Als je van een goede zelfgemaakte hummus houdt, dan moet je gewoon de roze versie eens proberen: rode bietenhummus.
Hummus is een geweldige dip en spread, maar ik zie hummus ook als een basisrecept. Ik gebruik bijvoorbeeld verschillende bonen (linzen en witte bonen in plaats van of samen met kikkererwten) of ik voeg een andere notenboter toe. Soms voeg ik ook wat mosterd toe. Er zijn namelijk geen regels in de keuken. Ik wilde de populaire rode biet hummus nu al een tijdje proberen en dit recept stelde zeker niet teleur. Het is (natuurlijk) net zo lekker als traditionele hummus, maar dan een klein beetje zoeter door de rode bieten.
Rode biet hummus is het hele jaar door heerlijk. Tijdens een picknick op een warme zomerdag in het park of als dip tijdens de feestdagen.
Ik vind het heerlijk om rauwe groenten in de rode biet hummus te dippen als snack (ik weet het, saai!), maar ik eet ook gewoon lepels vol al staande uit mijn koelkast. Zo heerlijk! Je maakt me ook enorm blij met oven geroosterde groenten met deze rode biet hummus. En manlief gebruikt (waarschijnlijk de helft van onderstaand recept) voor op zijn broodje. Ik kan het hem niet kwalijk nemen (alhoewel ik dat wel doe), want ja dit recept is behoorlijk verslavend.
Als je van hummus houdt, moet je deze roze versie eens proberen. Vergeet dan niet om hier even terug te komen en dit recept te beoordelen. Als je een foto maakt, tag me dan #thegreencreator op Instagram. Ik zie namelijk graag je creaties terug. Fijn weekend allemaal!

Bietenhummus
- Prep Time: 5 mins
- Cook Time: 5 mins
- Total Time: 10 mins
- Yield: ongeveer 350 gram 1x
- Category: dip, snack, spread
- Diet: Vegan
Description
Als je van een goede hummus houdt, dan moet je deze bietenhummus eens proberen. Een heerlijke snack of dip.
Ingredients
- 150 gram gekookte bieten, grof gehakt
- 250 gram gekookte kikkererwten
- 3 eetlepels tahin
- 3–4 eetlepels water
- 3–4 eetlepels verse citroensap
- 1 klein teentje knoflook, geplet (optioneel)
- 2 eetlepels verse dille
- 3/4 theelepel zout
- verse peterselie, voor garnering
- geschaafde/geraspte amandelen, voor garnering
Instructions
- Je kunt voorgekookte bieten gebruiken in dit recept of verse bieten. De verse bieten kook je in water in een middelgrote pan op hoog vuur. De bieten zijn zacht genoeg en klaar als je een vork in de bieten kunt steken. Giet de bieten af en zet apart om af te koelen.
- In een keukenmachine of blender, pulse je vervolgens de bieten. Voeg de kikkererwten, tahin, water, citroensap, dille, knoflook en zout toe.
- Puls alles tot de gewenste consistentie.
- Plaat in een kom of bord en garneer met geraspte amandelen en verse peterselie. Serveer als een dip of spread.
Notes
Persoonlijk vind ik het lekker als mijn hummus een beetje dikker is, maar als je de voorkeur geeft aan een romiger dunnere hummus, blijf dan pulseren en voeg misschien wat meer water toe als het te droog / dik is.
Keywords: hummus, bietenhummus