Deze zachte, luchtige, olievrije, vegan chocolade muffins (oftewel chocolate chip muffins) kun je in minder dan 15 minuten in de oven schuiven. Deze muffins zijn natuurlijk gezoet, heerlijk, makkelijk te maken, en een geweldig ochtendgebakje of middagsnack.
Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.
Herinner je je deze courgette muffins nog? Dit zijn de perfecte muffins als je op zoek bent naar een goed glutenvrij, natuurlijk gezoet, olievrij veganistisch muffin recept.
Hoog tijd voor nog een muffin recept zonder olie met chocolade stukjes. Het kostte me een paar pogingen, maar het resultaat is zo lekker! Deze muffins zijn mijn nieuwe favoriete ontbijt momentje. Oh, en het is ook heerlijk met een goede matcha latte.
Dit recept is een makkelijke 1-kom recept plus een glas om de lijnzaad ei en de vegan karnemelk in te maken. En het beste van dit recept is dat je geen dure ei-vervangers, meelvervangers of een banaan nodig hebt om de olie te vervangen.
Dit recept is zo eenvoudig en lekker dat je de bloem gemakkelijk kunt vervangen door glutenvrije bloem als je dat wilt.
INGREDIËNTEN
Dit recept is eenvoudig met basisingrediënten die je vast al in je keukenkastje hebt. De basis van het beslag is amandelmelk, lijnzaad ei, appelmoes, en bloem. De muffins zijn natuurlijk gezoet met ahornsiroop.
Het resultaat zijn vochtige, rijke, chocolade muffins.
Plantaardige melk: ik raad amandelmelk of sojamelk aan voor dit recept. Beide opties zijn goed om vegan karnemelk mee te maken.
Lijnzaad eieren: de combinatie van gemalen lijnzaad + vloeistof + een paar minuten creëert een mooie bindende textuur die geweldig is in elk veganistisch bakrecept. Als ik lui ben, gebruik ik soms hele lijnzaadjes, maar gemalen lijnzaadjes zijn hier het beste voor.
Bloem: ik raad voor dit recept patentbloem aan, maar glutenvrije opties werken ook. Vervang de bloem in het recept door gelijke hoeveelheden glutenvrije bloem.
Appelazijn: appelciderazijn is een goede optie voor het maken van veganistische karnemelk.
Bakpoeder en baking soda (zuiveringszout): voor luchtige en fluffy muffins.
Zout: om de zoete smaken naar voren te brengen.
Zoetstof: ahornsiroop is een uitstekende zoetstof voor dit recept.
Appelmoes: dit werkt als een olie in dit recept. Het bindt, voegt smaak en zoetheid toe, en maakt de muffins niet te zwaar.
Vanille-extract: dit is een extra smaakmaker die ik ten zeerste aanbeveel.
Vegan chocolate chips: de prominente smaak en textuur zijn chocolade chips. Kies een merk dat je lekker vindt en kijk of ze gezoet zijn. Als dat zo is, kun je de zoetstof in dit recept wellicht verminderen.
WAT HEB JE NODIG
Voor mijn muffinrecepten heb je een aantal essentiële keukenbenodigdheden nodig, zoals een glas (maatbeker), een mengkom, een spatel, een koelrek, en een muffinbakvorm of –vormpjes. Voor de muffinbakvorm gebruik ik graag cupcake-vormpjes met antiaanbaklaag, zoals deze.
VERVANGINGEN
Glutenvrij
Deze muffins kunnen ook gemakkelijk glutenvrij worden gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is het meel in het recept te vervangen door gelijke hoeveelheden glutenvrij meel. Ik vind bij glutenvrij bakken dat een combinatie van glutenvrije meelsoorten het beste werkt. Dus een combinatie van havermeel en amandelmeel, bijvoorbeeld. Ik heb dit geleerd van een plantaardige chef toen ik in New York was.
Zoetstoffen
Ahornsiroop is een prima zoetmiddel voor dit recept, maar je kunt ook gelijkwaardige hoeveelheden kokossuiker of dadelsiroop gebruiken (de muffins worden dan wel veel donkerder). Als je niet per se een natuurlijke zoetstof wilt gebruiken, werkt gewone witte veganistische suiker ook in dit recept, maar dan krijg je misschien wel een zoetere muffin.
Appelazijn
Als je geen appelazijn hebt voor het maken van vegan karnemelk (azijn + plantaardige melk), kun je witte (wijn)azijn gebruiken. Citroensap is ook een goede optie.
Appelmoes
Appelmoes doet het uitstekend als olievervanger. Als je geen appelmoes wilt gebruiken, kun je dit recept olievrij maken door gelijke hoeveelheden geprakte banaan te gebruiken.
Plantaardige melk
Voor dit recept is amandelmelk een prima optie, en het maakt vrij goede vegan karnemelk. Maar je kunt ook soja, haver, of cashew melk gebruiken. Als je muffins geen geweldige textuur hebben, kan dat liggen aan de melk (merk) die je gebruikt, dus probeer dan de volgende keer een andere te gebruiken.
Veganistische chocoladestukjes (chocolate chips)
Als je geen veganistische chocoladestukjes kunt vinden, kun je ook gehakte veganistische chocolade gebruiken. De muffins zullen er dan iets anders uitzien, maar nog steeds heerlijk zijn.
Dit is een lekker basisrecept dat ruimte laat om te experimenteren. Ik heb de chocoladestukjes ook vervangen door bosbessen of frambozen, en het was net zo lekker! Je kunt ook de helft chocoladestukjes en de helft frambozen of bosbessen gebruiken.
HOE MAAK JE VEGAN CHOCOLADE MUFFINS (stap-voor-stap)
Meer details over dit recept vind je in de receptkaart onderaan de pagina met de volledige instructies.
Stap 1. Vegan karnemelk
Meng in een glas of kleine kom de amandelmelk, appelazijn en gemalen lijnzaad. Roer om te combineren en zet apart om de amandelmelk (of sojamelk) te laten stremmen.
De lijnzaad met de melk vormen een lijnzaad-ei, en de appelazijn zal met de melk stremmen tot veganistische karnemelk. Dit is een essentieel onderdeel om de muffins te laten rijzen.
Na ongeveer 5 minuten moet de textuur van de melk dikker zijn.
Stap 2. Muffinbeslag
Voor de volgende stap heb je een middelgrote kom nodig. Voeg de bloem, bakpoeder, bakingsoda (zuiveringszout) en zout toe en meng alles goed door elkaar. Vervolgens voeg je ook de veganistische karnemelk toe en roer nogmaals.
En als laatste voeg je de appelmoes, ahornsiroop en vanille toe en meng tot een geheel. Er mogen geen klonters zijn, en de bloem moet goed gemengd zijn met de natte ingrediënten. Meng het geheel echter niet te veel.
Stap 3. Maak de muffin een chocolade muffin
Roer er tenslotte de chocoladestukjes door. Wees voorzichtig! En mix je beslag niet te veel.
Stap 4. Bakken de muffins
Plaats het beslag in een muffinbakvorm of siliconen muffinvormpjes. Bak ongeveer 20 minuten en laat volledig afkoelen in de muffinvormpjes alvorens op te dienen.
LAATSTE TIPS
Als je een muffinbakvorm gebruikt, raad ik je aan de muffinbakvorm met het beslag erin een paar keer voorzichtig op het aanrecht te laten vallen voordat je het in de oven zet. Zo voorkom je lucht gaatjes in de bodem van de muffins.
Als ze klaar zijn om uit de oven gehaald te worden, zullen deze muffins prachtig gerezen zijn, maar ze zullen minstens 20 minuten nodig hebben om af te koelen. Gedurende deze tijd zullen ze een beetje invallen. Dit is normaal en zijn nog steeds super luchtig en zacht aan de binnenkant.
Als je deze muffins niet lang genoeg laat afkoelen, kunnen ze moeilijk uit de muffinvorm te halen zijn. Als je een siliconen muffinvorm gebruikt, zal dit proces gemakkelijker gaan en misschien minder koeltijd vergen. Maar neem het zekere voor het onzekere en laat de muffins afkoelen in de muffinvorm.
Je kunt hiervoor een staande mixer of een handmixer gebruiken, maar het is niet nodig, en als je een mixer gebruikt, kun je het beslag overmixen. Als je een vloeistof mengt met meel op basis van gluten, activeer je namelijk de glutenproteïnen, wat leidt tot taaie en onaangename muffins.
Maak je muffinvormpjes niet te vol. Ze hebben een beetje ruimte nodig om te rijzen.
Als je kunt, gebruik dan een keukenweegschaal. Ik heb alles ook in kopjes afgemeten, maar de meest precieze manier van bakken is, naar mijn mening, met een weegschaal.
VAAK GESTELDE VRAGEN
Kan ik het beslag van tevoren maken?
Je kunt dit beslag ongeveer 1-2 dagen van tevoren maken. Bewaar het in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Wanneer je klaar bent om je muffins te bakken, volg je de instructies in het recept na de stap ”beslag maken”. Je beslag zal veel kouder zijn dan wanneer je het de dag zelf maakt, dus laat het beslag op kamertemperatuur komen of bak de muffins een paar minuten langer. De textuur kan ook iets anders zijn als de muffins gaar zijn. Maar het verschil zal minimaal zijn.
Hoe bewaar ik de muffins?
Deze muffins zijn het lekkerst als ze meteen geserveerd worden. Ze zijn perfect luchtig en een beetje warm.
Maar je kunt deze muffins ook tot 4 dagen op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking bewaren.
Of vries ze in voor maximaal 1 maand. Om te ontdooien laat je de muffins ongeveer een uur op kamertemperatuur staan en bak je ze een paar minuten om ze die “vers uit de oven” temperatuur te geven.
Je zult dol zijn op deze veganistische chocolade muffins. Ze zijn:
- Makkelijk te maken en heerlijk
- Gemaakt met toegankelijke ingrediënten
- Chocoladeachtig
- Luchtig
- Zacht
- Perfect zoet
- Een beetje vochtig aan de binnenkant
- Licht kruimelig aan de buitenkant
- Glutenvrij te maken
- Olievrij en natuurlijk gezoet
Ik hou van de textuur van deze muffins, en de chocoladesmaak is onweerstaanbaar. De binnenkant is perfect vochtig, en de buitenkant is licht kruimelig met meer chocoladestukjes – een perfect (gezonder) ontbijtgebakje bij een smoothie of een tofu roerei. Maar thee met deze chocolate chip muffin wordt ook alleen maar beter.
Voor meer makkelijke bakrecepten, kun je ook deze recepten proberen:
- Courgette Muffins
- Luchtige bananenbrood
- Vanille Cupcakes
- Fudge Met Tahini en Chocolade
- Chocolade Pindakaas Koekjes
Ga je deze veganistische chocolade muffins maken? Zo ja, dan zou ik dat graag zien. Laat een reactie achter, beoordeel het recept en tag het op Instagram #thegreencreator @thegreencreator zodat ik jouw creaties kan zien.
Chocolade Muffins
- Prep Time: 15
- Cook Time: 20
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 8 muffins 1x
- Category: ontbijt, zoet, snack
- Method: oven
- Cuisine: Amerikaans
- Diet: Vegan
Description
Deze zachte, luchtige, olievrije, vegan chocolade muffins (oftewel chocolate chip muffins) kun je in minder dan 15 minuten in de oven schuiven. Deze muffins zijn natuurlijk gezoet, heerlijk, makkelijk te maken, en een geweldig ochtendgebakje of middagsnack.
Ingredients
- 160 ml (2/3 kop) amandelmelk
- 1 eetlepel gemalen lijnzaad
- 1 theelepel appelazijn
- 220 gram (1 3/4 kopjes) patentbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zuiveringszout
- ¾ theelepel zout
- 125 gram (½ kop) appelmoes
- ½ kopje (120 ml) ahornsiroop
- 1 ½ theelepel vanille
- 90 gr (1/2 kop) chocoladestukjes
Instructions
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en bekleed 8 muffins met papieren bak cups (ik geef de voorkeur aan papieren bak cups met antiaanbaklaag, zoals deze).
Veganistische karnemelk
Meng in een glas of kleine kom de amandelmelk, appelazijn en gemalen lijnzaad. Meng om te combineren en zet opzij om de amandelmelk (of sojamelk) te laten stremmen. Laat 5 minuten rusten of tot het mengsel dik en gestremd is en op karnemelk lijkt.
Muffinbeslag
Plaats de bloem, bakpoeder, zuiveringszout en het zout in een middelgrote kom en meng met een spatel tot een geheel. Roer vervolgens de veganistische karnemelk erdoor. Voeg vervolgens de appelmoes, ahornsiroop en vanille toe en roer tot het net gemengd is. Er mogen geen klonters zijn, en de bloem moet goed gemengd zijn met de natte ingrediënten. Let er echter op dat je dit beslag niet te veel mengt.
Als het beslag veel te dik lijkt, voeg dan een beetje amandelmelk toe. Het beslag moet echter vrij dik zijn, en niet schenkbaar. Het moet vochtig en schepbaar zijn.
Voeg tenslotte de chocoladestukjes toe. Doe het voorzichtig, en mix het beslag niet te veel.
Bak
Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes. Ongeveer ¾ van de muffinvormpjes moet gevuld zijn, zodat er ruimte is voor de muffins om te rijzen.
Als je een muffinbakvorm gebruikt, tik het dan zachtjes op het aanrecht voordat je het in de oven zet. Zo voorkom je kleine gaatjes in de bodem van de muffins.
Bak ongeveer 20 minuten en laat volledig afkoelen in de muffinvorm alvorens te serveren.
Bak ze ongeveer 20 minuten of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon en droog uitkomt. Laat de muffins afkoelen in de muffinvormpjes.
Haal ze vervolgens uit de vormpjes en laat ze verder op een rooster afkoelen. De textuur is het lekkerst als de muffins volledig zijn afgekoeld.
Notes
- Deze muffins kunnen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur tot 4 dagen worden bewaard en tot 1 maand in de vriezer. Om te ontdooien laat je de muffins ongeveer een uur op kamertemperatuur staan en bak je ze een paar minuten om ze die “vers uit de oven”-temperatuur te geven.
- Om dit recept glutenvrij te maken, gebruik een verhouding van 1:1 van glutenvrij meel.
- Mix het beslag niet te veel. Hierdoor gaan de gluten reageren, wat resulteert in dichte en onaangename muffins.
- Het koelgedeelte van dit recept is net zo belangrijk als het bakken van de muffins.
Lees de bovenstaande post voor meer informatie en afbeeldingen.
Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!