Your cart

+Recepten Lunch & Hoofdgerecht Snacks & Zoet

Makkelijke Baba Ganoush (zonder grill methode)

Voor dit baba ganoush recept heb je 6 eenvoudige ingrediënten nodig. Dit is niet de traditionele manier om baba ganoush te maken, want voor dit recept heb je geen grill of gasfornuis nodig. Deaslniettemin is het net zo lekker als het klassieke recept. Deze dip is van nature veganistisch en glutenvrij, maar dit recept is ook olievrij en zoutarm. Deze heerlijke dip stat in minder dan 30 minuten op tafel en is een geweldige snack, spread of aperitief.

 

this recipe is also available in English:

🇺🇸 English

 

linkjes in deze post zijn Amazon of Bol affiliate linkjes naar producten die ik aanbeveel

baba ganoush in a light bowl on a plate on a light background with fresh herbs, smoked paprika powder and chopped hazelnuts on top next to a light brown napkin

Ik ben dol op een goed hummusrecept, zoals deze rode biet hummus. Eigenlijk vind ik iedere dip met bonen of peulvruchten heerlijk. Maar dit makkelijke baba ganoush recept is een nieuw favorietje geworden.

Een klassiek baba ganoush recept is heerlijk, maar ik denk dat dit recept gemakkelijker en sneller is terwijl het even heerlijk is.

Het beste van dit recept? Voor dit baba ganoush recept heb je geen grill of gasfornuis nodig. Je hebt ook geen open vuur in het wild nodig … Alleen een oven (grill) en een staafmixer is alles wat je nodig hebt.

Ik hoor je al denken. Waarom zou ik een aubergine dip maken als ik net zo goed een lekkere kikkererwten dip (hummus) kan maken? Ik begrijp het. 

Maar als je eenmaal weet hoe je een heerlijke baba ganoush kunt maken, weet ik zeker dat je het keer op keer zult willen maken. Het is zo lekker en veelzijdig. Ik hoop dat dit baba ganoush recept je zal inspireren om meer te experimenteren met aubergines. Ik denk dat aubergines veel meer aandacht zouden moeten krijgen bij het koken, en vooral plantaardig koken. Het is heerlijk (mits je een goed recept volgt), veelzijdig en gezond.

close up baba ganoush texture in a light bowl with fresh herbs, smoked paprika powder and chopped hazelnuts on top

Het schijnt dat voor veel mensen er iets is met de textuur van aubergines dat niet zo uitnodigend is. Maar als je eenmaal een goed recept hebt gevonden (je bent hier op de juiste plaats mijn vriend), dan weet ik dat je gek zult worden op aubergines.

Een goede baba ganoush is onweerstaanbaar. Je zult waarschijnlijk een hele portie in één keer opeten. Zodra je begint met scheppen, kun je niet meer stoppen.

Makkelijke Baba Ganoush

Een recept is misschien heerlijk, maar voor mij is het een bonus als het ook makkelijk te maken is. Vooral omdat ik dit meer dan één keer wil maken.

Ik vind eenvoudige en toegankelijke recepten geweldig en ik vind het heerlijk om erachter te komen hoe je recepten gemakkelijker en hopelijk ook gezonder kunt maken door bijvoorbeeld olie en zout over te slaan of daar veel minder van te gebruiken. Je kunt het zout in dit recept echter niet overslaan. Meer daarover in het recept zelf. 

Op dit moment is deze baba ganoush één van mijn favoriete mediterrane dips / bijgerechten.

ingredients for baba ganoush on a light backdrop with two eggplants on a plate and tahini in a small bowl with three garlic cloves in a small bowl and half a lemon cut open and salt in pinch bowl with a small wooden spoon

Baba Ganoush Ingrediënten

Een klassieke basis baba ganoush recept is gemaakt met aubergine, olijfolie, tahin, citroensap, knoflook en zout.

Omdat dit een basisrecept is, kun je wat experimenteren met het recept. Voeg olijfolie toe voor een rijkere smaak. En als je kruiden of specerijen wilt toevoegen, dan is dit recept daar perfect voor. Je kunt je eigen recept maken door bijvoorbeeld komijn poeder toe te voegen, maar ook verse peterselie of dille zijn een geweldige toevoeging aan dit recept.

peeled raw eggplant slices on a marble cutting board next to a white bowl with egg plant slices and a plate with eggplant skin and a knife and peeler next to a lined baking sheet with parchment paper and eggplant slices for in the oven

Is Baba Ganoush hetzelfde als Hummus?

Ja en nee. Het lijkt misschien op elkaar, want het wordt net als hummus (met pitabrood of rauwe groenten) geserveerd en beide dips komen oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, maar baba ganoush vind ik totaal anders dan hummus. Dit recept is met gegrilde of geroosterde aubergine in plaats van gekookte kikkererwten. Je kunt het als hummus serveren, maar wees klaar voor een totaal andere smaak!

Hoe maak je de beste Baba Ganoush

Voor dit recept heb je een paar opties. Maak je geen zorgen, het is allemaal om je leven makkelijker te maken.

Grill of Rooster de Aubergine

Als je geen grill hebt, kun je een indoorgrill zoals deze grill gebruiken. Het is een geweldige toevoeging aan elke keuken. Maar aangezien ik weet dat het misschien geen standaard keukenapparaat is, gebruik ik de oven voor dit recept. Je kunt je aubergine gemakkelijk in de oven roosteren en het wordt net zo geweldig! Geen grill, geen probleem.

Snijd de aubergine in plakjes en rooster het om die geroosterde, rokerige smaak te krijgen. Het is net zo lekker als de traditionele methode en misschien zelfs wel beter.

Bij het roosteren van de aubergine in de oven moet je alleen wel oppassen dat je de aubergine niet in te kleine plakjes snijdt. Ik was zo gefocust op mijn video dat mijn plakjes aubergine eigenlijk een beetje aan de dunne kant zijn. Grotere plakjes zijn beter. Je kunt ook de helft van de aubergine braden (met de open zijde naar beneden). Ik zou het niet aanraden om een hele aubergine te roosteren, omdat de aubergine in de oven kan barsten.

De gerookte paprika zorgt voor extra smaak en geeft deze dip de bekende rokerigheid.

Ik verwijder de schil van de aubergine voordat het in de oven gaat. Als je de aubergine in z’n geheel (gehalveerd) gaat roosteren dan kun je deze stap overslaan en de binnenkant van de aubergine na het roosteren gewoon eruit scheppen.

In ieder geval hoef je voor dit recept geen hete aubergine te schillen. Yay!

close up roasted eggplant chunks on brown parchment paper

Hoe zit het met de vochtigheid?

Een klassiek baba ganoush recept vereist een manier om vocht uit de aubergine te halen. Maar ik heb ontdekt dat de rooster methode al het vocht zal verwijderen. Vooral als je de aubergine in grote stukken snijdt, blijft er na het roosteren bijna geen vocht meer over. Als je de hele aubergine (gehalveerd) gaat roosteren blijft er wat vocht over, maar geen gekke hoeveelheid. Ik wilde dat mijn baba ganoush helemaal niet vochtig was, vandaar de methode die ik hier met je deel in deze post en video.

Maak het romig en glad

Een laatste stap is om de dip glad te maken. Dit hangt af van hoe je de aubergine roostert. Als je de aubergine gehalveerd hebt geroosterd, dan kun je deze dip gewoon met een vork fijnprakken. Voor de methode die ik volg (de methode zonder enig vocht over), raad ik je aan om een keukenmachine of staafmixer te gebruiken. Baba ganoush heeft traditioneel wat textuur, maar je kunt zelf bepalen hoe chunky of smooth je dip zal zijn.

Baba Ganoush Laag in Zout

Baba ganoush heeft altijd wat zout nodig om de bitterheid van de aubergine te verminderen. Ik gebruik altijd maar een beetje zout en probeer het eigenlijk geheel te vermijden. In dit recept kun je het zout echter niet overslaan. Maar je kunt heel gemakkelijk een zoutarme versie maken.

Mijn tip is om een beetje zout toe te voegen tijdens het maken van de dip, het dan te proeven en indien nodig meer toe te voegen als de dip klaar is.

roasted eggplant chunks in a large white bowl on a light backdrop with a small bowl of tahini and a light brown napkin next to it

Hoe serveer je Baba Ganoush

Wat ik zo fijn vind aan dips zoals hummus en baba ganoush, is dat ze voor iedereen geschikt zijn. Baba ganoush is altijd veganistisch, glutenvrij en notenvrij, en dit maakt het perfect om als borrelhapje te serveren.

Persoonlijk serveer ik deze dip graag met plat brood, rauwe groenten (wortelen, komkommer, selderij en rode paprika), maar ik voeg deze dip ook toe aan een salade of ik doop mijn air-fried aardappelen in deze dip.

Deze baba ganoush dip is ook heerlijk als een mediterrane spread op toast.

Als je klaar bent voor een romige, weelderige, hartige, lichtzoete dip, laten we dan snel aan de slag gaan! Je zult absoluut genieten van deze dip met een perfecte balans in smaak en romigheid zonder olie.

Oooh ik realiseer me net dat dit ook een perfecte zomerse BBQ dip kan zijn! Ok, ik meld me af om nog een lading te maken!

Dit baba ganoush recept zonder olie of grill wordt misschien wel je nieuwe favoriete dip! Probeer het en kom bij me terug om me te laten weten wat je ervan vindt door dit recept te beoordelen en een reactie achter te laten. Ik hoop je te zien op Instagram #thegreencreator, Facebook of YouTube!

baba ganoush in a light bowl on a white plate with a blue lining with fresh herbs on top, smoked paprika powder and chopped hazelnuts

baba ganoush in a light bowl on a plate on a light background with fresh herbs, smoked paprika powder and chopped hazelnuts on top next to a light brown napkin with text for pinterest

Print
baba ganoush in a light bowl on a plate on a light background with fresh herbs, smoked paprika powder and chopped hazelnuts on top next to a light brown napkin

Makkelijke Baba Ganoush (zonder grill methode)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 25 minutes
  • Category: Voorgerecht, Dip, Snack
  • Diet: Vegan

Description

Voor dit baba ganoush recept heb je 6 eenvoudige ingrediënten nodig. Dit is niet de traditionele manier om baba ganoush te maken, want voor dit recept heb je geen grill of gasfornuis nodig. Deaslniettemin is het net zo lekker als het klassieke recept. Deze dip is van nature veganistisch en glutenvrij, maar dit recept is ook olievrij en zoutarm. Deze heerlijke dip stat in minder dan 30 minuten op tafel en is een geweldige snack, spread of aperitief.


Scale

Ingredients

  • 2 middelgrote aubergines *
  • 2 eetlepels sojasaus of tamari om de plakjes aubergine mee te besprenkelen
  • ¼ theelepel zeezout, voeg naar smaak meer toe als de dip klaar is
  • 3 eetlepels citroensap (sap van ongeveer 1 middelgrote citroen)
  • 1 grote teentje knoflook (fijngehakt)
  • 65 gram (¼ kopje) tahin

Voor serveren (optioneel):
Verse kruiden (gehakte peterselie, basilicum, dille of koriander), gerookte paprikapoeder, geroosterde pijnboompitten of geroosterde hazelnoten.


Instructions

Verwarm de oven voor op medium grill op 180 °C.

Snijd de aubergine doormidden (in de lengte) of schil de aubergine en snijd in dikke plakken.

Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel de aubergine plakjes om ze te bevochtigen met sojasaus of tamari.

Rooster 5-10 minuten, draai een of twee keer om, tot de aubergine plakjes zacht en goudbruin zijn.

Hoe kleiner de plakjes, hoe minder tijd ze nodig zullen hebben om te roosteren.

Als je de aubergine te lang roostert kan de aubergine te droog worden.

Over het algemeen is de aubergine na 10 minuten klaar als het op de bovenste rekje in de oven heeft geroosterd.

Als de aubergine doormidden is gesneden en geroosterd, schep dan de binnenkant van de aubergine in een grote kom.

Bij het braden van de aubergine in dikke plakjes leg je de plakjes in een grote kom.

De aubergine moet zacht en niet rauw zijn.

Voeg citroensap, knoflook, tahin en zout toe en meng tot een romig geheel. Dit kan met een vork of met een keukenmachine of staafmixer. Dit hangt af van de rooster methode. Bij het roosteren van de helft van de aubergine kan een vork bijvoorbeeld het werk prima doen.

Proef en pas indien nodig kruiden aan. Als de aubergine te droog is, voeg dan wat meer citroensap of tahin toe. Voeg meer zout toe als de dip te bitter is.

Serveer de dip in kom en decoreer met gerookte paprika poeder, verse kruiden en geroosterde pijnboompitten (optioneel).

Serveer de dip vervolgens met plat brood, groenten of bij een salade.


Notes

* Aubergines: grote aubergines kunnen meer zaden bevatten. Dit kan wat lastiger zijn qua textuur om mee te werken. Ik gebruik liever 2 kleine aubergines in plaats van 1 grote. Een goede aubergine is glanzend en glad en voelt zwaar aan. Oudere aubergines smaken vaker wat bitter, dus ga voor de kleine, jonge en verse aubergines.

Bewaaradvies: Overgebleven baba ganoush kan ongeveer 3-4 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Deze dip is niet vriezer vriendelijk.

Voor een rijke dip: je kunt olijfolie gebruiken als je dat wilt. Door ongeveer 3-4 eetlepels olijfolie toe te voegen, wordt deze dip erg rijk en romig.

dit receptenkaart bevat affiliatie links naar producten die ik graag gebruik

Keywords: Voorgerecht, Dip, Snack, Veganistisch, Glutenvrij, Olievrij, Baba Ganoush

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Read previous post:
    green smoothie in tall glass on white plate with a spoon with spirulina
    Leuke Dingen #10

    Normaal gesproken blijf ik uit de buurt van spirulina, ook wel blauwgroene algen genoemd. Het klopt dat er veel mooie...

    Close