Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht Salades

Tempeh Bereiden

Als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om tempeh te bereiden, dan blijf je terugkomen naar dit recept. Het is zo makkelijk en knapperig. Je hebt geen lastig te vinden ingrediënten nodig, en het kost je slechts 30 minuten om te maken! Makkelijk te bereiden tempeh is geweldig voor de lunch of bij het avondeten. Het is een heerlijke glutenvrije veganistische optie die je bij veel recepten kunt serveren.

 

This recipe is also available in English:

🇺🇸 English

easy baked tempeh

Ben jij team tofu of team tempeh? Of allebei? Ik vind beiden heerlijk, maar alleen omdat ik weet (na veel mislukte pogingen) hoe ik het moet bereiden. Als je team tofu bent, bereid je dan voor op een bekering. Dit recept voor makkelijk te bereiden gebakken tempeh is fool-proof en zo lekker!

In dit recept laat ik je twee versies zien die ik graag bereid: de smokey/rokerige versie en de knapperige versie. Ik ga je laten zien hoe je deze heerlijke plantaardige tempeh bites kunt maken terwijl je nog steeds de van nature nootachtige smaak kunt behouden. Je zult verrast zijn hoe makkelijk het is om tempeh te bereiden zodat ook jij kunt genieten van de meest knapperige, heerlijke tempeh bites ooit.

Dat moet dan best tijdrovend zijn denk je wellicht? Nee, hoor. Je hebt slechts 4 ingrediënten en 30 minuten nodig.

easy baked tempeh

Tempeh…wat? Wat is tempeh?

Tempeh is een toffe plantaardige eiwit dat vaak wordt vergeten door de meer populaire tofu. Tempeh is, net als tofu, gemaakt van sojabonen. Tempeh of tempe (/ˈtɛmpeɪ/; Javaans: témpé, Javanese uitspraak: [tempe]) is een traditioneel Indonesisch sojaproduct. Het belangrijkste verschil tussen tempeh en tofu, is dat tempeh wordt gemaakt van hele sojabonen. De sojabonen zijn van nature gefermenteerd en binden vervolgens als een blok- of cakevorm. Als zodanig is tempeh een meer whole food dan tofu. Meer intact gehouden, en minder bewerkt.

Hoe smaakt tempeh?

is het geen verrassing dat de smaak ook anders is. Tempeh smaakt wat nootachtig, heeft meer textuur, heeft een bite en meer smaak dan tofu. Tempeh is een geweldig sojaproduct om mee te werken en op smaak te brengen voor een verscheidenheid aan hartige gerechten.

Waar kun je tempeh kopen?

Je zou tempeh gewoon in de supermarkt moeten kunnen vinden. Ik koop mijn tempeh in mijn plaatselijke biologische winkel of in een Aziatische supermarkt. Je zou eventueel je eigen tempeh kunnen maken, maar voor nu blijf ik bij de winkel gekochte versie.

easy baked tempeh

Hoe bereid je tempeh

Dit recept vereist slechts 4 ingrediënten en is super makkelijk om te bereiden: snijd de tempeh, voeg de ingrediënten toe, combineer en bakken maar. Dat is het!

  1. Snijd de tempeh in blokjes
    Haal de tempeh uit de verpakking en gebruik een scherp mesje om de tempeh in blokjes te snijden. De grootte hangt af van je voorkeur. Mijn advies is om niet te kleine blokjes te snijden, omdat deze makkelijker aan kunnen branden. Bij twijfel, snijd de tempeh dus iets groter.
  2. Breng de tempehblokjes op smaak
    Plaats de tempehblokjes in een mengkom. Voeg ook de mosterd, tamari, edelgistvlokken* en/of gerookt paprikapoeder toe.
    Voor dit recept (en eigenlijk in het algemeen) gebruik ik graag een milde mosterd. Ik ben dol op deze mosterd*. Ik denk echter dat het niet zo makkelijk is om deze mosterd online te vinden. Hier is een linkje* met een foto en de merknaam als je nieuwsgierig bent. Ik koop deze mosterd zelf in Duitsland (Kaufland).
  3. Bak in de oven tot de tempehblokjes knapperig en goudbruin zijn
    Plaats de tempeh in een voorverwarmde oven op een bakplaat met bakpapier en bak op 200°C voor 20-30 minuten of totdat de tempehblokjes goudbruin zijn.

Deze ingrediënten samen geven tempeh een heerlijk diepe smaak zonder de bitterheid van tempeh. De textuur is ook prachtig. Aan de binnenkant is de tempeh wat zachter en de buitenkant heeft het een krokant goud randje.

Als je een hetelucht friteuse (air fryer) hebt, kun je de tempeh ook daarin bakken. Voeg de tempeh toe aan het mandje van de hetelucht friteuse en bak gedurende 10-15 minuten op 190°C. Schud het mandje halverwege.

Dat is het! Je kunt de tempeh nu serveren en er heerlijk van genieten.

Je zult deze knapperige gebakken tempeh heerlijk vinden. Het is:

  • Makkelijk
  • Hartig
  • Knapperig
  • Bevat eiwitten
  • Niet bitter
  • Je kunt de tempehblokjes aan alle hartige gerechten toevoegen 

Hoe kun je tempeh serveren

  • Elke kom wordt beter met deze knapperige gebakken tempeh
  • Serveer met pinda kerrie rijst
  • Voeg toe aan een kom met geroosterde groenten en bonen
  • Serveer met rijst
  • Serveer het met Aziatische wokgerechten
  • Voeg het toe aan een koude salade voor extra knapperigheid
  • Vervang tofu door gebakken tempeh
  • Voeg het toe aan loempia’s
  • Serveer met noedels

Voor het geval je het nog niet weet: ik heb een speciale voorkeur voor eten geserveerd in een kom. Voor meer inspiratie hoe je deze tempeh kunt serveren, kun je mijn e-kookboek ”The Green Bowl” hier bekijken.

Laat het me vooral even weten als je dit recept of één van mijn andere recepten gaat maken! Laat een reactie achter, beoordeel het, en vergeet je foto niet te delen op Facebook, of tag je foto #thegreencreator + @thegreencreator op Instagram. Ik zie graag je creatie terug!

Print
easy baked tempeh

Tempeh Bereiden (4 ingrediënten / knapperig of rokerig)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 2-3 1x
  • Category: hoofdgerecht of bijgerecht
  • Method: oven of hetelucht friteuse
  • Cuisine: Aziatisch

Description

Voor dit eenvoudig te bereiden recept voor gebakken tempeh heb je slechts 4 ingrediënten en 30 minuten nodig! Een heerlijke vegan & glutenvrije bron van plantaardige eiwitten die een perfecte aanvulling zijn op zoveel andere recepten! Een basisrecept waar je steeds op kunt terugvallen.


Scale

Ingredients

Voor de rokerige versie:

  • 200 gram tempeh (op basis van soja)
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 2 eetlepels (laag in sodium) tamari ( sojasaus of liquid aminos is ook goed)
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder

Voor de knapperige versie:

  • 200 gram tempeh (op basis van soja)
  • 1 theelepel milde mosterd
  • 2 eetlepels (laag in sodium) tamari ( sojasaus of liquid aminos is ook goed)
  • 1 eetlepel edelgistvlokken*

Instructions

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Je kunt ook een siliconenmat gebruiken.

Snijd de tempeh in middelgrote blokjes. Snijd de tempeh echter niet in te kleine blokjes, omdat deze gemakkelijker aan kunnen branden.

Plaats de blokjes in een mengkom.

Voeg de tamari en mosterd toe aan de tempeh, roer om te combineren tot de tempeh het grootste gedeelte van de tamari en mosterd heeft geabsorbeerd.

Voeg de edelgistvlokken en/of gerookte paprikapoeder toe en meng opnieuw.

Verspreid de tempeh over de bakplaat en bak vervolgens 20-30 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn met een knapperige randje.

Als je de tempeh in de hetelucht friteuse wilt bakken:

Voeg de tempeh toe aan het mandje en bak ongeveer 10-15 minuten op 190°C. Schud het mandje halverwege even.

Haal de tempeh uit de oven of hetelucht friteuse en serveer warm.


Notes

Warm zijn deze gebakken tempehblokjes heerlijk, maar eventuele restjes kun je 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Keywords: tempeh, soya

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord:

easy baked tempeh

Dit artikel bevat affiliatie links (productverwijzingen gemarkeerd in het groen en met een *). Klik hier om mijn beleid hierover te lezen. Als je iets koopt via een affiliatie link, dan kan ik een aangesloten commissie verdienen, zonder extra kosten voor jou. Ik raad alleen producten aan waar ik achter sta en die ik gebruik. Dank je wel voor je steun.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Lees vorig bericht:
    pomegranate in bowl
    Leuke Dingen #9 – Herfst Favorieten

    Het is gemakkelijk om de herfst te beschouwen als ''weg met het oude en kom maar door met het nieuwe'',...

    Sluiten