Onigirazu Sushi Sandwich Maken
Onigirazu (sushi sandwich) is een lekkere maaltijd of snack. Het is veganistisch, glutenvrij en gemaakt met tempeh (of tofu), spinazie, rode kool en wortels.
Type: snack, dinner,
Keuken: Japans
Keywords: sushi, onigirazu
Recept opbrengst: 3
Calorieën: 1079
Voorbereidingstijd: 10
Kooktijd: 5
Totale tijd: 15
Recept video naam: Onigirazu Sushi Sandwich Maken
Recept video beschrijving: Onigirazu (sushi sandwich) is een lekkere maaltijd of snack. Het is veganistisch, glutenvrij en gemaakt met tempeh (of tofu), spinazie, rode kool en wortels.
Ingrediënten recept:
- 2 norivellen
- ongeveer 2 kopjes gekookte sushirijst
- 1 avocado, in plakjes
- 1 geraspte wortel, fijngesneden
- enkele blaadjes babyspinazie
- 4 el rode kool, fijngesneden en ingelegd
- 1 tl veganistische mayonaise
- 1 tsp sojasaus
- 200 gr tempeh of tofu (geperst)
- ¼ kopje tamari of sojasaus
- 1 tl sriracha
- 1 el ahornsiroop
- 2 tl rijstazijn
- Optioneel om te serveren furikake of sesamzaadjes
Recept Instructies: RIJST Spoel de rijst af onder koud water. Ik doe dit normaal gesproken ongeveer 4-5 keer totdat het water helder is. Kook de rijst in een rijstkoker of op het fornuis. Afhankelijk van de rijst die je gebruikt, duurt dit ongeveer 5-6 minuten. Als de rijst klaar is, spreid je het uit op een bord zodat het kan afkoelen. TEMPEH/TOFU Combineer de ingrediënten om de tofu of tempeh te marineren. Gebruik een tofupers voor de tofu (zie notes). Snijd de tofu of tempeh in dunne plakjes van ongeveer 1/2 centimeter. Meng in een kleine kom de tamari- of sojasaus, sriracha, ahornsiroop en rijstazijn. Roer om te combineren. Giet het mengsel over de tofu of tempeh. Laat 30 minuten marineren en bak vervolgens 10-15 minuten op 180°C tot het goudbruin is. ZUURKOOL Snijd de kool met een julienneschiller of mandoline. Plaats de geraspte kool in een gesteriliseerde pot. Om de pot te steriliseren, dompel je de pot ongeveer 10 minuten onder in kokend water. Doe de dun gesneden kool, rijstazijn, suiker en zout in de pot. Zorg ervoor dat de kool volledig ondergedompeld is in het vloeistof. Zet 6-8 uur opzij. HET VORMEN VAN DE ONIGIRAZU Leg een stuk huishoudfolie op een schoon werkoppervlak. Leg daar bovenop een nori vel met de glanzende kant naar beneden. Je kunt een kleine kom met water bij de hand houden, om je vingers in te dopen zodat de rijst niet aan je vingers gaat kleven en het kan ook helpen om de norivel af te sluiten als je het gaat inpakken. Smeer 1/2 tl vegan mayonaise in het midden van de norivel. Daar bovenop plaats je de rijst. Vorm de rijst met de hand tot een vierkant of cirkel. Sprenkel er 1/2 tsp sojasaus over. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (spinazie, wortel, tempeh of tofu, zuurkool, sriracha) en sluit af met weer een laagje rijst. Vouw de norivel door te beginnen met de rechter- of linkerhoek van en vouw de ene kant naar de andere kant. Doe hetzelfde met de andere kant. Vouw vervolgens de boven- of onderkant van de norivel in de tegenovergestelde richting. Je zou nu een klein pakketje moeten hebben. Als de punten van de norivel niet blijven zitten, maak je vingers dan nat met wat water. Terwijl je de norivel vouwt, gebruik je de huishoudfolie om de onigirazu strak te trekken. Druk zachtjes samen en laat ongeveer 10 minuten rusten zodat de norivel zacht kan worden. Verwijder de huishoudfolie en snijd met een scherp mes de onigirazu doormidden. Serveer of bewaar in de koelkast voor later. Afhankelijk van de rijst die je gebruikt, kan onigirazu over het algemeen 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.
5
Onigirazu (ook bekend als sushi sandwich) is een perfecte maaltijd of snack. Het is makkelijk om te maken en mee te nemen voor onderweg. Dit recept is veganistisch, van nature glutenvrij en gemaakt met tempeh (of tofu), spinazie, ingemaakte rode kool en wortels.
Als je een grote fan bent van Japans eten, maar het intimiderend vindt om sushi te maken, dan is dit recept echt een aanrader. Dit onigirazu sushi sandwich recept is veel makkelijker te maken dan eem sushirol.
Het feit dat ik dol ben op dit recept is misschien een bevooroordeelde mening, want ik ben dol op sushi. In het afgelopen jaar heb ik een liefde ontwikkeld voor alles Japans. Het begon met Japanse boeken en daarna Japanse kookboeken. Als een recept zo makkelijk te maken is en zo lekker is, wordt het al snel een recept waar ik keer op keer op terugval.
WAT IS ONIGIRAZU?
Onigirazu komt van het woord onigiri (rijstbal). Nigiru betekent (rijst) in je handen kneden. Het komt ook van het woord nigirazu, en razu betekent rijst niet in de hand vormen. Het samenvoegen van deze woorden is onigirazu en betekent een rijstbal die niet in de handen hoeft te worden gevormd.
Onigirazu wordt ook wel sushi sandwich genoemd. Het heeft niets te maken met een typisch (broodje) sandwich. Ik denk dat als je geen Japans spreekt, het gewoon makkelijker is om het sushi sandwich te noemen, in plaats van onigirazu.
Onigirazu is een soort Japanse rijstbal, beter bekend als onigiri of musubi. In plaats van de traditionele onigiri-bal of -driehoek, wordt onigirazu gevormd tot een platte rechthoek, dat lijkt op een sandwich wanneer je dit doormidden snijdt.
De buitenkant van onigirazu is alleen zeewier, zonder rijst. De vulling is echter rijst met andere ingrediënten, zoals (ingemaakte) groenten.
WANNEER EET JE ONIGIRAZU / SUSHI SANDWICH?
Onigirazu is vooral bekend als onderdeel van een bento maaltijd. Een bento (弁当, bentō) is een container (bakje) van Japanse oorsprong. Het bevat een maaltijd (meestal één portie) om mee te nemen voor onderweg of lunch op het werk.
Hoewel je op ieder moment van de dag van onigirazu kunt genieten (ontbijt, lunch, diner of tussendoortje), is het een populair lunch gerecht (als onderdeel van een bento-lunch).
Als een complete newbie op het gebied van veganistisch Japans koken, vind ik onigirazu de perfecte lunch of snack. Zeker op een warme zomerdag als het te warm is om te koken, maar ik wel zin heb om meer te eten dan alleen een salade, is dit recept perfect.
Er zijn vergelijkbare Japanse bento-recepten, zoals onigiri. Maar ik vind onigirazu perfect qua grootte, smaak en alle mogelijke variaties. Een onigirazu sushi sandwich is verzadigend, maar ook licht, voedzaam, veelzijdig en lekker.
ONIGIRAZU SUSHI SANDWICH MAKEN
Alhoewel er veel variaties zijn op dit recept, zijn er twee basisingrediënten die je nodig hebt: sushirijst en norivellen. Normaal gesproken ga ik voor alle soorten witte rijst, maar kortkorrelige witte rijst (vergeleken met langkorrelige rijst) bevat over het algemeen meer zetmeel. Dit helpt om een stevige consistentie te creëren waardoor het makkelijker is om een sandwich te vormen.
Stap 1. De rijst
Na het koken van de rijst kun je dit op smaak brengen. Maar aangezien ik bij het maken van de onigirazu al sojasaus, mayo, sriracha en sesamzaadjes ga toevoegen, merk ik geen groot verschil wanneer ik ook nog eens de rijst op smaak breng met suiker en rijstazijn.
Je kunt de rijst vormen met een vierkant of cirkelvormig kopje, dit zal het vormen van de rijst makkelijker maken. Maar voel je vrij om je handen te gebruiken.
Stap 2. Marineer de tofu of tempeh
Ik raad wel aan om de tofu of tempeh op smaak te brengen, aangezien dit een groot deel van je onigirazu zal uitmaken. Nadat je de tofu en tempeh in dunne vierkante plakjes hebt gesneden, marineer je de tofu of tempeh in tamari/sojasaus, sriracha, ahornsiroop en rijstazijn. Daarna kun je het bruin bakken en in de onigirazu gebruiken.
Kies je vulling, dit kan van alles zijn, van de standaard komkommer, wortelen en avocado tot kool, kruiden en radijs.
Welke vulling je ook gebruikt, zorg ervoor dat je je groenten zo dun mogelijk snijdt. Het zal heel moeilijk zijn om de onigirazu tot een goede compacte sandwich te vormen als je groenten te grof zijn. Een dunschiller of mandoline snijmachine werkt hier prima voor.
Daarna hoef je alleen nog maar de twee punten van de nori samen te vouwen. Doe vervolgens hetzelfde met de andere twee tegenoverliggende puntjes. Gebruik een huishoudfolie om de onigirazu stevig in te pakken en druk het voorzichtig in een vierkant of cirkel. Ik merk dat het helpt om de onigirazu een paar minuten te laten rusten, zodat de nori wat zachter kan worden, dit maakt het makkelijker om stevig te blijven en doormidden te snijden.
Nadat ik dit recept minstens tien keer heb gemaakt, kan ik eindelijk onigirazu maken zonder plastic. Het is misschien even oefenen, maar het is mogelijk.
VARIATIES OP ONIGIRAZU/ SUSHI SANDWICH
Wat dit recept zo geweldig maakt, is dat het makkelijk aan te passen is aan alles wat je bij de hand hebt of liever hebt qua smaak of textuur. Voor dit recept gebruik ik:
- Avocado
- Tempeh
- Wortels
- Ingemaakte rode zuurkool
- Sojasaus
- Sriracha
- Vegan mayonaise
- Furikake of sesam zaad
Maar dit recept is ook geweldig met:
- Komkommers
- Gepekelde gember
- Radijs
- Andere groenten of kruiden, zoals koriander
- Tofu
Je zou dit recept met bijna alles kunnen maken wat je normaal gesproken ook lekker vindt op een gewoon sandwich broodje. Het enige dat je hoeft te doen is de ingrediënten tussen twee rijstlagen te stapelen en in een norivel te wikkelen. Toevoegingen zoals veganistische mayo, sojasaus en sriracha zorgen ervoor dat je sandwich qua smaak samenkomt.
Als sushi fan kan ik je ook dit sushi recept aanraden met zoete aardappel.
Als je deze heerlijke onigirazu sushi sandwiches gaat maken, ben ik benieuwd naar je creaties en eventuele variaties op dit recept. Tag #thegreencreator @thegreencreator on Instagram zodat ik je sandwiches terug kan zien.
PrintOnigirazu Sushi Sandwich Maken
- Prep Time: 10
- Cook Time: 5
- Total Time: 15 minutes
- Yield: 3 1x
- Method: oven en fornuis or rijstkoker
- Cuisine: Japans
- Diet: Vegan
Description
Onigirazu (ook bekend als sushi sandwich) is een perfecte maaltijd of snack. Het is makkelijk te maken en ook makkelijk om mee te nemen voor onderweg. Dit recept is veganistisch, van nature glutenvrij en gemaakt met tempeh (of tofu), spinazie, ingemaakte rode kool en wortels.
Ingredients
ONIGIRAZU
- 2 norivellen
- ongeveer 2 kopjes gekookte sushirijst*
- 1 avocado, in plakjes
- 1 geraspte wortel, fijngesneden
- enkele blaadjes babyspinazie
- 4 el rode kool, fijngesneden en ingelegd (optioneel, zie hieronder)
- 1 tl veganistische mayonaise
1 tsp sojasaus
GEMARINEERDE TEMPH OF TOFU
- 200 gr tempeh of tofu (geperst)**
- ¼ kopje tamari of sojasaus
- 1 tl sriracha
- 1 el ahornsiroop
- 2 tl rijstazijn
SNELLE INGEMAAKTE RODE KOOL
- 1/4 rode kool, fijngesneden
- 1 kopje rijstazijn
- 2 el suiker of ahornsiroop
- 1/2 tl fijn zeezout
Optioneel om te serveren
Furikake of sesamzaadjes
Instructions
RIJST
Spoel de rijst af onder koud water. Ik doe dit normaal gesproken ongeveer 4-5 keer totdat het water helder is. Kook de rijst in een rijstkoker of op het fornuis. Afhankelijk van de rijst die je gebruikt, duurt dit ongeveer 5-6 minuten. Als de rijst klaar is, spreid je het uit op een bord zodat het kan afkoelen.
TEMPEH/TOFU
Combineer de ingrediënten om de tofu of tempeh te marineren. Gebruik een tofupers voor de tofu (zie notes). Snijd de tofu of tempeh in dunne plakjes van ongeveer 1/2 centimeter.
Meng in een kleine kom de tamari- of sojasaus, sriracha, ahornsiroop en rijstazijn.
Roer om te combineren. Giet het mengsel over de tofu of tempeh. Laat 30 minuten marineren en bak vervolgens 10-15 minuten op 180°C tot het goudbruin is.
ZUURKOOL
Snijd de kool met een julienneschiller of mandoline. Plaats de geraspte kool in een gesteriliseerde pot. Om de pot te steriliseren, dompel je de pot ongeveer 10 minuten onder in kokend water.
Doe de dun gesneden kool, rijstazijn, suiker en zout in de pot.
Zorg ervoor dat de kool volledig ondergedompeld is in het vloeistof. Zet 6-8 uur opzij.
HET VORMEN VAN DE ONIGIRAZU
Leg een stuk huishoudfolie op een schoon werkoppervlak. Leg daar bovenop een nori vel met de glanzende kant naar beneden.
Je kunt een kleine kom met water bij de hand houden, om je vingers in te dopen zodat de rijst niet aan je vingers gaat kleven en het kan ook helpen om de norivel af te sluiten als je het gaat inpakken.
Smeer 1/2 tl vegan mayonaise in het midden van de norivel. Daar bovenop plaats je de rijst. Vorm de rijst met de hand tot een vierkant of cirkel. Sprenkel er 1/2 tsp sojasaus over. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe (spinazie, wortel, tempeh of tofu, zuurkool, sriracha) en sluit af met weer een laagje rijst.
Zie de foto’s en video hierboven voor het plaatsen van de rijst en de norivel.
Vouw de norivel door te beginnen met de rechter- of linkerhoek van en vouw de ene kant naar de andere kant. Doe hetzelfde met de andere kant. Vouw vervolgens de boven- of onderkant van de norivel in de tegenovergestelde richting. Je zou nu een klein pakketje moeten hebben. Als de punten van de norivel niet blijven zitten, maak je vingers dan nat met wat water.
Terwijl je de norivel vouwt, gebruik je de huishoudfolie om de onigirazu strak te trekken. Druk zachtjes samen en laat ongeveer 10 minuten rusten zodat de norivel zacht kan worden.
Verwijder de huishoudfolie en snijd met een scherp mes de onigirazu doormidden. Serveer of bewaar in de koelkast voor later.
Afhankelijk van de rijst die je gebruikt, kan onigirazu over het algemeen 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.
Notes
*Ik heb met succes onigirazu gemaakt met zowel langkorrelige als kortkorrelige sushirijst, maar ook met jasmijnrijst en basmati rijst. Als je de rijst niet te lang kookt, denk ik dat dit recept ook een succes kan zijn met bruine rijst.
**Een tofupers maakt het persen van tofu heel eenvoudig. Maar je kunt tofu ook persen met keukenpapier en een paar zware voorwerpen, zoals boeken. Leg de in keukenpapier gewikkelde tofu op een bord, met een ander bord erop en leg de zware voorwerpen op het bord. Giet het overtollige water af en vervang eventueel de keukenpapier als dit doorweekt is. Na 1 of 2 keer moet de tofu redelijk droog zijn. Tofu zonder het overtollige water zorgt ervoor dat smaken veel beter worden opgenomen.
Nutrition
- Serving Size: 3
- Calories: 1079