Wortel Gember Kurkuma Sap

Dit Wortel Gember Kurkuma Sap is een heerlijk sapje dat je immuunsysteem een boost geeft en ontstekingsremmend is. Het bevat wortelen, gember, kurkuma, en citroenen! Het is ook verfrissend en makkelijk te maken met 4 eenvoudige ingrediënten. Dit sap kan met of zonder sapcentrifuge/juicer gemaakt worden.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Naar mijn mening is een goed sapje verfrissend, koud en ongecompliceerd. Dit wortel gember kurkuma sap recept is een klassiek voorbeeld van een sapje waar ik altijd op terug kom. Het is verfrissend, met slechts een paar ingrediënten, en de combinatie van wortelen, gember, kurkuma, en citroenen is pure perfectie.

Dit betekent niet dat ik niet van een goede groene smoothie houd, maar dit sapje is verfrissend en makkelijk te maken.

Het verschil tussen een sapje en een smoothie

Het verschil is eenvoudig. Wanneer je alle ingrediënten blend in een blender, blend je alle ingrediënten als een geheel en serveer je de gemixte ingrediënten. Wanneer je de ingrediënten perst in een juicer, verwijder je de vezels en houd je alleen het sap van de ingrediënten over.

Hoe maak je wortel gember kurkuma sap zonder juicer

Je kunt dit recept in een blender of met een sapcentrifuge/juicer maken. Iedere sapcentrifuge is hier goed voor, een verticale sapcentrifuge of een horizontale sapcentrifuge (zoals je in de video ziet).

Dit recept kun je ook met een blender maken. Het enige verschil is dat je na het blenden nog steeds de vezels moet verwijderen om een sap te maken, net als bij een sapcentrifuge.

Plaats alle ingrediënten in de blender met een klein beetje water om de blender aan de gang te krijgen. Daarna zeef je het sap door een notenmelkzakje of fijne kaasdoek om de vezels te verwijderen. Het is dezelfde methode als wanneer je bijvoorbeeld havermelk maakt.

Wanneer je echter een juicer gebruikt, hoef je geen vloeistof (water) toe te voegen, wat resulteert in een puur, verfrissend wortelsapje.

Dit recept is heerlijk, of je nu je sap routine een beetje wilt veranderen of trek hebt in een zoeter sapje met een gember en kurkuma kick.

Wat is kurkuma?

Als je nog nooit kurkuma hebt gebruikt, zul je versteld staan van de veelzijdigheid ervan. Kurkuma is een specerij uit de wortel van een plant, en het is verwant aan gember. Ik denk dat het daarom zo mooi combineert met gember in dit sap.

Het meest krachtige ingrediënt in kurkuma is curcumin, wat het die heldere gele kleur geeft. Een kleur die vlekt! Wat geweldig is voor een doe-het-zelf project, maar niet zo geweldig voor je huid of kleding.

Kurkuma wordt zowel vers als gemalen gebruikt, en ik vind de smaak een beetje bitter en aards. Maar ook muskusachtig en peperig.

Je kunt de verse wortel of de gedroogde gemalen versie voor dit recept gebruiken.

Een gezondheidsbevorderend sapje

Wortelen, kurkuma, gember en citroenen – alle ingrediënten voor dit sap hebben één ding gemeen: ze zijn gezondheidsbevorderend. Ze werken ontstekingsremmend en stimuleren het immuunsysteem. Maar wat ook belangrijk is, is dat ze geweldig smaken in combinatie met elkaar.

Wortel
bevat vitamine A
bètacaroteen
visie booster

Gember
goed voor de maag
immuunbooster
ontstekingsremmend

Kurkuma
ontstekingsremmend
rijk aan antioxidanten

Citroenen
vitamine C en rijk aan antioxidanten

Ananas (optioneel ingrediënt)
bevat vitamine C
zoet als snoep

Ingrediënten

Voor dit sapje heb je maar 4 ingrediënten nodig; de 5e is optioneel.

Verse wortelen
Wortelen zijn de belangrijkste ingrediënt voor dit sapje en geven het de prominente smaak.

Verse citroenen
Citroensap geeft dit recept zijn frisse smaak en compenseert de bitterheid en scherpte van de gember en kurkuma.

Gedroogde of verse gember en kurkuma
Als je geen verse gember of kurkuma kunt vinden, of als dat te sterk voor je is, probeer dit sap dan te maken met minder gember of gebruik gedroogde gember of kurkuma.

Voeg 1/2 theelepel gedroogde kurkuma en 1/2 theelepel gedroogde gember toe voordat je het sap opdient. Roer het in het glas.

Ananas
Dit is een optioneel ingrediënt als je van zoete sapjes houdt. Ananas is een zoete vrucht en zal dit sap veranderen in limonade. Een perfect ingrediënt als je nieuw bent met de smaak van een sapje of als je gewoon van zoetere sapjes houdt.

Het is ook een goed ingrediënt om toe te voegen als je verse gember en kurkuma wilt gebruiken, maar de scherpte van deze ingrediënten nog meer in evenwicht wilt brengen.

Hoe maak je wortel gember kurkuma sap

Stap 1.
Was alle ingrediënten. Schil de citroen. De gember, kurkuma en wortels hoef je niet te schillen, maar zorg ervoor dat je ze goed wast.

Stap 2.
Voeg alle ingrediënten toe aan je sapcentrifuge. Serveer en geniet!

Stap 3. (voor de blender methode)
Als je een blender wilt gebruiken, doe je alle ingrediënten in een blender, blend op hoog en giet het mengsel door een fijnmazig filter of gebruik je een notenmelkzakje en knijp het sap eruit, net als hier.

a horizontal juicer with a piece of carrot in the juicer

Vaak gestelde vragen

Hoe lang kan ik dit sapje bewaren?
Vers is altijd het beste, maar het hangt van een aantal factoren af. Als je verse producten gebruikt en het sap bewaart in een schoon glas (tot de rand gevuld) met een deksel, zou het 2 dagen houdbaar moeten zijn. Daarna kun je het nog steeds drinken, maar de smaak kan anders zijn, en het sap kan minder voedingsstoffen bevatten.

Moet ik de schil van de gember en kurkuma verwijderen?
Dat is maar net wat je fijn vindt. Ik vind het prettig om de schil te verwijderen als de gember of kurkuma niet biologisch is, maar dit is een persoonlijke keuze. Als je de schil laat zitten (wat helemaal prima is!), zorg er dan voor dat je het goed wast.

Moet ik de wortelen schillen?
Ik schil de wortelen als het niet biologisch is, maar je kunt de wortelen perfect gewoon wassen en zo sap maken of blenden.

Laatste vragen

Kan ik bevroren ingrediënten gebruiken?
Als je dit sap een beetje van tevoren wilt maken en toch vers sap wilt, kun je de citroen schillen en invriezen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de citroen in de blender te doen en te mixen. Voor de sapcentrifuge-methode moet je even wachten tot de citroenen zachter zijn. De sapcentrifuge-methode kan dus een beetje rommelig zijn als je bevroren ingrediënten gebruikt.

Kan ik de sap pulp gebruiken?
Ik ben altijd verbaasd over hoeveel pulp er verloren gaat bij het persen van sap, dus ja, als je het kunt, hergebruik de sap pulp. Je kunt er zoveel lekkere dingen mee maken, van hamburgers tot pizza’s tot crackers.

Carrot Ginger Turmeric Juice pulp in a glass bowl on a marble table

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

Als je dit sapje gaat proberen, dan hoor ik het graag! Laat hieronder een reactie achter, beoordeel het recept en tag je foto #thegreencreator op Instagram. Ik zou het leuk vinden om je wortelsapjes te zien.

Carrot Ginger Turmeric Juice in a glass with a handle and a glass straw on a white marble table
Carrot Ginger Turmeric Juice in a glass with a handle on a white marble table with a tiled white background
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Carrot Ginger Turmeric Juice in a glass with a handle on a green napkin on a white marble table with juice pulp in the background

Wortel Gember Kurkuma Juice

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 2
  • Total Time: 7 minutes
  • Yield: 2 porties (sapcentrifuge methode) 1x
  • Category: sap
  • Method: sapcentrifuge of blender
  • Cuisine: vegan, sap,
  • Diet: Vegan

Description

Dit Wortel Gember Kurkuma Sap is een heerlijk sapje dat je immuunsysteem een boost geeft en ontstekingsremmend is. Het bevat wortelen, gember, kurkuma, en citroenen!


Ingredients

Scale
  • 2 citroenen, geschild (schil en pitten verwijderd) (gebruik 1 citroen voor de blendermethode)
  • 2,5 cm verse gember (of 1/2 theelepel gemalen gember; voeg meer toe als je een pittiger sapje wilt)
  • 2,5 cm verse kurkuma (of 1/2 theelepel gemalen kurkuma)
  • 6 middelgrote tot grote wortelen (gebruik 4 wortelen voor de blendermethode)
  • Optioneel: 1 kopje (170 gram) bevroren of verse ananas, geschild en ontdaan van klokhuis, in stukjes gesneden (gebruik een half kopje voor de blendermethode).

Instructions

Voor de sapcentrifuge methode:

Was en (als je dat wilt) schil de gember, kurkuma, en wortel. Als je de wortel, gember en kurkuma niet schilt, was het dan grondig.

Schil de citroen (het witte binnenste is ok).

Snijd de ingrediënten indien nodig in stukken zodat ze in de sapcentrifuge passen.

Maak de sap en serveer onmiddellijk.

Voor de blendermethode:

Was en (optioneel) schil de gember, kurkuma, en wortelen.

Verwijder de schil en de pitten van de citroen.

Doe de wortel, gember, kurkuma, citroen en 1 kopje water in een blender. Mix langzaam en verhoog dan de snelheid. Alle ingrediënten moeten goed gemengd zijn. Als het mengsel te dik is, voeg dan meer water toe.

Giet het mengsel door een zeef of notenmelkzak en verwijder de pulp (vezels). Serveer het sap onmiddellijk.

Zowel bij de sapcentrifuge- als de blendermethode kun je de pulp bewaren voor later.

Dit sap kan in de koelkast in een pot met deksel tot 2 dagen worden bewaard.

De sap pulp is uitstekend te gebruiken in een verscheidenheid van recepten. Het kan dienen als meel/bindmiddel in recepten zoals hamburgers, crackers, brood, en pizza’s.

Als je gedroogde gember/kurkuma gebruikt: voeg 1/2 theelepel gedroogde kurkuma en 1/2 theelepel gedroogde gember toe voordat je het sap serveert. Roer het gewoon in het glas.

 


Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!