Er zijn wereldwijd zoveel verschillende soorten wafels. Er is de bekende Belgische wafel, maar ook de Brusselse wafel, de Kempen en Luikse wafels, de Nederlandse stroopwafel, de hartvormige Scandinavische wafels, de ronde wafles in Hong Kong, de Amerikaanse wafel, het Italiaans wafelkoekje (pizzelle). Heb ik een land gemist? Is er eigenlijk een land met falafel wafels?
Wie zegt dat wafels alleen maar zoet kunnen zijn?
Wafel recepten zijn vaak zoete recepten. Ik denk dat je wel kunt stellen dat wafel recepten bijna altijd een dessert of een ontbijt recept zijn. Dat begrijp ik helemaal, want er is immers niets beter dan een zoete wafel. Maar je wafelijzer kan zoveel meer. Je kunt ook een heerlijke voedzame lunch of avondeten maken met een wafelijzer. Als je er eentje hebt, nodig ik je uit om te experimenteren met hartige recepten.
Wil je meer peulvruchten eten? Maak wafels.
We proberen bijna elke dag bonen en peulvruchten te eten vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Hummus is hier een favoriet recept, maar ook stoofschotels en soepen zijn een geweldige manier om meer peulvruchten te eten. Af en toe maak ik ook gebakken falafels, maar soms ben ik gewoon te lui om falafel balletjes te maken. Dus bedacht ik een manier om toch meer van mijn gebakken falafel recept te genieten, zonder de echte falafel balletjes te maken. En toen riep mijn wafelijzer mijn naam. En het lukte ook nog eens! Ik gebruikte bijna hetzelfde recept voor mijn gebakken falafel balletjes en het was een succes.
Welke wafelijzer heb je nodig?
Als het je niet uitmaakt of je falafel wafels wel of geen olie bevatten, dan kun je eigenlijk elke wafelijzer gebruiken. Vet de wafelijzer dan in met een beetje olie. Ik gebruik persoonlijk een anti-aanbak wafelijzer. Ik vind deze variant geweldig. Het is niet te groot, relatief goedkoop en ik hoef geen druppel olie te gebruiken. Al mijn wafel recepten (ook zoete wafels) lukken helemaal prima met deze wafelijzer.
De reden waarom ik zo dol ben op dit recept is omdat het binnen 15 minuten klaar is. Die 15 minuten bevat ook de tijd waarik niets doe en wacht ik op de wafelijzer om al het werk te doen.
Hoe maak je falafel wafels zonder olie?
Ten eerste heb je een anti-aanbak wafelijzer nodig. Zorg ervoor dat je je wafelijzer wat tijd geeft om zijn werk te doen. En let ook op dat je het oppervlak van de wafelijzer niet krast. Ik raad je dan ook aan om een houten spatel te gebruiken om de wafels uit de wafelijzer te halen.
Dit falafel wafel recept is behoorlijk ”whole food”, zonder olie of bewerkte witte bloem.
Hoe maak je knapperige falafel wafels zonder frituren
Er kunnen nu heel wat vragen opduiken en dat begrijp ik helemaal. Zoals, hoe krijg je ze knapperig zonder te frituren? En hoe zorg je dat ze binden zonder een ”flax egg”? Wat is een juiste balans van alle kruiden en specerijen?
Direct contact met hitte maakt de wafels krokant. En hoe zorg je ervoor dat de wafels niet uit elkaar vallen? Meel doet dat prima. Ik gebruik havermeel, omdat het gemakkelijk zelf te maken is (blend havermout in een blender). Maar ik gebruik ook kikkererwtenmeel als bindmiddel.
Falafel wafels versus falafel balletjes?
Ik begrijp helemaal dat falafel balletjes officieel gezien niet op een wafel zouden moeten lijken. Maar als ik moet kiezen, ga ik voor de wafel versie. Het is niet alleen veel eenvoudiger en sneller om te maken, de knapperigheid is ook geweldig. Natuurlijk kun je falafel balletjes in de oven bakken, maar het deeg zal nooit super knapperig worden (tenzij je het verbrandt). Dat komt omdat de hitte de falafel omringt en er geen direct contact mee heeft. Dus hoe creëer je direct contact? Inderdaad, met een wafelijzer. Een wafelijzer gebruikt flink wat hitte en komt in direct contact met het deeg. Zei ik al dit allemaal zonder olie is?
Vergeet de extra’s niet
Deze falafel wafels zijn heerlijk en knapperig (yes!), maar wel een beetje saai zonder toppings. Ik raad je aan om deze wafels te serveren met wat gehakte uien, tomaten, komkommer en een saus. Je kunt traditionele falafel toppings gebruiken, maar op luie dagen serveer ik dit gewoon met wat uitjes en ketchup. In dit recept serveerde ik de falafel wafels met een Tzatziki-saus. Je kunt het recept voor deze saus hier vinden (ook olievrij). Want laten we eerlijk zijn, falafel is nog steeds het beste met een yoghurt saus, toch?
Enkele tips voordat je aan de slag gaat met de wafelijzer
- Dit recept is natuurlijk niet klaar in 15 minuten als je de kikkererwten zelf gaat koken. Ik gebruik biologische kikkererwten uit een glazen pot en zorg ervoor dat ik ze goed afspoel voordat ik ze gebruik.
- Ik gebruik verse peterselie in dit recept, maar andere kruiden zijn ook een goede optie, zoals basilicum of munt. Je kunt zelf kiezen welk kruid je gaat gebruiken. Ik zou je echter wel aanraden om verse kruiden te gebruiken voor dit recept. Gedroogde kruiden zouden technisch ook wel werken, maar dat heb ik nog niet eerder geprobeerd.
- Met dit recept kan ik ongeveer 4 middelgrote falafel wafels maken, met de wafelijzer die ik heb. Afhankelijk van jouw wafelijzer, kun je misschien meer (kleinere) wafels of minder (grotere) wafels maken.
Ik zie graag jouw falafel wafels terug! Ik ben ook benieuwd welke toppings jij gaat gebruiken voor dit recept. Laat het me in de reacties hieronder weten als je dit recept maakt, beoordeel dit recept of deel het op Facebook of Instagram #thegreencreator.
PrintFalafel Wafels (vrij van olie en gluten)
- Prep Time: 5
- Cook Time: 10
- Total Time: 15 minutes
- Yield: 4 middelgrote wafels 1x
- Category: snack, lunch, diner, bijgerecht, voorgerecht
- Method: wafelijzer
- Cuisine: Belgisch, Amerikaans, Grieks, Mediterraan, veganistisch, zuivelvrij, vegetarisch, plantaardig, vegan
Description
Een heerlijke manier om wafels te maken met traditionele falafel ingrediënten zoals kikkererwten en kruiden. Deze falafel wafels zijn gemakkelijk te maken, klaar in 15 minuten, super lekker en vrij van olie!
Ingredients
- 225 gram kikkererwten, uitgelekt + afgespoeld
- 55 gram havermeel – je kunt ieder ander (glutenvrije) bloem gebruiken
- 1½ theelepel gerookte paprika poeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel appelazijn
- 2 handjes verse peterselie
- 1½ eetlepel tahini
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemberpoeder
- 1½ theelepel bakpoeder
- snufje zout
- snufje gemalen zwarte peper
- 1 theelepel garam masala
- sap van ½ limoen
- 1 eetlepel balsamico naar keuze
- 1 eetlepel sojasaus
- optioneel: yoghurt (Tzatziki) saus zoals in dit recept
Instructions
Verwarm de wafelijzer voor.
Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken.
Voeg de kikkererwten samen met de rest van de falafel ingrediënten toe aan een keukenmachine en mix enkele seconden. Pulseer vervolgens een paar keer.
Blend tot je een stevig mengsel/deeg hebt dat licht korrelig is. Een paar stukjes in de deeg is ook geen probleem.
Omdat ik een anti-aanbak wafelijzer heb, gebruik ik een houten spatel om het mengsel /deeg in de wafelijzer te plaatsen. Als je geen anti-aanbak wafelijzer gebruikt, is het wel verstandig om wat olie te gebruiken zoals kokosolie om de wafelijzer mee te coaten.
Zodra de wafelijzer is opgewarmd, plaatst je de deeg in de wafelijzer. Mijn wafelijzer deed er ongeveer 8 minuten over om de wafels precies de juiste consistentie te geven. Ze moeten stevig zijn en enigszins knapperig.
Serveer met toppings die je lekker vindt, zoals:
Kruiden
Stukjes ui
Gesneden tomaten
Stukjes komkommer
Avocado
Augurken
Geroosterde groenten
Saus op basis van yoghurt
Notes
Deze falafel wafels kun je in de koelkast bewaren (zonder toppings of saus) voor een snelle lunch of voor het avondeten. Je kunt ze namelijk goed opwarmen.
Je kunt de wafels ook bevriezen. Voor gebruik kun je ze opnieuw opwarmen (na het ontdooien) in de wafelijzer of oven.
Ik gebruik deze Cuisinart wafelijzer en deze keukenmachine.
Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord: