Gebakken Falafel met Vegan Tzatziki

Deze gebakken groene erwten falafel met vegan tzatziki saus is een traditioneel recept met een twist. Deze falafel ballen zijn heerlijk en de versheid van de tzatziki is de perfecte aanvulling op dit recept.

Het recept van vandaag is zowel praktisch als heerlijk! Deze gebakken groene erwten falafel met vegan tzatziki is een heerlijk en niet te ingewikkeld recept. Ik mocht deze week ook een nieuwe keukenmachine in mijn keuken verwelkomen en daar vertel ik je vandaag ook meer over.

Als je normaal gesproken falafel alleen maar in de supermarkt koopt of in een restaurant bestelt, dan nodig ik je uit om dit gebakken falafel recept eens te proberen. Met een goede keukenmachine zijn deze balletjes belachelijk snel en gemakkelijk te maken. Van de falafel tot de tzatziki, een goede keukenmachine snijdt en bereidt je gebakken falafel en tzatziki zoals in een restaurant. Voordat ik in het recept duik….Mag ik even wat meer vertellen over mijn nieuwe Magimix keukenmachine?

Afgelopen december heb ik mijn oude keukenmachine verkocht. Een keukenmachine die ik al een aantal jaren had, te lawaaierig was, warm werd en zijn werk gewoon niet goed deed. In mijn zoektocht naar een nieuwe keukenmachine stuitte ik steeds weer op de Magimix. De Magimix Compact 3200 XL om precies te zijn. Na het uitproberen van verschillende recepten durf ik hardop te zeggen dat deze machine het geld waard is. Wat krijg je bij deze keukenmachine?

  • De keukenmachine wordt geleverd met 3 kommen. De mini kom wordt geleverd met een eigen mes om klein voedsel te snijden. De midi kom is voor het snijden en raspen, dus geweldig voor salades. En de grote kom is voor het kloppen, deeg maken, smoothies, soepen, puree enzovoort. Alle taken eigenlijk waar je een keukenmachine voor gebruikt. 
  • Je krijgt ook verschillende snijmessen erbij geleverd voor het snijden, kloppen, kneden en mengen.
  • Ook bevat deze keukenmachine 4 verschillende raspschijven.

Voordelen

  • De Magimix Compact 3200 XL is professioneel en toch eenvoudig in gebruik. Er is een automatische snelheidsknop, een puls en een stopknop. Het kan niet eenvoudiger.
  • De ei-garde is perfect voor veganistische ei-vervangers zoals aquafaba. Wat een genot om mee te werken!
  • De XL-toevoerbuis is extra groot. Dus een grote tomaat, een aardappel of een appel past gemakkelijk.
  • De Magimix wordt geleverd met BPA-vrije plastic kommen.
  • Je krijgt ook een BlenderMix accessoire dat het blenden enorm ten goede komt. Hierdoor tover je deze keukenmachine eigenlijk om in een blender voor smoothies en soepen. 
  • De keukenmachine wordt geleverd met een opbergdoos voor alle accessoires om alles georganiseerd op één plaats te bewaren.
  • De motor is super krachtig (30 jaar garantie), maar toch behoorlijk stil.
  • De hele look & feel van de machine is zeer professioneel, minimaal en om eerlijk te zijn gewoon prachtig om te zien.

Nadelen

  • Misschien de prijs? Ik heb verscheidene goedkopere versies geprobeerd, maar om eerlijk te zijn was dit een verspilling van mijn tijd, geld en energie.
  • De kommen en deksel klik je in van links naar rechts. Het kostte me 15 minuten om dat uit te zoeken en ik brak bijna de machine omdat ik het in de verkeerde richting op bleef duwen. Nadat ik het een paar keer heb gebruikt ben ik hier gelukkig wel gewend aan geraakt.
  • Wanneer je de kleine kom gebruikt, moet je ook de andere kommen op de keukenmachine plaatsen. En soms moet je die ook afspoelen nadat je de kleine kom hebt gebruikt. Vooral als je de kleine kom te vol maakt.
Baked Green Peas Falafel with Vegan Tzatziki

Al met al ben ik behoorlijk tevreden met de Magimix Compact 3200 XL. Ik ben al zo gewend geraakt aan deze keukenmachine dat ik me afvraag hoe ik ooit in staat was om recepten te maken zonder deze keukenmachine. Tot nu toe heb ik de keukenmachine gebruikt voor het snijden van groenten, ik heb energieballen gemaakt, hummus, grote hoeveelheden kruiden gesneden, ik heb soep gemaakt, maar ik ben ook nieuwe brood- en pizzarecepten aan het testen. Een recept dat ik helemaal met deze keukenmachine maak zijn deze gebakken falafel ballen met vegan tzatziki saus. Voor de falafel gebruikte ik de grote kom. Daarna gebruikte ik de kleinste kom om de dille en knoflook te snijden. Ten slotte heb ik de fijnste raspschijf gebruikt om de komkommer te raspen.

Gebakken Groene Erwten Falafel met Vegan Tzatziki

Deze gebakken falafel balletjes zijn heerlijk veelzijdig. Als snack, lunch, diner, bijgerecht, aperitief … In een typisch mediterraans restaurant kun je waarschijnlijk falafel bestellen. Een traditioneel recept serveert kleine gefrituurde ballen gemaakt met een mix van kikkererwten en kruiden. De toevoegingen en variaties op dat recept maken dit recept zo heerlijk. Dit recept is niet gefrituurd (ik gebruik geen olie in dit recept), maar het bevat boordevol smaak en textuur.

Ik wilde dat mijn gebakken falafel recept anders was! En dus gebruikte ik bijvoorbeeld rode pepervlokken, sojasaus, garam masala en groene erwten.

De veganistische tzatziki is een must. Knoflook, verse dille en komkommer zorgen ervoor dat dit recept echt goddelijk lekker is. Mijn advies is om dit falafel recept met veel tzatziki te serveren. Omdat het een veganistische tzatziki is, is deze saus licht en fris.

Om de falafel te maken heb je een keukenmachine nodig. Een blender werkt misschien wel, maar het wordt waarschijnlijk te glad. Je moet de ingrediënten malen en niet mengen. Ik gebruikte de automatische knop slechts 4 seconden en pulseerde vervolgens 2-3 keer. Daarna rol je het mengsel in balletjes, plaats in een voorverwarmde oven en klaar ben je.

Ondertussen bereid ik de tzatziki saus voor. Het is super simpel. Je wast de dille en komkommer en laat de machine al het werk doen. Bij het serveren van de gebakken falafel met tzatziki kun je verse komkommer, augurken, chilipepers, verse dille, pittige jalapeño saus of limoensap gebruiken.

Het was niet makkelijk om dit recept te fotograferen zonder steeds te proeven … Heb jij een goede keukenmachine of ben je nog steeds op zoek? Houd jij van falafel? Laat het me weten in de reacties hieronder of op Instagram of Facebook.

Baked Green Peas Falafel with Vegan Tzatziki

Wil je deze Gebakken Groene Erwten Falafel met Vegan Tzatziki voor later bewaren? Pin het recept dan op Pinterest:

Baked Green Peas Falafel with Vegan Tzatziki

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Baked Green Peas Falafel with Vegan Tzatziki

Gebakken Falafel met Vegan Tzatziki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 20 mins
  • Total Time: 30 mins
  • Yield: afhankelijk van de grootte van de falafel ballen (ongeveer 4-6 porties)
  • Category: snack, lunch, dinner, bijgerecht
  • Cuisine: vegan, zuivel vrij, vegetarisch, veganistisch, plantaardig, Grieks

Description

Deze gebakken falafel recept met vegan tzatziki saus is een traditioneel recept met een twist. Deze falafel ballen zijn heerlijk en de versheid van de tzatziki is de perfecte aanvulling op dit recept.


Ingredients

Scale

{FALAFEL INGREDIËNTEN}

  • 50 gr bevroren groene erwten
  • 220 gr kikkererwten, uitgelekt + gespoeld
  • 50 gr havermeel – je kunt iedere andere (glutenvrije) meel gebruiken
  • ½ theelepel rode pepervlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel appel azijn
  • 2 handjes vol verse peterselie
  • eetlepels tahin
  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • theelepel zuiveringszout
  • snufje zout
  • snufje gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel garam masala
  • sap van ½ limoen
  • 1 theelepel balsamico
  • 1 theelepel sojasaus
  • optioneel: glutenvrij brood, naan of pitabroodje voor het serveren en toppings zoals komkommer en verse kruiden

{TZATZIKI INGREDIËNTEN}

  • 1/2 grote komkommer (geschild + fijn geraspt)
  • 6 eetlepels / 250 ml soja yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • een bosje verse dille, ongeveer 1/4 kopje fijngehakte verse dille
  • een snufje zout en zwarte peper (naar smaak)
  • 1 eetlepel citroen- of limoensap

Instructions

  1. Spoel de kikkererwten af uit en laat ze uitlekken.
  2. Plaats de kikkererwten in een keukenmachine samen met de rest van de falafel ingrediënten. Mix tot je een stevige beslag hebt dat licht korrelig is. Meng voor een paar seconden en pulseer vervolgens een paar keer. Dit hangt af van de keukenmachine die je gebruikt.
  3. Rol kleine balletjes van het beslag en plaats dit in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius gedurende ongeveer 15-20 minuten. Draai de falafel om en bak nog 5 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  4. Rasp intussen de komkommer. Ik heb de kleinste raspschijf gebruikt. Plaats vervolgens in een fijne zeef over een kleine mengkom of gebruik een notenmelkdoek/kaasdoek en knijp het overtollige vocht eruit. Hak de dille en knoflook fijn. Hiervoor heb ik de kleinste mes en kom gebruikt. Combineer alle ingrediënten voor de tzatziki in een kom en meng tot alles goed gecombineerd is.
  5. Proef en pas de smaak aan als dat nodig is. Serveer direct of bewaar ongeveer 5 dagen in de koelkast (afhankelijk van de versheid van de yoghurt).
  6. Om te serveren, beleg (pita) brood met tzatziki, de falafel ballen, verse kruiden, komkommer en meer specerijen als je dat wilt.

Notes

De falafels kunnen worden gebakken en bewaard in de koelkast voor een snelle lunch/dinner. Ze zijn goed op te warmen. De tzaziki kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren, afhankelijk van de versheid van de yoghurt.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Magimix. Alle tekst, foto’s en meningen zijn 100% van mijzelf.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.