Heldergroen, licht knapperig, fris, hartig en knoflookachtig. Laat me je mijn nieuwe favoriete bijgerecht voorstellen: sperziebonen met knoflook. Eerlijk gezegd voeg ik deze bonen eigenlijk toe aan alles wat hartig is. Of soms maak ik een grotere portie en serveer ik dat met bruine rijst. Het is echt zo lekker!
Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar ingrediënten die je wellicht al in je keukenkastje hebt liggen en minder dan 20 minuten.
Verse Sperziebonen
Het is erg belangrijk om voor dit recept verse sperziebonen te gebruiken. Naar mijn mening smaken sperziebonen uit blik sowieso vreselijk. Gebruik dus verse sperziebonen.
Als je altijd sperziebonen uit blik of bevroren hebt gebruikt, zul je versteld staan hoe lekker verse sperziebonen zijn. Ze smaken echt naar sperziebonen en hebben een typische frisse knapperige smaak.
Sperziebonen gesmoord in sojasaus, miso en knoflook is onweerstaanbaar.
Wat kun je met verse sperziebonen doen?
Ik kan begrijpen dat sperziebonen een vergeten groente kunnen zijn en dat je misschien niet zo goed weet hoe je verse sperziebonen lekker kunt laten smaken. Houd er wel rekening mee dat als het om sperziebonen gaat, het belangrijk is om voor vers te gaan. Bevroren is in dit geval bijna zo goed als vers, maar alles in een blik of pot is voor mij persoonlijk gewoon de aankoop niet waard. De smaak en textuur is gewoon niet goed.
Verse sperziebonen zijn gemakkelijk te bereiden. Het enige dat je hoeft te doen is de punt af te snijden en de sperziebonen onder stromend water af te spoelen. Als de sperziebonen een touwtje hebben (dan zijn het waarschijnlijk snijbonen), gebruik dan een schilmesje om de uiteinden eraf te halen en trek het terug om het draadje in het midden te verwijderen.
Vervolgens breng je ze op smaak met slechts een paar basisingrediënten. Vaak is een beetje knoflook, zout en peper en olie (of water) al genoeg. Maar als je ze in een pan laat sissen, probeer dan wat umami-smaken toe te voegen, zoals sojasaus, tamari of misopasta. Het is verbazingwekkend wat deze smaken samen met de knoflook doen.
Hoe kook je verse sperziebonen?
Je zelf beslissen of je verse sperziebonen kookt of stoomt. Je kunt ze ook roosteren of sauteren. Ik houd ervan om ze licht te koken of te stomen en dan de sperziebonen toe te voegen aan een pan om de sperziebonen te sauteren (of in de pan te bakken). Als je sperziebonen kookt of stoomt, doe dit dan kort. Het is heel makkelijk om ze te gaar te koken en ze verliezen dan textuur en smaak.
Na het licht koken of stomen van de sperziebonen, doe je de sperziebonen in een pan (nonstick pan) op hoog vuur en laat je ze sudderen terwijl je tegelijkertijd de saus in dezelfde pan maakt. Meng daarna de saus met de sperziebonen en laat ongeveer 3-5 minuten verwarmen zodat de smaken kunnen ontwikkelen. Blijf de sperziebonen in de pan roeren. Dat is het!
Hoe maak je sperziebonen met knoflook
De meeste klassieke recepten voor sperziebonen met knoflook hebben boter nodig. Boter en sperziebonen zijn inderdaad een heerlijke combinatie en je kunt vegan boter aan dit recept toevoegen in plaats van de misopasta, maar ik zou het ten zeerste aanbevelen om mijn recept te volgen. Het is zo lekker!
Het enige dat je hoeft te doen is de sperziebonen schoon te maken en de uiteinden te verwijderen. Kook of stoom de sperziebonen vervolgens snel, zodat ze niet rauw zijn. En om de sperziebonen op smaak te brengen verhit je de sperziebonen snel in een hete (nonstick pan) pan met gesneden knoflook, sojasaus of tamari, misopasta, citroensap, water van de sperziebonen en dadelstroop. Laat alles opwarmen en roer om te combineren. Werk af met wat gesneden amandelen voor extra knapperigheid en smaak.
Oh my! Zo heerlijk en het ruikt ook goddelijk (knoflook liefhebbers)!
Een groot voordeel van dit recept is dat het erg flexibel is, omdat het erg veelzijdig en vergevingsgezind is. Als je de umami-smaak wilt verlagen, voeg dan simpelweg minder sojasaus en meer water uit de gekookte sperziebonen toe. Andersom werkt ook goed. Soms gebruik ik juist meer sojasaus of misopasta, omdat ik van die smaken houd.
En als je van wat meer warmte houdt, voeg dan een snufje chilipoeder toe. Maak dit recept van jou en ik weet zeker dat het een favoriet (bij) gerecht zal worden.
Het is zo fijn om een onfeilbaar bijgerecht te hebben dat je kunt onthouden en maken wanneer je een snel recept nodig hebt. Het neemt de stress weg voor de feestdagen, maar het is ook een geweldige manier om meer groenten te eten voor lunch of diner. Ik ben ook dol op deze sperziebonen als tussendoortje. Een heerlijk perfect recept waar je dol op zult zijn!
Wat kun je eten met sperziebonen?
Het beste van sperziebonen met knoflook is dat ze bij alles passen wat hartig is. Hier zijn enkele ideeën:
Ik zou graag willen weten of je deze sperziebonen met knoflook gaat maken. Vergeet niet om het recept te beoordelen en een reactie achter te laten. En als je een foto van je sperziebonen hebt gemaakt, deel deze dan met mij op Instagram #thegreencreator of Facebook.
PrintDe Beste Sperziebonen met Knoflook
- Prep Time: 5
- Cook Time: 15
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 2 als bijgerecht 1x
- Category: bijgerecht, starter
- Method: fornuis
- Cuisine: Glutenvrij, veganistisch, olievrij
- Diet: Vegan
Description
Heerlijk veganistische groene bonen met knoflook! Veel knoflooksmaak, geen olie of boter en gecombineerd met amandelen voor een extra crunch. Alles in slechts 20 minuten!
Ingredients
- ~ 300 gr verse sperziebonen, gewassen en puntjes verwijderd
- ½ eetlepel (donkere) misopasta
- 2 eetlepels sojasaus (of tamari of kokosamino’s)
- 2–3 eetlepels water van de gekookte sperziebonen
- 4 teentjes knoflook, niet fijngehakt maar in partjes gesneden
- 1 eetlepel citroen- of limoensap
- ½ eetlepel dadelstroop
- ½ eetlepel geschaafde amandelen
Instructions
Verwijder de puntjes van de sperziebonen en spoel de sperziebonen af onder stromend water.
Doe de sperziebonen in een pan met kokend water en laat het ongeveer 5 minuten koken of tot de sperziebonen een beetje zacht zijn. Je kunt de sperziebonen ook stomen in plaats van koken.
Haal de sperziebonen uit de pan, maar gooi het water niet weg. Ik gebruik een tang om de sperziebonen veilig uit het kokende water te halen.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag (nonstick pan) op middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen toe.
Schuif de sperziebonen opzij en voeg aan de andere kant van de pan de gesneden knoflook, 2-3 eetlepels water van de gekookte sperziebonen, sojasaus, misopasta, citroensap en dadelstroop toe. Roer om te combineren tot de knoflook goed bedekt is met alle ingrediënten en bruin begint te worden.
Verplaats vervolgens de sperziebonen naar de andere kant van de pan, om te combineren met de knoflook. Roer goed om te combineren zodat alle sperziebonen bedekt zijn met de saus.
Draai de sperziebonen constant totdat ze heldergroen worden en misschien een paar kleine bruine vlekjes krijgen, dit kost ongeveer 3 minuten.
Als de sperzienbonen te droog worden, zet dan het vuur lager en voeg een eetlepel water en ½ theelepel sojasaus toe.
Optioneel: voeg voor het serveren gesneden amandelen toe voor extra smaak en knapperigheid. Roer goed om te combineren.
Serveer direct warm.
Equipment
Notes
Deze sperziebonen zijn luchtdicht afgesloten ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s en recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank je wel!