Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A bowl on a light grey backdrop with a thick dip in it garnished with olive oil, dill and mint leaves and a small bowl with fresh dill in the top right corner.

Haydari (Turkse Yoghurtsaus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 1 bowl 1x
  • Category: dip, saus, meze
  • Cuisine: Turks
  • Diet: Vegan

Description

Met 8 ingrediënten en 10 minuten maak je Haydari, een dikke Turkse yoghurtsaus. Deze dip is veganistisch en gemaakt met veganistische feta, een dikke sojayoghurt, verse dille en munt, zout, en een boter-knoflookmengsel voor nog meer smaak.


Ingredients

Scale
  • 1 blok (100 gram) veganistische feta
  • 2 eetlepels veganistische boter
  • 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gram (kopje) veganistische sojayoghurt, ongezoet
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 theelepel extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel (ongeveer 4 blaadjes) verse munt, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
  • muntblaadjes om te garneren
  • optioneel: pitabrood om te serveren

Instructions

  1. Verhit een kleine pan op middelhoog vuur en voeg de veganistische boter, gedroogde dille en fijngehakte knoflook toe aan de pan. Verhit tot de boter gesmolten is en de knoflook van kleur begint te veranderen. Zet opzij.
  2. Doe de feta in een kom en prak met een vork tot de feta helemaal verkruimeld is. Je kunt ook een handmixer of een kleine blender gebruiken om de feta te prakken. Kleine stukjes feta zijn goed, maar helemaal gladde feta is ook een optie.
  3. Voeg het boter-dille-knoflookmengsel, verse munt, verse dille en zout toe aan de feta. Roer goed om te combineren.
  4. Voeg ook de yoghurt toe en roer opnieuw om te combineren met een vork. De saus is klaar als hij dik en niet lopend is.
  5. Zet ongeveer een uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
  6. Serveer met extra vierge olijfolie en verse muntblaadjes, en een paar takjes dille. Het wordt vaak geserveerd met olijfolie en pitabrood. 

Notes

Yoghurt
Je kunt dit recept maken met ongezoete sojayoghurt, maar gebruik indien mogelijk ongezoete Griekse sojayoghurt.

Kruiden
Verse kruiden zijn beter dan gedroogde kruiden voor dit recept. 

Zout
Deze dip moet licht zout zijn, dus sla het zout niet over. Veganistische feta heeft de neiging minder intens (zout) te smaken dan gewone feta, dus ook dat is een reden om het zout niet over te slaan.

Laat afkoelen
Deze Turkse yoghurtsaus wordt nog dikker en romiger na ongeveer een uur in de koelkast. 

Bewaren voor later
Eventuele restjes kunnen in een luchtdichte verpakking tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Deze dip is niet geschikt om in de vriezer te bewaren. 


Nutrition

  • Serving Size: 1
  • Calories: 701
  • Sugar: 16.8g
  • Fat: 51.7g
  • Carbohydrates: 32.8g
  • Protein: 29.1g
  • Cholesterol: 133.5mg