Koffie-IJsjes

Deze koffie-ijsjes gemaakt met 3 ingrediënten is de perfecte koude zomer traktatie om bij de hand te hebben in je vriezer. De koffie-ijsjes zijn een verkoelende cafeïne boost en een heerlijke variatie op ijskoffie.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Ik ben niet zo dol op een gewone kop koffie, maar ik vind alle variaties erop lekker. Ik heb een Dalgona-recept gemaakt toen het trendy was. Mijn Dalgona-recept was echter cafeïnevrij. Maar ik heb gemerkt dat wanneer ik koude koffie met melk maak, ik er net zo van geniet als van mijn gewone (koude of warme) matcha latte. Dit recept voor tiramisu overnight oats met koffie is ook een recept waar ik echt van kan genieten.

Maar wat kan ik nog meer maken met koude koffie? Bevroren koffie, oftewel koffie-ijsjes! Een perfecte koude traktatie om bij de hand te hebben, je kunt het zo sterk maken als je zelf wilt, en er zijn eindeloos veel variaties mogelijk.

IJS KOFFIE-IJSJES

Koude koffie (cold brew koffie) is een heerlijk verfrissend en oppeppend drankje voor tijdens de hete zomer, maar het vergt een beetje voorbereiding. Het mooie aan koffie-ijsjes is dat je er een aantal vooruit kunt maken en ze uit de vriezer kunt halen als je behoefte hebt aan een verfrissend koffie-ijsje.

Als je een koffieliefhebber bent, moet je dit recept proberen en een aantal koffie-ijsjes maken om bij de hand te hebben – een cafeïneboost en een verfrissing zonder koffie te hoeven zetten.

Ik ben meer van de matcha/thee, maar je kunt me altijd uitnodigen voor een goede ijskoffie of koffie-ijsjes. Het gaat allemaal om het vinden van het goede recept en de juiste hoeveelheid melk of zoetheid. Het onderstaande recept is mijn favoriet, maar voel je vrij om te experimenteren.

Close up brown coffee popsicles

KOFFIE-IJSJES VARIATIES

Latte
Dit recept is een latte. De hoeveelheid melk is aan jou. De koffie-ijsjes kunnen echter erg waterig worden als je te weinig melk gebruikt. Hoewel dit dan misschien de koffie-ijsjes zijn waar je van houdt, is het handig om er rekening mee te houden dat ze sneller zullen smelten.

Zwarte Koffie
Een koffie-ijsje met alleen (zwarte) koffie (zoals je het lekker vindt als warm kopje) is ook een optie. Deze koffie-ijsjes bevatten meer water en zullen sneller smelten.

Zoetstof
Je kunt koffie-ijsjes maken zonder zoetstof of met een andere zoetstof zoals kokossuiker.

Romige IJsjes
Voor dit recept kun je een koffiemelk/creamer gebruiken in plaats van melk om romige koffie-ijsjes te maken.

WAT HEB JE NODIG

IJsvormpjes
Ik gebruik roestvrijstalen ijsvormpjes voor dit recept, maar ieder ander ijsvormpje die je hebt of kunt vinden is ook goed.

De meeste ijsvormpjes zijn van siliconen of plastic gemaakt en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Het is een makkelijke manier om verschillende ijslolly traktaties mee te maken, zoals deze groene smoothie ijsjes.

Six stainless steel popsicle molds with a lid on it and a wooden popsicle stick in each mold

Koude koffie
Het hoofdingrediënt is iedere goede koffie die je lekker vindt. Het moet koud zijn, dus bewaar het in de koelkast. Als je geen cafeïne wilt gebruiken, kun je een cafeïnevrije koffie gebruiken of zelfs een koffievervanger, zoals Dandy Blend.

Koude melk
Melk maakt je ijsjes romig, waardoor het niet alleen lekker is, maar ook voorkomt dat je ijsje te snel smelt. Ik geef de voorkeur aan haver- of amandelmelk, maar rijst- of kokosmelk is een heerlijke variatie. Koffiemelk is ook een heerlijke optie.

Zoetstof
Om de koffie-ijsjes te zoeten, heeft dit recept ahornsiroop nodig. Maar ieder andere zoetstof (of geen zoetstof) is ook een optie. Zoals kokossuiker, dadelstroop, of je favoriete koffiesiroop.

Ingredients and equipment for coffee popsicles on a white backdrop with the names next to it

EXTRA INGREDIËNTEN

Naast de al genoemde variaties zijn er nog meer mogelijkheden om je koffie-ijsjes op smaak te brengen.

Vanille zal je koffie-ijsjes zoeter maken en meer smaak geven. En hoewel kaneel een verwarmende specerij is, past het heel goed bij koude koffie.

HOE MAAK JE GOEDE KOFFIE

De volgende tips zijn niet van mij, want ik ben geen koffiekenner of -drinker.

Verse koffie is de beste koffie. De meeste koffie-liefhebbers beginnen met verse koffiebonen. Koop dus, als het even kan, vers gebrande hele bonen en maal de bonen thuis in een koffiemolen. Je kunt ze een paar dagen van tevoren malen en de gemalen koffie in de koelkast bewaren. Maar nogmaals, vers gemalen koffie is het beste.

Verdun je koffie niet te veel met water. Hoeveel water je moet gebruiken, hangt af van de methode die je gebruikt. Maar als je een regelmatige koffiedrinker bent, weet je waarschijnlijk wel hoeveel water je moet gebruiken voor de hoeveelheid koffie die je hebt gemalen.

Als het kan, stel dan je watertemperatuur in op ongeveer 90 graden. Bij meer dan 95 graden verbrandt de koffie.

Dit zijn wat algemene tips, maar je weet waarschijnlijk al wat voor soort koffie je lekker vindt. Volg datzelfde recept voor deze koffie ijsjes.

A glass pot of dark coffee with coffee beans next to it on a white backdrop with white tiles

HOE MAAK JE KOFFIE IJSJES (STAP-VOOR-STAP)

Stap 1.
Maak goede koffie. Het gewone kopje troost dat je gewoonlijk drinkt, is perfect voor dit recept. Koffie is het belangrijkste ingrediënt voor deze koffie ijsjes, dus de kwaliteit is essentieel. Laat de koffie afkoelen op het aanrecht of in de koelkast tot het minstens kamertemperatuur of kouder heeft bereikt.

Stap 2.
Voeg de melk naar keuze en de zoetstof toe aan de koude koffie en roer alles goed door elkaar.

Stap 3.
Giet het koude koffiedrankje in de ijsvormpjes en steek de houten ijslollystokjes of ijslollyhouders in de vormpjes. Plaats de vormpjes minstens 6 uur in de vriezer.

Stap 4.
Het kan lastig zijn om de koffie ijsjes uit de vorm te halen. Maar het is beter om de ijsjes niet onder warm water te laten lopen. Het is verleidelijk om dit wel te doen omdat dit het proces zal versnellen, maar de bodem van de ijsjes kan dan smelten en weer in vloeibare koffie veranderen. Ik heb ontdekt dat de beste methode is om ze een paar minuten op het aanrecht te laten staan. Hierdoor worden de koffie ijsjes een beetje warm en kun je ze gemakkelijk uit de vorm halen.

Close up brown coffee popsicle on a marble backdrop with a few coffee beans

Meer koude zomer recepten:

Als je deze koffie-ijsjes gaat maken, laat het me dan weten! Laat een reactie achter, beoordeel dit recept, en vergeet niet je foto te taggen op Instagram @thegreencreator #thegreencreator.

Close up of three brown coffee popsicles on a backdrop of coffee beans with Pinterest text on it
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Close up of three brown coffee popsicles on a backdrop of coffee beans

Koffie-IJsjes

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 46 ijsjes (afhankelijk van de ijsvormpjes die je gebruikt) 1x
  • Category: snack, ijs
  • Method: vriezer
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze koffie-ijsjes gemaakt met 3 ingrediënten zijn een verkoelende cafeïne boost en een heerlijke variatie op de bekende ijskoffie.


Ingredients

Scale
  • 1 kop koude koffie
  • 1/2 kop je(120 ml) koude amandelmelk (zie notes)
  • 3 eetlepels ahornsiroop (zie notes)

Instructions

Zet een kopje koffie (zie hierboven) en laat het afkoelen tot het minstens op kamertemperatuur is gekomen. Of plaats het in de koelkast.

In een glas combineer je de koffie, melk en ahornsiroop.

Giet dit in de ijsvormpjes.

Steek de houten ijsstokjes erin en plaats in de vriezer.

Bevries tot ze stevig zijn. Dit kan minstens 6 uur of een nachtje duren.

Om de ijsjes uit de vormpjes te halen, plaats je ze een paar minuten op kamertemperatuur. Laat ze niet onder heet water lopen.



Keywords: koffie ijsjes, koffie, ijs


Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.