Vegan Roerei | Tofu Scramble

Dit is een heerlijk en super makkelijk recept voor veganistische roerei. Met twee verschillende soorten verkruimelde tofu, kruiden, plantaardige melk, groenten en edelgistvlokken is deze hartige, heerlijke, gezonde en vegan versie van roerei klaar in ongeveer 15 minuten.

Dit artikel is gesponsord door Vitals en bevat affiliatie links

this recipe is also available in:

English

Ik eet al geruime tijd hetzelfde ontbijtje, het is dit heerlijke havermoutrecept met frambozen. Maar soms (vooral in het weekend) vind ik het leuk om mijn routine een beetje te veranderen. En dit recept voor vegan roerei is de perfecte manier om dat te doen. Het is eenvoudig, lekker en hartig.

Veganistische roerei (ook wel bekend als tofu scramble) is niet echt nieuw, maar de recepten veranderen en in de loop van de jaren heb ik mijn eigen recept ontwikkelt. En dit precept is precies ”vloeibaar” genoeg. Als dit recept namelijk te droog is, is het niet zo lekker en lijkt het niet echt op roerei.

OLIE-VRIJE VEGAN ROEREI

Als je wilt, dan kun je dit recept ook olie-vrij maken (zie receptnotities), zonder smaak of textuur te verliezen. De plantaardige melk (ongezoete sojamelk) in combinatie met de zijden tofu (silken tofu) zorgt ervoor dat je niets mist als je de olie achterwege laat.

OMEGA-3 VETTEN

Wat mijn ontbijtje ook is (zoet of hartig), ik neem altijd enkele supplementen bij mijn ontbijt. Ik focus mij op specifieke supplementen en ga voor hoogwaardige merken, zoals Vitals. Een belangrijk supplement is een goede omega-3. Dit is belangrijk voor de instandhouding van het normaal gezichtsvermogen en de normale hersenfunctie. Zorg er wel voor dat je dagelijkse inname hoog genoeg is, want het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

Als veganist ben ik blij dat ik de mogelijkheid heb om voor een schone en meest natuurlijke bron te kunnen kiezen. Het MINAMI product (het merk dat Vitals aanbiedt) is gebaseerd op algenolie en met toegevoegde astaxanthine om zo het optimale omega-3 supplement te creëren.

Wat ik fijn vind aan dit merk is dat ze een gepatenteerde milieuvriendelijke productiemethode gebruiken. Hiermee produceren ze niet alleen hoogwaardige omega-3 vetzuren, maar ook zeer hoge doseringen omega-3 met een niet te evenaren zuiverheid. Het is mijn beste veganistische DHA-supplement in mijn kastje. Veganistische DHA? Docosahexaeenzuur (DHA) is een omega-3 vetzuur dat afkomstig is van zeewier.

Als je op zoek bent naar een puur veganistisch DHA-supplement, ga dan vooral even naar Vitals. Tot 1 juli 2021 kun je bij het afrekenen 15% korting krijgen met de code: GREEN15

VEGAN ROEREI

Ik krijg soms de vraag of ik als veganist na jaren nog iets mis. Persoonlijk mis ik niets, maar ik weet dat dit voor de meeste mensen anders is. Het is lang geleden dat ik vegan werd, maar ik herinner me dat het enige dat ik destijds miste een simpele cappuccino was met luchtig opgeschuimde melk. Er waren destijds niet veel producten of technieken bekend om hetzelfde te creëren, dus je kunt je voorstellen dat ik behoorlijk blij was toen ik voor het eerst opgeschuimde sojamelk probeerde.

Maar ik weet dat anderen kaas missen en sommige missen eieren en dan de eenvoudigste versie om eieren te gebruiken, zoals roerei.

Of je nu ’s ochtends roerei mist of op zoek bent naar een eenvoudig stevig ontbijtrecept, dit veganistisch roerei-recept is iets voor jou.

Want weet je wat? Eieren zijn supermakkelijk te vervangen. Voor alles is een oplossing, zowel qua smaak als qua techniek (het binden). Dus ja, er is zelfs een perfect recept om vegan roerei te maken.

Ik heb met veel plezier dit recept getest om de meest perfecte versie (qua smaak en consistentie) van dit klassieke ontbijtrecept te creëren.

Laat je niet afschrikken door het ingrediënt kurkuma. Ik begrijp volkomen dat de combinatie van tofu en kurkuma je niet doet watertanden. Maar de combinatie met de andere plantaardige ingrediënten maakt dit recept tot een succes, zowel qua smaak als qua presentatie.

Waarom je dit recept voor vegan roerei zo fijn zult vinden:

  • Dit recept is super eenvoudig te maken.
  • De meeste ingrediënten zijn simpele ingrediënten die je misschien al in huis hebt.
  • Je kunt verschillende groenten gebruiken. Ga bijvoorbeeld voor paddenstoelen in plaats van erwten.
  • Roerei tofu is vullend en hartig.
  • Als je dat wilt, dan kun je dit recept ook volledig zonder olie bereiden (zonder smaak of textuur te verliezen). Je krijgt nog steeds dat ”kleverige” roerei resultaat.

INGREDIËNTEN VOOR VEGAN ROEREI

De meeste ingrediënten voor deze veganistische roerei met tofu zijn eenvoudig. Maar er zijn een paar ingrediënten die je misschien niet kent of die je indien nodig kunt vervangen.

  • Stevige tofu: Zonder stevige tofu creëer je in feite een papperige consistentie wanneer je de tofu begint te verkruimelen. Een goede stevige tofu is dus een must voor dit recept. 
  • Zijden tofu: De zijden tofu doet het tegenovergestelde. Het zorgt voor een vloeibare consistentie. Je kunt dit vervangen door meer melk te gebruiken of een beetje yoghurt. 
  • Mosterd: Voor extra smaak.
  • EdelgistvlokkenDit is een gist soort die veganisten gebruiken om een “kaasachtige” smaak te creëren, maar zowel miso als edelgistvlokken zijn een prima manier om een typische umami-smaak aan een gerecht toe te voegen. En smaak is belangrijk als het gaat om het bereiden van gewone tofu.
  • Kurkuma: Dit wordt meestal toegevoegd vanwege de kleur. Een klein beetje kurkuma zorgt voor een mooie gele kleur. Maar ik vind de subtiele aardse smaak ook interessant. 
  • Knoflook- en uien poeder: Knoflook en ui zorgen voor meer smaak, maar omdat het een poeder is, is het niet te overweldigend.
  • Paprika poeder: Voor kleur en smaak.
  • Kala namak: Dit wordt ook wel zwarte zout genoemd. Vanwege de zwavelhoudende component heeft het een zeer kenmerkende geur, maar het creëert een ei-achtige smaak. Gebruik een beetje voordat je de pan van het vuur haalt. 
  • Zwarte peper & zout
  • Plantaardige melk: Ik gebruik graag ongezoete plantaardige melk. De melk wordt toegevoegd om naast de zijden tofu een vochtige textuur te creëren. Je kunt dit indien nodig vervangen door een beetje water.
  • Groenten: Ik vind de combinatie van doperwtjes, rode ui en paprika heerlijk, maar vervang deze gerust door een andere groente. 

HOE MAAK JE VEGAN ROEREI

Het kookproces is vrij eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Dit is belangrijk om een kleverige, vochtige textuur te creëren in plaats van droge gele verkruimelde tofu.

Tofu wordt droog als je het zonder vloeistof suddert. Je kunt dit recept met olie maken, maar uiteindelijk wil je wat vloeistof aan de pan toevoegen. Dit kan water zijn, maar ik gebruik liever sojamelk.

Door een vloeistof aan de verkruimelde tofu toe te voegen, krijg je die kleverige, smakelijke textuur. Het zorgt er ook voor dat de tofu meer smaak en kleur absorbeert en het zal veel beter bij elkaar blijven kleven dan eenvoudige droge tofu.

Het is niet ingewikkeld om dezelfde consistentie in je keuken te bereiken. Het enige dat je hoeft te doen, is in gedachten te houden dat je een stevige tofu, een zijden tofu en een vloeistof nodig hebt. Binnen 20 minuten is dan je hartige maaltijd klaar.

HOE SERVEER & BEWAAR JE VEGAN ROEREI

Serveren – Ik serveer mijn roerei tofu graag met een stuk brood, een knapperige groente en iets zuurs, zoals zuurkool. Maar dit recept is ook goed te combineren met geroosterde aardappelen of een salade. Ik raad aan om roerei tofu met fijngehakte dille, peterselie of bieslook te garneren.

Bewaren – Dit recept is het lekkerst als het vers wordt geserveerd, maar je kunt eventuele restjes 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dan de tofu op middelhoog vuur weer opwarmen op het fornuis. 

LAATSTE TIPS

  1. Snijd de groenten in kleine stukjes. De uien en eventuele andere groenten zijn namelijk het lekkerst als de textuur subtiel is.
  2. Gebruik twee verschillende soorten tofu om een stevige en kleverige textuur te creëren.
  3. Voeg verschillende groenten toe aan je roerei tofu, zoals champignons, courgette of tomaten.

Als je op zoek bent naar meer hartige veganistische ontbijt ideetjes, dan zul je ook dol zijn op dit recept voor gouden havermoutpap, deze falafelwafels of deze knapperige hash browns.

Ik zie graag je creaties en variaties op dit recept terug. Laat hieronder een reactie achter en beoordeel dit recept. Als je je foto op Facebook of Instagram deelt, vergeet dan niet om me te taggen @TheGreenCreator #thegreencreator. Ik zie graag je creaties terug!

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
The best vegan scrambled tofu eggs on a white plate garnished with fresh parsley.

Vegan Roerei | Tofu Scramble

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 15 minutes
  • Category: ontbijt
  • Method: fornuis
  • Cuisine: amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept voor makkelijke vegan roerei is gemaakt met verkruimelde stevige + zijden tofu en op smaak gebracht met kruiden, edelgistvlokken, plantaardige melk en groenten voor een eenvoudig en vullend ontbijt.


Ingredients

Scale
  • 300 gram stevige tofu, uitgelekt / niet geperst
  • 200 gram zijden tofu
  • 1 tl mosterd
  • 1 el edelgistvlokken
  • ¼ tl kurkumapoeder
  • ¼ tl paprika poeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • 60 ml ongezoete plantaardige melk (sojamelk)
  • ½ tl zwarte zout (kala namak), vlak voor het opdienen toevoegen
  • extra zout en zwarte peper, naar smaak
  • groenten: 1 kleine rode ui / ½ rode paprika / 60 gram doperwten
  • optioneel: ½ el kokosolie, indien niet olievrij
  • optioneel voor bij het serveren: kruiden naar keuze zoals dille, bieslook, peterselie, maar ook een snufje cayennepeper of knoflook- of uienpoeder zijn een lekkere optie.

Instructions

Groenten: snijd de ui (en andere groenten) in kleine stukjes. De uien voegen smaak toe, maar het moet subtiel blijven.

Voeg een klein beetje van de plantaardige melk toe aan een pan, of als je niet olievrij kookt, de olie.

Voeg de ui toe aan de pan op middelhoog vuur en fruit kort aan.

Voeg ook de (bevroren) doperwtjes en rode paprika toe aan de pan. Als je andere groenten wilt gebruiken, kun je die ook toevoegen.

Voeg een scheutje melk toe als de groenten aan de pan beginnen te kleven. Maar bewaar de meeste melk voor later.

Voeg de kruiden toe: Voeg de kurkuma, zwarte peper en zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, kala namak toe (voor een intensere smaak kun je deze het beste toevoegen als de roerei tofu bijna klaar is), mosterd en edelgistvlokken. Roer goed door elkaar.

Verkruimel de tofu: Voeg de uitgelekte (niet geperste) stevige tofu toe aan de pan. Begin de tofu tussen je vingers te verkruimelen. Middelgrote brokken zijn ook goed. De tofu hoeft niet superklein te zijn. Bij het mengen met de andere ingrediënten zal de tofu nog meer afbreken. Roer goed door elkaar.

Zijden tofu: Voeg de zijden tofu toe. Gebruik een lepel om stukjes zijden tofu toe te voegen. Deze brokken kunnen behoorlijk groot zijn. De meeste zijden tofu zal in de pan uiteenvallen als je alles samen gaat combineren.

Vloeibaar: Voeg de rest van de plantaardige melk toe. De roerei tofu is klaar als het goed warm is. Blijf het roeren terwijl het suddert. Als je echter (per ongeluk) teveel vloeistof hebt toegevoegd, laat dit dan nog een paar minuten extra sudderen. De melk (of water als je dat gebruikt) zal tijdens het koken beginnen te verdampen. Haal de pan van het vuur als de roerei naar wens is ingedikt.

Serveer direct. Eventueel met verse kruiden en (meer) kala namak en eventueel wat zout en zwarte peper.

Serveer zoals gewenst. Eventuele restjes blijven 3-4 dagen in de koelkast goed.


Notes

  • De melk kan worden vervangen door water, het zwarte zout en de edelgistvlokken kun je in dit recept achterwege laten, maar dit heeft invloed op de smaak.
  • Ik vind kala namak vrij intens, dus ik voeg het toe tijdens het kookproces, maar voor een intense / volle smaak voeg het toe vlak voordat je de tofu van de hitte haalt.
  • Is de tofu te droog, voeg meer melk toe.
  • Is de tofu te waterig, laat het langer sudderen.

Keywords: roerei, ontbijt, tofu

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Read previous post:
Chickpea Salad Sandwich with bread and lettuce sliced in half to show the inside on a wooden cutting board with a white backdrop
Kikkererwtensalade Sandwich

  Of je nu op zoek bent naar een boterham met bonen of een heerlijke romige salade met kikkererwten, dit

Close