In het najaar vliegen de typische herfst producten je om de oren, zoals pompoen, appels en kastanjes. In de Oost-Europese landen is het echter in de herfst de tijd voor geroosterde paprika’s. Het herfstseizoen is namelijk de oogsttijd voor rode paprika’s. De heerlijke geur van geroosterde rode paprika’s op de straten is het ultieme herfstgevoel. Een traditioneel gerecht is bijvoorbeeld Ajvar, dit is een mix van stukken geroosterde rode paprika en aubergine.
Ik zal een ander heerlijk recept met jullie delen. Niet alleen vanwege de goede herinneringen, maar ook omdat het zo ontzettend lekker is. Het is ook een perfecte manier om veel verse knoflook te nuttigen. In combinatie met de olijfolie en azijn, krijgen de geroosterde paprika’s een heerlijk zoete, rokerige en pittige smaak.
Het is gezond, erg lekker en zal je keuken achterlaten met een typisch rokerige geur. En het is ook nog eens super makkelijk te maken met maar enkele ingrediënten.
Met wat eet ik dit?
Normaal gesproken zou je deze paprika’s perfect kunnen eten bij een wat zwaardere maaltijd met vlees. Maar ook de gezondere (veganistische) mogelijkheden zijn eindeloos. Ze zijn heerlijk als bijgerecht, met een salade, op brood of (rauwe) crackers. Een snelle maaltijd is ook zo op tafel gezet als je de paprika’s combineert met quinoa of soba noodles, olijven en edelgistvlokken. Voor een nog meer mediterrane stijl, serveer je ze met een koude salade, zoals hummus, tabouleh en baba ghanoush.
Je hebt het volgende nodig:
- 5 rode paprika
- drie eetlepels olijfolie (ga voor de goede kwaliteit olijfolie)
- knoflook, ongeveer een teentje voor elke drie paprika’s, maar ik overdrijf altijd en gebruikte tien teentjes
- 1,5 eetlepels biologische appelazijn
- twee eetlepels water of citroensap om de zure azijn smaak in balans te brengen
- een snufje Keltisch zee zout
- kruiden, zoals peterselie en koriander
Nadat je de paprika’s hebt gewassen, plaats je ze nog nat in de oven op 185 graden. Houd ze in de gaten en draai ze elke 10 tot 15 minuten zodat ze gelijkmatig geroosterd worden. Je kunt er ook voor kiezen om de paprika’s over houtskool of een gas vlam te roosteren. Ik rooster ze in de oven tot de huid donker wordt en loslaat (meestal na 40 tot 45 minuten).
Leg ze daarna in een kom en bedek de paprika’s gedurende 10 minuten, zodat ze kunnen stomen in hun eigen hitte.
Verwijder de huid samen met de stengels en alle zaden.
Plaats de schone geroosterde paprika’s in een kom of pot en voeg de olie, azijn, knoflook, water, zout en kruiden toe. Meng voorzichtig.
De volgende dag smaken ze het lekkerst, maar ik kan nooit zo lang wachten ….
Je kunt de rode paprika’s in de koelkast ongeveer 5 dagen bewaren.
photos by the green creator (c) (copyright)