met verse kruiden. Serveer het met extra vierge olijfolie en pitabrood, en je hebt de perfecte meze.

Waarom je dit recept zou moeten proberen:

  • Deze vegan Haydari dip is makkelijk te maken en klaar in 10 minuten.
  • Het is een dikkere en heerlijke variatie op traditionele dips en sauzen, zoals hummus of Tzatziki.
  • De knoflookboter maakt van deze dip een dipsaus van restaurantkwaliteit.
  • Deze yoghurtsaus is veelzijdig, want hij kan worden geserveerd als meze, dip, bijgerecht of hoofdgerecht.
  • Deze saus is zo eenvoudig als het bereiden van het botermengsel, het prakken van de feta en het combineren met kruiden en yoghurt. 

WAT IS HAYDARI?

Haydari is een bekend Turks meze gerecht of beter bekend als een Turkse yoghurtdip of saus. Het is een dikke, verfrissende dip op basis van feta, yoghurt, knoflook, zout, verse munt en dille.

Traditionele Haydari recepten voegen ook knoflook gekookt in een dilleboter mengsel toe aan de dip in plaats van rauwe knoflook. Dit zorgt voor een heerlijke diepe knoflooksmaak zonder dat het scherp wordt. En een traditioneel recept bevat ook een gezeefde (Grieksachtige) yoghurt, süzme genaamd, om de dip zo dik mogelijk te maken.  

HAYDARI vs TZATZIKI

Op het eerste gezicht lijkt deze dip op Tzatziki, maar het verschil is groot. Tzatziki wordt gemaakt met geraspte of fijngehakte komkommer, zout en citroensap in combinatie met yoghurt.

Haydari daarentegen wordt gemaakt met verse kruiden en bevat geen komkommer of citroensap. De basis is een mengsel van feta en yoghurt in plaats van alleen yoghurt. Het is daarom een dikkere saus. Het bevat ook boter en knoflook, dus de smaak is rijk, terwijl Tzatziki lichter en fris is. 

VEGAN HAYDARI

Hoewel het misschien moeilijk lijkt om dit recept veganistisch te maken, is het veel makkelijker dan het lijkt. Er zijn een paar tips en trucs die ik met je zal delen om deze veganistische Haydari net zo lekker te maken als de traditionele Haydari. 

HAYDARI INGREDIËNTEN

Dit recept is eenvoudig en bevat 8 ingrediënten. Er zijn maar een paar vervangingen nodig om dit traditionele Haydari recept veganistisch te maken.

Ongezoete dikke yoghurt – veel merken hebben een dik veganistisch alternatief voor dikke volvette Griekse yoghurt op basis van zuivel. Deze Griekse gewone yoghurt van Alpro is daar een voorbeeld van. 

Feta – om dit recept veganistisch te maken gebruik je veganistische feta. Traditioneel gebruikte Turkse feta op zuivelbasis kan wat zouter zijn, dus zorg ervoor dat je in dit recept zout gebruikt. 

Dille – zowel verse als gedroogde dille in dit recept voegen een sterke smaak toe, een beetje zoet en een beetje zoals anijs en peterselie. Dille versterkt ook de smaken van de andere ingrediënten.

Munt – geeft deze dip een subtiel zoete en verfrissende smaak. Het past perfect bij de koele yoghurt en feta.

Zeezout – om alle smaken naar voren te brengen maar ook om een typische Haydari zoutheid te creëren.

Olijfolie – wordt gebruikt om de Haydari te serveren. Een goede kwaliteit extra vierge olijfolie geeft een spannende smaak aan de dip. 

Veganistische boter – wordt gebruikt om de knoflook te verwarmen en de scherpe smaak van rauwe knoflook weg te nemen. Het zorgt voor een heerlijk knoflook-dillebotermengsel om de combinatie van feta en yoghurt te kruiden.

Knoflook – (niet rauw) voegt samen met de boter en dille een scherpe smaak toe.

A light grey backdrop with several small bowls and a large white square marble cutting board with the ingredients for haydari dip and the name of the ingredients in bold next to it.

HOE MAAK JE HAYDARI (stap voor stap met foto’s)

Met 1 pan, 1 kom en 8 ingrediënten maak je Haydari in 10 minuten. De onderstaande foto’s en stappen zijn een schets van het recept. Voor het exacte recept scroll je naar beneden naar de receptkaart hieronder. 

Stap 1.
Verhit een kleine pan op middelhoog vuur en voeg de boter, gedroogde dille en geperste knoflook toe. Verhit tot de boter gesmolten is en de knoflook van kleur begint te veranderen. Zet opzij. 

Stap 2.
Voeg de feta toe aan een kom en prak met een vork tot de feta helemaal verkruimeld is. 

Stap 3.
Voeg de boter, het dille-knoflookmengsel, de munt, de dille en het zout toe aan de feta en roer goed om te combineren. 

Stap 4. 
Voeg ook de yoghurt toe en roer opnieuw om te combineren. De saus is klaar als hij dik en niet lopend is.

Stap 5.
Zet in de koelkast om af te koelen en op te stijven.

Stap 6.
Serveer met extra vierge olijfolie en verse munt. Het resultaat is een heerlijke, verfrissende en rijke yoghurtdip. Het wordt vaak geserveerd met olijfolie en pitabrood. 

A bowl on a light grey backdrop with a thick dip in it garnished with olive oil, dill and mint leaves and a hand holding a piece of pita bread dipping it in the sauce.

VERVANGINGEN EN VARIATIES

Dit recept is veganistisch gemaakt door zuivelingrediënten, zoals boter, feta en yoghurt, te vervangen door een veganistisch alternatief. Maar er zijn nog een paar andere vervangingen mogelijk. 

Yoghurt

Het traditionele recept wordt gemaakt met dikke Turkse yoghurt (süzme of labneh), dus het kan verleidelijk zijn om voor een yoghurt op kokosbasis te gaan, omdat dit over het algemeen een dikke yoghurt is. Maar het is essentieel om de yoghurt puur en ongezoet te houden; daarvoor is yoghurt op basis van soja het beste.

Ik maakte dit recept met gewone sojayoghurt en kon ook een mooie dikke saus maken door de veganistische feta.

Dus als je geen veganistische sojayoghurt in Griekse stijl kunt vinden, probeer dan gewone ongezoete sojayoghurt, maar dan zal de dip misschien iets minder dik zijn.

Kruiden

Verse kruiden werken het beste voor dit recept, maar je kunt ook de gedroogde versie van dille en munt gebruiken. Het zal echter anders zijn, en je dient dan misschien meer gebruiken. Afhankelijk van de kwaliteit van de gedroogde kruiden kun je het beste proeven tijdens het maken van de dip en deze naar wens aanpassen. Een ander kruid dat vaak in deze dip wordt gebruikt is basilicum en paprikapoeder. 

Een goede vervanging voor dille is dragon. Die heeft ook een soortgelijke anijssmaak, maar de anijssmaak is wat sterker. 

Consistentie

De consistentie moet dik en niet lopend zijn. Je kunt er wat klontjes feta in laten zitten of een kleine blender gebruiken om de feta helemaal glad te maken. 

De scherpe smaken toevoegen/verminderen

De knoflooksmaak van dit recept is niet overweldigend omdat het in boter gebakken is. Maar als je gevoelig bent voor zelfs kleine hoeveelheden knoflook, gebruik dan gerust 1 klein teentje in plaats van 2 teentjes. 

Minder kruiden

Deze dip zit vol verse kruiden (dille en munt), maar je kunt met de hoeveelheid spelen en het smaakprofiel iets veranderen. Iets minder dille maakt de dip fris van smaak en minder munt maakt hem sterker en scherper.

Knapperigheid toevoegen

Sommige dipsauzen voegen walnoten toe aan hun Haydari om een beetje knapperigheid toe te voegen.

Frisheid toevoegen

Als je van dit recept houdt maar een frisse smaak mist zoals in Tzatziki, voeg dan een scheutje vers citroensap toe aan je dip.

SERVEERTIPS

Haydari wordt meestal geserveerd op een bord of in een ondiepe schaal, platgedrukt met een flinke scheut olijfolie en een paar blaadjes verse kruiden. 

Andere suggesties zijn gehakte walnoten, geroosterde pijnboompitten of rode pepervlokken. 
 
Haydari is een veelzijdige Turkse dip die bij veel andere hartige gerechten kan worden geserveerd. Om te beginnen is het serveren met pitabrood een absolute aanrader. Maar dip ook knapperige groenten zoals komkommer, wortels, selderij of paprika in deze dip.

Het is ook een geweldige BBQ dip. Besprenkeld over een salade kan het een heerlijke romige salade dressing zijn. 

En, natuurlijk, deze dip is fantastisch met een veggie burger, frietjes, zoete aardappel crackers, courgette chips, of tempeh

A bowl on a light grey backdrop with a thick dip in it garnished with olive oil, dill and mint leaves.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Kan ik gedroogde kruiden gebruiken?
De kruiden zijn de basis voor de smaken in deze dip. Je kunt gedroogde kruiden gebruiken, maar verse kruiden maken een groot verschil. Vooral verse munt is zoveel beter dan gedroogde munt.
 
Kan ik Haydari bewaren voor later?
Deze Haydari Turkse yoghurtsaus kun je maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte verpakking. Deze dip is niet geschikt om in de vriezer te bewaren. 

Hoe smaakt Haydari?
De dip moet een dikke en romige (niet vloeibare) textuur hebben met een zoute, kruidige en licht pittige smaak. Maar de yoghurt en munt maken deze dip ook fris en verkoelend. 

Smaakt dit naar een authentiek Haydari recept?
Er zijn veel verschillende Haydari recepten. Sommige recepten bevatten rauwe knoflook en slaan het boter-dille mengsel over. Andere recepten zijn met basilicum en paprika. Deze veganistische versie is dik en zeer aangenaam om te serveren voor zowel veganisten als niet-veganisten. Alle smaken zijn goed in balans, en de kruiden- of knoflooksmaak is niet overweldigend. 

Is Haydari met stukjes feta ok?
Kleine stukjes feta in een Haydari dip zijn prima. Of je het nu super glad maakt of met kleine stukjes feta serveert is een persoonlijke voorkeur. 

A bowl on a light grey backdrop with a thick dip in it garnished with olive oil, dill and mint leaves in front of a stack of pita breads and a hand with a piece of pita bread dipping the sauce.

LAATSTE TIPS

Dik, zout en kruidig zijn de belangrijkste kenmerken van deze dip. Probeer veganistische feta van goede kwaliteit en dikke veganistische yoghurt te gebruiken, en sla het zout niet over. En natuurlijk zijn verse kruiden essentieel voor deze Turkse dip.

Omdat dit recept veganistisch is, is het koelproces belangrijk om deze dip te laten indikken. Zelfs een uurtje in de koelkast zal deze dip indikken tot de gewenste dikke consistentie. 

Als je een beetje frisheid mist, voeg dan een scheutje citroensap toe.

Je kunt grof gehakte dille en munt toevoegen, maar fijngehakte kruiden geven veel meer smaak af. 

Een goede saus of dip is een uitstekende aanvulling op zoveel recepten. Dit recept voor gebakken falafel is compleet met de tzatziki saus. En een goede bietenhummus is een heerlijke dip voor pitabroodjes of rauwe groenten.

Ga jij deze Turkse yoghurtsaus maken? Ik zou het graag willen weten! Laat me in de reacties weten wat je van mijn recept vindt. En vergeet me niet te taggen op Instagram.

A bowl on a light grey backdrop with a thick dip in it garnished with olive oil, dill and mint leaves and the text haydari Turkish Yogurt Sauce in bold on top.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A bowl on a light grey backdrop with a thick dip in it garnished with olive oil, dill and mint leaves and a small bowl with fresh dill in the top right corner.

Haydari (Turkse Yoghurtsaus)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Total Time: 5 minutes
  • Category: dip, saus, meze
  • Cuisine: Turks
  • Diet: Vegan

Description

Met 8 ingrediënten en 10 minuten maak je Haydari, een dikke Turkse yoghurtsaus. Deze dip is veganistisch en gemaakt met veganistische feta, een dikke sojayoghurt, verse dille en munt, zout, en een boter-knoflookmengsel voor nog meer smaak.


Ingredients

Scale
  • 1 blok (100 gram) veganistische feta
  • 2 eetlepels veganistische boter
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gram (kopje) veganistische sojayoghurt, ongezoet
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 theelepel extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel (ongeveer 4 blaadjes) verse munt, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
  • muntblaadjes om te garneren
  • optioneel: pitabrood om te serveren

Instructions

  1. Verhit een kleine pan op middelhoog vuur en voeg de veganistische boter, gedroogde dille en fijngehakte knoflook toe aan de pan. Verhit tot de boter gesmolten is en de knoflook van kleur begint te veranderen. Zet opzij.
  2. Doe de feta in een kom en prak met een vork tot de feta helemaal verkruimeld is. Je kunt ook een handmixer of een kleine blender gebruiken om de feta te prakken. Kleine stukjes feta zijn goed, maar helemaal gladde feta is ook een optie.
  3. Voeg het boter-dille-knoflookmengsel, verse munt, verse dille en zout toe aan de feta. Roer goed om te combineren.
  4. Voeg ook de yoghurt toe en roer opnieuw om te combineren met een vork. De saus is klaar als hij dik en niet lopend is.
  5. Zet ongeveer een uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
  6. Serveer met extra vierge olijfolie en verse muntblaadjes, en een paar takjes dille. Het wordt vaak geserveerd met olijfolie en pitabrood. 

Notes

Yoghurt
Je kunt dit recept maken met ongezoete sojayoghurt, maar gebruik indien mogelijk ongezoete Griekse sojayoghurt.

Kruiden
Verse kruiden zijn beter dan gedroogde kruiden voor dit recept. 

Zout
Deze dip moet licht zout zijn, dus sla het zout niet over. Veganistische feta heeft de neiging minder intens (zout) te smaken dan gewone feta, dus ook dat is een reden om het zout niet over te slaan.

Laat afkoelen
Deze Turkse yoghurtsaus wordt nog dikker en romiger na ongeveer een uur in de koelkast. 

Bewaren voor later
Eventuele restjes kunnen in een luchtdichte verpakking tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Deze dip is niet geschikt om in de vriezer te bewaren. 

Keywords: haydari, dips, sauzen, mezze, Turkse meze, yoghurtsaus, yoghurtdip

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.