Tiramisu Overnight Oats Maken

Havermout met koude koffiesmaak, bedekt met plantaardige yoghurt en bestrooid met cacaopoeder, is een heerlijk ontbijtreceptje dat bekend staat als Tiramisu Overnight Oats. De koude en romige havermout met koffiesmaak is een ware verwennerij, maar de combinatie van lijnzaad, cacaopoeder, havermout, yoghurt en vanille maakt dit echt een heerlijk recept om je dag goed mee te beginnen.

Tiramisu Overnight Oats

Ik drink geen koffie, maar toch kan ik geen genoeg krijgen van deze Tiramisu Overnight Oats. Dat zegt iets. De combinatie van ingrediënten en de koude havermout maakt dit een waar genot. Afgelopen week heb ik dit recept zelfs vaker gemaakt dan mijn geliefde havermout met frambozen recept.

Omdat ik deze havermout zo lekker vind, moet ik dit recept met jullie delen. Ook als je geen cafeïne wilt consumeren, kun je dit recept toch maken. Scroll naar beneden voor tips om deze cafeïnevrij te maken zonder de heerlijke koffiesmaak waar tiramisu bekend om staat te hoeven missen.

Het is de combinatie, textuur en koude temperatuur die dit tiramisu overnight oats recept zo lekker maakt.

Koude havermout + vers gezette espresso + cacao + koude yoghurt = een heerlijk ontbijtje dat klaar is in enkele minuten 
Three small jars with tiramisu overnight oats dusted with cacao powder in a row on white marble

Wat zijn Overnight Oats?

Overnight oats is een recept voor koude pap. In plaats van havermout te koken, week je de havermout in water of melk. Het hoeft niet per se een hele nacht te weken, maar voor het gemak maken de meeste mensen deze pap de avond ervoor om er ’s ochtends van te genieten.

Om overnight oats te maken, kun je chiazaad, lijnzaad of havermout (of een combinatie) in een vloeistof, zoals melk, in de koelkast laten weken. Meestal worden er ook andere ingrediënten aan toegevoegd om de pap nog lekkerder te maken, zoals een zoetstof of vanille.

De volgende dag heb je een heerlijke, dikke romige pap. De koude pap kan worden gegeten zoals het is, of je kunt noten, zaden, fruit, gedroogd fruit, notenboter of yoghurt toevoegen aan je overnight oats.

Two small jars with tiramisu overnight oats dusted with cacao powder on white marble

Hoe maak je Tiramisu Overnight Oats (stap voor stap met foto’s)

Week de havermout in koffie en een plantaardige melk
Dit ontbijtrecept kan niet eenvoudiger. Het eerste laagje is een combinatie van havermout, vers gezette koffie, lijnzaad, vanille-extract, rum-extract, plantaardige melk, zout en ahornsiroop. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten in een pot of kom te doen, door elkaar te roeren en een dag of een uurtje in de koelkast te bewaren.

Dry and wet ingredients for tiramisu overnight oats mixed together in a white bowl on a white backdrop

Serveer met een laagje yoghurt en cacaopoeder
Het weken zal de havermout veranderen in een romige havermout pap met koffiesmaak. Het volgende laagje is een eenvoudig laagje plantaardige sojayoghurt met vanillesmaak. Licht gearomatiseerde en gezoete vanille-yoghurt is het lekkerst.

A small bowl with yogurt and a small plate with cacao powder on a white backdrop
Two small jars with a layer of overnight tiramisu oats and a layer of yogurt on white marble

Dit recept zou niet compleet zijn zonder een royale hoeveelheid cacaopoeder.

Als je het niet ziet zitten om de leuk uitziende laagjes in de vroege ochtenduren te maken, doe het dan niet. Voeg de yoghurt toe aan de havermout en bestuif met cacaopoeder. Het zal een net zo lekker en snel (on-the-go) ontbijtje zijn.

Dit recept is een heerlijk, voedzame en makkelijke manier om je dag goed mee te beginnen. 

Scroll naar beneden naar het einde van deze post, waar je een receptenkaart vindt met alle details over het maken van deze tiramisu overnight oats.

Waarom je dol zult zijn op deze Tiramisu Overnight Oats

  • Dit ontbijtrecept is super makkelijk, omdat je het de avond ervoor in letterlijk minuten kunt maken.
  • Koffie + pap is heerlijk als je ’s ochtends trek hebt in koffie maar geen tijd hebt om je ontbijt te maken.
  • Een ontbijtje dat smaakt zoals tiramisu: moet ik nog meer zeggen?
  • Hoewel dit ontbijt recept meer als een toetje klinkt, is het een best voedzaam plantaardig ontbijtje gemaakt met voedzame ingrediënten.
  • Of je nu een tiramisu-liefhebber, een koffieliefhebber of een havermoutpapliefhebber bent, je zult dol zijn op dit recept. En als je alle drie bent, staat je een traktatie te wachten!
  • Als je glutenvrij bent, kun je dit recept makkelijk glutenvrij maken door ervoor te zorgen dat je havermout ook echt glutenvrij is.
  • Je kunt dit recept zelfs nog maken als je geen cafeïne mag/wilt consumeren (zie hieronder).

Ingrediënten Tiramisu Overnight Oats

Met slechts 10 ingrediënten kun je dit recept ook maken en ervan genieten. Misschien heb je al deze ingrediënten al in je keukenkastjes. Dit heb je nodig voor deze heerlijke tiramisu overnight oats.

Ingredients for tiramisu overnight oats in small bowls on a white backdrop

Havermout
Is de basis voor dit recept en dient als lange vingers koekjes in originele tiramisu recepten. Voor dit recept maakt het niet uit of je voor de grote havermout of de kleine havermout variant gaat. De grote havermout behoudt zijn textuur beter na het weken dan de kleine havermout.

Gemalen lijnzaad
Lijnzaad voegt niet alleen een voedingsboost toe aan je ontbijt, maar het bindt de haver ook een beetje beter, waardoor het rijk en romig wordt.

Espresso
Er is geen tiramisu zonder die essentiële en typische koffiesmaak. Je kunt een vers gezette warme kop espresso gebruiken of wat oploskoffiepoeder mengen met water.

Plantaardige melk
Samen met de koffie wordt de melk geabsorbeerd door de havermout en gemalen lijnzaad, waardoor het een heerlijke romige consistentie krijgt.

Plantaardige vanille yoghurt
Yoghurt met vanillesmaak voegt een beetje zoetheid toe aan dit recept. Ik ga niet zeggen dat het als mascarpone dient zoals in traditionele tiramisu-recepten, maar het is goed genoeg voor een snel ontbijtreceptje.

Zeezout
Helpt in dit recept om alle smaken naar voren te brengen.

Ahornsiroop
Tiramisu is een zoet recept, dus om zoetheid aan deze havermout tiramisu toe te voegen, voeg een zoetstof toe, zoals ahornsiroop.

Vanille-extract
Alle zoete dessertachtige recepten worden alleen maar lekkerder met een vleugje vanille, vooral in combinatie met koffie en cacaopoeder.

Amandelextract of rumextract
Beiden zullen ervoor zorgen dat dit recept extra lekker smaakt. Als je niet van alcohol/rum-smaak houdt (in de ochtend), kan ik je ten zeerste aanraden om amandelextract toe te voegen.

Cacaopoeder
Bestuif het laatste laagje met een royale hoeveelheid cacaopoeder voor een echte tiramisu-smaak.

Vervangingen

Hoewel dit recept vrij eenvoudig is, zijn een paar vervangingen mogelijk om van dit recept echt je favoriet te maken.

Terwijl traditionele tiramisu (vers gezette) espresso vereist, is dit een ontbijtrecept, dus je kunt het je eigen maken. Je kunt cafeïnevrije koffie gebruiken of een koffievervanger zoals Dandy Blend.

Lijnzaad helpt de havermout beter te binden aan de vloeistoffen in dit recept, maar je kunt ook chiazaad gebruiken of het lijnzaad helemaal weglaten. Vooral als je de grotere havermoutvlokken gebruikt, is het wellicht niet nodig om lijnzaad of chiazaad toe te voegen aan dit recept.

Dit recept is lekkerder met een zoetstof, maar je hoeft geen ahornsiroop te gebruiken. Je kunt voor dit recept elke zoetstof op siroopbasis gebruiken, zoals dadelsiroop. De siroopconsistentie voegt een interessante romige textuur toe aan dit recept.

Ik probeer momenteel een versie met melasse (blackstrap molasse) uit. Als je vindt dat je vanille-yoghurt al zoet genoeg is, kun je proberen de zoetstof helemaal over te slaan.

Iedere plantaardige melk is een goede optie voor dit recept, zoals sojamelk, havermelk, rijstmelk, hennepmelk of amandelmelk. Misschien moet je voorzichtig zijn met kokosmelk, omdat kokos in dit recept qua smaak een beetje overweldigend kan zijn.

Een traditioneel tiramisu-recept bevat Marsala-wijn en rum. Hoewel dit geweldig is voor een dessert, wilde ik het wat bescheidener houden voor het ontbijt. Ik heb ontdekt dat zowel amandelextract als rumextract precies de juiste kick geven aan dit recept.

In plaats van vanille-soja yoghurt kun je ongezoete sojayoghurt gebruiken en er nog wat ahornsiroop en een druppel vanille-extract door roeren.

Two small jars with tiramisu overnight oats dusted with cocoa powder on white marble with a hand holding a spoon into one jar

Veel Gestelde Vragen

Kan ik oploskoffiepoeder gebruiken om de koffie te vervangen? Ja, dat kan. Zet de koffie zoals je gewend bent, dus combineer heet water met de oploskoffie. Gebruik in dit recept dezelfde hoeveelheid als voor vers gezette koffie.

Ik drink geen koffie. Kan ik dit cafeïnevrij maken? Er zijn twee opties om dit recept cafeïnevrij te maken. Alles met een koffiesmaak is een goede optie. Dus cafeïnevrije koffie of een goede (sterke) koffievervanger zoals Dandy Blend of chicory root poeder werkt in dit recept.

Kan ik de havermout opwarmen? Je kunt de havermout met dezelfde ingrediënten op het fornuis bereiden en niet in de koelkast laten weken. Serveer het dan met koude yoghurt. Het zal niet hetzelfde zijn als een traditioneel tiramisu-recept, maar sommige mensen houden van het contrast tussen warm en koud. Dus probeer het eens.

Hoe lang kan ik overnight oats in de koelkast bewaren? Over het algemeen kun je overnight oats afgesloten in een luchtdichte trommel maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Als je deze havermout langer dan een nacht in de koelkast wilt bewaren, raad ik aan om de yoghurt voor het serveren toe te voegen, zodat de pap niet te papperig wordt.

Welke soorten havermout kan ik gebruiken? De grote jumbo havermoutvlokken zijn het gemakkelijkst en geven de beste consistentie aan dit recept. Instant havermout of klein gesneden havermout is misschien een goede optie, maar je zult merken dat ze minder tijd nodig hebben om te weken. Ze zullen ook een veel dunnere consistentie hebben na het weken in vergelijking met grote havermoutvlokken.

Hoe maak ik meer voor een meal prep? Je kunt het recept verdubbelen of verdrievoudigen en alles in een kom bereiden. Op de receptenkaart staat het recept voor één portie, maar ik heb het recept in de video verdubbeld en twee porties gemaakt (verdeeld over drie kleine potjes).

Wat als mijn havermout te vloeibaar of te droog is? Je kunt meer melk of havermout toevoegen en dit door het mengsel roeren om de pap naar wens aan te passen.

Two small jars with tiramisu overnight oats dusted with cocoa powder on white marble with a hand holding a spoon scooping up some oats and yogurt

Tips

Als je glutenvrij eet, zorg er dan voor dat je havermout ook echt glutenvrij is.

Het recept hieronder is voor een portie met 60 gram havermout, maar dat is mijn persoonlijke aanbeveling.

Als je perfect gescheiden laagjes en smaken wilt hebben, voeg je de yoghurt pas de volgende dag voor het serveren toe.

Grotere havermout (jumbo havermout) is vanwege de textuur het beste voor dit recept. Ze hebben een mooie dikkere textuur en kunnen alle melk en koffie absorberen. Instant havermout of klein gesneden havermout kan van dit recept een brij maken.

Meer havermout ontbijt recepten:

Als je deze tiramisu overnight oats gaat maken, laat het me dan weten. Maak een foto en tag #thegreencreator @thegreencreator op Instagram of Facebook.

Two small jars with tiramisu overnight oats dusted with cacao powder on white marble with a gold teaspoon behind it
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Two small jars with tiramisu overnight oats dusted with cacao powder on white marble with a gold teaspoon next to it

TIRAMISU OVERNIGHT OATS MAKEN

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Total Time: 10
  • Yield: 1 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: Koelkast
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Havermout met koude koffiesmaak, bedekt met plantaardige yoghurt en bestrooid met cacaopoeder ook wel Tiramisu Overnight Oats genoemd.


Ingredients

Scale

HAVERMOUT LAAGJE

YOGHURT LAAGJE

  • 3 eetlepels gewone sojayoghurt of vanille sojayoghurt

optioneel: voeg eventueel 1 theelepel ahornsiroop en ½ theelepel vanille-extract toe (als je ongezoete sojayoghurt gebruikt)

SERVEER

  • 1/2 theelepel cacaopoeder om te serveren

Instructions

Gebruik een potje of een kom om de havermout te bereiden (afhankelijk van hoeveel je maakt). Als je het recept verdubbelt, gebruik dan een kom. Voeg de havermout, gemalen lijnzaad, zout, rum- of amandelextract, vanille-extract, ahornsiroop, plantaardige melk en espresso toe aan een middelgrote kom en roer om te combineren. Dek de kom af en zet het een nachtje of minimaal een uur in de koelkast.

Roer de volgende dag de havermout nog even door en serveer in een kleinere pot/kom met een laag of meerdere lagen plantaardige yoghurt.

Begin de lagen met het geweekte havermengsel. Dan de yoghurt en nog meer havermout en yoghurt als je wilt. Serveer voor een snel ontbijt half havermout en half yoghurt.

Bestuif de bovenste yoghurtlaag met een royale laag cacaopoeder.

Serveer onmiddellijk.


Notes

Als je jumbo havermoutvlokken gebruikt, kun je deze overnight oats tot 4 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte container.

Espresso heeft de voorkeur omdat het sterk is en een diepe smaak geeft, maar je kunt dit ook cafeïnevrij maken.

In plaats van vanille-sojayoghurt kun je ongezoete sojayoghurt gebruiken en er nog wat ahornsiroop en een druppel vanille-extract door roeren.

Maak het glutenvrij door glutenvrije havermout te kiezen.

Verdubbel of verdrievoudig het recept om meerdere potten overnight oats te maken voor de komende dagen.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Vermelding van gelieerde links:
Onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.