Chocolade Pindakaas Koekjes

Deze veganistische chocolade pindakaas koekjes zijn heerlijk met smeltende chocolade in het midden. Deze koekjes zijn makkelijk te maken met minder dan 10 ingrediënten. Een decadente pindakaassmaak met een subtiele chocoladesmaak zal bij velen in de smaak vallen.

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je van chocolade en pindakaas houdt, denk ik dat je van het volgende heel blij zult worden: chocolade pindakaas koekjes.

Deze chocolade pindakaas koekjes mogen dan wel olie-, botervrij en glutenvrij zijn, maar ze zijn niet droog! Er zijn twee manieren om deze koekjes te bakken: wat zachter of wat taaier.

Voor deze koekjes was ik geïnspireerd door Billie Eilish op Instagram stories. Ze maakte deze koekjes, en ik kon zien dat deze koekjes gewoon kloppen. Ze maakte suikerachtige pindakaas voordat ze verder ging met het recept, en ik denk dat dat een geniale manier is om deze koekjes heerlijk en niet droog te maken zonder olie of boter.

Dit recept is perfect voor iedereen veganistisch, olievrij, glutenvrij. Maar eigenlijk zal iedereen dol zijn op deze koekjes.

WAT HEB JE NODIG VOOR CHOCOLADE PINDAKAAS KOEKJES

Pindakaas: iedere pindakaas die je lekker vindt is goed- romig of met stukjes noot. Ik gebruik knapperige pure pindakaas zonder toevoegingen.

Zoetstof: Een (korrelige) vegan suiker, zoals kokossuiker of bruine suiker, geeft deze koekjes een heerlijke karamelsmaak.

Vanille: Een subtiele hint van vanille versterkt alle smaken in de koekjes.

Glutenvrije meel: Havermeel is het makkelijkst voor dit recept. Als je havermout in je keukenkastje hebt, hoef je de haver alleen maar kort in een keukenmachine te pulseren tot je havermeel hebt.

Plantaardige melk: Een plantaardige melk is de vloeistof bij uitstek voor dit recept. Iedere plantaardige melk zal goed werken in dit recept, zoals havermelk, sojamelk, kokosmelk of rijstmelk.

Zout: Zout versterkt de zoetheid en vermindert eventuele bitterheid van de donkere chocolade. Zout is ook een algemene smaakversterker.

Chocolade: Chocolade is heerlijk met pindakaas. Het is wat chocolade pindakaas koekjes een klassiek recept maakt.

ingredients for vegan peanut butter chocolate chip cookies on a white backdrop in several bowls

HOE MAAK JE CHOCOLADE PINDAKAAS KOEKJES

De truc om chocolade pindakaas koekjes te perfectioneren is balans. Te veel vet, vloeistof of te veel bloem kan je recept verpesten. Gebruik dus twee kommen en volg het recept om de perfecte balans te creëren voor dit eenvoudige koekjesrecept.

Stap 1. Maak de suikerachtige pindakaas

Combineer de pindakaas en kokossuiker in een kleine kom om suikerachtige pindakaas te maken. Je kunt dit mixen in een staande mixer of een beetje armkracht gebruiken en dit heel goed mengen met een spatel en dan een vork. Voeg vervolgens vanille toe, combineer en zet opzij.

bowl with peanut butter and sugar mixed on a white backdrop with a bowl of oat flour, chocolate chips and milk next to it

Stap 2. Combineer met de droge ingrediënten

Combineer de havermeel, zout en bakpoeder in een kleine kom. Roer om te combineren en voeg toe aan de kom met de suikerachtige pindakaas.

spatula in a white bowl with the dough for vegan peanut butter chocolate chip cookies

Stap 3. Voeg vloeistof toe

Voeg plantaardige melk toe aan de kom, zoals amandelmelk of sojamelk. Combineer en voeg ook de chocolade stukjes toe.

a white bowl with the dough for vegan peanut butter chocolate chip cookies with chocolate chips mixed into the dough

Stap 4. Vorm

Vorm met een vork tot slot het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in de oven.

WAAROM DEZE CHOCOLADE PINDAKAAS KOEKJES ZO GEWELDIG ZIJN

Er zijn een paar redenen waarom ik zo dol ben op deze koekjes.

Ten eerste is het eenvoudig te maken. Het beslag hoeft niet te koelen en alle ingrediënten kunnen rauw worden gegeten, waardoor dit een onfeilbaar recept is.

Dit brengt me bij het volgende punt; dit recept vereist slechts 5 minuten bakken. Je kunt het langer bakken (max. 20 minuten) om de koekjes wat platter en wat taaier te maken. Op de een of andere manier vind ik dat lekker, maar het is helemaal aan jou. 5 minuten in de oven is al het geduld dat je nodig hebt om deze koekjes te maken.

baked vegan peanut butter chocolate chip cookies with melted chocolate on top on white parchment paper

Het beslag is klaar in minder dan 10 minuten. Als je een (staande) mixer hebt, heb je waarschijnlijk maar 5 minuten nodig.

Het belangrijkste onderdeel van dit recept is het afkoelproces. Je moet deze koekjes eerst laten afkoelen voordat je ze verplaatst. Als ze uit de oven komen, zul je ze waarschijnlijk niet van je bakplaat kunnen scheppen: maak je geen zorgen. Ik beloof je dat als ze eenmaal goed zijn afgekoeld, ze klaar zijn om geserveerd te worden.

Al met al zijn deze koekjes in minder dan 20 minuten klaar.

Als je dus trek hebt in koekjes en de juiste ingrediënten in huis hebt, is het sneller om deze koekjes te maken dan naar de supermarkt te rennen. Ik beschouw dit als een belangrijk feitje om te onthouden. Oké, tenzij je boven een koekjesfabriek woont die toevallig veganistische, glutenvrije olievrije koekjes maakt. Jij wint.

VERVANGINGEN VOOR CHOCOLADE PINDAKAAS KOEKJES

Ik zou raad het af om van de belangrijkste ingrediënten en technieken in dit recept af te wijken. Dat zou natuurlijk kunnen, en je zult waarschijnlijk nog steeds lekkere koekjes maken, maar het zullen natuurlijk andere koekjes zijn.

Pindakaas met stukjes noot
In plaats van pindakaas met stukjes noot kun je ook romige pindakaas of een andere notenboter gebruiken zoals amandelboter of cashewboter. Een notenvrije boter kan ook, zoals tahini. Maar zoals je je kunt voorstellen, dan zullen deze koekjes geen pindakaaskoekjes meer zijn. Zorg ervoor dat je pindakaas of een andere vervanger dik en romig is.

Chocolade
Als chocolade chips (nibs) te bescheiden voor je zijn (ik begrijp je), probeer dan in plaats daarvan chocoladebrokken (fijngehakte veganistische chocolade) voor een intensere chocoladesmaak.

Zoetstof
Het is makkelijk om de zoetstof te vervangen zonder de kernsmaken van de koekjes te veranderen. Je kunt elke veganistische suiker gebruiken (geen vloeibare) en daarmee heerlijke chocolade pindakaas koekjes maken.

Als deze koekjes te zoet voor je zijn, zie dan de notes in het recept voor een alternatieve versie.

Meel
De havermeel maakt deze koekjes glutenvrij, maar je kunt ook amandelmeel gebruiken.

Plantaardige melk
Elke plantaardige melk is goed voor dit recept. Goede opties zijn sojamelk en havermelk.

vegan peanut butter chocolate chip cookies with chocolate on top on brown parchment paper

WAAROM JE OOK DOL ZULT ZIJN OP DEZE CHOCOLADE PINDAKAAS KOEKJES

Ik ben er vrij zeker van dat iedereen dol zal zijn op deze koekjes. Ze zijn makkelijk te maken en smaken zoals koekjes uit de winkel. En hoewel mijn koekjesrecepten meestal wat minder suiker en vet bevatten, denk ik dat deze koekjes nog steeds beter zijn dan in de winkel gekochte koekjes (geen E-nummers, geen toevoegingen, geen gluten, geen oliën en dergelijke). Simpel is het beste en lekker.

Deze koekjes zijn veelzijdig als het gaat om de baktijd. Bak kort in een voorverwarmde oven voor een luchtig koekje en bak iets langer voor een steviger koekje

Het is ook fijn om te weten dat deze koekjes een uitstekende balans qua smaken hebben. De pindakaas of chocolade is niet overheersend en de koekjes zijn perfect zoet.

Deze koekjes zijn een perfecte snack en een heerlijke traktatie.

Als het je lukt om na een dag nog wat koekjes over te hebben, kun je ze invriezen voor later.

MEER HEERLIJKE VEGAN COOKIES


Ga jij deze chocolade pindakaas koekjes maken? Zo ja, dan zou ik graag je koekjes zien. Deel het met mij op Instagram en tag @TheGreenCreator #TheGreenCreator zodat ik je heerlijke koekjes in actie kan zien.

baked vegan peanut butter chocolate chip cookies with melted chocolate on top on white parchment paper next to a napkin
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
vegan peanut butter chocolate chip cookies with melted chocolate on top on a white plate with a white backdrop

CHOCOLADE PINDAKAAS KOEKJES

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5-10
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 9 grote koekjes 1x
  • Category: zoet, gebak
  • Method: oven
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Heerlijke vegan chocolade pindakaas koekjes met smeltende chocolade in het midden. Deze koekjes zijn makkelijk om te maken met minder dan 10 ingrediënten. Een rijke pindakaassmaak met een subtiele chocoladesmaak. Glutenvrij en olievrij.


Ingredients

Scale
  • 200 gram kokossuiker
  • 240 gram (krokante) pindakaas
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 90 gram havermeel (glutenvrij)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 60 ml amandelmelk
  • 3 eetlepels veganistische chocolade brokken of chips
  • 59 stukjes pure vegan chocolade stukjes om in het midden van de koekjes te duwen

Instructions

Verwarm de oven voor op 180°C

Suikerachtige pindakaas
Voeg de kokossuiker en pindakaas toe aan een middelgrote kom en meng gedurende één minuut in een staande mixer of 5 minuten met een vork. De suiker moet goed worden gecombineerd met de pindakaas. Er mogen geen klonten achterblijven. Als je krokante pindakaas gebruikt, zijn er stukjes pinda zichtbaar.

Voeg vanille toe aan de kom en meng 30 seconden in een staande mixer of met een vork.

Droge ingrediënten
Combineer havermeel, bakpoeder en zout in een aparte kleine kom. Meng goed.

Combineren
Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom met de suikerachtige pindakaas en meng goed. Voeg de amandelmelk toe en meng opnieuw.

Voeg ten slotte de chocolade stukjes toe en combineer. Het geheel moet plakkerig zijn.

Vorm
Met een maatbeker (een 1/3 kopje maatbeker) schep je gelijke hoeveelheden beslag uit de kom. Leg dit gelijkmatig op een met bakpapier beklede bakplaat. Je zou ongeveer 9 grote koekjes moeten kunnen maken.

Bakken
Bak 5 minuten op 180°C en haal uit de oven, maar laat de koekjes op de bakplaat liggen. Laat volledig afkoelen tot de koekjes gestold zijn.

Op kamertemperatuur bewaren
Bewaar de koekjes afgedekt op kamertemperatuur. Je kunt er tot 5 dagen van genieten, ook al zal de textuur wat harder zijn. Deze koekjes zijn ook tot 3 maanden diepvriesvriendelijk. Ontdooi de koekjes in de koelkast als je trek hebt in de koekjes. Je kunt het beslag ook invriezen. Wanneer je klaar bent om deze koekjes te bakken, ontdooi je het beslag op kamertemperatuur totdat je de koekjes kunt vormen om te bakken.


Notes

  • Je pindakaas (knapperig of romig) moet dik en romig zijn.
  • Veganistische chocolade chips zijn heerlijk voor dit recept, maar ieder andere heerlijke veganistische chocolade kan in stukjes worden gehakt en voor dit recept worden gebruikt, hetzij voor het beslag of als een smeltende topping.
  • De koekjes worden stevig als ze afkoelen. Het is essentieel om de koekjes af te laten koelen en op te laten stijven voordat je de koekjes van de bakplaat op een bord legt.
  • Ik gebruik een 1/3 maatbeker om de koekjes vorm te geven, maar een ijsschepper is ook een goede (en traditionele) manier om de koekjes vorm te geven.
  • Als je deeg te plakkerig is om te vormen, maak dan je handen/vork nat om de koekjes te maken.
  • Als je de koekjes met een vork plat maakt, worden ze wat knapperiger.
  • Bak deze koekjes slechts 5 minuten voor zachte koekjes, bak de koekjes 10-15 minuten voor een taaier en knapperiger koekje.
  • Als de hoeveelheid suiker in dit recept te zoet voor je is, verminder dan de hoeveelheid suiker en pindakaas, melk en bloem. Dus als je 10% minder suiker gebruikt, gebruik dan 10% minder pindakaas, bloem en melk.
  • Als je deze koekjes niet per se glutenvrij wilt maken, kun je bloem met gluten gebruiken. Bak 5 minuten en doe een vorktest om te zien of ze gaar zijn. Havermeel kan rauw worden gegeten, maar het is niet aanbevolen om bloem rauw te consumeren.
  • Bewaar de koekjes afgedekt op kamertemperatuur. Je kunt er tot 5 dagen van genieten, ook al zal de textuur wat harder zijn.

 

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.