Komkommer Wortel Salade (Aziatisch geïnspireerd)

Deze kleurrijke en knapperige komkommer en wortel salade is een Aziatisch geïnspireerd recept. Het is een frisse en smaakvolle salade en een perfect bijgerecht. De salade staat in 15 minuten op tafel.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Een komkommer en wortel salade is het enige waar ik trek in heb als de temperatuur begint te stijgen. Het is niet alleen makkelijk om te maken, maar het is ook makkelijk om van tevoren te maken. Een paar maanden geleden at ik een soortgelijke heerlijke salade in een Aziatisch restaurant en ik voelde me gelijk geïnspireerd om wortels met komkommers te combineren.

KOMKOMMER EN WORTEL

Om de een of andere reden combineer ik komkommers en wortels niet, tenzij het in een salade is met veel andere ingrediënten. Deze quinoa zomer salade is geweldig om komkommer en wortel te combineren. Yup, al die zomers heb ik wat gemist! Want met een goede dressing, is deze simpele combinatie zo lekker.

Closeup of cucumber and carrot ribbons

WELKE KOMKOMMERS TE GEBRUIKEN

Er zijn verschillende soorten komkommers en wortels, maar voor deze salade kun je het eenvoudig houden en elke komkommer of wortel gebruiken die je kunt vinden. Maar de beste komkommer voor deze salade is een knapperige met een dunne schil en zonder zaadjes, zoals de Perzische komkommers. Deze komkommers zijn bijna zonder zaadjes, mild zoet, knapperig, en niet zo waterig.

Ook de Europese of Engelse komkommer is een goede optie voor deze salade. Deze komkommers zijn gemakkelijk te vinden in elke supermarkt. Hoewel deze komkommers ook een dunne schil hebben en bijna zaadloos zijn, zijn ze langer en iets minder zoet dan Perzische komkommers. Maar ze zijn nog steeds knapperig en een goede optie voor deze salade.

Deze salade zou een uitstekend recept zijn als je een Japanse komkommer kunt bemachtigen. Japanse komkommers hebben een mooie diepgroene schil en zijn lang en betrekkelijk slank. Ze bevatten geen zaden en zijn niet bitter, maar delicaat, zoet en knapperig.

Cucumber and carrot salad sprinkled with white and black sesame seeds in a light brown bowl with a golden edge

INGREDIËNTEN

Komkommers en wortelen zijn het hoofdingrediënt. Vers, koud en knapperig zijn het beste voor dit recept.

Neutrale oliën. Een combinatie van druivenpitolie en sesamolie is de perfecte basis voor de dressing.
Rijstazijn. Om de dressing wat meer pit te geven is rijstazijn perfect voor deze Aziatisch-geïnspireerde salade.
Ahornsiroop. Deze vloeibare zoetstof is een geweldige manier om zoet toe te voegen en alle smaken in balans te brengen.
Sojasaus of tamari. Beide opties zijn een goede manier om elke dressing een umami smaak te geven.
Zwarte en witte sesamzaadjes. Deze kleine zaadjes voegen een beetje crunch toe en een milde, zoete en nootachtige smaak. Zwarte sesamzaadjes hebben een sterkere smaak dan witte sesamzaadjes. Ze geven de salade een aardsere smaak en voegen een extra crunch toe.

Cucumber and carrot ribbons with the dressing in a light brown bowl on a light grey backdrop and a hand showing a small bowl with sesame seeds above the bowl


Zout. Een klein beetje zout brengt alle smaken goed samen.
Gedroogde gember. Gember is een verwarmend ingrediënt dat de salade een contrast geeft met alle koude, knapperige ingrediënten.
Witte peper. Typisch, in Aziatische keukens, merkte ik dat witte peper wordt gebruikt in plaats van zwarte peper.

Ingredients for cucumber and carrot salad on a light grey backdrop in separate bowls and spoons and a large plate in the middle

HOE MAAK JE KOMKOMMER WORTEL SALADE (stap-voor-stap)

Het maken van deze salade is simpel met slechts 15 minuten en 3 eenvoudige stappen. Het belangrijkste deel is het bereiden van de komkommer en wortels en het combineren van de ingrediënten voor de dressing. Daarna combineer je de komkommer en wortel lintjes met de dressing. Even door elkaar roeren en het is klaar om geserveerd te worden.

Stap 1.
Maak de komkommer en de wortels schoon. Voor deze salade kun je het beste een julienne dunschiller gebruiken om lintjes te maken – plaats de lintjes in een middelgrote kom.

Cucumber and carrot ribbons in a light brown bowl on a light grey backdrop with a plate with cucumber and carrot ribbons and a small bowl with sesame seeds and soy sauce


Stap 2.
Doe de ingrediënten voor de dressing in een glazen maatbeker of een klein kommetje en roer alles met een garde door elkaar.

Dressing ingredients mixed in a small white bowl with a small whisk in it on a light grey backdrop


Stap 3.
Giet de dressing over de lintjes en roer voorzichtig om te combineren, zodat alle wortel- en komkommerlinten bedekt zijn met de dressing. Laat de smaken minstens 10 minuten ontwikkelen.

Cucumber and carrot ribbons in a light brown bowl on a light grey backdrop with the dressing on it and a small bowl with sesame seeds
Cucumber and carrot ribbons with the dressing in a light brown bowl with chopstick on a plate on a light grey backdrop and a hand with a small bowl with sesame seeds hoovering over it

TWEE REDENEN WAAROM DEZE SALADE ZO GEWELDIG IS

De eerste reden waarom deze salade zo geweldig is, is dat de dressing zoveel smaak heeft. Het is ook gemakkelijk om te maken. Hetzij in een kom met een garde of in een glas met een deksel (goed schudden).

Een andere reden waarom deze salade zo lekker is, zijn de komkommer- en wortellinten. Je zou de komkommer en wortel kunnen hakken of versnipperen, maar een eenvoudige en goedkope julienne dunschiller maakt dunne heerlijke, delicate lintjes. Het resultaat is een geweldige salade met textuur en een subtiele knapperigheid.

HOE SERVEER JE DEZE SALADE

Deze komkommer en wortel salade is een geweldig bijgerecht, voorgerecht, of de basis voor een heerlijke lunch. Voeg wat quinoa, geroosterde groenten, en gebakken tempeh toe voor een heerlijke lunch of diner.

Cucumber and carrot salad sprinkled with white and black sesame seeds in a light brown bowl on a light backdrop with a small white bowl with sesame seeds next to it

HOE BEWAAR JE DIT VOOR LATER

Het is het beste om van deze salade te genieten op dezelfde dag. En als je kunt zet de salade dan minstens 10 minuten apart zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.

Als je deze salade wilt bewaren voor later of als je restjes over hebt, bewaar de salade dan in de koelkast (in een bakje met deksel) voor 3-5 dagen. Hoe lang het knapperig en fris blijft hangt af van de versheid van de komkommer en wortels.

LAATSTE TIPS

Hoewel deze salade zo eenvoudig is als maar kan, heb ik een paar eenvoudige tips en trucs voor je om het nog gemakkelijker te maken of een betere optie voor jouw voorkeuren (dieet) te geven.

Als je de bereidingstijd van dit recept wilt verkorten, kun je versnipperde in de winkel gekochte wortelen en komkommers gebruiken.

Om deze salade glutenvrij te maken, gebruik je tamari in plaats van sojasaus.

Deze salade is een uitstekend recept om vooruit te maken, omdat het geen bladgroenten bevat die kunnen verwelken. Je kunt de dressing, komkommers en wortels ongeveer 5 dagen van tevoren maken en bewaren (afhankelijk van de versheid van de komkommer en wortels). Om te serveren, combineer je de komkommer en wortel met de dressing.

Als je Europese/Engelse komkommers voor deze salade gebruikt en je vindt dat ze veel zaden bevatten of als ze erg waterig zijn, verwijder dan gerust de binnenste zaden.

Als je deze salade olievrij wilt maken, kun je de olie weglaten en vervangen door sojasaus of tamari. En als je een andere olie wilt gebruiken, kun je elke andere neutrale olie gebruiken. Druivenpitolie is over het algemeen het meest neutraal.

Cucumber and carrot ribbons with the dressing in a light brown bowl on a light grey backdrop and a hand showing some salad ribbons with wooden chopsticks above the bowl

Voor meer heerlijke zomerse salade recepten, wil je misschien ook de volgende recepten proberen:

Als je deze komkommer en wortel salade gaat maken, laat het me dan weten! Laat een reactie achter, beoordeel dit recept, en vergeet niet je foto te taggen op Instagram @thegreencreator #thegreencreator.

Cucumber and carrot salad sprinkled with white and black sesame seeds in a light brown bowl with a golden edge with pinterest text over the top
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Cucumber and carrot salad sprinkled with white and black sesame seeds in a light brown bowl on a white plate with two wooden chopsticks

Komkommer Wortel Salade (Aziatisch geïnspireerd)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
 • Author: Bianca
 • Prep Time: 10
 • Cook Time: 5
 • Total Time: 15 minutes
 • Yield: 24 (bij)gerecht 1x
 • Category: salade, bijgerecht
 • Method: julienne dunschiller
 • Cuisine: Aziatisch
 • Diet: Vegan

Description

Deze kleurrijke en knapperige komkommer en wortel salade is een Aziatisch geïnspireerd recept en een frisse en smaakvolle salade of bijgerecht.


Ingredients

Scale
 • 2 grote komkommers, in lintjes gesneden
 • 2 grote wortelen, in lintjes gesneden
 • 1 eetlepel druivenpitolie (zie notes voor olievrij)
 • 2 eetlepels rijstazijn of 1 eetlepel witte (wijn) azijn
 • 1 theelepel sesamolie
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 2 theelepels sojasaus of tamari
 • ½ eetlepel (geroosterde) sesamzaadjes
 • ½ eetlepel zwarte sesamzaadjes
 • ¼ theelepel zout
 • ¼ theelepel gedroogde gember
 • gemalen witte peper, naar smaak

Instructions

Komkommers en wortelen
Was en verwijder de schil van de wortelen en verwijder de uiteinden. Was de komkommers en verwijder de uiteinden.
Snijd de wortelen en komkommers met een julienne dunschiller in lange linten. Combineer de komkommer- en wortellinten in een middelgrote kom en zet apart.

Dressing
Meng in een glazen maatbeker of kleine kom de druivenpitolie, azijn, sesamolie, ahornsiroop, sojasaus, zout, gedroogde gember en witte peper. Meng om te combineren.Pas de smaak van zout en peper aan indien nodig.

Giet de dressing over de komkommer- en wortellinten. Roer voorzichtig om te combineren, zodat alle linten bedekt zijn met de dressing. Strooi de sesamzaadjes over de salade.

Laat minstens 10 minuten in de koelkast staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.


Notes

Het is mogelijk om deze salade olievrij te maken. Laat de olie weg en vervang deze door sojasaus of tamari.

En als je een andere olie wilt gebruiken, kun je elke andere neutrale olie gebruiken. Druivenpitolie is, over het algemeen, het meest neutraal.

Om deze salade glutenvrij te maken, gebruik je tamari in plaats van sojasaus. De meeste soorten azijn zijn glutenvrij.

Als je meer warmte aan deze salade wilt toevoegen, zijn chilivlokken een goede optie.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!