Deze Vietnamese Pindasaus is een makkelijke, romige, hartig-zoete, en veelzijdige saus. Het is perfect voor salades, Pad Thai, summer rolls, en noedelgerechten.
Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.
Een goede saus is een must in mijn keuken, en pindasaus is één van mijn favorieten. Deze pindasaus is veelzijdig en zal in een mum van tijd je plaats in de keuken vinden, of het nu bij je favoriete warme gerecht is of bij koude summer rolls.
Waarom jij deze pindasaus ook heerlijk zult vinden:
- Het is een simpel recept dat in 5 minuten klaar is.
- De kokosmelk en pindakaas maken het een rijke en romige saus.
- Alle smaken zijn perfect in balans.
- De kokossuiker maakt het een beetje zoet.
- Deze saus is mild, maar je kunt er makkelijk een pittige pindasaus van maken als je dat wilt.
- En tenslotte zorgt het limoensap voor de perfecte frisheid.
WAT IS PINDASAUS
Aziatische pindasaus is één van de populairste sauzen die wordt gebruikt voor diverse gerechten, zoals groenten, saladedressings, of als dipsaus. Maar wist je dat pindasaus oorspronkelijk uit Indonesië komt en niet uit Thailand?
Er zijn nogal wat variaties op pindasaus, afhankelijk van het recept en de herkomst. De pindasaus die het meest wordt gebruikt is satésaus (Indonesisch), zoals dit recept van Hot Thai Kitchen.
Dit Vietnamese Pindasaus recept is geïnspireerd op de traditionele Vietnamese pindasaus genaamd tuong dau phong of tương đậu phộng. Die saus bestaat hoofdzakelijk uit hoisinsaus met pindakaas, hete chilipepers en water. De pikantheid en de consistentie variëren echter.
Dit pindasaus recept is echter mild en veelzijdig, gemaakt met romige pindakaas, hoisinsaus, kokossuiker, kokosmelk, knoflook, en limoen. Maar je kunt pit en warmte toevoegen aan deze saus met chili pepers.
INGREDIËNTEN VOOR VIETNAMESE PINDASAUS
Je hebt een paar basisingrediënten en 5 minuten nodig om een smeuïge dipsaus met pinda’s te maken.
Smeuïge Pindakaas
Technisch gezien zou je ook pindakaas met stukjes noot kunnen gebruiken, maar de gladde textuur van romige pindakaas maakt het makkelijker om de ingrediënten te mengen en een betere dipsaus. Ook zal de saus een beetje een knapperige textuur hebben als het wordt geserveerd met stukjes pinda’s. Ik heb voor dit recept romige, natuurlijke pindakaas zonder extra toevoegingen gebruikt.
Lichte kokosmelk
Ik raad aan om voor dit recept minder vette kokosmelk te gebruiken, ook wel light kokosmelk genoemd. De consistentie van die kokosmelk is meer waterig en makkelijker te mengen met de pindakaas. En aangezien dit recept al pindakaas bevat, kan het vet in de volle kokosmelk de saus een beetje zwaar maken.
Water
Om de saus te verdunnen. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de dikte van de saus, en dit hangt af van de kokosmelk en pindakaas die je gebruikt.
Hoisinsaus
Het is een uitstekende saus om die authentieke Aziatische smaak toe te voegen. Het maakt de saus ook wat dikker.
Limoensap
Het sap van verse limoen of citroen maakt deze saus lichter en versterkt de smaken.
Kokossuiker
De kokossuiker in dit recept is de perfecte manier om zoetheid aan de saus toe te voegen en de umami smaken in balans te brengen.
Knoflook
Het enige sterkere ingrediënt in deze saus is de knoflook. Het voegt een scherpe smaak toe zonder de saus pittig te maken.
Stukjes pinda’s
Om deze saus een beetje textuur en een bite te geven, kun je stukjes pinda’s toevoegen als garnering.
Hete chilipepers
Dit is een optioneel ingrediënt om wat warmte aan de saus toe te voegen. Voeg een beetje toe tot je de gewenste pikantheid hebt bereikt.
HOE MAAK JE VIETNAMESE PINDASAUS
Als je alle ingrediënten klaar hebt, is deze pindasaus in minder dan 5 minuten klaar.
Stap 1.
Doe alle ingrediënten in een middelgrote kom, maar sla de stukjes pinda’s over.
Stap 2.
Meng goed door elkaar tot de saus glad en romig is.
Stap 3.
Als de saus dik is, kun je water toevoegen om het te verdunnen. Een klein beetje is al genoeg om de saus te verdunnen en de gewenste consistentie te krijgen. Voeg desgewenst hete chilipepers toe en meng opnieuw.
Stap 4.
Garneer met stukjes pinda’s en serveer met bijvoorbeeld summer rolls.
Bekijk de receptkaart hieronder voor het volledige recept met de exacte hoeveelheden.
VARIATIES EN VERVANGINGEN
Je kunt elke pindakaas gebruiken die je in huis hebt. Maar als je pindakaas met toegevoegde suiker gebruikt, kun je de kokossuiker in dit recept overslaan. Of proef het voordat je de kokossuiker toevoegt. En als je pindakaas toegevoegde zout bevat, zal dit ook de smaak beïnvloeden.
Als je een dikkere saus niet erg vindt, gebruik dan gerust de kokosmelk die je in huis hebt, zoals een volvette versie. In dat geval zul je iets meer water moeten gebruiken om de dikke saus te verdunnen.
Wil je dit recept kokosvrij maken? Gebruik dan water of plantaardige melk.
Als je dit recept vetarm wilt maken, kun je de pindakaas vervangen door pb2 of een andere pindakaas in poedervorm. Je zult dan meer water moeten gebruiken om de juiste romige consistentie te krijgen.
Als je geen hoisinsaus kunt vinden, kun je sojasaus gebruiken. Over het algemeen is hoisinsaus dikker en iets zoeter dan sojasaus. Als de saus te dun is wanneer je sojasaus gebruikt, kun je de saus dikker maken door volvette kokosmelk, meer pindakaas, of geen water te gebruiken.
Knoflook is een geweldige toevoeging aan dit recept, maar als rauwe knoflook een beetje te veel van het goede voor je is, kun je in plaats daarvan de knoflook eerst bakken of gesauteerde knoflook gebruiken.
Wil je de stukjes pinda’s overslaan, maar toch genieten van een beetje knapperigheid of textuur? Je kunt dan pindakaas met stukjes noot gebruiken in plaats van stukjes pinda’s om dezelfde textuur te bereiken.
LAATSTE TIPS
Serveer het met
Summer rolls en pindadipsaus zijn een match made in heaven. Deze saus is mijn favoriet bij dit summer rolls recept. Deze Vietnamese pindasaus is zacht en zo romig!
Bewaar het voor later
Deze pindasaus is tot een week houdbaar in de koelkast in een luchtdichte verpakking. Als je de pindasaus wilt gebruiken, kun je het ongeveer 10-15 minuten op kamertemperatuur laten staan, zodat de pindakaas zacht kan worden en weer die heerlijke romige dipsaus wordt.
Invriezen
Heb je meer gemaakt en wil je de pindasaus invriezen? Geen probleem. Doe de saus in kleinere potjes en vries ze per stuk in. De saus zal dikker zijn als het eenmaal is ontdooid. Om de saus dunner te maken, voeg een beetje water of kokosmelk toe en meng. Je kunt deze saus tot 8 weken invriezen.
Zin in meer dips?
Ik hoop dat je deze Vietnamese Pindasaus eens gaat proberen! Vergeet me niet te taggen op Facebook of Instagram @thegreencreator + #thegreencreator! Of laat hieronder een reactie achter en beoordeel dit recept.
Vietnamese Pindasaus
- Total Time: 5
- Yield: ongeveer 175 ml 1x
- Category: dip/saus
- Cuisine: Aziatisch
- Diet: Vegan
Description
Deze Vietnamese Pindasaus is een makkelijke, romige, hartig-zoete, en veelzijdige saus. Het is perfect voor salades, Pad Thai, summer rolls, en noedelgerechten.
Ingredients
- ¼ kopje (60 gram) romige pindakaas
- ¼ kopje (60 ml) kokosmelk (light)
- 1–2 eetlepels water, zie notes
- 1 ½ eetlepel hoisinsaus
- 1 ½ theelepel limoensap
- 1 theelepel kokossuiker
- 1 eetlepel gehakte pinda’s – voor de garnering of gebruik knapperige pindakaas
- 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt / rauw of een paar minuten in olie gebakken
- Optioneel: hete chilipepers naar smaak
Instructions
Hak de pinda’s met een groot mes fijn op een stevige (houten) snijplank en zet apart.
Doe alle ingrediënten in een middelgrote kom, maar sla de gehakte pinda’s over.
Meng goed door elkaar tot de saus glad en romig is.
Als de saus dik is, kun je water toevoegen om het te verdunnen. Een klein beetje (een eetlepel per keer) is genoeg om de saus te verdunnen en de gewenste consistentie te krijgen. Voeg meer water toe als de saus nog te dik is.
Voeg desgewenst hete chilipepers toe en meng opnieuw.
Garneer met stukjes pinda’s en serveer met bijvoorbeeld summer rolls.
Notes
- Voeg 1 eetlepel water of kokosmelk toe om de saus te verdunnen.
- Deze saus is veelzijdig, en je kunt het gemakkelijk wat pittiger maken door er een beetje chilipeper aan toe te voegen.
- Ik raad aan om natuurlijke romige pindakaas te gebruiken voor dit recept, maar je kunt ook pindakaas met stukjes noot gebruiken en de stukjes pinda’s overslaan.
- Als je pindakaas met toegevoegde suikers gebruikt, kun je de kokossuiker verminderen of overslaan. Proef de saus voordat je de suiker toevoegt om er zeker van te zijn dat het de juiste hoeveelheid zoetheid heeft voor jou. Het moet de andere smaken niet overheersen.
- Als je dit recept vetarm wilt maken, kun je de pindakaas vervangen door pb2 of een andere pindakaas in poedervorm. Je zult dan meer water moeten gebruiken om de juiste romige consistentie te krijgen.
- Kokosmelk light is geweldig voor dit recept omdat het dunner is dan volle kokosmelk, waardoor het makkelijker is om de pindakaas te mengen. Maar je kunt ook volle kokosmelk gebruiken als je dat wilt. In dat geval voeg je meer water toe om de saus te verdunnen.
- Wil je deze saus kokosvrij maken? Gebruik dan water of plantaardige melk naar keuze.
- Restjes kunnen tot een week in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaard worden. Laat het ongeveer 10-15 minuten op kamertemperatuur staan voordat je het gebruikt.
- Deze pindasaus is tot 8 weken goed in te vriezen. Doe de saus in kleinere potjes en vries ze per stuk in. De saus zal dikker zijn als het eenmaal ontdooid is. Om de saus dunner te maken, voeg een beetje water of kokosmelk toe en meng opnieuw.
- Deze pindasaus is heerlijk bij deze summer rolls.
Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!