Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Chocolate chip muffins in white cupcake liners placed on each other on a white wooden tray

Chocolade Muffins

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 8 muffins 1x
  • Category: ontbijt, zoet, snack
  • Method: oven
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze zachte, luchtige, olievrije, vegan chocolade muffins (oftewel chocolate chip muffins) kun je in minder dan 15 minuten in de oven schuiven. Deze muffins zijn natuurlijk gezoet, heerlijk, makkelijk te maken, en een geweldig ochtendgebakje of middagsnack.


Ingredients

Scale
  • 160 ml (2/3 kop) amandelmelk
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 1 theelepel appelazijn
  • 220 gram (1 3/4 kopjes) patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zuiveringszout
  • ¾ theelepel zout
  • 125 gram (½ kop) appelmoes
  • ½ kopje (120 ml) ahornsiroop
  • 1 ½ theelepel vanille
  • 90 gr (1/2 kop) chocoladestukjes

Instructions

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius en bekleed 8 muffins met papieren bak cups (ik geef de voorkeur aan papieren bak cups met antiaanbaklaag, zoals deze).

Veganistische karnemelk
Meng in een glas of kleine kom de amandelmelk, appelazijn en gemalen lijnzaad. Meng om te combineren en zet opzij om de amandelmelk (of sojamelk) te laten stremmen. Laat 5 minuten rusten of tot het mengsel dik en gestremd is en op karnemelk lijkt.

Muffinbeslag
Plaats de bloem, bakpoeder, zuiveringszout en het zout in een middelgrote kom en meng met een spatel tot een geheel. Roer vervolgens de veganistische karnemelk erdoor. Voeg vervolgens de appelmoes, ahornsiroop en vanille toe en roer tot het net gemengd is. Er mogen geen klonters zijn, en de bloem moet goed gemengd zijn met de natte ingrediënten. Let er echter op dat je dit beslag niet te veel mengt.

Als het beslag veel te dik lijkt, voeg dan een beetje amandelmelk toe. Het beslag moet echter vrij dik zijn, en niet schenkbaar. Het moet vochtig en schepbaar zijn.

Voeg tenslotte de chocoladestukjes toe. Doe het voorzichtig, en mix het beslag niet te veel.

Bak
Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes. Ongeveer ¾ van de muffinvormpjes moet gevuld zijn, zodat er ruimte is voor de muffins om te rijzen.

Als je een muffinbakvorm gebruikt, tik het dan zachtjes op het aanrecht voordat je het in de oven zet. Zo voorkom je kleine gaatjes in de bodem van de muffins.

Bak ongeveer 20 minuten en laat volledig afkoelen in de muffinvorm alvorens te serveren.

Bak ze ongeveer 20 minuten of tot een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon en droog uitkomt. Laat de muffins afkoelen in de muffinvormpjes.

Haal ze vervolgens uit de vormpjes en laat ze verder op een rooster afkoelen. De textuur is het lekkerst als de muffins volledig zijn afgekoeld.


Notes

  • Deze muffins kunnen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur tot 4 dagen worden bewaard en tot 1 maand in de vriezer. Om te ontdooien laat je de muffins ongeveer een uur op kamertemperatuur staan en bak je ze een paar minuten om ze die “vers uit de oven”-temperatuur te geven.
  • Om dit recept glutenvrij te maken, gebruik een verhouding van 1:1 van glutenvrij meel.
  • Mix het beslag niet te veel. Hierdoor gaan de gluten reageren, wat resulteert in dichte en onaangename muffins.
  • Het koelgedeelte van dit recept is net zo belangrijk als het bakken van de muffins.

 

Lees de bovenstaande post voor meer informatie en afbeeldingen.