Wellington (vegan)

Dit recept voor vegan wellington is een lust voor het oog en makkelijk om te maken. De wellington heeft een hartige tofu-bietvulling en is perfect in balans met het bladerdeeg en de duxelles pasta zonder paddenstoelen.

Dit artikel bevat affiliate links.

Veganisten en vegetariërs zijn liefhebbers van paddenstoelen. Geldt dit voor jou? Ik heb geen hekel aan paddenstoelen, maar ik ben ook geen grote fan. Dus hoewel ik technisch gezien paddenstoelen kan eten, geef ik er de voorkeur aan om recepten te maken zonder paddenstoelen, indien mogelijk. En als zodanig is deze veganistische wellington gemaakt zonder paddenstoelen, hoewel de paddenstoel een uitstekend ingrediënt zou zijn voor dit recept.

Deze vegan wellington ziet er feestelijk en uitnodigend uit, is heerlijk en makkelijk om te maken. De hartige tofu-bietenvulling met duxelles pasta zonder paddenstoelen, gewikkeld in bladerdeeg en perfect gebakken, is een heerlijk en toegankelijk recept.

Deze wellington is niet alleen vegan maar kan desgewenst ook glutenvrij en olievrij worden bereid.

WELLINGTON (VEGAN)

Het originele recept is een beef wellington. Wat is een wellington recept eigenlijk? Om de eerste hertog van Wellington en zijn prestaties te vieren, werd in 1815 het eerste rundvleeswellingtonrecept gemaakt. Gordon Ramsay maakte echter de moderne versie van beef wellington. En nu zijn we hier met mijn veganistische versie van beef wellington. Gordon Ramsay, vergeef me, maar probeer deze vegan versie eens.

Beef wellington is rundvleesvulling (zoals filet mignon), met een duxelles-paté opgerold in bladerdeeg.

Aan smaak ontbreekt het deze vegan versie echter niet. De smaken zijn perfect uitgebalanceerd en het bladerdeeg is de juiste toevoeging om dit een makkelijk, heerlijk recept te maken waarmee je indruk kunt maken op je gasten (of jezelf).

baked vegan wellington on a white plate with rosemary and one slice cut

WAT IS DUXELLES

Duxelles is een fijngehakt mengsel van champignons, kruiden, uien, peper en boter. Het wordt gebruikt als pasta in klassieke kookboeken als vulling of gebakvulling. Ik gebruikte linzen in plaats van paddenstoelen voor dit recept en voegde knoflook en sojasaus toe voor meer smaak.

VEGAN BLADERDEEG

De meeste bladerdeeg merken uit de winkel zijn (per ongeluk) veganistisch. Ik heb graag een paar rolletjes in mijn koelkast tijdens de feestdagen. Het is geweldig voor zowel zoete als hartige recepten. Al mijn bladerdeegrecepten zijn makkelijk te maken en zien er leuk uit.

In sommige supermarkten vind je niet alleen veganistisch bladerdeeg, maar ook glutenvrij bladerdeeg. Sommige zijn vierkant of rond. Voor dit recept maakt de vorm niet zoveel uit.

Het enige wat je hoeft te doen is het bladerdeeg ongeveer 10-15 minuten voordat je het in je recept nodig hebt uit de koelkast te halen. Hierdoor kan het bladerdeeg op kamertemperatuur komen. Als het bladerdeeg nog te koud is, kan het namelijk gaan scheuren.

HOE MAAK JE VEGAN WELLINGTON

Er zijn drie stappen nodig om veganistische wellington te maken: de vulling, de linzenpasta en het inpakken.

De vulling en pasta zijn helemaal vrij van paddenstoelen. Ik heb gemerkt dat veel vegetarische of veganistische wellington recepten paddenstoelen op het ingrediëntenlijstje hebben staan, maar linzen zijn een geweldig en smakelijk alternatief met dezelfde textuur.

Het ziet er misschien indrukwekkend uit, maar het recept is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine te mengen. Begin met de walnoten en kruiden en voeg dan de overige ingrediënten toe.

STAP 1.
Het ziet er misschien indrukwekkend uit, maar het recept is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine te mengen. Begin met de walnoten en kruiden en voeg dan de overige ingrediënten toe.

ingredients vegan wellington on a white tablecloth

De tofu en gekookte biet zijn de essentiële ingrediënten voor de vulling, maar de andere ingrediënten balanceren dit recept. De ahornsiroop zal de bitterheid van de bieten in evenwicht brengen en de kruiden, sojasaus en balsamico zullen de tofu op smaak brengen. Vorm het vulmengsel als een brood vorm en bak in de oven.

STAP 2.
Meng vervolgens in een koekenpan of sauteerpan de ingrediënten voor de linzenpasta en pureer het half. Dit zal een pasta-textuur creëren zonder alle textuur te verliezen.

ingredients lentil paste filling on white backdrop

STAP 3.
Ten slotte wikkel je de vulling met bladerdeeg en bak het goudbruin.

wrapped vegan wellington on white parchment paper

De tofu en bietvulling is geen dikke overweldigende vulling. Aangezien dit een veganistische versie is, denk ik dat de verhouding tussen vulling, linzenpasta en bladerdeeg in evenwicht moet zijn. Als ik een hap neem wil alle lagen proeven, niet alleen de vulling.

Leg de gebakken vulling in het midden van het bladerdeeg en markeer het in het bladerdeeg. Verwijder de gebakken vulling en plaats een laagje van de linzenpasta in de gemarkeerde vorm. Leg de gebakken vulling terug op de linzenpasta en bedek dit met een laatste laagje linzenpasta.

Je kunt de vulling bedekken met bladerdeeg zoals een deken of een meer decoratieve manier gebruiken.

Ik maak graag licht diagonale inkepingen in het bladerdeeg aan beide kanten van de vulling. En wissel dan af door de vulling met de linker- en rechterkant te bedekken, zoals een vlecht.

Als je besluit de vulling als een deken te bedekken, maak dan een paar gaatjes in het bladerdeeg zodat er tijdens het bakken stoom kan ontsnappen.

STAP 4.
Voordat de wellington de oven in gaat, kun je het insmeren met olijfolie of vegan boter. Maar een olievrije optie is ook mogelijk. Iedere plantaardige melk of aquafaba werkt ook goed.

Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconen bakmat en bak tot de wellington goudbruin is. Afhankelijk van je oven kan dit ongeveer 40 minuten duren op 180°C.

HOE WERK JE MET BLADERDEEG

Bladerdeeg is geen filodeeg, dat is relatief dun. Bladerdeeg is dikker en gemakkelijker om mee te werken.

Het bladerdeeg moet op kamertemperatuur zijn voordat je begint met het in elkaar zetten van je wellington.

Hoe je de vulling wikkelt is niet zo belangrijk, zolang de vulling maar bedekt is en er wat stoom kan ontsnappen. Dus als je je vulling als een deken wikkelt, maak dan een paar gaatjes vrij zodat de stoom kan ontsnappen.

Maar het is ook eenvoudig om je bladerdeeg mooi te bewerken. Het is gemakkelijk en laat je wellington er feestelijker uitzien.

Leg de gebakken vulling in het midden van je bladerdeeg en maak met een mes schuine inkepingen aan beide kanten. Maar je kunt ook een paar grote spleten maken en die over de vulling kruisen.

KUN JE VEGAN WELLINGTON VOORAF MAKEN

Dit recept is eenvoudig, maar er zijn wel een paar stappen voor nodig. Gelukkig kun je de wellington van tevoren maken. Je kunt de vegan wellington tot aan het bakgedeelte bereiden. Bereid de wellington dus vlak voor het bakken.

De wellington is klaar (verpakt in bladerdeeg), maar in plaats van het te bakken, kun je het ook in plasticfolie wikkelen of in een afgesloten bakje bewaren en maximaal 24 uur in de koelkast zetten. De volgende dag kun je het bakken en serveren. Het kan zijn dat je ongeveer 10 minuten extra baktijd moet toevoegen.

Eventuele restjes kunnen in de koelkast worden bewaard en in de oven op een lage temperatuur opgewarmd worden.

WAAROM JE DEZE VEGAN WELLINGTON MOET PROBEREN

Dit vegan wellington recept is een lust voor het oog en makkelijk te maken. Je zult dol zijn op deze veganistische wellington omdat:

  • Je kunt het vooraf maken.
  • De verhouding tussen vulling, linzenpasta en bladerdeeg is perfect.
  • Deze wellington kan ook olievrij en glutenvrij gemaakt worden.
  • Het is vullend en feestelijk.
  • En zo makkelijk om te maken.
cut baked vegan wellington on a white plate

Ga jij deze vegan wellington maken?

Als jij deze vegan wellington gaat maken, ben ik benieuwd naar je creaties. Ik vind het leuk om je foto’s en reacties te zien. Je kunt me taggen op Instagram @thegreencreator #thegreencreator. Het helpt ook enorm als je dit recept beoordeelt en hieronder reageert. Ik ben nu al benieuwd naar je vegan wellington!

baked vegan wellington on a white plate with rosemary
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
baked vegan wellington on a white plate with rosemary

WELLINGTON (VEGAN)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 25
  • Cook Time: 45
  • Total Time: 1 hour 10 minutes
  • Yield: 6-8 1x
  • Method: oven
  • Cuisine: Engels
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept voor vegan wellington is een lust voor het oog en makkelijk om te maken. De wellington heeft een hartige tofu-bietvulling en is perfect in balans met het bladerdeeg en de duxelles pasta zonder paddenstoelen.


Ingredients

Scale

TOFU BIETEN VULLING

  • 1 blok tofu (200 gram), geperst
  • 1 kleine rode biet (gekookt)
  • 85 gram walnoten
  • 1 theelepel tijm, fijngehakt
  • 3 theelepels rozemarijn, fijngehakt
  • theelepel knoflookpoeder
  • theelepel uienpoeder
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • ¼ theelepel donkere peper, gemalen
  • 2 eetlepels (18 gram) bloem (glutenvrij is ok)
  • 1 vel vegan bladerdeeg

LINZEN PASTA (paddenstoelen vrije duxelles)

  • 195 gram gekookte bruine linzen
  • 2 theelepels olijfolie of vegan bouillon
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepels sojasaus
  • scheutje gemalen zwarte peper

BAKKEN

  • 12 eetlepels olijfolie of;
  • 12 eetlepels vegan boter of;
  • 12 eetlepels plantaardige melk of;
  • 12 eetlepels aquafaba

Instructions

TOFU BIETEN VULLING

Haal het bladerdeeg uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen (ongeveer 10-15 minuten) en verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Plaats de walnoten, tijm en rozemarijn in een keukenmachine en blend tot ze fijn gehakt zijn. Voeg aan de keukenmachine de geperste tofu, gekookte biet, knoflookpoeder, uienpoeder, balsamico azijn, sojasaus, citroensap, ahornsiroop, bloem, zout en peper toe. Blend tot een gladde massa.

Leg het tofu-bietenmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er een blok van. Het moet compact zijn en ongeveer 18 cm lang. Je kunt een spatel of je vingers gebruiken. Bak ongeveer 25 minuten op 180°C. De vulling moet relatief compact, stevig en donkerrood zijn als het klaar is. Laat het afkoelen.

LINZEN PASTA

Verhit een pan op middelhoog vuur met 2 theelepels olijfolie of vegan bouillon. Voeg de fijngesnipperde sjalot toe en laat deze glazig worden. Voeg de gehakte knoflook, sojasaus, gekookte bruine linzen, zout en peper toe. Laat het mengsel opwarmen.
Doe het linzenmengsel in een kom en pureer ongeveer de helft van de linzen met een vork of aardappelstamper.

BEREIDEN

Rol het bladerdeeg uit. Leg de gebakken tofu-bietvulling in het midden van het bladerdeeg.

Markeer de vorm van de vulling met een botermes of spatel, maar zorg ervoor dat je het bladerdeeg niet aansnijdt. Maak alleen een omlijning van de vorm.

Verwijder de vulling en leg een laagje van de linzenpasta in de omlijnde vorm. Je kunt dit doen met je handen of een lepel en spatel.

Leg de gebakken tofu-bietvulling op de linzenpasta en plaats nog een laagje linzenpasta op de gebakken vulling. Druk de linzenpasta lichtjes aan om te voorkomen dat het eraf valt.

Als je nog linzen over hebt, kun je ook de zijkanten van de gebakken vulling bedekken.

Maak met een mes inkepingen aan beide kanten in het bladerdeeg. Ze moeten een beetje diagonaal zijn (zie foto’s en video), zodat je ze gemakkelijk bovenop de vulling kunt vlechten en een mooi patroon kunt maken. Bedek de rechterkant over de vulling, gevolgd door de linkerkant, enzovoort. Vouw eventueel overgebleven bladerdeeg aan de boven- of onderkant over de vulling.

De kleine openingen tussen de spleten zorgen ervoor dat stoom kan ontsnappen.

Bestrijk de wellington met een vegan ”egg wash”. Dit kan olie, veganistische boter, plantaardige melk of aquafaba zijn. Dit geeft de wellington een goudbruine kleur.

Bak op 180 °C gedurende ongeveer 30-45 minuten. De baktijd is afhankelijk van je oven. De wellington is klaar als het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Laat de vegan wellington afkoelen voordat je het aansnijdt.

Serveer met gestoomde groenten, een bijgerecht of met een cranberrysaus.



Notes

Glutenvrij
Je kunt dit recept glutenvrij maken door glutenvrije bladerdeeg en glutenvrije bloem te gebruiken. De bloem helpt het mengsel te binden.

Olievrij
Dit recept kan olievrij gemaakt worden. Vervang alle olie in dit recept door veganistische bouillon.

Restjes kun je in de koelkast bewaren in een bakje met een deksel. Verwarm de restjes in de oven op een lage stand tot ze goed zijn opgewarmd voordat je het serveert.


Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.