Groene Appel Smoothie

Groene Appel Smoothie

Deze veganistische groene appel smoothie is een groene smoothie zonder bananen. De verse groene zure appels, ongezoete amandelmelk, citroensap, ahornsiroop, gember en kaneel maakt deze smoothie heerlijk en verfrissend.

Type: smoothie

Keuken: Amerikaans

Keywords: smoothie, groene appel smoothie, appels, groene appels

Recept opbrengst: 1

Calorieën: 260

Voorbereidingstijd: 5

Kooktijd: 5

Totale tijd: 10

Recept video naam: Groene Appel Smoothie

Recept video beschrijving: Deze veganistische groene appel smoothie is een groene smoothie zonder bananen. De verse groene zure appels, ongezoete amandelmelk, citroensap, ahornsiroop, gember en kaneel maakt deze smoothie heerlijk en verfrissend.

Ingrediënten recept:

  • 1 grote Granny Smith appel, ontpit en in stukjes gesneden
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • ½ kopje (1 handvol) babyspinazie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels cashewnoten
  • 1 eetlepel ahornsiroop of 2 ontpitte Medjool dadels
  • 1 theelepel geraspte gember of een stukje gember van 0.5 tot 2 cm
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1 kopje ijsblokjes (optioneel voor een koude en dikkere smoothie)

Recept Instructies: Begin met het voorbereiden van de ingrediënten. Was de appel en snijd hem in stukjes. Doe de amandelmelk, ahornsiroop, citroensap, cashewnoten, gember, kaneel, spinazie, appel en ijsblokjes in de blender. Blend de ingrediënten ongeveer 20 seconden op lage snelheid, verhoog dan de snelheid naar hoog en blend nog eens 20 seconden of tot de ingrediënten goed gecombineerd en glad zijn. Stop de blender en schraap met een spatel de zijkanten van de container af. Proef de smoothie en pas de zoetheid of zuurheid aan je voorkeur aan, je kunt naar behoefte meer ahornsiroop of citroensap toevoegen. Blend nogmaals 10 seconden of tot de ingrediënten goed gecombineerd zijn. Zodra de smoothie gemengd is, giet hem in een glas en geniet onmiddellijk om te voorkomen dat de smoothie scheidt of te waterig wordt.

Waardering redacteur:
5

Deze veganistische groene appel smoothie is een groene smoothie zonder bananen. De verse groene zure appels, ongezoete amandelmelk, citroensap, ahornsiroop, gember en kaneel maakt deze smoothie heerlijk en verfrissend.

Als je op zoek bent naar een verfrissende, niet al te zoete smoothie zonder bananen, dan is deze heerlijke groene appel smoothie misschien wel je nieuwe favoriete groene smoothie. 

A textured glass filled half with green sour apple smoothie on a white marble backdrop with a glass blender container pouring in more green smoothie in the glass.

WAT ZIJN GROENE APPELS OF ZURE APPELS?

Groene appels, ook wel bekend als zure appels, hebben een zure smaak en zijn minder zoet dan andere soorten appels. Enkele veel voorkomende soorten zure appels zijn Granny Smith, Smeralda, Aurora Golden Gala en Ananas Reinette.

Afhankelijk van de locatie zijn er meer dan 25 zure appels met een groene schil verkrijgbaar. Vooral Granny Smith-appels staan bekend om hun heldergroene kleur en zure smaak.

Ze zijn een populaire keuze voor koken, bakken en het maken van sap, smoothies en cider. De zuurgraad in de appels helpt de zoetheid van de andere ingrediënten in evenwicht te brengen en zorgt voor een mooie smaakbalans.

Groene appels zijn ook geschikt om vers te eten, maar de zure smaak te sterk voor je zijn als je gewend bent aan zoete appels.

Zure appels worden ook gebruikt in smoothierecepten om de zoetheid van andere vruchten in evenwicht te brengen en een verfrissende en pittige smaak te geven of om een smoothie minder zoet te maken.

GROENE APPEL SMOOTHIE INGREDIËNTEN

Deze smoothie zonder banaan en laag in suikers is verfrissend met eenvoudige ingrediënten en een dosis gezonde vetten. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept:

All the ingredients for sour apple smoothie on a round white marble cutting board with the names of the ingredients in bold next to it.

Granny Smith appels (zure groene appels): Deze appels zorgen voor een zure en frisse smaak, waardoor deze smoothie niet te zoet is.

Ongezoete amandelmelk: Dit wordt gebruikt als basis voor de smoothie in plaats van water om een rijke en romige textuur aan de smoothie toe te voegen.

Citroensap: Dit voegt een friszure smaak toe aan de smoothie en helpt om eventuele zoetheid van de zure appel en ahornsiroop te balanceren. 

Ahornsiroop: Deze zoetstof wordt toegevoegd om de zure smaak van de groene appel en het citroensap in evenwicht te brengen. Ik gebruik dit met mate in dit recept om deze smoothie niet te zoet te maken en als een plantaardig alternatief voor honing.

Gember: Dit geeft deze smoothie een pittige kick.

Kaneel: Het geeft een lekkere verwarmende smaak aan deze smoothie, en het gaat heel goed samen met de koude en zure ingrediënten.

Ijsblokjes: Kunnen worden toegevoegd om deze smoothie een dikke textuur te geven en om de smoothie koud en nog verfrissender te maken.

Samen zorgen deze ingrediënten voor een verfrissende en heerlijke zuivelvrije smoothie met een balans van zoet en zuur en een warme en kruidige smaak die deze smoothie nog lekkerder maakt.

A green smoothie in a textured glass decorated with a slice of green apple on the rim of the glass on a white marble backdrop.

WAAROM DEZE SMOOTHIE ZO LEKKER IS

  • Deze zure appel smoothie is gemakkelijk te maken in slechts 5 minuten.
  • Als je niet van zoete smoothies houdt is deze smoothie niet te zoet en gemaakt zonder bananen.
  • De zoetheid is regelbaar en gematigd in vergelijking tot andere smoothies. 
  • Zure appels zijn verfrissend en aangezien het slechts een paar minuten en een blender kost om deze smoothie te bereiden, is het een snelle manier om je dag mee te beginnen.
  • Hoewel smoothies vaak als ontbijt worden geserveerd, is deze smoothie ook een heerlijk licht tussendoortje. Hij vult, maar is ook licht en licht verteerbaar. 
  • Deze smoothie is uniek door een perfecte balans van licht zuur en de toevoeging van een pittige smaak (gember).

Volg de eenvoudige instructies hieronder om in 5 minuten te genieten van je heerlijke groene appel smoothie.

HOE MAAK JE EEN GROENE APPEL SMOOTHIE (stap voor stap met foto’s)

Deze groene appel smoothie is uniek vanwege de smaakcombinaties, zoals de zure appels, de zoetheid van ahornsiroop en de kruidigheid van gember, waardoor het echt een unieke en heerlijke smoothie is.

Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het maken van deze smoothie. Voor het volledige recept en aantekeningen, scroll naar beneden naar de receptkaart. 

Stap 1.
Voeg in een blender de vloeibare ingrediënten toe, dus de amandelmelk, ahornsiroop en citroensap.

Stap 2.
Voeg vervolgens de cashewnoten, gember, kaneel, spinazie en appel toe.

Stap 3.
Voeg eventueel de ijsblokjes toe en blend op hoge snelheid tot een gladde massa. Proef en pas de zoetheid indien nodig aan.

VERVANGINGEN EN VARIATIES

Er zijn een paar mogelijke vervangingen en variaties om van deze groene appel smoothie de beste smoothie voor jou te maken. 

Maak het notenvrij

Rauwe cashewnoten geven deze smoothie een heerlijk romige textuur. Het is echter mogelijk om deze smoothie notenvrij te maken en toch wat gezonde vetten toe te voegen. Het gebruik van ongezoete kokosmelk in plaats van amandelmelk is een optie. Een andere optie is het toevoegen van een eetlepel chiazaad, lijnzaad of een halve avocado.

Maak het extra dik en koud

IJsblokjes zijn een optie om dit smoothierecept dikker en koeler te maken. Een andere optie is het toevoegen van een halve bevroren banaan of veganistische Griekse yoghurt. Dit maakt de smoothie niet alleen kouder en dikker, maar ook iets zoeter, afhankelijk van de rijpheid van de banaan. 

Groene appels

In plaats van een Granny Smith appel te gebruiken, experimenteer eens met andere soorten zure appels.

Plantaardige melk

In dit recept wordt amandelmelk gebruikt, maar elke andere plantaardige melk is een goede optie voor dit smoothierecept. Sojamelk zal deze smoothie eiwitrijker maken, en havermelk of kokosmelk kan deze smoothie zoeter maken. 

Zoetstof

Gebruik in plaats van ahornsiroop gerust honing (als je niet veganistisch eet), ontpitte Medjool dadels, kokossuiker of agavesiroop. En pas de zoetheid naar wens aan. Dit recept is een goede basis voor een niet al te zoet smoothierecept.

Groenten

Om de voedingswaarde van deze smoothie te verhogen kun je meer groen toevoegen, zoals een klein handje boerenkool of 1-2 stengels selderij.

Meer eiwitten

Als je deze smoothie meer vullend en eiwitrijk wilt maken, voeg dan een schep veganistisch eiwitpoeder toe en pas de zoetheid aan na het proeven van de smoothie. Misschien moet je iets meer ahornsiroop gebruiken.

Citroensap

Als je geen citroensap wilt gebruiken in je smoothierecepten, vervang het dan door limoensap, sinaasappelsap, appelsap of grapefruitsap voor een andere citrussmaak. Voeg meer citroen- of limoensap toe als je liever meer zuurheid in deze smoothie hebt.
Vers citroensap heeft een helderdere en frissere smaak dan citroensap uit een flesje, maar als je haast hebt of geen verse citroenen kunt vinden, is citroensap uit een flesje ook goed.

Geef het een boost

De gember in dit smoothie recept geeft deze smoothie een lekkere kick, maar als je de ontstekingsremmende eigenschappen een boost wilt geven, voeg dan ongeveer 1 cm kurkuma en 1/8 theelepel zwarte peper toe aan het recept. 

VAAK GESTELDE VRAGEN

Hier zijn enkele veelgestelde vragen beantwoord. Als je meer vragen hebt, voel je vrij om hieronder te reageren. 

Kan ik deze smoothie van tevoren maken?

Ja, je kunt deze groene appel smoothie van tevoren bereiden. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de smoothie de beste textuur en smaak heeft.

Bewaar de smoothie na het blenden maximaal 24 uur in de koelkast.

Teveel blenden kan ervoor zorgen dat de smoothie zijn textuur en smaak verliest. Als de ingrediënten gescheiden zijn, kun je de smoothie snel nog even blenden of schudden voordat je hem serveert.

Gebruik zo vers mogelijke ingrediënten om ervoor te zorgen dat de smoothie vers smaakt. Vermijd het gebruik van ingrediënten die over hun hoogtepunt heen zijn of die te lang zijn bewaard.
 
Een andere optie is om alle ingrediënten (behalve ijsblokjes en melk) in een dieprvrieszak in te vriezen. Wanneer je klaar bent voor je smoothie, voeg je alle bevroren ingrediënten toe aan de blender met melk en blend het geheel tot een gladde massa.

Hoe kan ik deze smoothie bewaren?

Deze smoothie kan maximaal 24 uur in een luchtdichte verpakking of een weckpot met deksel in de koelkast worden bewaard. Om scheiding van de ingrediënten te voorkomen, raad ik aan de smoothie even te schudden voordat je hem consumeert. Het kan ook helpen om de smoothie tot de rand te vullen om oxidatie te voorkomen. 

Kan ik deze smoothie zoeter of minder zoet maken?

Dat is het mooie aan dit recept! Je kunt deze smoothie zoeter maken door meer ahornsiroop of een andere zoetstof toe te voegen. Je kunt deze smoothie minder zoet maken door de zoetstof te verminderen of weg te laten of meer zuur fruit of citroensap toe te voegen. Proef de smoothie en pas de zoetheid of zuurheid naar wens aan.

A top view of a glass blender container on a white backdrop with milk and sliced green apples in it.

Heb ik een high-speed blender nodig?

Het gebruik van een high-speed blender zoals een Vitamix maakt het blenden van de ingrediënten voor dit recept veel gemakkelijker, omdat het de ingrediënten soepeler en sneller kan mengen. Dit resulteert in een romigere en consistentere textuur. Deze blenders kunnen ook moeilijke ingrediënten zoals gember en ijsblokjes mengen, wat met een gewone blender lastiger kan zijn.

Het is echter mogelijk om dit recept met een gewone blender te maken, het duurt misschien langer om te blenden, of je hebt meer vloeibare ingrediënten nodig om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed worden geblend.

Maakt het uit in welke volgorde ik de ingrediënten in de blender doe?

Een algemene vuistregel is om vloeistoffen eerst in de blender te doen, dan de zachtere ingrediënten en dan de hardere. De reden hiervoor is dat hardere ingrediënten mengen gemakkelijker als ze omringd zijn door vloeistoffen. 

Voor dit specifieke recept kun je eerst de amandelmelk, citroensap en ahornsiroop toevoegen, gevolgd door de appels, gember, spinazie, kaneel en ijsblokjes.

Wat moet ik doen als mijn smoothie te dun is?      

Als je smoothie te dun is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te verhelpen.

Je kunt meer bevroren fruit toevoegen, zoals een halve bevroren banaan. Bevroren fruit maakt de smoothie dikker en romiger. Je kunt ook een bevroren appel of ander bevroren fruit toevoegen.

Een andere optie is om (meer) ijsblokjes toe te voegen. Door meer ijs aan de smoothie toe te voegen wordt hij dikker en kouder. Denk eraan dat het toevoegen van te veel ijs de smoothie te waterig kan maken, dus voeg het geleidelijk toe en proef gaandeweg.

Tot slot kun je een natuurlijk verdikkingsmiddel toevoegen, zoals chiazaad, lijnzaad of haver. Meng het goed met de rest van de ingrediënten en laat het een paar minuten rusten voordat je het drinkt; zo kunnen de zaden opzwellen en de smoothie dikker maken.

Wat kan ik doen als mijn smoothie te dik is?

Als je smoothie te dik is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te verhelpen. 
 
Je kunt meer vloeistof toevoegen, zoals amandelmelk of een scheutje water, om de smoothie te verdunnen. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg geleidelijk meer toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.

Vergeet niet deze ingrediënten geleidelijk toe te voegen en proef de smoothie om te voorkomen dat hij te dun wordt.

Moet ik de appels schillen?

Dit hangt af van het type blender dat je gebruikt en je persoonlijke voorkeur.

Als je een high-speed blender gebruikt, kun je de schil laten zitten. Snelle blenders zijn krachtig genoeg om de schil, de pitten en het klokhuis van de appels te blenden, wat resulteert in een gladde en romige textuur.

Als je een gewone blender gebruikt, kan het schillen van de appels bijdragen aan een gladdere en romigere textuur.

A green smoothie in a textured glass decorated with a slice of green apple and a glass straw on a white marble backdrop with green apples and another glass with green smoothie behind it.

EXPERT TIPS

Hier zijn een paar laatste tips om van deze smoothie de beste groene appel smoothie te maken.

Gebruik als het kan een high-speed blender, want dan krijg je een zeer gladde textuur.

Plaats de ingrediënten in de juiste volgorde in de blender. Het is beter om te beginnen met vloeibare en zachte ingrediënten en dan de harde ingrediënten in de blender te plaatsen. Deze methode is ook beter voor je blendermessen. Het kan ook helpen om de appel in kleine stukjes te snijden voordat je dit toevoegt aan de blender. 

Je kunt ook spelen met de textuur van de smoothie door meer of minder vloeistof of ijs toe te voegen tot je de perfecte dikte vindt.

Als je de smoothie nog voedzamer wilt maken, kun je een eetlepel chiazaad of lijnzaad toevoegen om het gehalte aan eiwitten en gezonde vetten te verhogen. Of een stukje kurkuma om de gezondheidsbevorderende eigenschappen in deze smoothie te versterken.

Maak hem extra romig. Een klein handje bevroren bessen of een halve bevroren banaan maakt deze smoothie extra rijk en dik. Het toevoegen van haver of chiazaad kan deze smoothie ook dikker maken zonder dat hij te koud wordt.

Begin met de zoetstof zoals in onderstaand recept, maar proef en voeg zo nodig meer zoetstof toe.

Trek in nog meer smoothies?

Ga jij deze smoothie maken? Laat het me weten in de comment sectie, en laat een beoordeling achter. En als je hem deelt op Instagram @thegreencreator #thegreencreator zie ik je creaties graag terug.

A textured glass filled half with green sour apple smoothie on a white marble backdrop with a blender container pouring in more green smoothie with the text sour apple smoothie on top of the photo.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A green smoothie in a textured glass decorated with a slice of green apple on the rim of the glass on a white marble backdrop.

Groene Appel Smoothie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 1 1x
  • Category: smoothie
  • Method: blender
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze veganistische groene appel smoothie is een groene smoothie zonder bananen. De verse groene zure appels, ongezoete amandelmelk, citroensap, ahornsiroop, gember en kaneel maakt deze smoothie heerlijk en verfrissend.


Ingredients

Scale
  • 1 grote Granny Smith appel, ontpit en in stukjes gesneden
  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • ½ kopje (1 handvol) babyspinazie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels cashewnoten
  • 1 eetlepel ahornsiroop of 2 ontpitte Medjool dadels
  • 1 theelepel geraspte gember of een stukje gember van 0.5 tot 2 cm
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1 kopje ijsblokjes (optioneel voor een koude en dikkere smoothie)

Instructions

  1. Begin met het voorbereiden van de ingrediënten. Was de appel en snijd hem in stukjes.
  2. Doe de amandelmelk, ahornsiroop, citroensap, cashewnoten, gember, kaneel, spinazie, appel en ijsblokjes in de blender.
  3. Blend de ingrediënten ongeveer 20 seconden op lage snelheid, verhoog dan de snelheid naar hoog en blend nog eens 20 seconden of tot de ingrediënten goed gecombineerd en glad zijn.
  4. Stop de blender en schraap met een spatel de zijkanten van de container af.
  5. Proef de smoothie en pas de zoetheid of zuurheid aan je voorkeur aan, je kunt naar behoefte meer ahornsiroop of citroensap toevoegen.
  6. Blend nogmaals 10 seconden of tot de ingrediënten goed gecombineerd zijn.
  7. Zodra de smoothie gemengd is, giet hem in een glas en geniet onmiddellijk om te voorkomen dat de smoothie scheidt of te waterig wordt.


Notes

Blender
Je kunt het beste een high-speed blender gebruiken, maar als je een gewone blender hebt, zorg er dan voor dat je de ingrediënten van vloeibaar en zachte naar harde ingrediënten in de blender plaatst. Als je blender nog moeite heeft of heet wordt, geef hem dan even rust en voeg een scheut amandelmelk of water toe.

Appels
Groene appels geven deze smoothie zijn subtiele zure smaak. Je kunt elke andere appelsoort gebruiken, maar dat zal de smaak beïnvloeden en de smoothie zoeter maken. Dit kun je compenseren door meer citroensap en minder ahornsiroop toe te voegen.

Boost
Geef deze smoothie een boost door kurkuma, een handvol bessen, meer groenten of eiwitpoeder toe te voegen. 

Zoetheid
Proef de smoothie en pas de zoetstof aan als de smoothie te zuur voor je is. Als de smoothie te zoet is en je hebt al ahornsiroop toegevoegd, voeg dan meer groene appel of citroensap toe om de smaken in balans te brengen. 

Melk
Dit recept is met amandelmelk, maar elke andere plantaardige melk zal een goede optie zijn voor dit smoothie recept. Sojamelk zal deze smoothie eiwitrijker maken, en havermelk of kokosmelk kan deze smoothie zoeter maken. Je kunt ook zuivelmelk gebruiken als je niet veganistisch of zuivelvrij bent. 

Maak het notenvrij
Rauwe cashewnoten geven deze smoothie een heerlijk romige textuur. Het is echter mogelijk om deze smoothie notenvrij te maken en toch wat gezonde vetten toe te voegen. Het gebruik van ongezoete kokosmelk in plaats van amandelmelk is een optie. Een andere optie is het toevoegen van een eetlepel chiazaad, lijnzaad of een halve avocado in plaats van cashew noten.

Maak het extra dik en koud
IJsblokjes zijn een optie om dit smoothierecept dikker en koeler te maken. Een andere optie is het toevoegen van een halve bevroren banaan of veganistische Griekse yoghurt. Dit maakt de smoothie niet alleen kouder en dikker, maar ook iets zoeter, afhankelijk van de rijpheid van de banaan. 

Te dik
Je kunt meer amandelmelk of water toevoegen als de smoothie te dik is. Wordt de smoothie te dun, voeg dan bevroren fruit toe, zoals een halve bevroren banaan, of voeg (meer) ijsblokjes toe.

Vullend
Als je de smoothie meer vullend wilt maken, kun je een schep veganistisch eiwitpoeder of een eetlepel chiazaad toevoegen.

Proef
Proef altijd en pas de smoothie naar behoefte aan, afhankelijk van je voorkeuren kun je naar smaak meer zoetstof, citroensap of gember toevoegen.


Nutrition

  • Serving Size: 1
  • Calories: 260

Vermelding van gelieerde links: dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links.