Snelle Ingelegde Rode Ui

Dit recept voor snelle ingelegde rode ui is gemaakt met 5 simpele ingrediënten. Ingelegde rode uien (pickled red onions) zijn een onmisbaar ingrediënt in je keuken om aan zoveel gerechten een pittige, zoete smaak en een knapperige textuur toe te voegen.

Er zijn enkele redenen waarom dit recept voor snelle ingelegde rode ui een must is. Ten eerste omdat het eenvoudig te maken is. En het past ook nog eens uitstekend bij zoveel gerechten. Het ziet er niet alleen geweldig uit op een eenvoudige salade of in een wrap, maar het tovert een gerecht van redelijk goed tot net zo lekker als een restaurant gerecht.

Ingelegde rode uien zijn pittig, lichtzoet en licht bitter en een mooie manier om al je (hartige) gerechten een vleugje smaak, textuur en kleur te geven. 

Afhankelijk van hoeveel je gaat maken, heb je maar 5 ingrediënten en 10 minuten nodig om snelle ingelegde rode ui te maken. Makkelijk en snel.

Daarna is alles wat je nodig hebt een beetje geduld om de azijnoplossing zijn werk te laten doen. De snelle ingelegde rode ui kun je daarna bijna overal bij eten.

Als je een beetje nerveus ben om aan de slag te gaan dan is daar geen enkele reden voor. Dit recept vereist geen dagen om te laten inleggen, geen ingewikkelde manieren om in een glazen pot te doen, en je hebt ook geen speciale snijtechnieken of een waanzinnige hoeveelheid uien nodig om een mooie pot te maken. Dit recept is onfeilbaar.

Als je geïntrigeerd bent door de mooie, levendige roze kleur en houdt van de pittige, zoete, licht knapperige en bittere smaak, dan is dit een recept dat je moet proberen. Ingelegde rode uien voegen een vleugje smaak en textuur toe aan zoveel gerechten, zoals salades, wraps, sandwiches, pizza’s, taco’s, burrito’s, soepen, hamburgers, friet, curries, falafel, aardappelen en nog veel meer. Deze mooie kleine roze uien kunnen zoveel smaak aan zoveel gerechten toevoegen.

SNELLE INGELEGDE RODE UI INGREDIËNTEN

Dit recept vereist 5 eenvoudige ingrediënten die je misschien al in je keuken hebt.

Ingredients for easy pickled red onions on a light grey backdrop with the written words next to it.

Rode ui: één grote ui of twee middelgrote uien, verticaal in dunne plakjes gesneden met een mandoline of een mes zijn ideaal. Grotere plakjes zijn ook een optie, maar dit duurt iets langer om te pekelen.

Azijn: Voor dit recept is witte azijn nodig, maar als je van de iets zoetere smaak van appelciderazijn houdt, kun je dat ook gebruiken. Zie hieronder voor al mijn aanbevolen azijnopties.

Zoetstof: Een zoetstof zoals kristalsuiker zal dat vleugje zoetheid toevoegen om de zuurgraad in evenwicht te brengen.

Zout: Dit is een smaakversterker in dit recept, dus zorg ervoor dat je het toevoegt.

Water: De azijnpekel wordt lichtjes verdund met water om de zuurgraad van de azijn te verminderen.

Extra kruiden (optioneel): zie hieronder onder variaties om extra kruiden toe te voegen.

HOE MAAK JE SNEL INGELEGDE RODE UI

Voor het maken van ingelegde rode ui heb je 5 ingrediënten nodig: rode uien, water, witte azijn, (zee)zout en suiker. De gedetailleerde instructies staan in de onderstaande receptenkaart en ook de video in dit artikel kan nuttig zijn.

Two red onions and a white mandoline on a white marble cutting board.

Stap 1.
Snijd de uien in dunne plakjes. Begin met het verwijderen van de buitenste schil van de uien en snijd ze in dunne plakjes. Je kunt een mandoline gebruiken. Dit is een snelle manier om alle uien even groot te snijden. Maar je kunt ook een mes gebruiken om de uien te snijden. Doe de uien in een grote of twee kleinere potjes.

Hoe dikker de uien, hoe langer het duurt om de uien te pekelen. Hoe dunner de uien, hoe minder tijd het kost om te pekelen. Ik geef de voorkeur aan dun gesneden uien, en deze zijn na ongeveer een uur in de koelkast klaar om geserveerd te worden.

Thinly sliced red onions on a white marble cutting board.

Stap 2.
Maak het pekelmengsel. Verwarm vervolgens de 5 ingrediënten op middelhoog vuur tot de suiker en het zout zijn opgelost. Dit duurt slechts 1-2 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen (ongeveer een minuut).

Ingredients to make the brine for pickled red onions in a vanilla colored saucepan on a white napkin with a brown wooden spatula in the saucepan.

Stap 3.
Pekel. Giet het mengsel over de gesneden uien in de potjes. Als de potjes op kamertemperatuur zijn, dek je ze af en zet je ze in de koelkast. Zorg ervoor dat de uien allemaal ondergedompeld zijn in de pekel.

Als de uien felroze en een beetje zacht zijn, zijn ze klaar om geserveerd te worden. Dit kan 1 uur tot een nachtje duren en is afhankelijk van de dikte van de uien. Hoe dikker de uien, hoe langer het kan duren voordat ze gepekeld zijn. De dun gesneden uitjes zijn in een uur klaar.

VARIATIES

Dit recept is een basisrecept voor ingelegde rode ui, maar variaties zijn mogelijk en heerlijk.

Knapperiger
Hoewel ik aanraad om dun gesneden uien te gebruiken, kun je voor dit recept ook dikkere uien gebruiken. Ze zullen knapperiger zijn. Het enige wat je hoeft te doen is ze langer in de pekel te laten trekken. Voor dikke uien raad ik aan ze een nachtje te laten trekken.

Kruiden
Verse kruiden zijn een heerlijke manier om variaties toe te voegen. Zowel verse als droge kruiden kunnen een leuke variatie op dit recept zijn.

Pittig
Misschien houd je wel van een pittige smaak? Voeg dan wat gesneden serranopepers, jalapeñopepers of habañeropepers toe als je het aankunt. Een paar gemalen rode pepervlokken zijn misschien een betere optie als je een mild pittige smaak wilt.

Andere opties
Een paar teentjes knoflook en een paar peperkorrels geven een kick zonder het pittig te maken. Andere opties zijn het toevoegen van geroosterde kruiden, zoals komijn- en mosterdzaad.

Ik vind het ook leuk om de azijn af te wisselen. Voor dit recept gebruik ik meestal biologische witte gedistilleerde azijn, maar je kunt elke azijn of een combinatie gebruiken. Hier zijn een paar opties:

  • appelcider azijn
  • rijstazijn
  • witte wijn azijn
  • rode wijnazijn

Als je eenmaal het basisrecept voor ingelegde ui hebt gemaakt, is het leuk om met de pittige smaken te spelen. Maar onderstaand basisrecept is ook echt heerlijk!

VERVANGINGEN

Dit recept is een basisrecept, maar er zijn een paar alterantieve opties mogelijk.

Rode uien: Dit is een recept voor ingelegde rode ui, maar je kunt hetzelfde recept volgen voor witte, gele of zoete uien.

Zoetstof: Hoewel de meeste recepten voor ingelegde rode ui kristalsuiker gebruiken, kun je dit vervangen. De suiker lost op in warm water en fungeert als zoetstof, dus het is prima om een andere zoetstof te gebruiken, zoals ahornsiroop of dadelsiroop.

Maak het iets minder rauw: Er is geen vervanging voor uien in dit recept, maar je kunt de smaak van rauwe uien verminderen en er toch van genieten. Dit doe je door de uien kort voor te koken. Breng water aan de kook en kook de uien kort tot ze zacht zijn; dit duurt slechts ongeveer 30 seconden. Je wilt ze niet koken. Laat de uien vervolgens afkoelen en ga verder met het recept zoals hieronder.

Vervang de azijn: Gebruik een citrusbasis voor het inleggen in plaats van azijn. Vervang de azijn door citroen- of limoensap of half citroen- of limoensap en half sinaasappelsap.

HOE GEBRUIK JE SNEL INGELEGDE RODE UI

Alles smaakt beter als het wordt geserveerd met ingelegde rode ui. Hierboven noemde ik al een paar heerlijke manieren om het te gebruiken om die levendige roze kleur en smaak aan een recept toe te voegen. De opties zijn eindeloos, maar hier zijn een paar suggesties:

Toast & Boterhammen
De klassieke optie is om een broodje, panini of toast te vullen met ingelegde rode uien. Deze onigarizu (broodje sushi) is heerlijk met een goede laag ingelegde rode ui. En met dit broodje kikkererwtensalade zullen de uien zoveel meer smaak, kleur en textuur toevoegen.

Salade & Hamburgers
Ik denk niet dat er een salade of burger is dat niet lekkerder wordt met ingelegde rode uien, zoals deze zoete aardappel en kikkererwten tomatensalade of deze aspergesalade met boekweit en radijsjes.

Taco’s
Een andere klassieke manier om een heerlijke smaak toe te voegen, is door ze te gebruiken in een recept voor jackfruit-taco’s. Over het algemeen gaan veel Mexicaanse gerechten heel goed samen met ingemaakte uien. Zoals burrito’s, nacho’s, sopes en tostadas.

Hartig ontbijt
Een hartig ontbijtje zoals deze vegan roerei wordt alleen maar lekkerder met ingelegde rode uien.

Curry’s
Een andere mooie en heerlijke manier om ze te gebruiken is bij dit Thaise groene curry recept.

Falafel
Voeg een goede hoeveelheid toe bij een falafel recept, zoals deze falafelwafels of dit falafelrecept met groene erwten.

Bijgerechten
Ook aardappelsalades, rijst, en bonen zijn een goede combinatie met ingelegde uien.

Kommen
Alle kommen worden beter met ingelegde rode ui. Kijk voor meer bowlrecepten bij “The Green Bowl”.

Deze mooie kleine roze uitjes kunnen zoveel smaak aan zoveel gerechten toevoegen.

Glass jar with easy pickled red onions on a small blue plate with a wooden fork in it on a grey backdrop with red onions and another glass jar with pickled red onions in the back.

HOE LANG KUN JE INGELEGDE RODE UI BEWAREN?

In de koelkast zijn de ingelegde rode uien gemiddeld 3 weken houdbaar, maar dat hangt af van je bereiding. Dit recept is voor makkelijke, snelle ingelegde rode ui. In een glazen pot met deksel kun je dit 3-4 weken in de koelkast bewaren.

Als je echter gevacumeerde uien maakt, kunnen ze in de voorraadkast ongeveer 2 jaar mee. En na opening zijn ze 3-4 weken houdbaar in de koelkast.

Als je op enig moment schimmel aantreft, gooi dan de hele pot weg.

De azijnachtige, pittige smaak voegt een onweerstaanbare smaak en kleur toe aan zoveel gerechten. Probeer dit recept eens – je zult deze rode uitjes aan alles willen toevoegen. Als je deze snelle ingelegde rode ui gaat maken, laat het me weten! Maak een foto en tag #thegreencreator @thegreencreator op Instagram of Facebook.

A glass jar with pickled red onions on a light grey backdrop with a white napkin and a wooden fork in the back
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glass jar with easy pickled red onions on a small blue plate with a wooden fork on a grey backdrop with red onions and another glass jar with pickled red onions in the back.

SNELLE INGELEGDE RODE UI

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 3 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 2x pot van 300 ml 1x
  • Category: bijgerecht, lunch, hoofdgerecht
  • Method: koelkast en kookplaat
  • Diet: Vegan

Description

Snelle ingelegde rode ui maak je met slechts 5 ingrediënten en ze voegen een pittige, zoete smaak en knapperige textuur toe aan gerechten. Het duurt minder dan 10 minuten om te maken en ze blijven een paar weken goed in de koelkast.


Ingredients

Scale
  • 2 middelgrote rode uien of 1 grote rode ui, gepeld en zeer dun gesneden
  • 250 ml witte azijn (of een andere azijn)
  • 375 ml kopjes water
  • 60 gram suiker (of een andere zoetstof)
    1 eetlepel fijne zeezout

Instructions

Snijd de uien in ringen
Pel de rode uien en snij in dunne plakjes. Het helpt om een mandoline te gebruiken. Het is sneller en alle uienplakken zijn even groot. Maar je kunt ook een mes gebruiken om de uien te snijden.

Doe de uien in twee potjes of een grote pot. Ik gebruik graag twee potjes van 300 ml of een pot van bijna een halve liter. Als je extra ingrediënten gebruikt, doe deze dan ook in de pot.

Azijn mengsel
Meng in een pan op middelhoog vuur het water, de azijn, het zout en de suiker. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Dit mag niet veel langer dan 1 minuut duren.

Voeg toe aan de uien
Laat het mengsel iets afkoelen en giet het over de uien in de pot. Zorg ervoor dat alle uien ondergedompeld zijn in de pekel.

Pekel
Zet opzij en laat de potten afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn. Bedek de potten vervolgens met een deksel en bewaar ze vervolgens in de koelkast om te pekelen.

Serveer
De ingelegde uien zijn klaar om te worden geserveerd als ze levendig roze van kleur en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 1 uur of een nachtje voor dikker gesneden uien.



Notes

Snelle ingelegde rode uitjes zijn in een glazen pot met deksel in de koelkast ongeveer 3-4 weken houdbaar.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Vermelding van gelieerde links:
Onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.