Courgette Muffins

Deze courgette muffins zijn toch best wel bijzonder (al zeg ik het zelf ). Ze zijn gezoet met dadelsiroop, veganistisch, olievrij en glutenvrij. Deze muffins zijn gemaakt met courgette, ja een groente, maar toch zo heerlijk en lekker luchtig.

This article is also available in English:

English

 

Courgette en september gaan hand in hand voor mij. Het markeert het einde van de zomer en een nieuw begin. School begint, werk begint, afwezigheidsmeldingen zijn uitgeschakeld en voor mij betekent het dat ik een nieuwe planning maak tot het einde van het jaar. Het betekent ook dat ik op magische wijze ineens heel veel biologische courgettes in mijn koelkast heb liggen. Gelukkig kun je enorm veel creatieve en lekkere recepten met courgette maken.

Dit artikel bevat affiliate links.

Gemarineerde courgette is één van mijn favoriete recepten, en als ik geen tijd heb om echt te koken dan vind ik het heerlijk om courgette in dit 15 minuten kikkererwten recept te gebruiken. 

Maar er is zoveel meer dat je kunt doen met courgette. Dit recept voor gezonde courgette muffins is een perfecte snack omdat het niet overdreven zoet is. Het smaakt naar een gezonde traktatie, maar dan ook naar een muffin. Je moet het gewoon eens proberen!

Terwijl mijn man deze muffins verslond, liet ik hem raden wat de groente in dit recept is en hij keek me aan alsof ik gek was: ”Ik eet groente? ”. Hij kon het echt niet raden.

Zucchini Muffins in black muffin tin

Waarom zijn courgette muffins net wat gezonder?

Gezond is een nogal subjectieve term, maar ik zal toch eens proberen om uit te leggen waarom deze muffins toch net iets gezonder zijn. Het feit dat ik in dit recept courgette gebruik is natuurlijk een bonus. Maar wat deze courgette muffins naar mijn mening gezonder maakt dan andere muffin recepten, zijn de ingrediënten om de muffins te binden en zoet te maken. 

  • Ik gebruik bijvoorbeeld dadelsiroop in plaats van witte geraffineerde suiker (hierdoor worden de muffins iets donkerder dan bij het gebruik van bijvoorbeeld ahornsiroop). Bij gebruik van dadelsiroop of ahornsiroop om witte geraffineerde suikers te vervangen, worden deze muffins meer natuurlijk gezoet.
  • Ik gebruik ook glutenvrije meel, wat voor sommige mensen gezonder kan uitpakken. Maar je kunt ook (witte) volkorenmeel gebruiken, waardoor deze muffins nog steeds veel beter zijn dan de versies die je in de winkel kunt vinden.
  • Ten slotte bevatten de meeste muffins een flinke hoeveelheid olie, wat naar mijn mening echt niet nodig is. Dit recept is volledig olievrij. Ik gebruik appelpuree om de olie te vervangen.

Zucchini Muffins baking process in a white bowl and in a black muffin tin

Veganistische courgette muffins

Ik maakte dit courgette recept veganistisch door een recept formule te gebruiken die ik ook voor andere recepten gebruik. Ik gebruik plantaardige melk en gebruik ”flax-eieren” en appelpuree om de muffins te binden. En ik gebruik ook graag dadelsiroop in zoete recepten. Hoewel het elk recept een beetje donkerder maakt dan ik soms zou willen, vind ik de subtiele zoetheid heerlijk.

Zucchini Muffins in white muffin molds in a white bowl

Recept variaties

Om deze muffins meer smaak of textuur te geven, voeg je simpelweg kleine gehakte nootjes, zaden, bessen, chocolade stukjes of kleine gehakte gedroogde vruchten toe aan het beslag.

Zucchini Muffins in white muffin mold on a marble cutting board on a a green napkin

Een tip voor het olie vrij bakken

Als je wilt, dan kun je in dit recept olie gebruiken (zoals gesmolten kokosolie) in plaats van appelmoes (gebruik gelijke hoeveelheden).

Als je er echter voor kiest om de olievrije versie te maken en ook geen olie gebruikt om de muffinvorm mee in te vetten, dan moet je er wel voor zorgen dat je de juiste anti-aanbak cupcake- en muffin vorm gebruikt, of herbruikbare siliconen cupcake vormpjes.

Je kunt ook papieren muffin cupcake vormpjes gebruiken, zoals ik in dit recept deed. Hoewel het er misschien mooi uitziet, was het niet zo eenvoudig om de cupcakes uit de papieren vormpjes te halen. Als je olie in dit recept gebruikt, zou dit wel veel makkelijker moeten gaan. Maar hey, waarom papier gebruiken als je een herbruikbare optie kunt gebruiken, toch? (deze papieren cupcake vormpjes heb ik cadeau gekregen).

Deze courgette muffins zijn echt zo lekker! Ze zijn perfect als een snack, wanneer je onderweg bent, op kantoor of om in de lunchboxen van je kinderen te stoppen.

Ik zou graag willen weten of jij deze muffins net zo lekker vindt als wij hier. Laat het me weten in de reacties hieronder, beoordeel dit recept of deel het op Facebook of Instagram #thegreencreator.

Subscribe newsletter

Zucchini Muffins in white muffin mold on a marble cutting board on a a green napkin

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Zucchini Muffins in white muffin mold on a marble cutting board on a a green napkin

Courgette Muffins

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 45
  • Total Time: 1 hour
  • Yield: 11 muffins 1x
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaans

Description

Deze courgette muffins zijn gezoet met dadelsiroop, veganistisch, olievrij en glutenvrij. Deze muffins zijn gemaakt met courgette, ja een groente, maar toch zo heerlijk en lekker luchtig.


Ingredients

Scale
  • 85 gr appel puree (appelmoes)
  • 107 ml dadelsiroop of ahornsiroop
  • 2 ”flax-eieren” – mix 2 eetlepels gemalen lijnzaad met 6 eetlepels water (roer en laat een paar minuten rusten)
  • 160 ml ”karnemelk” (mix 160 ml amandel- of sojamelk met 2 theelepels azijn, en laat even rusten voor gebruik)
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zeezout
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 ½ kopjes geraspte courgette (1 kleine tot middelgrote courgette van ongeveer 200 gr – kneed het overtollige vocht uit de courgette voordat je het in het beslag roert)
  • 225 gr glutenvrije meel, witte volkoren meel of gewone volkoren meel

Instructions

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Als je geen anti-aanbak muffinvorm hebt of geen siliconen bakvormpjes gebruikt, vet je muffinvorm dan in met kokosolie.

Combineer de appelmoes en dadelsiroop in een grote mengkom. Roer tot dit goed gecombineerd is.

Voeg de ”flax-eieren” toe en meng door.

Voeg de ”karnemelk”, kaneel, bakpoeder, zout en vanille-extract toe en roer om te combineren.

Voeg de geraspte courgette toe, roer en voeg dan de bloem toe. Roer tot goed gecombineerd.

Verdeel het beslag over de muffin vormpjes.

Bak de muffins 30 tot 45 minuten, of totdat de muffins (goud) bruin beginnen te worden. Je kunt ook een tandenstoker-test doen. Steek een tandenstoker in een muffin, de muffins zijn klaar als de tandenstoker droog eruit komt.

Laat de muffins afkoelen op een koelrek.

Als je muffins over hebt dan kun je dit voor een paar dagen afgedekt bewaren op kamertemperatuur of in de koelkast.


Wil je dit recept voor courgette muffins voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord:

Zucchini Muffins in white muffin mold on a marble cutting board on a a green napkin

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.