Cold Brew Tonic

Een cold brew tonic is een heerlijk verfrissend koffiedrankje met cold brew koffie, botanische tonic water, en een vleugje citrus.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Sinds vorig jaar staat cold brew tonic overal waar ik kom op het menu. Het was nieuw voor me en het lijkt nog steeds een trendy zomer koffie drankje te zijn.

Als je deze koffie ijsjes hebt gemist of nog steeds liever koffie in een kopje hebt dan in de vorm van een ijslolly, dan is deze cold brew tonic een drankje dat je deze zomer moet proberen. Het is makkelijk te maken, verfrissend, subtiel zoet, en een geweldige zomer pick-me-up drankje.

Ik heb een paar verschillende geprobeerd, vooral in Duitsland, en dit recept is momenteel mijn favoriet. Kanttekening: ik geniet nog steeds niet van een gewoon warm kopje koffie. Maar iets met koude koffie of koffie in desserts is veel aantrekkelijker. 

WAT IS COLD BREW TONIC?

Het is nauwelijks een recept te noemen, want een cold brew is een mengsel van cold brew concentraat geserveerd over ijsblokjes en vervolgens overgoten met gekoeld tonic water. Dit drankje wordt vaak mooi gepresenteerd met een schijfje sinaasappel of citroen/limoen.

Sommige café’s serveren een cold brew tonic met espresso, die even lekker is maar veel sterker qua koffiesmaak. Als je geen grote koffiedrinker bent (of helemaal geen koffiedrinker), of als je liever een minder zure koffiedrankje wilt drinken, is het maken van een cold brew tonic met cold brew koffie de beste optie. 

Het sprankelende gekoelde tonic water voegt een prachtige diepe smaak toe aan de koude koffie. Je kunt verschillende tonic waters gebruiken, en die zullen allemaal een ander bitter element aan het drankje toevoegen. Ik gebruik graag Fever Tree tonic water, omdat die in alle supermarkten verkrijgbaar is en de botanische smaken mooi combineren met de cold brew. 

Aan een cold brew tonic wordt meestal een beetje limoen- of citroensap toegevoegd, maar dat is optioneel (ik kan het je wel aanraden).

Zoals je je kunt voorstellen, is dit drankje met koud gezette koffie, botanisch tonic water en een vleugje citrus een onweerstaanbaar zomerdrankje.

A glass coffee pot filled half with dark coffee and a dark bottle with cold brew coffee concentrate next to each other with a light brown backdrop

COLD BREW TONIC INGREDIËNTEN

Alhoewel dit recept zo simpel is als maar kan, zijn er een aantal specifieke ingrediënten die je nodig hebt om de beste cold brew tonic te maken. 

Ingredients for cold brew tonic on a plate with lime slices and a light brown background and a glass with ice cubes with the text of the ingredients next to it

Cold brew koffie of cold brew koffie concentraat
Voor dit recept raad ik geen espresso aan, maar cold brew koffie of cold brew concentraat. Je kunt je cold brew concentraat thuis maken of een in de winkel gekochte concentraat gebruiken. 

Het verschil tussen cold brew concentraat en cold brew koffie is de hoeveelheid gemalen koffie die gebruikt wordt in verhouding tot de hoeveelheid water, waardoor cold brew concentraat sterker is dan cold brew.

Het kan lastig zijn om te bepalen hoeveel concentraat het beste is voor dit recept. Ik gebruikte een in de winkel gekochte versie, maar het is een merk dat ik eerder heb gebruikt, dus ik weet hoe sterk het was. Als je twijfelt, gebruik dan minder concentraat, want je kunt er later altijd nog wat aan toevoegen als dat nodig is. 

Gekoeld tonic water
Ik heb een paar verschillende merken geprobeerd, maar de klassieke Fever Tree tonic water vond ik het lekkerst voor dit recept. Het past goed bij cold brew coffee of cold brew coffee concentrate. 

Limoen/citroen of sinaasappel
Dit drankje is verfrissend met een kneepje citroen- of limoensap, maar je kunt ook vers sinaasappelsap gebruiken. Ik hou van alle mogelijke citrusvariaties voor dit recept. En als je het serveert met een schijfje citrus, ziet dit drankje er ook nog eens heel uitnodigend uit.

IJsblokjes
Dit koffiedrankje wordt gemaakt met ijsblokjes. Vul je serveerglas bijna helemaal vol met ijsblokjes. 

COLD BREW TONIC VARIATIES

Er zijn een paar heerlijke variaties op dit drankje die allemaal het proberen waard zijn.

Experimenteer met je koffiebonen. Als je altijd Arabica gebruikt, probeer dan eens Robusta (veel sterkere koffie), Excelsa, of Liberica koffie.

Voeg een zoetstof toe om de zure en citrusachtige smaken in balans te brengen. Ik raad ook ten zeerste aan om deze zoete versie te proberen. 

Voor een extra shot cafeïne gebruik je de helft cold brew koffie en de helft espresso. Je kunt het een beetje zoeten met ahorn siroop. 

Een scheutje kokosmelk is ook heerlijk, vooral als je limoen gebruikt.

Als je geen fan bent van tonic water, probeer dan bruisend water met een zoetje.

Op een menukaart in Nederland combineerden ze Coca-Cola met cold brew coffee en limoensap. Heel interessant!

A glass with cold brew tonic with ice cubes and a slice of lime seen from slightly above on a light grey backdrop

LAATSTE TIPS

Wees niet verlegen om een zoetstof toe te voegen. Het is veel gebruikelijker dan je denkt. Ik geef de voorkeur aan ahornsiroop als ik een zoetstof gebruik. Met een beetje kom je een heel eind in dit recept. Voeg een zoetstof toe om de smaken in balans te brengen, maar overstem de tonic- en koffiesmaken niet.

Je kunt ook ander tonic water gebruiken. Probeer te experimenteren met wat je lekker vindt. Er zijn veel tonic water smaken verkrijgbaar. De beste algemene tonic is Fever-Tree Indian Tonic Water en de meest budgetvriendelijke is Schweppes Tonic Water.

Een paar tonic water versies zijn expliciet voor gins, die zijn dus niet de meest fantastische match met koffie; een voorbeeld is Fentimans Tonic Water. Deze cold brew tonic zal niet goed smaken als het tonic water niet goed bij koffie past. 

Dit drankje ziet er verfrissend en uitnodigend uit met een schijfje limoen, maar je kunt het ook serveren als een ”cocktail” met een kers. Een beetje zoals in dit recept, maar dan zonder de papieren paraplu.

A glass with cold brew tonic on a white plate with a light brown backdrop and a few lime slices next to it

Meer zomerse drankjes

Doet dit je verlangen naar meer zomerse drankjes? Hier zijn er een paar om te proberen:

Ik hoop dat je deze cold brew tonic eens gaat proberen! Vergeet me niet te taggen op Facebook of Instagram @thegreencreator + #thegreencreator! Of laat hieronder een reactie achter en beoordeel dit recept.

A glass with cold brew tonic with ice cubes and a slice of lime with text on the top saying cold brew tonic
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A glass with cold brew tonic with ice cubes and a slice of lime

Cold Brew Tonic

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Total Time: 3
 • Yield: 1 1x
 • Category: drankje

Description

Deze cold brew tonic is een heerlijk en verfrissend koffiedrankje met cold brew koffie, botanische tonic water, en een vleugje citrus.


Ingredients

Scale

Voor mild sterke cold brew tonic, gebruik de verhouding:

 • 1/4 kop ( 75 ml) cold brew concentraat
 • 1/3 kop (175 ml) gekoeld tonic water
 • ijsblokjes om het glas bijna volledig te vullen
 • schijfje verse limoen (of schijfje citroen of sinaasappel)
 • een kneepje limoensap

Voor medium sterke cold brew tonic, gebruik de verhouding

 • 1/3 kop (75 ml) gekoeld cold brew concentraat
 • 3/4 kop (175 ml) gekoeld tonic water
 • ijsblokjes om het glas bijna volledig te vullen
 • schijfje verse limoen (of schijfje citroen of sinaasappel)
 • een kneepje limoensap

Voor een veel sterkere cold brew tonic gebruik je de volgende verhouding

 • 1/2 kop (125 ml) gekoeld cold brew concentraat
 • 1/2 kop (125 ml) gekoeld tonic water
 • ijsblokjes om het glas bijna volledig te vullen
 • schijfje verse limoen (of schijfje citroen of sinaasappel)
 • een kneepje limoensap

Instructions

Giet de koude cold brew concentraat in een glas. Een glas van 380 ml (13 oz) is geschikt voor dit recept. Voor een kleiner glas (175 ml), halveer je het recept. 

Voeg het gekoelde tonicwater en een paar druppels limoensap toe aan de cold brew concentraat. 

Roer kort. 

Vul het glas met ijsblokjes

Voeg een kneepje limoensap toe.

Serveer met een vers schijfje limoen, citroen of sinaasappel. 


Notes

Voeg een beetje ahornsiroop toe om de cold brew tonic zoeter te maken, indien nodig. 

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.