Elke foodblogger beweert dat zijn of haar vegan bananenbrood het beste recept voor bananenbrood is. Maar na vele jaren met verschillende recepten te hebben geëxperimenteerd, kan ik echt zeggen dat dit het beste is en mijn nieuwe go-to recept voor bananenbrood. Je kunt het recept voor mijn eerste bananenbrood ooit hier zien. Zoals je wellicht al aan de kleur kunt zien is deze niet luchtig.
Dit bananenbrood is qua ingrediënten toegankelijk en vrij eenvoudig te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn slechts enkele basisingrediënten en een paar kommen.
De techniek die ik je vandaag laat zien, is waterdicht en zorgt ervoor dat je binnen een uur van een warm stukje bananenbrood kunt genieten.
Wat is er nu beter dan een zacht en luchtig veganistisch bananenbrood als tussendoortje (of ontbijt) bij een kopje thee?
Het Beste Vegan Bananenbrood Recept
Naar mijn mening is het beste bananenbrood niet te droog of zwaar en ook niet te vochtig. Het heeft een luchtige en ietswat vochtige textuur, maar allemaal in de juiste balans anders is het meer een bananencake.
Het draait allemaal om een luchtige textuur en dat ontbreekt vaak als ik (te veel) noten of zaden, yoghurt, te rijpe bananen gebruik of als ik het geheime ingrediënt oversla om dit recept extra luchtig te maken: aquafaba.
Bananenbrood Met Aquafaba
Het is eigenlijk volkomen logisch om yoghurt, olie, overrijpe bananen en noten en zaden te vermijden als je een licht en luchtig brood of cake wilt maken. Maar omdat het mijn gewoonte werd bleef ik maar (te veel) noten en zaden toevoegen. Ik raakte echt gefrustreerd door het resultaat.
De vraag is dan: hoe maak ik mijn bananenbrood luchtig?
Sinds ik mijn eerste bananenbrood deelde heeft de kunst van het veganistisch koken en bakken zich verder ontwikkeld. Zelfs de laatste tijd veranderde de Dalgona-techniek sociale media in één groot opklop koffie festijn. Maar als ik denk aan de grootste ”uitvinding” voor veganisten dan is dat wel aquafaba. Ik kan niets anders bedenken dat opgeklopt eiwit zo goed vervangt als aquafaba.
Aquafaba is het vloeistof (stroperig pekelwater) waarin kikkererwten zijn gekookt. Het kan in veel recepten eiwit vervangen. Aquafaba kan gebruikt worden voor recepten zoals meringues en marshmallows. Het maakt je bananenbrood dus zeker luchtig en licht.
Ik gebruik normaal gesproken kikkererwten zonder zout uit een glazen pot, maar elk soort kikkererwten pekelwater doet het goed. Zelf gekookte kikkererwten, uit een glazen pot of uit een blikje. Het enige dat je hoeft te doen is de kikkererwten afgieten en het pekelwater in een kom opvangen. Ik bewaar de kikkererwten in de koelkast voor later als tussendoortje (uit de oven geroosterd met kruiden), een snelle hummus of in een salade.
Het is zo’n simpele en goedkope truc. Iedere keer weer luchtig bananenbrood!
Hoe Maak Je Luchtige Vegan Bananenbrood
Nu je het ”geheime ingrediënt” kent, is er nog een andere tip die een bananenbrood kan maken of breken.
Weet jij waarom je overrijpe bananen moet gebruiken? Ik heb alleen maar overrijpe bananen gebruikt, maar ik wist nooit waarom. En als er iets is dat ik liever niet eet, dan zijn het superrijpe bananen. Je weet waarschijnlijk wat ik bedoel. Bananen die erg gevlekt of helemaal bruin zijn. Normaal gebruik ik die voor een bananenbrood recept.
Maar waarom zou ik een ingrediënt in een recept gebruiken dat ik niet graag eet zoals het is? Dus begon ik te experimenteren met bananen die iets minder rijp zijn. Persoonlijk vind ik een bananenbrood met bananen rijp genoeg om te gebruiken (niet overrijp) het beste werken. Meestal zijn bananen die rijp zijn, maar zonder te veel bruine vlekjes (zoals ik ze graag eet) het beste voor een luchtige bananenbrood.
Waarom Is Mijn Bananenbrood Droog?
Wanneer je dit recept volgt, gebruik je dus geen overrijpe bananen, geen yoghurt, geen noten, geen appelmoes, maar wel aquafaba. Is je bananenbrood dan nog steeds droog, dan gaat er iets mis in de oven.
Je bakt het brood dan waarschijnlijk te lang. Het is belangrijk om het brood zo snel mogelijk uit de oven te halen als het klaar is. Meer daarover hieronder.
Het is ook belangrijk om je bananenbrood vochtig te houden wanneer je het voor later wilt bewaren. Bewaar het dus in een luchtdichte verpakking.
Zorg er dus voor dat je mijn instructies volgt en ik beloof je dat je bananenbrood niet droog zal zijn.
Waarom Je Gek Zult Zijn Op Dit Vegan Bananenbrood Recept
✓ Met minder dan 10 ingrediënten maak je het lekkerste en meest luchtige bananenbrood ooit.
✓ Het is eenvoudig te maken en een foolproof recept. Zelfs als dit je eerste keer bakken is, kun je dit recept met succes maken.
✓ Alle ingrediënten zijn makkelijk te vinden. Aquafaba klinkt intimiderend, maar je hebt alleen maar een blikje kikkererwten nodig.
✓ Dit bananenbrood is luchtig en sponzig. Ik herinner me een paar mislukte recepten voor bananenbrood. Eentje was zo droog en zwaar dat ik het met een glas water moest serveren. Dit brood is alles behalve dat! Het smelt bijna in je mond.
✓ Over het algemeen is bananenbrood een beetje zwaar, maar het kan ook zeker luchtig zijn! Zelfs de veganistische, olievrije versie.
✓ Je zou dit bananenbrood ”gezond” kunnen noemen omdat het geen bewerkte voedingsmiddelen bevat zoals witte geraffineerde suikers of olie. En het smaakt zo heerlijk en weelderig!
✓ Het is perfect zoet. En dat is belangrijk. Een te zoete banaanbrood is naar mijn mening meer een bananencake.
Hoe Maak Je Luchtige Vegan Bananenbrood
Aquafaba
Aquafaba (de vloeistof van gekookte kikkererwten) heeft het vermogen om opgeklopt eiwit na te bootsen in veel moeilijkere recepten zoals meringue recepten. Je kunt je voorstellen dat het in een bananenbrood gemakkelijk zijn magie kan doen!
Zoetstof
Elke veganistische zoetstof dat geen siroop is of vloeibaar is, werkt in dit recept. Maar sommige zijn beter dan andere. Dadelsuiker is bijvoorbeeld niet een zoetstof dat ik zou aanraden omdat het niet zo zoet is en het je bananenbrood onnodig droog zal maken.
Kokossuiker of xylitol werkt naar mijn mening het beste. Ze maken het recept net zoet genoeg, terwijl de textuur licht en vochtig blijft.
Witte- en bruine suikers zijn beide geraffineerde suikers en ik heb dit niet getest voor dit recept.
Kommetjes
Het beste is om met een paar kommen te werken (een medium kommetje en twee kleinere kommetjes) om de droge en de natte ingrediënten apart te mengen en ook om de aquafaba te mengen voordat je het aan de rest toevoegt. Dit is zonder twijfel het enige nadeel van dit recept. De extra kom voor de aquafaba. Maar het is het zo waard!
Combineer Voorzichtig
Zodra ik de natte ingrediënten met de droge ingrediënten heb gemengd, gebruik ik een siliconen spatel om alles voorzichtig te combineren. Met een paar simpele en snelle bewegingen vouw ik de natte en droge ingrediënten samen. Houd het simpel en snel.
Mocht je het beslag toch te veel mengen, maak je dan geen zorgen. Maar het brood kan iets minder luchtig worden.
Volg Het Recept
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar probeer je aan het recept te houden. Ik weet hoe gemakkelijk het is om dingen aan te passen, maar het is belangrijk om het recept te volgen als je een luchtige textuur wilt bereiken.
Vervangers
Aquafaba
Aquafaba (het vloeistof van gekookte kikkererwten) werkt als opgeklopt eiwit in dit recept en maakt dit bananenbrood luchtig.
Maar er zijn andere ei-vervangers in de wereld van veganistisch bakken. Voor dit recept kun je mogelijk zogeheten ”lijnzaad eieren” gebruiken in plaats van aquafaba. Meng dan 2 eetlepels gemalen lijnzaad met 4 eetlepels water, roer en laat 10 minuten intrekken.
Meel
Voor dit recept vind ik het fijn om patentbloem (all-purpose flour) te gebruiken, maar je kunt het ook maken met een glutenvrije patentbloem.
Maar je kunt ook een mix van meel of gebakmeel gebruiken. Of havermeel. Ik zou geen roggemeel of kokosmeel gebruiken, omdat dit het brood erg zwaar zal maken, maar ik moedig je aan om te experimenteren en wees niet bang om verschillende meelsoorten te combineren.
Variaties Op Dit Recept
Als je zin hebt in een bananenbrood met een twist, dan kun je chocolade chips, rozijnen, gehakte donkere chocolade of een kleine hoeveelheid gehakte walnoten of pecannoten door het beslag mengen. Maar om je bananenbrood licht en vochtig te houden, houd het simpel.
Voeg deze ingrediënten toe na het mengen van de natte en droge ingrediënten.
Je kunt ook kruiden toevoegen zoals kaneel of een beetje gemalen nootmuskaat, citroenschil of gemalen kruidnagel.
Ik maak dit bananenbrood in een hoogwaardige siliconen bakvorm. Je kunt natuurlijk elke bakvorm gebruiken. Houd je banenenbrood dan wel in de gaten voor het beste resultaat. De oven en bakvorm hebben beiden invloed op de duur van het bakken.
De ”tandenstoker test” is een goede manier om te zien of je bananenbrood klaar is. Prik het brood op een paar verschillende plekken om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig is gebakken. De tandenstoker moet er schoon uitkomen.
Als je van dit gezonde recept houdt, ben je vast ook weg van deze courgette cake muffins!
Als jij deze Luchtige Bananenbrood gaat proberen, laat hieronder dan een beoordeling achter of een reactie! En tag me op Instagram met je creaties!
Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord:
PrintHet Beste Vegan Bananenbrood Recept | Luchtig | Vrij Van Olie & Noten
- Prep Time: 10
- Cook Time: 40
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 21 x 7 x 7 cm loaf 1x
- Category: snack, ontbijt, dessert
- Method: oven
- Cuisine: amerikaans
- Diet: Vegan
Description
Dit veganistische bananenbroodrecept is het beste bananenbrood recept dat je ooit zult maken. Dit waterdichte recept is niet alleen veganistisch, maar ook vrij van olie en noten en nooit te droog. Met slechts een paar toegankelijke ingrediënten resulteert dit recept in de beste, meest luchtige, zachte en perfect vochtige bananenbrood.
Ingredients
- ~ 100 ml aquafaba
- ~ 95 ml havermelk, of ongezoete plantaardige melk naar keuze
- 30 ml citroensap (of appelazijn)
- ongeveer 50 gram zoetstof naar keuze, ik gebruik xylitol *
- 3 middelgrote bananen
- 1 banaan voor decoratie (optioneel, maar aanbevolen)
- 1 theelepel vanillepoeder
- 240 gr bloem voor alle doeleinden
- 1/8 theelepel zeezout
- 2 theelepels bakpoeder of zuiveringszout **
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 ° C.
Bekleed een bakvorm (20×10 cm) met bakpapier. Ik gebruik een hoogwaardige siliconen vorm (21 x 7 cm) dus ik hoef geen bakpapier te gebruiken.
Roer het citroensap door de plantaardige melk en zet apart. Sommige plantaardige melk zal gaan schiften en dat is prima.
Giet de aquafaba in een middelgrote kom. Gebruik een staafmixer, een staande mixer of een elektrische handmixer en klop de aquafaba een paar minuten op middelhoge snelheid tot het schuimig is. Zet opzij.
Combineer de droge ingrediënten in een kleine kom. Dus het meel, zout, bakpoeder, zoetstof naar keuze en vanillepoeder. Combineer en zet apart.
Pureer de geschilde bananen in een apart kommetje met een vork. Prak tot een gladde massa. Optioneel, laat een paar bananen stukjes in de puree voor een brood met wat structuur.
Voeg aan de gepureerde bananen de combinatie van melk en citroensap toe. Roer om te combineren.
Voeg vervolgens de geprakte bananen en melk toe aan de opgeklopte aquafaba. Vouw voorzichtig.
Combineer de natte en droge ingrediënten in de middelgrote kom met de aquafaba.
Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje toe, zodat je de ingrediënten voorzichtig kunt combineren (vouwen).
Ik stap over op een siliconen spatel om de ingrediënten voorzichtig te combineren.
Roer tot de ingrediënten zijn gecombineerd. Overdrijf dit niet. Het is belangrijk om de luchtige aquafaba niet te vernietigen. Het is dus prima als je wat sporen van bloem ziet. Vermijd overmengen.
Giet het beslag in de voorbereide bakvorm. Laat het bakvorm voorzichtig een paar keer op de aanrecht vallen om het beslag gelijkmatig te verdelen.
Optionele decoratie
Snijd een gepelde banaan in de lengte doormidden en leg de banaan voorzichtig op het beslag in de bakvorm.
Bak 40 tot 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
Om te testen met een tandenstoker: prik het brood aan de linker-, midden- en rechterkant om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaar is.
Leg het brood op een rooster en laat 10-15 minuten afkoelen.
Haal het brood uit de pan of vorm en laat het dan minimaal 30 minuten afkoelen op een rek voordat je het aansnijdt.
Je kunt dit bananenbrood minimaal 4 dagen bewaren. Bewaar in een luchtdichte verpakking op het aanrecht. Wil je het bananenbrood wat langer bewaren, dan kun je het in de koelkast bewaren.
Je kunt het bananenbrood ook invriezen. Als je het hele brood invriest, laat het dan eerst op het aanrecht ontdooien voordat je het snijdt. Ik vind het gemakkelijker om individuele plakjes in te vriezen. Een individueel plakje zal veel sneller ontdooien.
Notes
Ik zou de gekarameliseerde banaan bovenop zeker aanbevelen, maar het is volledig optioneel.
** Het maakt niet uit of je bakpoeder of zuiveringszout gebruikt, aangezien dit recept zowel een vloeistof + citroensap bevat om het natriumbicarbonaat te activeren. Persoonlijk gebruik ik liever bakpoeder.
* Ik gebruik xylitol en vind 50 gram perfect zoet voor dit recept. Andere zoetstofopties zijn kokossuiker of een andere veganistische suiker zoals biologische vegan bruine suiker. Je kunt experimenteren en zien hoeveel je nodig hebt en hoe zoet je wilt dat je bananenbrood is. Voor kokossuiker zou ik 110 gram gebruiken. Xylitol heeft de neiging vrij zoet te zijn in gebakken recepten, dus ik gebruik 40 gram.
dit receptenkaart bevat affiliatie links naar producten die ik graag gebruik