Kikkererwtensalade Sandwich

Dit kikkererwtensalade sandwich recept is makkelijk te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keuken hebt. Het bevat lekker veel kikkererwten, verse kruiden, knapperige selderij, noten en een vleugje zoetheid. Deze salade is gemaakt met vegan mayonaise, maar kan ook olievrij worden gemaakt.

this recipe is also available in English:

English

linkjes in dit artikel/recept zijn affiliatie linkjes

 

Of je nu op zoek bent naar een boterham met bonen of een heerlijke romige salade met kikkererwten, dit eenvoudige recept is waarschijnlijk wat je zoekt. Dit recept voor kikkererwtensalade zou eigenlijk een veganistische versie van een broodje kipsalade moeten zijn, maar dat is het niet. Ik kan me niet zo goed meer herinneren hoe een broodje kipsalade smaakt, maar wat ik wel weet is dat dit recept erg lekker is. Het bevat dezelfde soort smaken als een klassiek broodje kip, maar in plaats van kip zijn kikkererwten en andere plantaardige ingrediënten toegevoegd.

Ik heb niets tegen veganistische vleesvervangers (zoals veganistische kip), maar als ik heerlijke recepten kan creëren vergelijkbaar met klassieke vleesrecepten, maar dan met gezonde plantaardige ingrediënten ben ik daar helemaal fan van!

VEGAN TONIJN SALADE

Heel veel blogjaren geleden, werd dit een ”‘vegan tonijn” recept genoemd. Maar zelfs als je kipkruiden gebruikt, zijn kikkererwten gewoon nog kikkererwten. Tegenwoordig noemen we recepten gewoon wat ze werkelijk zijn en gebruiken we traditionele, meer klassieke vlees recepten als inspiratie. Ik vind dat een prachtige ontwikkeling. Plantaardige recepten zijn gewoon super lekker! 

Ik zeg het vrij vaak op Instagram-stories, maar ik zal mijn mening over bonen en peulvruchten nog een keer met je delen: bonen zijn sexy en sterk onderschat. Het kost maar een paar minuten om een heerlijke voedzame bonensalade te maken en ik maak het dan ook vrij vaak.

KIKKERERWTEN

Persoonlijk vind ik kikkererwten niet alleen heel lekker, maar ze zijn ook veelzijdig. En daarmee bedoel ik: denk verder dan hummus. In de oven geroosterd met kruiden zijn ze een knapperig tussendoortje. Kikkererwten maken ook elke dressing of saus dikker. Je kunt zelfs chocoladehummus of koekjesdeeg maken met kikkererwten.

Maar mijn alledaagse favoriete manier om kikkererwten te eten is om ze toe te voegen aan een salade. Dit kikkererwtensalade sandwich recept is heerlijk, zelfs zonder brood.

Met verse kruiden, noten, een uitje en knapperige selderij worden deze kikkererwten zo lekker. De smaken en texturen zijn een top combinatie. En daarmee krijg je ook nog eens een goede plantaardige bron van eiwitten en vezels binnen.

VEGAN KIKKERERWTENSALADE SANDWICH

Ik besef me heel goed dat dit niet de eerste (en vast ook niet de laatste) veganistische kikkererwtensalade op het internet is, maar dit is wel mijn favoriete recept. Is dat niet een bevooroordeelde mening? Zeker weten, maar het is gewoon echt heerlijk!

Als je dat wilt, dan kun je dit recept ook olievrij maken – dat kan ook een groot pluspuntje zijn.

Vervolgens heb ik ervoor gezorgd dat de smaken en texturen goed uitgebalanceerd en gecombineerd zijn. Denk dus aan chewy kikkererwten, maar dan met een knapperig hapje selderij en walnoten. Een licht pittige rauwe uiensmaak, maar dan met de zoete smaak van rozijnen. De scherpe smaak van mosterd, maar dan met een vleugje citroensap.

Het belangrijkste is om verse kruiden en rauwe ui te gebruiken. Dit verandert gelijk de smaak van kikkererwten.

En tenslotte heb je de mogelijkheid om te beslissen hoe romig de salade zal zijn. Deze vegan kikkererwtensalade is ook heerlijk met minder veganistische mayonaise. Het zal dan natuurlijk minder romig zijn, maar de smaak blijft onweerstaanbaar.

Ingredients for Chickpea Salad Sandwich in a blue bowl on a white backdrop with a spoon in it

VEGAN KIKKERERWTENSALADE SANDWICH SMAKEN

Dit recept is super veelzijdig dus ik geef je hier een aantal opties voor het geval er iets in het recept staat dat je niet lekker vindt. Ik houd van romig, maar zonder al te veel mayonaise dus ik heb ook mosterd gebruikt. Ik voegde ook een crunch toe met de walnoten en een vleugje zoetheid met de rozijnen. Persoonlijk houd ik van zoet met hartig en smeuïg met knapperig.

  • Voeg meer dille toe als je van een frissere smaak houdt. Ik zou het rustig aan doen met de verse peterselie, want dit kan al snel overweldigend zijn.
  • Gebruik verse druiven in plaats van rozijnen als je dit recept whole food plant-based wilt maken, dus ingrediënten wilt gebruiken die zo min mogelijk zijn bewerkt.
  • Sla de rozijnen over als je een salade al snel te zoet vindt.
  • Voor meer zoetheid voeg gehakte dadels toe.
  • Gebruik een combinatie van tahin en citroensap (zie recept) in plaats van vegan mayonaise als je dit recept olievrij wilt maken. Olie vrije hummus is ook een lekkere vegan mayo-vervanger. Door simpelweg een gehakte avocado toe te voegen, kan de salade ook romiger worden.
  • Als je allergisch bent voor noten, gebruik dan pompoen- of zonnebloempitten of hennepzaden in plaats van walnoten.
  • En als je glutenvrij bent, gebruik dan een glutenvrije brood of wrap. Ik heb deze salade gecombineerd met geroosterde groenten en dat vond ik ook heerlijk!
  • Voeg voor een lekkere ”kaasachtige” smaak een beetje edelgistvlokken toe.
  • Houd je niet van augurken? Voeg kappertjes toe.
  • En tot slot, als kikkererwten niet jouw ding zijn dan kun je in plaats daarvan boterbonen gebruiken.

Als je van kikkererwten houdt, is de kans groot dat je deze salade net zo lekker zult vinden als ik ongeacht hoe je het serveert.

Chickpea Salad Sandwich in a blue bowl on a white napkin with a spoon it it

HOE SERVEER JE KIKKERERWTENSALADE SANDWICH

De eenvoudigste en meest populaire manier om dit te serveren is op twee sneetjes (geroosterd) brood. Ik raad je dan aan om een romigere salade te maken met meer veganistische mayo zodat deze beter in de sandwich blijft.

Maar je kunt deze salade ook in een wrap serveren. Het is makkelijker om te eten omdat de wrap ervoor zorgt dat de kikkererwten niet ontsnappen.

Een andere zeer praktische manier om dit te serveren is met een open broodje, dus als een tartine.

Chickpea Salad Sandwich on a piece of bread with a piece of lettuce next to a slice of bread on white parchement paper Chickpea Salad Sandwich in bread cut in half on white parchement paper

EEN PAAR TIPS

Voor dit recept hoef je niet zelf je kikkererwten te koken. Het is prima om kikkererwten uit blik of pot te gebruiken. Persoonlijk geef ik dan de voorkeur aan de biologische kikkererwten in een glazen pot en ik zorg ervoor dat ik ze goed afspoel.

Je kunt deze salade tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren! Als je dit wilt bereiden, hoef je alleen maar de eigenlijke sandwich met het brood te maken. De salade zelf kan 5 dagen van tevoren worden gemaakt.

Ik vind deze salade super lekker als de smaken eenmaal de tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen en te combineren, dus ik zou je eigenlijk aanraden om deze salade van tevoren te maken. Je zult versteld staan hoe al deze smaken zich van de ene op de andere dag kunnen ontwikkelen.

En tot slot, als je de smaak van rozijnen wel lekker vindt maar ze te taai vindt dan kun je de rozijnen ongeveer een uur in lauw water laten weken (of tot ze zacht zijn). Giet het water af en voeg de rozijnen toe aan de salade. Dit geeft de salade nog steeds een vleugje zoetheid, maar de rozijnen zullen minder taai zijn en niet concurreren met de kikkererwten. De kikkererwten zijn tenslotte de ster in dit recept.

Op zoek naar meer kikkererwten recepten? Dan zul je genieten van:

Als je dit recept gaat maken en een foto maakt voor Facebook of Instagram, vergeet dan niet om me te taggen met @TheGreenCreator en #thegreencreator. Ik vind het geweldig om je recreaties van mijn recepten te zien.

Chickpea Salad Sandwich with bread and lettuce sliced in half to show the inside on a wooden cutting board with a white backdrop

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Chickpea Salad Sandwich with bread and lettuce sliced in half to show the inside on a wooden cutting board with a white backdrop

Kikkererwtensalade Sandwich

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 3x 1 portie 1x
  • Category: lunch /hoofdgerecht
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Dit kikkererwtensalade sandwich is het perfecte recept voor lunch, diner, bijgerecht of voor onderweg.

Het is gemaakt met simpele ingrediënten en zit boordevol kikkererwten, verse kruiden, knapperige selderij, noten en een vleugje zoetheid. Deze salade is gemaakt met vegan mayonaise, maar kan ook olievrij worden gemaakt.


Ingredients

Scale

Voor de Kikkererwtensalade Sandwich:

  • 340 gr gekookte kikkererwten
  • ½ citroen, alleen sap
  • 2 eetlepels vegan mayonaise *
  • 1 grote bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
  • ½ rode ui, fijngesneden
  • 1 el peterselie, fijngesneden
  • 2 el dille, fijngesneden
  • 1/2 el Dijon-mosterd
  • 30 gr walnoten, gehakt
  • ½ theelepel zout
  • 2 augurken, in blokjes gesneden
  • zwarte peper, naar smaak
  • 1 ½ el rozijnen *

Voor de sandwich:

  • Kikkererwtensalade, zie hierboven
  • 2 blaadjes sla
  • 2 sneetjes brood, (ik heb zuurdesem gebruikt, maar glutenvrij is ook prima)

Instructions

Voeg de gekookte kikkererwten toe aan een grote kom. Als je kikkererwten uit een blik of glazen pot gebruikt, spoel ze dan grondig af.

Voeg vervolgens alle overige salade-ingrediënten toe aan de kom.

Meng met een grote lepel tot alles goed gemengd is. Voor een romiger en minder gestructureerde salade, pureer ongeveer 1/4 van de kikkererwten met een vork en roer om te combineren.

Bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast in een afgesloten container.

Om een boterham te maken, kun je beginnen door elke boterham lichtjes te roosteren. Dit is optioneel. Breng daarna een dun laagje vegan mayonaise aan op een sneetje brood, gevolgd door een stukje sla. Plaats de kikkererwtensalade op de sla en doe daarna het andere sneetje brood er bovenop. Halveer en serveer.


Notes

Om dit recept olievrij te maken:
Vervang de veganistische mayonaise door gelijke hoeveelheden:
Tahini, soja-yoghurt of olievrije hummus

Als je de rozijnen te taai vindt, kun je ze in lauw water laten weken tot ze zacht zijn. Giet de rozijnen af en voeg ze dan toe aan de salade. Je kunt ook veenbessen of gehakte dadels gebruiken.

Als maaltijdvoorbereiding zou ik de salade van tevoren maken, maar de sandwich niet langer dan een paar uur voor het serveren of meenemen maken.

Deze salade kan in de koelkast in een luchtdichte verpakking tot 5 dagen worden bewaard.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.