Matcha Limonade

Deze matcha limonade is het ultieme koude zomerdrankje voor matcha-liefhebbers – een verfrissend, zoet drankje gemaakt met half matcha thee en half limonade geserveerd met ijsblokjes.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Dit recept combineert het beste van alles wat je kunt wensen op een warme zomerdag – een klassieke matcha thee geserveerd als ijsthee en de zoete smaak van klassieke limonade. Je kunt van dit verfrissende en oppeppende drankje genieten met slechts 3 ingrediënten (plus water en ijsblokjes).

Ik ben een grote matcha fan, maar ik houd mijn matcha drankjes graag simpel. Een klassieke matcha latte met amandelmelk is mijn favoriet, en tijdens de warmere maanden maak ik daar de koude versie van. Deze matcha limonade is een nieuwe favoriet, en het voldoet aan mijn matcha criteria: het is eenvoudig te maken en heerlijk.

WAT IS GROENE MATCHA THEE?

Matcha is een poedervorm van Japanse groene thee. Matcha is krachtiger dan gewone groene thee, omdat de hele bladeren tot een poeder worden vermalen.

Er zijn veel verschillende soorten matcha verkrijgbaar, maar het is belangrijk om op zoek te gaan naar matcha-poeder van ceremoniële kwaliteit met een levendige groene kleur. Ceremoniële matcha wordt gemaakt van jonge theebladeren.

Matcha powder in a small bowl on a white plate with lemon slices on a white backdrop with ingredients for matcha lemonade in small bowls

MATCHA LIMONADE STARBUCKS

Je zou gelijk kunnen hebben als je denkt dat je dit recept eerder hebt gehoord of gezien. Dit is een zachte copycat van de matcha limonade van Starbucks.

Het belangrijkste verschil is dat Starbucks waarschijnlijk een gewone, meer kunstmatige zoetstof gebruikt, en dit recept is met ahornsiroop. Als je een Starbucks matcha limonade copycat wilt, dan zou ik aanraden om meer suiker in dit recept te gebruiken. De matcha van Starbucks schijnt een gezoet matcha poeder te zijn, wat ook de zoetheid kan verklaren.

Starbucks perst de citroenen voor hun matcha limonade waarschijnlijk ook niet vers uit, wat een groot verschil maakt.

Green colored matcha lemonade in a glass with ice cubes with a glass straw on a white plate with lemon slices and green matcha powder

INGREDIËNTEN MATCHA LIMONADE

Matcha poeder
Je hebt een matcha poeder nodig om de matcha thee te maken. Matcha van hoge kwaliteit is prijziger, maar matcha van lagere kwaliteit (minder levendige kleur) kan ook een optie zijn als je van de smaak houdt. Hoe beter de matcha, hoe beter dit drankje zal zijn. Ik gebruik momenteel dit ceremoniële matcha-poeder.
Citroenen
Verse citroenen zijn het beste voor het maken van je limonade. Vers geperst maakt een groot verschil, en je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig voor dit recept.
Ahornsiroop
Iedere zoetstof naar keuze werkt prima in dit recept, maar ahornsiroop en matcha thee gaan prachtig samen. Dus, als je ahornsiroop in je keukenkastjes hebt, gebruik dat.
Water en ijsblokjes
Dit is een must om de limonade te maken en om van dit recept een ijskoude traktatie te maken.

Ingredients for matcha lemonade on a white plate in several small bowls with the names next to it on a white backdrop with a bowl of ice cubes and a bamboo matcha whisk next to a small bowl with matcha powder

WAT IS DE BESTE MATCHA VOOR MATCHA LIMONADE?

De wereld van matcha groene thee poeders is groot. Er zijn vele merken en variaties, en de prijs kan variëren van 5 euro tot boven de 70 euro.

Hoewel dit ontmoedigend kan zijn, adviseer ik je om je niet te laten overweldigen. Er zijn drie dingen om in gedachten te houden:

 1. Wat is je budget?
 2. Wat is het helderste, meest levendige matcha-poeder dat je binnen dat budget kunt vinden?
 3. En hou je van de smaak?

Dat is alles wat je in gedachten moet houden. Het is niet nodig om meer dan 70 euro uit te geven aan matcha poeder als je het maar af en toe gaat gebruiken voor een recept als dit. Een recept waarbij de matcha niet eens in zijn pure vorm wordt geserveerd.

HOE MAAK JE IJSKOUDE MATCHA LEMONADE (stap voor stap met foto’s)

Matcha limonade is een mooi gelaagd drankje waarbij suiker en ijsblokjes de lagen gescheiden houden. Het eerste laagje is de gele limonade, het tweede laagje zijn ijsblokjes, en de derde en laatste groene laag is matcha groene thee. Hoe meer suiker en ijs je gebruikt, hoe meer scheiding er tussen de lagen zal zijn.

Stap 1. (laagje 1)
Pers de verse citroenen uit in een kommetje en doe het citroensap in een glas. Dit moet het glas zijn waarin je de matcha limonade gaat serveren. Voeg water en ahornsiroop toe aan het glas en roer om te combineren.

Stap 2. (laagje 2)
Voeg ijsblokjes toe aan het glas en zet opzij.

Stap 3. (laagje 3)
Zeef het matcha-poeder in een kleine kom. Dit zorgt ervoor dat er geen klontjes in de limonade komen. Voeg warm water toe aan de kom en klop het op met een matcha-klopper of een gewone klopper. Meng het matcha-poeder grondig met het water en maak daarbij Z- en M-bewegingen. Ook dit voorkomt dat er klontjes in je matcha limonade komen.

Stap 4.
Giet de groene matcha thee over de limonade en serveer.

MATCHA LIMONADE TIPS

Hoewel dit recept slechts 3 ingrediënten vereist (plus water en ijsblokjes), laat het ruimte voor variaties.

De citroenen en de suiker maken dit tot een heerlijk drankje, maar de gewenste zoetheid is persoonlijk. Dit recept is gematigd zoet, dus je proeft nog steeds de citroenen. Maar je kunt de zoetheid naar eigen smaak aanpassen. Je kunt ook andere natuurlijke zoetstoffen gebruiken, zoals Stevia, kokossuiker, of dadelstroop (dit zal de kleur van het drankje veranderen). Een siroop is de makkelijkste zoetstof om in water op te lossen.

Als je haast hebt, kun je in de winkel gekochte citroensap gebruiken of in de winkel gekochte limonade kopen voor je matcha limonade.

De hoeveelheid matcha is perfect voor dit recept, maar als je van een mildere matcha smaak houdt, gebruik dan ongeveer ½ theelepel matcha poeder. Dit drankje met 1 theelepel matcha poeder bevat ongeveer 180 mg cafeïne.

Matcha lemonade in a glass with ice cubes with a separate yellow and green layer with a glass straw on a white plate with lemon slices

WAAROM JE DIT RECEPT OOK HEERLIJK ZULT VINDEN

Eén van de belangrijkste redenen waarom dit waarschijnlijk een nieuw favoriet matcha drankje voor je zal zijn, is dat je slechts 3 ingrediënten plus water en ijsblokjes nodig hebt om een matcha limonade te maken. Alles wat je nodig hebt om te maken is een klassieke matcha thee en zoete limonade.

De andere reden waarom je van dit recept zult houden, is dat het verfrissend is en je energie een boost geeft. De cafeïne in matcha en de ijsblokjes is een heerlijke manier om het lichaam wakker te maken. Dit ijsdrankje is alles wat je nodig hebt deze zomer.

Je kunt de limonade van tevoren maken en op elk moment van de dag binnen een paar minuten van dit drankje genieten. Het enige wat je hoeft te doen is de matcha groene thee te maken en deze over je eerder gemaakte limonade met ijsblokjes gieten.

Matcha lemonade in a glass with ice cubes with a separate yellow and green layer with a hand whisking the matcha lemonade with a glass straw on a white plate with lemon slices and a bamboo stick

Op zoek naar meer koude drankjes? Misschien vind je dit ook lekker:

Laat me weten of je dit matcha limonadedrankje net zo lekker vindt als ik! Laat hieronder een reactie en een sterrenbeoordeling achter, en tag me op Instagram @thegreencreator met je creaties.

Matcha lemonade with ice cubes with a separate yellow and green layer with a glass straw on a white plate with lemon slices and a bamboo stick with the text matcha lemonade easy recipe on the top
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A glass with yellow lemonade on the bottom and green matcha tea with ice cubes on the top with a glass straw on a white plate with lemon slices with a small bowl with green matcha tea in the background

Matcha Limonade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Total Time: 5
 • Yield: 1 portie (ongeveer 475 ml) 1x
 • Category: drankje
 • Cuisine: Amerikaans
 • Diet: Vegan

Description

Deze matcha limonade is een verfrissend, zoet drankje gemaakt van half matcha thee en half limonade gelaagd tussen ijsblokjes.


Ingredients

Scale

CITROENSAP (EERSTE LAAGJE)

 • 3 eetlepels (40 ml) vers citroensap (1 citroen)*
 • ½ kop (120 ml) water
 • 2 eetlepels (25 ml) ahornsiroop*

TWEEDE LAAGJE

 • IJsblokjes, zoveel als nodig om het glas te vullen

PURE MATCHA THEE (DERDE LAAGJE)

 • 1 theelepel matcha-poeder*
 • 3 eetlepels (45 ml) warm water (watertemperatuur ongeveer 70°C)

Instructions

LAAGJE 1.
Bereid verse limonade. Pers de limonade uit in een (serveer)glas en zet apart of koel in de koelkast. Wanneer je klaar bent om je matcha limonade te maken voeg je het citroensap toe aan het glas. Dit moet het glas zijn waar je de matcha limonade in gaat serveren. Voeg water en ahornsiroop toe aan het glas en roer om te combineren.

LAAGJE 2.
Voeg ijsblokjes toe aan het glas en zet apart.

LAAGJE 3.
Zeef het matcha-poeder in een kleine kom met een fijnmazige zeef om eventuele klonters te verwijderen. Voeg warm water toe aan de kom. Het water hoeft niet kokend water te zijn. Ik maak graag matcha thee met een watertemperatuur van 70°C. Klop krachtig met een matcha bamboe garde of een gewone garde en maak Z en M bewegingen. Nogmaals, dit voorkomt dat er klonters in je matcha limonade komen.

Giet de groene matcha thee over de limonade. Roer om te combineren.

Serveer onmiddellijk.


Notes

Hoewel vers het beste is, kun je in plaats van vers geperst citroensap ook in de winkel gekocht citroensap gebruiken. Als dit suiker bevat, kun je de zoetstof in dit recept overslaan.

De zoetheid van dit drankje is heel persoonlijk. Voeg meer zoetstof toe als dat nodig is.

Elke zoetstof zal werken als een alternatief hier. Suikers op basis van siroop zijn het gemakkelijkst op te lossen in citroensap en water.

Als je kristalsuiker wilt gebruiken, los dit dan op in het water voor dit recept in een kleine steelpan op matig vuur; roer voortdurend tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen voor gebruik.

Voor een mildere matcha-smaak gebruik je ½ theelepel matcha-poeder.

Je kunt de limonade van tevoren maken. Het enige wat je hoeft te doen is de matcha groene thee te maken en deze over je eerder gemaakte limonade met ijsblokjes te gieten.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.